Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Πράσινο σαπούνι για το σώμα σας

Δίχως χημικές και τοξικές ουσίες, το πράσινο σαπούνι καθαρίζει το σώμα σας σε βάθος και δεν επηρεάζει το ph του δέρματός σας, σύμφωνα με το γαλλικό τεύχος του Marie Claire.

Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, αντιαλλεργικό χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς ή ερυθρότητα, όπως είναι πιθανό να προκαλέσουν τα άλλα αφρόλουτρα.

Το πράσινο σαπούνι είναι το πιο αγνό και φυσικό σαπούνι, αφού αποτελείται από ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και βότανα. Μπορείτε να χρησιμοποιείται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα πράσινο σαπούνι στο σώμα σας και στη συνέχεια, όπως κάθε φορά, θα πρέπει να απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα.

Εφόσον έχουν ανοίξει οι πόροι του δέρματος από το ντους, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή και για την εφαρμογή του body lotion, ώστε να σας αφήσει με μια αίσθηση απαλότητας.
http://www.real.gr/

Της αδειοδότησης το κάγκελο....

Εγκαταστάσεις απο 18 ανεμογεννήτριες στη περιοχή του Φουρνά    Όλο και περισσότερες αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στη Ευρυτανία δώθηκαν και δίδονται απο την ΡΑΕ .
Η μία άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 21MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 21MW, αποτελούμενος από 7 ανεμογεννήτριες ισχύος
3MW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Γάβραινα» του Δήμου Καρπενησίου (πρώην Δήμος Φουρνα) του Νομού Ευρυτανίας.
Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΓΑΒΡΑΙΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝ0ΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο
«ΓΑΒΡΑΙΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕ
Η δεύτερη άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 33MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 33MW, αποτελούμενος από 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 3MW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Σπανός- Κόμπολος» του Δήμου Καρπενησίου (πρώην Δήμοι Φουρνα και Κτημενίων) του Νομού Ευρυτανίας
Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΣΠΑΝΟΣ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝ2ΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο
«ΣΠΑΝΟΣ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕ», όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται και με εταιρική σύνθεση: BULGANOCO HOLDINGS CO. LTD 90%
GREENTOP ENERGY AE 10%http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Στο "κόκκινο" η Ευρυτανία σε περίπτωση σεισμού

