Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Την δεύτερη προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην Θεσσαλονίκη.

2ο Προσυνέδριο

Την δεύτερη προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49), με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. Στο δρόμο για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος (27,28 & 29 Μαΐου 2011), η δεύτερη συνδιάσκεψή μας θα έχει διπλή θεματολογία:
  • Το κοινωνικό κράτος, σε συνδυασμό με το σύστημα υγείας και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας
  • Οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς σχέσεις της χώρας
Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ειδικοί εισηγητές και θα ακολουθήσει διάλογος όπου μπορούν να λάβουν το λόγο όσα μέλη του κινήματος επιθυμούν.

Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν επίσης και βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την περιφερειακή ανάπτυξη, στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στον "πάτο" της ΕΕ η Ευρυτανία!!Ο φτωχότερος νομός σε όλη την Ευρωζώνη

Πανευρωπαικό..αρνητικό ρεκόρ ..


Μετά την εγκατάλειψη,την ανεργία,την ελλιπή υποδομή, την εσωτερική μετανάστευση ,και πάρα πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους της Ευρυτανίας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί ως συνέπεια των παραπάνω. Ο φτωχότερος νομός βάση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Ευρώπη είναι ο νομός Ευρυτανίας σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό της «ψαλίδας»που υπάρχει ότι ενώ 8 ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν κάποιους από τους υψηλότερους ρυθμούς σύγκλισης, η Ευρυτανία, αποτελεί τη μόνη αρνητική εξέλιξη πανευρωπαϊκά: Εχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2007 χαμηλότερο από ό,τι το 1996.
Παρά την πολύ χαμηλή εκκίνηση με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.042 ευρώ το ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρυτανία μειώθηκε κατά 1,77%. Χαμηλές ήταν οι πτήσεις στη Φθιώτιδα (28,70%), στη Φωκίδα (21,19%), αλλά και στη Λέσβο (43,30%).
Στο νομό Καστοριάς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,8% και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά 41,46%. Αντιθέτως, στη Χίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 120,83% και στις Κυκλάδες κατά 102,75%. Στο νομό Θεσπρωτίας η άνοδος ήταν κατά 114%, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αύξηση κατά 109%, ενώ πολύ καλά τα πήγαν και κάποια από τα νησιά του Ιονίου με την αύξηση στο νομό Ζακύνθου στο 141%, Κεφαλονιάς στο 120% και Λευκάδας στο 102%.

Σύμφωνα με άρθρο στην Ελευθεροτυπία οι αριθμοί της μελέτης, που στόχο έχει να καταγράψει το όφελος των κοινοτικών κονδυλίων στην ανάπτυξη, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να στηρίξει τόπους που τα είχαν ανάγκη. Απλά το (κοινοτικό) χρήμα έφερε χρήμα στις πιο εύρωστες περιοχές της χώρας, με όχημα τις γνωστές επιδοτήσεις. , το ΑΕΠ της Ελλάδας διπλασιάστηκε τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης (δηλαδή έως το 2008) με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων. Η επίδοση είναι από τις καλύτερες μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Μόνο που τα κέρδη δεν μοιράστηκαν ισόποσα.
Κάποιοι νομοί συγκέντρωσαν τον πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι καρπώθηκαν ελάχιστα ή και φτώχυναν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 98%. Το ζήτημα είναι -αναφέρει η Επιτροπή- ότι μόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις: κάποιοι νομοί και περιοχές ορεινές ή νησιωτικές αναπτύσσονται είτε πολύ γρήγορα είτε παράδοξα αργά, δεδομένων των κονδυλίων που υπήρχαν διαθέσιμα. Η μελέτη εξετάζει την αποδοτικότητα των κοινοτικών ενισχύσεων ειδικά σε ορεινές, νησιωτικές και περιοχές με υστέρηση.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

H ομογένεια της Αυστραλίας τίμησε και φέτος με κάθε επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις την Eθνική Eπέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H ομογένεια της Αυστραλίας τίμησε και φέτος με κάθε επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις την Eθνική Eπέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η τριμελής διακομματική Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, που αποτελούνταν από τον Bουλευτή Ευρυτανίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Ηλία Καρανίκα, τον Bουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά καθώς και τον Bουλευτή Θεσσαλονίκης Ιωάννη Ζιώγα.
Ο κ. Καρανίκας ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επικεφαλής της διακομματικής Kοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας είχε συναντήσεις με τους ομογενειακούς και τοπικούς φορείς, με τους εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, και με μέλη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους εκεί Συλλόγους της Ευρυτανίας και της Ναυπάκτου και συνομίλησε με Έλληνες στην καταγωγή Bουλευτές τόσο της τοπικής κυβέρνησης της Μελβούρνης όσο και της Ομοσπονδιακής. Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν τους στην Τοπική Βουλή, συζητήθηκαν καίρια προβλήματα της ομογένειας και κυρίως αυτά που αφορούν στην Εκπαίδευση, στην Ελληνική Γλώσσα και στην τοποθέτηση δασκάλων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εμπλουτισμού των εκεί σχολικών βιβλιοθηκών, κάτι που οι ομογενείς θεωρούν σημαντικό ζήτημα.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο Βουλευτής Ευρυτανίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον τοπικό Πρωθυπουργό Λίντσεϊ Τάνερ αλλά και τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Αυστραλίας από το 1962.
Η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης δύο από τα τρία ελληνικά σχολεία της περιοχής και διαπίστωσε με συγκίνηση πως το ελληνικό πνεύμα παραμένει ζωντανό σε μετανάστες της τρίτης γενιάς καθώς παιδιά διαφορετικού χρώματος και καταγωγής έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και τραγούδησαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2006, το 35,8% του πληθυσμού της Μελβούρνης είναι γεννημένο στο εξωτερικό, και προέρχεται κυρίως από τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Είναι η τρίτη στον κόσμο πόλη όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την οποία είναι και αδελφές-πόλεις.
Τέλος συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ομογένεια για την οικονομική κατάσταση της μητέρας πατρίδας καθώς και η υπερκομματική τους στάση, καθώς επιθυμούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος.
Η Αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Μελβούρνη στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Τετάρτης.