Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Η Ανάσταση του Λαζάρου

Ο τάφος του Λάζαρου
Ο τάφος του Λάζαρου
Το εσωτερικό του τάφου. Δεξιά η σκάλα που κατεβαίνει είναι ο νεκρικός θάλαμος.
Το εσωτερικό του τάφου. Δεξιά η σκάλα που κατεβαίνει είναι ο νεκρικός θάλαμος.
Το Σάββατο του Λαζάρου κατέχει ξεχωριστή θέση στο λειτουργικό ημερολόγιο. Δεν ανήκει στις σαράντα ημέρες της μετάνοιας της Μ. Τεσσαρακοστής ούτε και στις οδυνηρές ημέρες της Μ. Εβδομάδας, αυτές που αρχίζουν από τη Μ. Δευτέρα και τελειώνουν τη Μ. Παρασκευή. Μαζί με την Κυριακή των Βαΐων συνθέτουν ένα σύντομο χαρούμενο πρελούδιο των γεμάτων πόνο ημερών που ακολουθούν. Δύο σημαντικά περιστατικά συνδέονται με τη Βηθανία: εκεί ανέστησε τον Λάζαρο και από εκεί ξεκίνησε ο Ιησούς την πορεία και άνοδο Του προς τα Ιεροσόλυμα.
Η ανάσταση του Λαζάρου είναι ένα γεγονός που, όπως θα δούμε, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Συνδέεται μυστηριωδώς με την Ανάσταση του Κυρίου μας και παίζει, ως προς αυτή, το ρόλο μιας έμπρακτης προφητείας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Λάζαρος μας παρουσιάζεται στο κατώφλι της Μ. Εβδομάδας αναστημένος, ως προάγγελος της νίκης του Χριστού επί του θανάτου, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, παραμονές των Θεοφανείων, προανήγγειλε τον Επιφανέντα Χριστό. Πέρα όμως από τον πρωταρχικό αυτό χαρακτήρα της, η ανάσταση του Λαζάρου έχει και κάποιες δευτερεύουσες πτυχές τις οποίες είναι χρήσιμο να εξετάσουμε:
Η ανάσταση του Λαζάρου αναγγέλλει την ανάσταση των νεκρών η οποία έρχεται ως συνέπεια της Αναστάσεως του Κυρίου: « Λάζαρον τεθνεώτα τετραήμερον ανέστησας εξ Άδου, Χριστέ, προ του σου θανάτου διασείσας του θανάτου το κράτος και δι’ ενός προσφιλούς την πάντων ανθρώπων προμηνύων εκ φθοράς ελευθερίαν». Το Σάββατο του Λαζάρου είναι, κατά κάποιο τρόπο, η εορτή όλων των νεκρών. Μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε την πίστη μας στην Ανάσταση. Ο Κύριός μας, τονώνοντας το ηθικό της Μάρθας, μας δίνει σχετικά με τους κεκοιμημένους μας μια πολύτιμη διδασκαλία. Είπε στη Μάρθα: « Αναστήσεται ο αδελφός σου». Η Μάρθα απάντησε: « Γνωρίζω ότι ο αδελφός μου θα αναστηθεί κατά τη γενική ανάσταση της εσχάτης ημέρας». Και ο Ιησούς ανταπάντησε: « Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή». Η πίστη της Μάρθας ήταν ανεπαρκής σε δύο σημεία. Προέβαλε στο μέλλον, και μόνο στο μέλλον, την ανάσταση του αδελφού της και, δεύτερον, δεν αντιλαμβανόταν αυτή την ανάσταση παρά μόνο σε σχέση με ένα γενικό νόμο. Ο Ιησούς όμως της δείχνει ότι η ανάσταση είναι ένα γεγονός ήδη παρόν, επειδή Αυτός δεν προξενεί απλώς, αλλά είναι η ανάσταση και η ζωή. Οι κεκοιμημένοι μας ζουν διά και εν Χριστώ. Η ζωή τους συνδέεται με την προσωπική παρουσία του Χριστού και εκδηλώνεται εν αυτή. Εάν θελήσουμε να ενωθούμε πνευματικά με ένα κεκοιμημένο αδελφό μας που αγαπούσαμε πολύ, δεν θα προσπαθήσουμε να τον ζωντανέψουμε στη φαντασία μας, αλλά θα έρθουμε σε επικοινωνία με τον Ιησού και εν Αυτώ θα τον βρούμε.
Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια θαυμάσια επεξήγηση του χριστολογικού δόγματος. Μας δείχνει πώς, στο πρόσωπο του Ιησού, η θεία και η ανθρώπινη φύση ενώνονται χωρίς να συγχέονται: «Ανάστασις και ζωή των ανθρώπων υπάρχων, Χριστέ, εν τω μνήματι Λαζάρου επέστης, πιστούμενος ημίν τας δύο ουσίας σου». Αφενός, στον Ιησού ο άνθρωπος μπορεί να λυγίσει μπροστά στη συγκίνηση και να θλιβεί για την απώλεια ενός φίλου: « Εδάκρυσεν ο Ιησούς. Έλεγον δε οι Ιουδαίοι, ίδε πως εφίλει αυτόν». Αφετέρου, ο Θεός, εν Χριστώ, μπορεί να διατάξει τον θάνατο ως έχων εξουσία: « Φωνή μεγάλη εκραύγασε· Λάζαρε, δεύρο έξω. Και εξήλθεν ο τεθνηκώς…».
Τέλος, η ανάσταση του Λαζάρου παρακινεί τον αμαρτωλό να ελπίζει ότι, ακόμη και αν είναι πνευματικά νεκρός, μπορεί να ξαναζήσει: « Καμέ, φιλάνθρωπε, νεκρόν τοις πάθεσιν, ως συμπαθής εξανάστησον, δέομαι». Είναι κάποιες φορές που μια τέτοια πνευματική ανάσταση φαίνεται εξίσου αδύνατη όπως και η ανάσταση του Λαζάρου: « Κύριε, ήδη όζει, τεταρταίος γαρ εστί». Όλα όμως είναι δυνατά για τον Ιησού, από το να μεταστρέψει τον πιο σκληρόκαρδο αμαρτωλό μέχρι να αναστήσει ένα νεκρό: « Λέγει ο Ιησούς, άρατε τον λίθον…».
Να λιοπόν τι θα μάθουμε, αν πάμε το Σάββατο αυτό στη Βηθανία, στον τάφο του Λαζάρου. Εμείς όμως δεν θέλουμε να συναντήσουμε τον Λάζαρο. Θέλουμε να συναντήσουμε στη Βηθανία τον Ιησού και να ξενινήσουμε μαζί Του τη φετινή Μ. Εβδομάδα. Μας προσκαλεί ο ίδιος και μας περιμένει. Η Μάρθα ήρθε κρυφά να πει στην αδελφή της: « Ο διδάσκαλος πάρεστι και φωνεί σοι». Και η Μαρία « ως ήκουσεν, εγείρεται ταχύ και έρχεται προς Αυτόν». Ο Κύριος με καλεί. Θέλει κατά τις ημέρες του Πάθους Του να μην τον εγκαταλείψω. Θέλει, αυτές ακριβώς τις μέρες να αποκαλυφθεί σε μένα – που μπορεί ήδη να «όζω» – με ένα τρόπο καινούριο και υπέροχο. Κύριε, έρχομαι.