Ένας ισχυρός σεισμός θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες -σε ζωές ή τραυματισμούς σε κατοίκους της Ευρυτανίας.
Προ των ευθυνών τους οι τοπικοί άρχοντες.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Nωπές ακόμα οι μνήμες μας απο τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία και τις εικόνες με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Σε ποια περιοχή όμως της Ελλάδας ένας ισχυρός σεισμός θα άφηνε βαθύτερα ίχνη; Ποιος νομός θα μετρούσε σημαντικότερες απώλειες στους ανθρώπους του και στις υποδομές του;
Με πρώτη την Ευρυτανία, και να ακολουθούν η Σάμος, η Φωκίδα και το Αγιο Ορος, λέει πολυετής μελέτη του ΤΕΕ, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά των κτιρίων στις περιοχές αυτές με τη σεισμικότητα και τα εδάφη τους. Μια ισχυρή επίσκεψη του Εγκέλαδου θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για τους κατοίκους και των νομών Κυκλάδων, Αρκαδίας, Λευκάδας και Λακωνίας, ενώ οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι είναι πιο «ανθεκτικοί» και η ζωή θα διαταρασσόταν δυσκολότερα.
Ποιο είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη μελέτη;
«Οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και να ενισχύουν προσεισμικά τουλάχιστον ένα δημόσιο κτίριο ανά τετραετία», λένε οι ειδικοί και τονίζουν την ευεργετική επίδραση που θα έχει η κίνηση αυτή όχι μόνο στην περίπτωση ενος καταστροφικού σεισμού, αλλά και στην εκπαίδευση των πολιτών απέναντι στο φαινόμενο και τις συνέπειές του.
Κτίρια και σεισμικότηταΣύμφωνα με σχετικό άρθρο στην Καθημερινή ,το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) ξεκίνησε περίπου πριν από μια δεκαετία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του. Το πρόγραμμα μελέτησε την ταυτότητα των κτιρίων και χαρτογράφησε όλη τη χώρα ανάλογα με τον κίνδυνο που κρίνει ότι θα αντιμετωπίσει η κάθε περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, συσχετίζοντας χαρακτηριστικά των κτισμάτων της (όπως τα υλικά, το ύψος και η ηλικία) με τη σεισμικότητα και τα είδη των εδαφών. Σύμφωνα με τους χάρτες του ΕΠΑΝΤΥΚ, ένας ισχυρός σεισμός θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες -σε ζωές ή τραυματισμούς, απώλειες οικοσκευής, κόστος επισκευών και προσωρινής μεταστέγασης- στον κάτοικο της Ευρυτανίας και του Αγιου Ορους, της Σάμου και της Φωκίδας, ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λακωνία. Αντίθετα τις μικρότερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ, η Κορινθία, η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, ο Πειραιάς, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Η επίδραση στην οικονομίαΑπό την άλλη πλευρά,.... όμως, η μελέτη ερεύνησε και την επίδραση ενός σεισμού όχι στους μεμονωμένους κατοίκους, αλλά στο σύνολο, σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα. Τις μεγαλύτερες, λοιπόν, οικονομικές απώλειες στη χώρα θα προκαλέσει ένας ισχυρός σεισμός στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Ανατολική Αττική και το Ηράκλειο.
Αντίθετα, μικρότερη θα είναι η επίδραση στην οικονομία της χώρας από έναν ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία, την Καστοριά, την Κεφαλονιά, τα Γρεβενά, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και φυσικά το Αγιο Ορος. «Οι αντιφατικές αυτές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι σε όλη τη χώρα είναι σκόπιμο να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες σταδιακής προσεισμικής ενίσχυσης των πιο εύτρωτων κτιρίων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας», εξηγεί στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και επικεφαλής του ΕΠΑΝΤΥΚ κ. Θεοδόσης Τάσιος.
Οπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΤΥΚ ολοκληρώθηκε η καταγραφή των κτιρίων του κάθε δήμου ξεχωριστά και τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε βιβλίο και CD ROM, που θα διανεμηθούν (με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών) σε όλους τους ΟΤΑ έως το φθινόπωρο.
Να δοθούν κίνητρα«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», εκτιμάει ο κ. Τάσιος. «Κάθε δήμαρχος θα πρέπει να διαλέξει ένα ή δύο κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος, να αναθέσει μια μελέτη ενίσχυσης και να την εφαρμόσει ανά τετραετία. Κατόπιν, πρέπει οι ίδιοι οι δημότες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δημοσίων κτιρίων σε ιδιωτικό επίπεδο, θωρακίζοντας μερικά από τα πιο εύτρωτα από αυτά. Τέτοιες πρωτοβουλίες άλλωστε αναβαθμίζουν την αξία ενός ακινήτου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει και το κράτος να δώσει κίνητρα στους πολίτες, οικονομικά (π.χ. άτοκα δάνεια), δημοσιονομικά (π.χ. απαλλαγές από φόρους) και άλλα».
Το Prasia.com έχει αναδείξει και πάλι το θέμα πριν ένα χρόνο περίπου με το ίδιο ακριβώς τίτλο.Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση.
Πάντως αν δει κανείς τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι πρώτινος στην Ευρυτανία για το θέμα της πρόληψης του σεισμού μάλλον οι ιθύνοντες κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Συγχωνεύσεις – υποβιβασμοί - καταργήσεις Σχολικών ΜονάδωνΑνακοινώθηκαν την Κυριακή 13-3-2011 από το Υπουργείο Παιδείας οι συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί και καταργήσεις των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Επακόλουθο η μείωση μεγάλου αριθμού οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των μεταθέσεων σε κάποιους νομούς, του αριθμού των αποσπάσεων και των μόνιμων διορισμών.
Στην Ευρυτανία καταργήθηκε το 12,5% των Δημοτικών Σχολείων με αποτέλεσμα να χαθούν 6 οργανικές θέσεις δασκάλων. Συγκεκριμένα, καταργήθηκαν τα Δημ. Σχολεία Κέδρων, Νέου Αργυρίου και Τοπολιάνων τα οποία συγχωνεύτηκαν με τα Δημ. Σχολεία Ραπτοπούλου, Δαφνούλας και Καστρακίου αντίστοιχα. Η κατάργησή τους έγινε με μοναδικό κριτήριο οικονομικούς και μόνο λόγους. Κανένα παιδαγωγικό όφελος για τους μικρούς μαθητές αφού δε μετακινούνται σε κάποιο πολυδύναμο 6/θ ή 12/θ σχολείο, ώστε να ωφεληθούν από τη διδασκαλία, στο πρωινό τμήμα, των Αγγλικών, 2ης Ξένης Γλώσσας, Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής κ.ά. Το 1/θ Νέου Αργυρίου συγχωνεύεται με το 1/θ Δαφνούλας και το 1/θ Τοπολιάνων με το 1/θ Καστρακίου. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται δύο 1/θ με πολλούς μαθητές το καθένα, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Για ποια ποιοτική παροχή εκπαίδευσης των μικρών μαθητών συζητάμε; Συγχωνεύεται επίσης το 1/θ Κέδρων με το 2/θ Ραπτοπούλου. Οι μαθητές καθημερινά πρέπει να μετακινούνται σε μια απόσταση αρκετά μεγάλη και δύσκολη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Με περικοπές σε σχολεία, χρήματα και εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν δημόσια, υψηλής ποιότητας, παιδεία.http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Ο Δημήτρης Τάτσης υιοθέτησε το δικό του δέντρο, συμμετέχοντας στην δενδροφύτευση που έγινε στην Κρέντη από τα παιδιά του Κατηχητικού

