Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Eτέθησαν «επί τάπητος» τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός


Με στόχο την έγκριση των σχεδίων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, για το έτος 2011, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μανώλης Σαββής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Επισημαίνεται ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που συστάθηκε πρόσφατα και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων του νησιού και 12 δημότες.
Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδεται στη διαδικασία διαβούλευσης και στη λειτουργία της επιτροπής αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς κατά την έναρξη στης συνεδρίασης. Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Εργων κ. Μανώλης Σαββής αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος, που περιλαμβάνει και αρκετά συνεχιζόμενα έργα και φθάνει σε ύψος τα 27.000.000 ευρώ. Για την προσπάθεια που καταβάλλεται να κατατεθεί ένας προϋπολογισμός που θα είναι ρεαλιστικός και με στοιχεία που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, μίλησε στη συνεδρίαση της επιτροπής Διαβούλευσης ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσουκαλάς. Το ύψος του προϋπολογισμού φθάνει στα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιθώρια για να γίνουν αναμορφώσεις, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τα τακτικά έσοδα, όπως αποτυπώθηκε και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που διανεμήθηκε, ανέρχονται στα 82 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοδοσίες φθάνουν τα 50.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι φορέων, που παρουσίασαν σειρά προβλημάτων, που ταλανίζουν όλο το νησί και κατέθεσαν και προτάσεις. Τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν ακόμη και με την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, τα προβλήματα στους δρόμους και την έλλειψη προσβάσεων για τα ΑΜΕΑ, στα δημόσια κτήρια.
«Μπήκαμε στα βαθιά κατευθείαν, εξετάζοντας έργα και αριθμούς. Στην πόλη υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες. Δυστυχώς θα κινηθείτε στην πεπατημένη με την προσπάθεια που θα κάνετε να ολοκληρώσετε τα έργα που έμειναν ημιτελή. Πρέπει να κυνηγάμε όμως και τα έργα πνοής», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάββας Χατζησάββας.
«Έχουμε δει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας να μένουν στα λόγια και να αποφασίζονται τα αντίθετα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει η επιτροπή να λαμβάνει αποφάσεις που θα υλοποιούνται. Υπάρχουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι όροι δόμησης της νέας μαρίνας. Σοβούν και θέματα που χρήζουν αναπτυξιακής πολιτικής. Πρέπει να πιέσουμε σαν φορείς για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στο νησί μας», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Να γίνουν και έργα για τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να λειτουργήσει όπως πρέπει το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας. Να προσπαθήσετε ώστε να αρθούν οι ανισότητες και να μείνει ο κόσμος στα χωριά του. Επίσης είναι σηναντικό να δείτε το θέμα με το ακίνητο του Καλαμώνα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ κ. Μανώλης Πιτροπάκης.
«Να βελτιωθεί η εικόνα όλου του νησιού, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτε. Το λιμάνι μας κάνει ρεζίλι γιατί δεν έχει τις σωστές υποδομές. Να βελτιώσουμε και τους δρόμους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θανάσης Χατζηγεωργίου.
«Δεν έχουμε τόσα στοιχεία όσα πρέπει για να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τις ευχές που δώσατε πρέπει να πω ότι γίνατε Αντινομάρχης, Βουλευτής και τώρα Δήμαρχος και η εθνική οδός, είναι ή ίδια όπως και η περιμετρική. Εχουμε πλεονέκτημα σαν δήμος Ρόδου να παίρνουμε περισσότερους πόρους από το φόρο εισοδήματος και το δημοτικό φόρο. Παρόλα αυτά ο δήμος ήρθε σε όχι και τόσο ζηλευτή κατάσταση. Να μην γίνεται επίσης ο δήμος Ρόδου εμπόδιο σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στη Ρόδο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Γιάννης Κακλιός.
