Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Ο Δήμος Καρπενησίου συμμετέχει στην Ώρα της Γης

Καρπενήσι, 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Καρπενησίου συμμετέχει στην «Ώρα της Γης». Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011, 8:30 μ.μ. κατεβάζουμε για μία ώρα τους Διακόπτες στα δημοτικά κτίρια αλλά και στο λόφο του Αγίου Δημητρίου.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της WWF Ελλάς, η νέα Δημοτική Αρχή γίνεται μέτοχος στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μια ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό που μας παρακινεί να αλλάξουμε τρόπο ζωής, εξοικονομώντας ενέργεια για το περιβάλλον και τον ίδιο μας τον εαυτό. Καλούμε λοιπόν, όλους τους δημότες μας να κάνουν το ίδιο, μιας και το μήνυμα της «Ώρας της Γης» είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε αυτή τη μία ώρα, αλλά ευελπιστούμε να διατρέξει την καθημερινότητά μας και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία του πλανήτη.
Ο Δήμος Καρπενησίου άνοιξε τη δική του υποσελίδα στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς: www.wwf.gr/earthhour/dimoskarpenissiou και καλεί όλους εσάς να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και να σκεφτείτε μια δράση εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουμε και μετά την λήξη της «Ώρας της Γής».
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Ο δρόμος για την ανάπτυξη οφείλει να είναι πράσινος. Για έναν δήμο όπως ο δικός μας, η υιοθέτηση πρακτικών που διατηρούν, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας, αποτελεί μοναδική για εμάς επιλογή. Παράλληλα, αυτός ο καθαρός και παρθένος τόπος πρέπει να πρωτοστατεί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν καθαρότερο πλανήτη. Συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά στην «Ώρα της Γής», σβήνοντας τα φώτα στα κτίρια του Δήμου και τον Άγιο Δημήτριο, ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε να αντικαταστήσουμε σταδιακά τους κοινούς λαμπτήρες σε όλα τα δημοτικά κτίρια, με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης».

Δήμος Καρπενησίου: ο Πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Euromontana

Καρπενήσι, 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Καρπενησίου: ο Πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Euromontana
Το Euromontana αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο προωθεί τη συνεργασία και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Μέλη του είναι φορείς περιφερειακής ανάπτυξης, τοπικές αρχές, γεωργικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικοί φορείς, οργανισμοί δασοκομίας και ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
Στόχος του είναι η προώθηση της ζωής στο βουνό, η βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ορεινές περιοχές.
Το Euromontana διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των ορεινών περιοχών της Ευρώπης, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων και μεγάλων συνεδρίων. Παράλληλα, τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε μελέτες και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συντονίζει το Δίκτυο, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα συνεργασίας με Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Με απόφασή του την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, το Euromontana έκανε δεκτή την αίτηση μέλους του Δήμου Καρπενησίου και έτσι αποτελούμε τον πρώτο δήμο σε όλη την Ελλάδα ο οποίος εντάχθηκε στο πολυσυλλεκτικό αυτό Δίκτυο. Με τη συμμετοχή του στο Euromontana, ο Δήμος Καρπενησίου θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα 72 μέλη από 18 διαφορετικές χώρες, θα αναπτύξει συνεργασίες και θα ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές με περιοχές που διαθέτουν τις ίδιες γεωγραφικές ιδιομορφίες. Ακόμη, οι μελέτες και οι έρευνες που διεξάγονται από αυτό θα συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη, την προώθηση και την ποιοτική εξέλιξη των τοπικών μας προϊόντων, ενώ θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική οικονομία, την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.
Μέσα από το Euromontana αντιμετωπίζουμε από κοινού με άλλες ορεινές περιοχές της Ευρώπης, προβλήματα όπως η γεωγραφική απομόνωση, η έλλειψη υποδομών και τα περιορισμένα κίνητρα για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ συνδυάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική ανάπτυξη με την ορθολογική διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Λειτουργώντας συλλογικά και έχοντας μια συνεχή παρουσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να αποκτήσουμε ισχυρότερη φωνή, να διεκδικήσουμε άμεσα οικονομικούς πόρους αλλά και να απαιτήσουμε τη διαμόρφωση πολιτικών που επιτρέπουν στις ορεινές περιοχές να συμμετέχουν οι ίδιες στην ανάπτυξη τους και να διαμορφώνουν το μέλλον τους.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα ακόμη μέρος του προγράμματός μας. Η ένταξη μας στο Euromontana επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας για τη σύνδεση του Δήμου Καρπενησίου με την Ευρώπη. Η ενίσχυση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το νέο Δήμο Καρπενησίου. Στην προσπάθειά μας αυτή αναζητούμε αξιόπιστους συμμάχους, οι οποίοι μπορούν να μας ενισχύσουν, να μας παράσχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να μας ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη συνολική ανάπτυξη του τόπου μας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε στα στενά όρια του Δήμου μας αλλά ούτε και της Ελλάδας. Η ένταξη μας στο Euromontana, εξασφαλίζει την εξωστρέφεια του Δήμου μας και τη διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς θεσμούς».