Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

O Καλλικράτης «αφανίζει» τις ορεινές περιοχές

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011


Μπορεί στην αρχαιότητα να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες, όμως στη σύγχρονη εποχή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης αποδεικνύεται μάλλον αγεωγράφητος. Για τον «Καλλικράτη» ο λόγος, ο οποίος ελαχιστοποίησε την ορεινή Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Καρπενήσι, η Δίρφυς, το Αμύνταιο, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, η Μάνη, το Μπέλες, ο Χολομώντας, το Πάικο, το Βέρμιο, τα Πιέρια, ο Κίσαβος, το Φεγγάρι της Σαμοθράκης, το Υψάριο της Θάσου, ακόμη και ο Ολυμπος εξαφανίστηκαν διοικητικά από τα ορεινά της χώρας. Οι ημιορεινοί και ορεινοί δήμοι της χώρας από 61,6% επί «Καποδίστρια», έπεσαν μόλις στο 9,5% με τον «Καλλικράτη».
Mελέτη του Ε.Μ.Π.
Πανεπιστημιακοί του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -το μοναδικό μεταπτυχιακό για θέματα ορεινών περιοχών στην Ελλάδα- με επιστολή διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για «έγκλημα που σβήνει την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη».
Υποστηρίζουν πως η «Καλλικράτεια» συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών. Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και συνυπογράφεται από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ, καθώς και από τους δημάρχους Καρπενησίου, Δίου -Ολύμπου, Γορτυνίας, Παγγαίου, Κιλκίς, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ανατολικής Μάνης, Σαμοθράκης, Καλαβρύτων και Αμυνταίου.
Μπορεί το ελληνικό τοπίο να είναι ταυτισμένο, ακόμα και στον παγκόσμιο κοινό νου, με το δίπολο «ήλιος-θάλασσα», όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα κατά βάση ορεινή. Εκτεταμένες οροσειρές, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και περισσότερες από 3.000 καταγεγραμμένες βουνοκορφές συνιστούν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής γεωγραφίας: την ορεινότητα.


Πάμπολλοι ορεινοί δήμοι σε όλη τη χώρα επί «Καλλικράτη» διαλύθηκαν μέσα σε πεδινούς. Αλλά και αυτό, από μόνο του, δεν φτάνει για να εξαφανιστεί η ορεινότητα της χώρας, που σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. ξεπερνά το 70%.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, συντονιστής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών», σημειώνει: «Το να παύει ένας δήμος να χαρακτηρίζεται ορεινός δεν είναι μια απλή, τεχνική υπόθεση. Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν, εφόσον η γεωγραφική υπόσταση δεν καταργείται, προς τι ο ντόρος. Πρώτον, υπάρχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά ορεινούς δήμους, το ζήτημα της πρόσβασης ακόμη και σε αυτά τα αδύναμα μέτρα στήριξης των ορεινών περιοχών είναι ζωτικής σημασίας.

»Αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και τις βαθύτερες πτυχές του ζητήματος. Η ορεινότητα δεν είναι μόνο γεωγραφικό χαρακτηριστικό. Η ορεινότητα είναι ταυτότητα και συνείδηση για τους ορεσίβιους. Άλλες ορεινές χώρες, συνειδητοποιώντας την αξία των βουνών και των κοινωνιών που κρατιούνται, παρά τις αντιξοότητες, γαντζωμένες σε αυτά, έχουν θεσπίσει, εδώ και χρόνια, πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυσή τους. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά και με νόμο έρχεται να «σβήσει» διοικητικά τα βουνά».

Υπό τα πεδινά

Η Στέλλα Γιαννακοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ του ΕΜΠ, αναφέρει: «Ο «Καλλικράτης» συνενώνει ανομοιογενείς περιοχές. Ορεινές με πεδινές, ενίοτε και με καθαρά αστικές. Οι ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής είναι διαφορετικά. Οι ήδη περιθωριοποιημένοι ορεινοί οικισμοί θα βυθιστούν βαθύτερα στη σκιά των πεδινών. Το ορεινό οδικό δίκτυο, οι πετρόχτιστες στέγες, τα πέτρινα γεφύρια δεν θα βρίσκονται στις προτεραιότητες των «πεδινών» προϋπολογισμών, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.
»Οι αναιμικοί πόροι θα κατευθυνθούν στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των περιοχών όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πολλοί, δηλαδή στα πεδινά. Η καλλικράτεια συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών».

Παίρνουν τα βουνά

Την τάση επιστροφής των ανθρώπων στα βουνά υπογραμμίζει ο Νίκος Κατσουλάκος, μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ, ο οποίος τονίζει: «Ορεινοί οικισμοί, που είχαν εγκαταλειφθεί, ξαναζωντανεύουν.
»Όμως, πολλοί ορεινοί οικισμοί δεν αποτελούν πια έδρες δήμων και αυτό είναι σημαντικό πλήγμα. Όχι μόνο γιατί χάνονται κάποιες θέσεις εργασίας, πολύτιμες για τις περιοχές αυτές. Αλλά, κυρίως, γιατί στερούνται τις υπηρεσίες εκείνων των ανθρώπων που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν αυτές οι κοινωνίες ζωντανές. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ορεινής Ελλάδας μπαίνει ξανά σε τέλμα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης».
Ελευθεροτυπίαhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ...