«Είμαστε όλοι γεμάτοι, από κατήφεια και οι τουρίστες είναι κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία. Εκεί μένουν και αν είναι δυνατό να φεύγουν και να μην επισκέπτονται καθόλου την πόλη. Να δοθεί κονδύλι γιατί ο ΠΡΟΤΟΥΡ, κάνει τη μισή δουλειά. Στο νησί δεν κάνει τίποτε. Να κάνουμε δράσεις που να έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού για να στηριχθούν και οι μικροί επιχειρηματίες. Να έρχεστε στη Μεσαιωνική Πόλη και όχι μόνο για τις ψήφους» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας που αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που είχε με τη δικαιοσύνη εξαιτίας της συμμετοχής του στη ΡΟΔΩΝ ΑΕ.
Στα προβλήματα του οδικού δικτύου που γίνονται αιτία ατυχημάτων αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη
«Αισθάνομαι δικαιωμένος από την απόφαση να ιδρυθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, από τον κόσμο που ενδιαφέρεται. Πιστεύω ότι ως πρώτη συνεδρίαση ήταν ό,τι καλύτερο και είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Για μένα είναι σχολείο οι συζητήσεις αυτές. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, αφού ευχαρίστησε όλους για την άκρως εποικοδομητική και θετική συζήτηση, δεσμεύθηκε ότι οι προτάσεις φορέων και δημοτών επί των θεμάτων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το 2011 θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν από τη δημοτική αρχή με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών του νησιού. Παρότρυνε μάλιστα όλους να υποβάλλουν εγγράφως τις προτάσεις τους μέχρι και την τελευταία ημέρα (Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011) πριν συζητηθούν τα θέματα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011.
Ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανόν μία αξιόλογη πρόταση, που θα αφορά κυρίως άυλες δράσεις, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και να υλοποιηθεί από το αποθεματικό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αναφορά έκανε ο δήμαρχος Ρόδου και στο θέμα της ακίνητης περιουσίας που έχει πολλές προεκτάσεις αφού υπάρχουν και ακίνητα που ανήκουν στο δήμο αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.
Αναφορικά με το πρόβλημα του Κυκλοφοριακού ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ανακοίνωσε πως θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 29 Μαρτίου, με συμμετοχή των καθηγητών συγκοινωνιολόγων που εκπόνησαν μελέτες για το δήμο Ρόδου και τώρα θα κληθούν να τις επικαιροποιήσουν. Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα για την καθαίρεση των παράνομων πινακίδων που δημιουργούν προβλήματα.
«Είμαστε υπέρ του ποδηλάτη και υπέρ της κίνησης με τα πόδια. Πρέπει να σχεδιάσουμε για το κέντρο της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου, ενώ για το λιμάνι της Ακαντιάς τόνισε πως σχεδιάζεται η κατασκευή κτηρίου έκτασης 200 τμ από μέταλλο για την φιλοξενία των επιβατών. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο του Καλαμώνα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει το θέμα της αξιοποίησης, ενώ έμεινε και οφειλή ύψους 700.000 ευρώ από το παρελθόν.
«Μέσα στην πρώτη εβδομάδα το Απριλίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ που πρέπει να παίξει ένα ρόλο διαφορετικό από αυτό που διαδραματίζει σήμερα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί», υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς. Οπως ανακοίνωσε, τέλος, ο Δήμαρχος Ρόδου την ερχόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά και οι πρώτοι εποχικοί που θα καλύψουν αρκετές ανάγκες.http://www.dimokratiki.gr/
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου  Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας
απο την βουλπη ευρυτανιας