Επίθεση κατά του Περιφερειακού Τύπου η πρόθεση κατάργησης δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες»

Να επανεξετάσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδα, κάτι που θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον περιφερειακό τύπο, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «η πρόθεση της Κυβέρνησης να διακόψει ισολογισμούς και διαφημιστικές καταχωρίσεις στα Περιφερειακά Μέσα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όλων των διοικήσεων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα των εφημερίδων και μέσων της περιφέρειας σε οικονομικό μαρασμό και στο κλείσιμο». Επιπλέον, σημειώνει ότι «η κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στον τύπο συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων για τις εφημερίδες και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» στη λειτουργία πολλών μέσων, αλλά και ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην προοπτική βιωσιμότητας πολλών εφημερίδων σε όλη την επικράτεια».
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τον δεδηλωμένο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου ότι στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης και διαφάνειας στην κατανομή των χορηγιών της ΟΠΑΠ Α.Ε προς τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ΟΠΑΠ θα πάψει τις ενισχύσεις προς αυτό, καθώς βρίσκεται σε φάση επαναξιολόγησης του προγράμματος ενισχύσεων και διαφημιστικών του δαπανών», ενώ προσθέτει ότι «παρόλο που οι χορηγίες του ΟΠΑΠ προς τα μέσα της Περιφέρειας δεν είναι μεγάλες, η παύση τους θα επιφέρει ακόμα λιγότερα έσοδα και θα θέσει ακόμα περισσότερα σε ουσιαστικό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης».
Στο πλαίσιο αυτό και τονίζοντας ότι «πολύ μεγάλη μερίδα των Περιφερειακών (και όχι μόνο) μέσων ενημέρωσης βρίσκονται σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση», ζητά ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό εάν πραγματικά προτίθεται να προβεί «σε κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες, η οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει πολύ σημαντική απώλεια εσόδων για τον περιφερειακό τύπο», ζητώντας του μάλιστα να επανεξετάσει τη θέση του για το θέμα.

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Ευρυτανία

Η Νομαρχιακή  επιτροπή Νέας Δημοκρατίας του νομού Ευρυτανίας ενημερώνει  ότι την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκεύθηκε  τον Δήμο Αγράφων.Συγκεγκριμένα  ο  αναπληρωτής  Γραμματέας Οργανωτικού κ.Δρόσος  Ευθύμιος ο κ.Ινιωτάκης Πολυχρόνης Περιφερειάρχης και ο κ.Καγιάρας  Ευθύμιος Τομεάρχης  συνοδευόμενοι από στελέχη της ΝΟ.Δ.Ε. τους κ.κ. Κολοκύθα Δημήτριο αντ/δρο ΝΟ.Δ.Ε. ,Λαθύρη Κων/νο Γ.Γραμματέα ,Αρμάγο Χρήστο μέλος ΝΟΜ.ΕΚ.Ε και   τον   Πολιτευτή  Αρβανίτη Χρήστο (ΦΩΤΟ) στην περιοδεία παραβρέθηκε  και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κοντογεώργος Κων/νος.

Στην Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αγράφων κ.Δημήτριο Τάτση  κατόπιν πήγαν στην Τοπική κοινότητα Γρανίτσας και Παλαιοκατούνας όπου έγινε συνάντηση με τους κατοίκους οι  οποίοι αναφέρθηκαν στα τοπικά προβλήματα και ενημερώθηκαν από το κλιμάκιο για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.Το Σάββατο  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καρπενησίου  και της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ευρυτανίας παρουσία του κλιμακίου όπου και έγινε επικοδομιτικός διάλογος.http://evrytanikospalmos.blogspot.com

ΕΥΧΕΣ

Ευχόμαστε ολόψυχα το αναστάσιμο μήνυμα
δύναμης και ελπίδας του Κυρίου
 να χαρίζει γαλήνη,
ευτυχία και υγεία.

Ελπίζουμε το Άγιο Φως της Ανάστασης
να φωτίσει όλους ώστε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη σημερινή κατάσταση.

Καλές γιορτές
και καλή Ανάσταση!

Με εκτίμηση
Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννόπουλος

Δημοτικοί  σύμβουλοι της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