 Έεεξω απ'τα δόντια Πατριώτη...
*** Καημένε Έλληνα, πάντα τα μάτια σου τα έβγαζες μόνος σου. Πάντα την κερκόπορτα την άνοιγαν από μέσα. Πάντα το μεγαλείο σου προδιδόταν από Εφιάλτες.
Μην προσπαθείτε άλλο όλοι εσείς, κανάλια, παπαγαλάκια, βολεμένοι.
Το ποτάμι ξεχείλισε και θα σας παρασύρει. Και θυμηθείτε τι έλεγε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες της νεότερης ιστορίας.
Θοδωρή τον έλεγαν και κάτι έλεγε για τους προσκυνημένους... για να προσθέσει… «Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα κι αυτή τη φορά τους Έλληνες».
 ***Είναι ελάχιστες φορές που σε αυτό τον τόπο έχει ο λαός στα χέρια του την ευκαιρία να επηρεάσει το μέλλον του.
Πρέπει ΜΑΖΙΚΑ να υποστηριχθεί το κίνημα των "Αγανακτισμένων".
Πρεπει να είναι τα μικρά παιδιά μας για να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να τα καταδικάσουν στην μιζέρια και την φτώχεια
ΠΡΕΠΕΙ λοιπον να είμαστε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝ-ΘΡΩ-ΠΟΙ και ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΥΠΟΥ 10.000.000 που χρωστάει ο καθένας 35.000 ευρώ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ότι είμαστε ένας λαός με πάνω από 3000 χρόνια Ιστορία και όπως δεν επιτρέψαμε ποτέ να μας υποτάξουν αυτοκρατορίες της κάθε εποχής (απο Πέρσες εως Ναζί) έτσι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΎΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.....

*** Προς Βοστώνη μεριά ,εκεί στις  Η.Π.Α. αναχώρησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας, όχι για κάποια κοινοβουλευτική αποστολή, αλλά για την ορκωμοσία του γιού του Κωνσταντίνου, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Πάντα τέτοια !!
***Έχει ανεβάσει στροφές ο Κοντογεώργος και έχει μπει πολύ επιθετικά στο παιχνίδι της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια..Κόντρα με Περγαντά και τώρα και με Καραμπά...
Πουτο πάει όμως;;;
Ερωτώμενος απο εμάς στέλεχος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας(ακόμα τουλάχιστον) για την στάση του ανέφερε χαρακτηριστικά...."Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει"..
***Έμαθα η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων Πατριώτη  αγόρασε την δική της στέγη...το σπίτι του Ευρυτάνα..και για να ακριβολογούμε...τα 17 τμ του Ευρυτάνα!!!γιατί τόσο είναι.Έ δεν θα βάλετε και ένα γραφείο και δύο  για τον κόσμο...Μείνανε 11 τμ.!!Δεν ξέρετε ότι απο τον καθαρό αέρα οι Ευρυτάνες είναι λίγο ψωμομένοι.Ίσα που χωρούν τρείς -τέσσερις...Θα τσακώνονται ποιοι θα μπούν μέσα.Τουλάχιστον κοινόχρηστους χώρους να έχει μεγάλους και κάτι θα γίνει....
***Είδαμε καλά ή μας γελούν τα μάτια μας; Τι ήταν αυτό που έβγαλε με... Περισσού... άνεση η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πάνω στο τραπέζι του Προεδρικού Μεγάρου;
Εμάς, πάντως, η τεχνολογική αναβάθμιση του «Σπιτιού του Λαού» μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
***Ηχηρές απουσίες αλλά και ηχηρές παρουσίες Ευρυτάνων στο ιδρυτικό συνέδριο της Ντόρας το ΣΚ..Μερικοί δε από αυτούς μόνο στην τουαλέτα δεν μπήκαν για τα μην τους πιάσει η κάμερα...Γιατί τόση ντροπή ρε παλικάρια...Να όμως που υπάρχουν και τα κινητά....Θα τα πούμε σύντομα αυτά..
Τα ξαναλέμε Πατριώτη..http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

ΕΝΤΟΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Οι επιτυχίες για την Οργάνωση της ΔΗ.ΣΥ. στη Λαμία διαδέχονται η μία την άλλη. Έντονα και θετικά είχε σχολιαστεί στην τοπική κοινωνία ο μεγάλος αριθμός των μελών της Ο.Π. Λαμίας. Τα 338 συνολικά μέλη καθιστούν τη ΔΗ.ΣΥ. Φθιώτιδας "Περιφερειακή Δύναμη"!! Η δυναμική της προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στη Λαμία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνολικά 43 σύνεδροι που συμμετείχαν από τη Φθιώτιδα στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Συμμαχίας ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετοχή νομού από την Περιφέρεια (εξαιρούμενων μόνο αυτών του Ηρακλείου και της Θεσ/νίκης)!
Αποδείχθηκε όμως ότι τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. από τη Λαμία τυγχάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης και αποδοχής πανελλαδικά μέσα στους κόλπους του νέου Κινήματος. Αδιάψευστο στοιχείο η "κατάληψη" της πρώτης εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής από Φθιώτες. Έξι (6) συνολικά μέλη που ζουν ή κατάγονται από τη Λαμία πέτυχαν την εκλογή τους στη 200μελή Κ.Ε. Πέρα από τον εκπρόσωπο τύπου Γιάννη Οικονόμου (που κατάγεται από τη Λαμία) εκλέχθηκαν οι Ταξιάρχης Ζαλοκώστας (γνωστό στέλεχος καταγόμενος από την Ευρυτανία), Ηλίας Κυρμανίδης δικηγόρος (πρώην πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου και πρώην Αντινομάρχης Φθιώτιδας), Θάνος Τσαντήλας δικηγόρος (μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Λαμίας), Σπύρος Κωσταράς, λογιστής (πρώην πρόεδρος της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Φθιώτιδας) και ο καθηγητής Γιάννης Λυκόπουλος.
Μέσα από τις δηλώσεις των παραπάνω στελεχών εκδηλώνεται η ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, αλλά και η καθολική πίστη τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η ΔΗ.ΣΥ. να "κατακλύσει" τη Φθιώτιδα ως το μόνο σύγχρονο ρεύμα Πολιτικής Ανατροπής και φορέας ελπίδας μέσα από θέσεις σύγχρονες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, με στόχο την ανάταση της Χώρας και τη λύτρωση των πολιτών από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα, που το καταρρέον πολιτικό σύστημα αφήνει πίσω του.  

Φραγκίστα – Παλαιοκατούνα 4-0 - Την σκόρπισε στα (4) σημεία του ορίζοντα

Πραγματικό πολυβόλο η Φραγκίστα, συνέτριψε με 4-0 την νέα Παλαιοκατούνα, σε ένα ματς που ήταν παράσταση για ένα ρόλο όπως τελικά αποδείχτηκε. Οι γηπεδούχοι ανώτεροι σε όλους τους τομείς, επικράτησαν κατά κράτος της ομάδας του Κώστα Λαθύρη, φτάνοντας έτσι στους 9 βαθμούς έναντι ενός μόνο βαθμού που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα οι παίχτες της Παλιαοκατούνας.Η Φραγκίστα μπήκε δυνατά στο ματς και μόλις στο 6΄ πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Γ. Κακαβίτσα να κάνει το 1-0 για την ομάδα του.

Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και ήταν αυτοί που δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα με τις συχνές επισκέψεις του στα καρέ του Χριστίδη. Η πίεση αυτή έφερε και νέους καρπούς για το συγκρότημα του Βασίλη Παπαδήμου, καθότι στο 29΄ ο Σάλτης πέτυχε το 2-0, δίνοντας έτσι σαφές προβάδισμα για το τρίποντο στην ομάδα του. Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε το πρώτο 45λεπτο.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να βγουν μπροστά, προκειμένου να μειώσουν το σκορ, αλλά κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο, διότι οι γηπεδούχοι με καλό κέντρο και διαβασμένοι στην άμυνα, έδινα λύση σε κάθε επίθεση της Παλαιοκατούνας. Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ήλθε και το 3ο γκολ της Φραγκίστας με ωραίο, διαγώνιο σουτ του Γούλα και κάπου εκεί η πλάστιγγα έγειρε ολοκληρωτικά υπέρ των γηπεδούχων. Ο Γ. Κακαβίτσας, δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση, πέτυχε το 2ο προσωπικό του γκολ και το 4ο της ομάδας του, δίνοντας έτσι διαστάσεις θριάμβου στην νίκη – πρωτιά των γηπεδούχων.

Το θετικό για την ομάδα της Φραγκίστας είναι ότι σε ένα ακόμη αγώνα έδειξε πολύ καλά στοιχεία δουλεμένης ομάδας, με παίχτες από το χωριό και αυτό λέει πάρα πολλά. Αντίθετα η Παλαιοκατούνα, χωρίς κανένα ποδοσφαιριστή από το χωριό αλλά έχοντας στην σύνθεσή της, παίχτες από διάφορα μέρη, δεν παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και μοιραία γνώρισε την απόλυτα φυσιολογική αυτή ήττα.

Συνθέσεις

ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ: Σάλτης Κ., Γαλανός Ε., Γερονίκος Ι., Λάμπρου, Τουφεκούλας, Μακρής, Γαλανός Χ. (65’ Μπισμπίκης Φ.), Σάλτης Α., Γερονίκος Π., Γούλας Β. (86 Μπισμπίκης Β.), Κακαβίτσας Γ.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΑ: Χριστίδης, Μπίκας Α., Κονδύλης (65’ Λανταφός), Ανοροπάτης, Σαρρής, Στεφάν, Κώτσιας, Πέτρου, Αθανασίου (74’ Κρίντας) , Ιλιέβ, Κουτσοκώστας (55’ Μπλέντζος Π.).http://evrytanikospalmos.blogspot.com/