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ


Η επέτειος της εθνική μας εορτής προσφέρεται, ειδικά φέτος,  για πολλούς συνειρμούς και παραλληλισμούς που είμαι σίγουρος πως θα γίνουν αφειδώς. Εύχομαι μόνο ένα πράγμα. Στους σημερινούς Έλληνες να έχει απομείνει κάτι από τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό, την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωση των Ελλήνων του αθάνατου ’21 προκειμένου να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή εθνική συγκυρία. Για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα των παιδιών μας. Παράλληλα ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να μας δώσει την ελπίδα και την προσδοκία, το όραμα και την αισιοδοξία που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια μας χρειάζεται. Χρόνια Πολλά.

Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/Γιορτάζουμε σήμερα 25 Μαρτίου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, ας πούμε λίγα λόγια...


:
Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.
Το γεγονός αυτό μας το περιγράφει ο Άγιος και Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (κεφ. Α' στίχ. 26-38).
Την ήμερα αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι..
«το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει». Τότε η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά: «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου», και όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. Με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και του χάρισε την Άγια, Ουράνια και Αιώνια Ζωή!!!

Αξίζει, όμως, να δούμε και να εξηγήσουμε το Απολυτίκιο αυτής της μεγάλης εορτής:
«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.»
Δηλαδή:
«Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί μ'αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»

Η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου βρίσκεται ημερολογιακά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.
Σε εορτάζοντες και μη, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

http://www.agioritikovima.gr/

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αγαπητοί συνδημότες στις 18/3/2011 ο κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ο κ. Τσιάμης Θεόδωρος και εγώ, επισκεφτήκαμε το χωριό Δαφνούλα με σκοπό να δούμε και να έχουμε ίδια γνώμη για το πρόβλημα σκουπιδιών. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι η παραπάνω χωματερή είναι η τελευταία που θα έπρεπε ως μεγάλος Δήμος να προτείνουμε και θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους είμαστε κάθετοι σε αυτή τη διατύπωση: Πρώτον είναι πολύ πιο κοντά στο χωριό συγκρινόμενο με όλες τις άλλες που έχει ο Δήμος Αγράφων και φαίνεται από πολλά σπίτια του χωριού, είχε γίνει βέβαια να εξυπηρετεί μόνο ένα χωριό και όχι τριάντα δύο.
Δεύτερον σκεφτείτε το κόστος να μεταφέρονται τα σκουπίδια από το Τροβάτο τέσσερις ώρες δρόμο, όχι για να τα πάνε κάπου μακριά σε μια τοποθεσία που να μην ενοχλεί κανέναν και να είναι αποδεχτή από όλους, αλλά στη Δαφνούλα που είχε ήδη μεγάλο πρόβλημα με το ένα πέμπτο σκουπιδιών που δεχόταν από τον πρώην Δήμο Ασπροποτάμου.
Τρίτον η χωματερή στη Δαφνούλα δεν είναι η μεγαλύτερη του Δήμου Αγράφων όπως την εμφανίζει ένα χαρτί που μας προσκόμισε ο Δήμαρχος από έναν μηχανικό που βεβαιώνει ότι η χωματερή της Δαφνούλας είναι η μεγαλύτερη θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε αν μέτρησε την περιφραγμένη χωματερή της Δαφνούλας που είναι μικρότερη των εφτά στρεμμάτων σε αντίθεση άλλης σε κεντρικό σημείο του Δήμου που ήταν εφτά στρέμματα ή και το χωριό ολόκληρο με σκοπό να το μετατρέψει σε χωματερή διώχνοντας τους κατοίκους από εκεί, εκπληρώνοντας έτσι και τις απειλές  του αντιδημάρχου κ Δημητρόπουλου και πρώην Δήμαρχο Ασπροποτάμου, που την παραμονή των εκλογών του 2006 απείλησε τους κατοίκους ότι αν βγει Δήμαρχος καλύτερα να φύγουν από εκεί, η γνώμη μου είναι ότι πέντε χρόνια μετά και σαν αντιδήμαρχος δεν τα πάει και άσχημα….
Τέταρτον τα χωριά μας έχουν ερημώσει και επί χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα να μην φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από αυτά, αντιθέτως όμως στο χωριό αυτό έχουν μείνει αρκετοί νέοι άνθρωποι και αν δεν μπορούμε τουλάχιστον να βοηθήσουμε σε καθημερινά προβλήματα όπως (να σταματήσουν τα παιδιά  στο σχολείο να παίζουν σε λάσπες κ.α.) ας μην τους δημιουργούμε και άλλα και μάλιστα σοβαρότερα γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό!!! Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων ως δημοτικός σύμβουλος είναι να ενημερώνουμε σωστά τους δημότες, στο παραπάνω θέμα η Δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ένα και μοναδικό επιχείρημα να πάει τα σκουπίδια στην Δαφνούλα το οποίο είναι ψέματα, καλώ τους κατοίκους της Δαφνούλας να πάνε να δούνε την πιο κοντινή τους χωματερή μετά την δικιά τους να συγκρίνουν και να καταλάβουν το μέγεθος της κοροϊδίας και της αδικίας ταυτόχρονα!! Ακόμα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ως ομάδα της μειοψηφίας ζητήσαμε στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 19/03/2011 να συζητηθεί σαν έκτακτο θέμα η χωματερή της Δαφνούλας, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης. Στην προσπάθεια που έκανε ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Μπαμπαλής να τονίσει την αναγκαιότητα να συζητηθεί το θέμα διακόπηκε κατ’ επανάληψη από τον κ. Δημτρόπουλο, στην ψηφοφορία που ακολούθησε σύσσωμη η μειοψηφία ψήφισε να συζητηθεί το θέμα αντιθέτως η πλειοψηφία αρνήθηκε. Τέλος αναρωτιέμαι έκανε λάθος ο μηχανικός ή εκπλήρωσε την επιθυμία του κ. Δημητρόπουλου…….

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Mηνύματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Γιώργος Καρατζαφέρης:"Ο Ελληνικός λαός γνώριζε πάντοτε πως δεν χρειαζόταν να εφεύρει τις ρίζες του και την ιστορία του. Είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του πατριωτισμού ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.
» Όπως τότε, έτσι και τώρα, εμείς οι απόγονοι των Ηρώων πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία και να υπερασπίσουμε, με εθνική ενότητα και ομοψυχία, τα όσια και τα ιερά της φυλής διατηρώντας την πατρίδα μας ακέραιη, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Γιατί στην ιστορία πρέπει να συμβαίνει ό,τι και στη ζωή. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα"
Αντώνης Σαμαράς : «Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Αντλούμε διδάγματα αγώνα και πίστης, προοπτικής και ελπίδας.Είμαστε δυναμικά παρόντες στις μάχες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας μας. Για μια επανεκκίνηση παντού. Στη δημόσια ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και την οικονομία. Για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και Έλληνες με αξιοπρέπεια και ελπίδα».http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΥΡ/ΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Συμβουλές για την πρόληψη των πυρκαγιών

 

Η Πυροσβεστική  Υπηρεσία  Καρπενησίου, στα πλαίσια της γενικότερης πρόληψης  των πυρκαγιών και την προφύλαξη από τους κινδύνους και τα δυστυχήματα που προκαλούν σας συμβουλεύει:
- Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα οπουδήποτε, γιατί είναι δυνατό να γίνετε αίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς.
- Μην ανάβετε φωτιά κοντά ή μέσα στο δάσος για να ζεστάνετε το φαγητό σας ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, γιατί θα γίνετε αίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς, χιλιάδες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, ενώ για να γίνουν χρειάστηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια, ας φροντίσουμε όλοι να περισώσουμε ότι απέμεινε από το πολύτιμο αυτό αγαθό που λέγεται δάσος, είναι άμεση εθνική ανάγκη.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με αναπτήρες ή σπίρτα, γιατί πολλές φορές έγιναν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.
- Γεωργοί μην ανάβετε φωτιά στα χωράφια σας να κάψετε χόρτα προτού κάνετε ζώνες ασφαλείας γιατί ίσως γίνετε αιτία να καεί το παρακείμενο δάσος, τα δέντρα, το κτήμα, η αποθήκη του γείτονα ή ακόμα και το δικός σας σπίτι.
- Μην καθαρίζετε χαλιά με υγρά καύσιμα σε κλειστούς χώρους, διότι δημιουργείται εκρηκτικό μείγμα και το πάτημα ενός διακόπτη ή το άναμμα ενός τσιγάρου είναι αρκετό να προκαλέσει έκρηξη.
- Μη χρησιμοποιείτε γυμνές φλόγες όταν στη δουλειά σας υπάρχουν εύφλεκτα υγρά.
- Μην καπνίζετε ποτέ ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να σας πάρει ο ύπνος και το αναμμένο τσιγάρο να πέσει στο στρώμα και να προκαλέσει πυρκαγιά με κίνδυνο και γι’ αυτή τη ζωή σας ακόμη.
- Μην αφήνετε ποτέ γυμνά ή φθαρμένα ηλεκτρικά καλώδια γιατί θα γίνει βραχυκύκλωμα και θα προκληθεί πυρκαγιά στο σπίτι, στο γραφείο, στο κατάστημα, στην αποθήκη, στο αυτοκίνητό σας.
-Πριν φύγετε από το σπίτι σας, θυμηθείτε να ελέγξετε αναμμένες οικοσκευές και τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος.
- Τοποθετείστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από τους κρουνούς της Πυροσβεστικής. 
- Μην ανοίγετε ποτέ πόρτες και παράθυρα σε χώρο όπου έχει πάρει φωτιά, αν προηγουμένως δεν τη σβήσετε τελείως, γιατί είναι δυνατό με το άνοιγμα αυτών η πυρκαγιά να αναζωπυρωθεί αμέσως.
- Μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε φωτιά που προέρχεται από υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, οινόπνευμα, διαλυτικό κ.λ.π.) με νερό, γιατί όχι μόνο δεν θα πετύχετε το σβήσιμο αλλά θα γίνετε πρόξενοι επέκτασης της φωτιάς, για να την σβήσετε χρησιμοποιείστε βρεγμένα κλινοσκεπάσματα, χώμα, άμμο, ή πυροσβεστήρα αν έχετε.
- Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δεν προβλέπει τον εφοδιασμό με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί όμως να σας προσφέρει πολλά, σε μια δύσκολη στιγμή, Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σ’ αυτόν. Αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που θα τον χειριστείτε , ζητήστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
- Φεύγοντας για διακοπές φροντίστε να είστε ήρεμοι και όχι βιαστικοί, κατεβάστε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρέστε το βύσμα υποδοχής της κεραίας από την τηλεόραση, για την αποφυγή κινδύνου από τυχόν κεραυνούς, κλείστε το διακόπτη παροχής νερού και προπαντός μη ξεχάσετε αναμμένο τσιγάρο ή καντήλι.
- Οι ιδιοκτήτες, ή ενοικιαστές κατοικιών και λοιπών εγκαταστάσεων όπου για την θέρμανσή τους χρησιμοποιούν εστίες τζακιού υποχρεούνται στην συντήρηση και στον καθαρισμό των καμινάδων. Στις καμινάδες των τζακιών ανάλογα με την συχνότητα χρήσης συσσωρεύεται αιθάλη η οποία αν δεν καθαρίζεται τακτικά αναφλέγεται με αποτέλεσμα να προκαλείται πυρκαγιά στο εσωτερικό τους. Λόγω όμως της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται αναφλέγονται τα μονωτικά υλικά και τα σανιδώματα στο σημείο εξόδου της καμινάδας από την ξύλινη στέγη με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την κατοικία. Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς στην καμινάδα του τζακιού από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, θεωρείται εμπρησμός από αμέλεια και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 28, 264 και 266 του Ποινικού Κώδικα.
- Τοποθετήστε  τις στάχτες του τζακιού σε μεταλλικό δοχείο και όχι σε σακούλες. Αφήστε τις να σβήσουν εντελώς και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν αναμμένα κάρβουνα τότε μόνο μπορείτε να τις βάλετε σε κάδους απορριμμάτων κατά προτίμηση μεταλλικούς. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές να προκληθεί φωτιά σε κάδο απορριμμάτων από καυτές στάχτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες.   
- Μη ξεχνάτε ότι η φωτιά είναι ένα από τα τρομερότερα στοιχεία της φύσης, γι’ αυτό όταν αντιληφθείτε την παραμικρή έναρξη, μη σαστίσετε αλλά:
- προσπαθήστε να τη σβήσετε με οποιοδήποτε μέσο έχετε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή σας (κλαδιά, χώμα, άμμο, διάφορα καλύμματα κ.λ.π.)
- ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας στο γνωστό τριψήφιο αριθμό 199 ή στον 22370 22199 ή 2237023102-3, ακόμα και αν κρίνετε ότι μόνοι σας μπορείτε να την σβήσετε.
- από την έγκαιρη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής εξαρτάται η διάσωση της ζωής ή της περιουσίας σας.
- οι Πυροσβέστες περισσότερο από τον καθένα βλέπουν και ζουν τη δυστυχία και τον πόνο που προκαλούν οι πυρκαγιές και επαγρυπνούν όλο το 24ωρο έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τουςhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/