http://evrytanikospalmos.blogspot.com/Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κατηχητικού Σχολείου Κρέντης, την περασμένη Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προγραμματισμένη δενδροφύτευση σε διάφορα σημεία του χωριού.
Στην πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία των παιδιών και του συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Κρέντης, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αγράφων Δημήτρης Τάτσης ο οποίος μάλιστα φύτεψε και υιοθέτησε το δικό του δένδρο στην πλατεία του χωριού, για το οποίο θα είναι υπεύθυνος και θα οφείλει να το ποτίζει και να το περιποιείται μέχρι να μεγαλώσει.
Ο Δημήτρης Τάτσης, μετά την συμβολική αυτή κίνηση συνεχάρη τον εφημέριο του χωριού και τα παιδιά του ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ, όπως και τα μέλη του Συνεταιρισμού, για την συμμετοχή τους στην δενδροφύτεσυη αλλά και για την εν γένει προσπάθειά τους για ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των Κρεντιωτών, σε ό,τι έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι τα 300 περίπου δένδρα, ακακίες Κωνσταντινουπολίτικες, που φυτεύτηκαν, παραχωρήθηκαν από το Δασαρχείο Καρπενησίου και πιο συγκεκριμένα από τον Δασάρχη Γιάννη Φάκα, μετά από ενέργειες του Συνεταιρισμού και προσωπικά του Κρεντιώτη Γιώργου Βούρτσα.
Συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών του ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ Σχολείου, που σε μια ακόμη τέτοια προσπάθεια, απέδειξαν εμπράκτως την αγάπη τους για το περιβάλλον, συμμετέχοντας ενεργά στην δενδροφύτευση, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συνεισφορά του Δημοτικού Συμβούλου Αγράφων, Δημήτρη Βούρτσα καθώς και των Κρεντιωτών Γιώργου Μάκκα, Θανάση Κουτσούμπα, Βαγγέλη Τσιγαρίδα, Αποστόλη Μάκκα, και Θοδωρή Πλατή.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την μεταφορά σημαντικών Περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά Συμβούλια σε επιτροπές, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλος, με αφορμή την περίπτωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: Με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του (7,8,9 24/2/2011), το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς αποφάσισε τη μεταφορά σημαντικών περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων, σε 9-μελή επιτροπή, με την επίκληση του άρθρου 164 του ν.3852/2010.

Με την 7η απόφαση το Π.Σ. καθόρισε ως αντικείμενο της επιτροπής «τη λήψη απόφασης για γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (σ.18 της παραγράφου ΣΤ του άρθρου 186) και θεμάτων περιβάλλοντος» και όρισε τον αριθμό των μελών (6 μέλη από την πλειοψηφία και 3 από την μειοψηφία). Στην απόφαση αιτιολογείται η ανάγκη λήψης απόφασης για γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων -για όλες τις κατηγορίες δραστηριοτήτων ανεξαιρέτως της σοβαρότητας ή του μεγέθους των επιπτώσεων- επειδή όπως -εσφαλμένα- αναφέρεται «το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά το άρθρο 167 συνεδριάζει μια φορά το μήνα» ενώ στην πραγματικότητα το άρθρο 167 ορίζει «το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα».

Με την 8η απόφαση εξέλεξε τα μέλη της επιτροπής, ενώ με την 9η απόφαση μεταβιβάσθηκαν 12 επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς καμία αιτιολόγηση από την οποία να προκύπτει η ανάγκη μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν δευτερεύουσες όπως για παράδειγμα η «συντήρηση και η φύλαξη του μηχανικού εξοπλισμού» κλπ, αλλά επιλέγονται οι πλέον επιτελικές και ουσιαστικές για την διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αειφορικής ανάπτυξης όπως η κατάρτιση και η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (29), όλες οι αρμοδιότητες για την χωροταξία (13, 23, 25, 29, 30, 31, 32, 34), η περιβαλλοντική πολιτική (26,28), η σύνταξη-παρακολούθηση-αξιολόγηση κανονισμών και σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (33). Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται το πιθανότερο μια και πάντως ελάχιστες φορές στη θητεία κάθε περιφερειακού συμβουλίου, αποφάσεις που δεν υπάρχει καμιά εύλογη αιτία να ασκηθούν από μια ολιγομελή επιτροπή, αποφάσεις κρίσιμες για τον πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή

• τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά είναι πολύ σοβαρά για τους πολίτες

• πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και δημόσιος διάλογος

• ειδικά στη Βοιωτία, υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και

• οι τοπικές κινήσεις και κινήματα αγωνίζονται χρόνια γι’ αυτά τα ζητήματα

ερωτάται ο Υπουργός:

1. Θεωρείτε δημοκρατικό να μεταφέρονται τόσο σοβαρές αρμοδιότητες, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις επιτροπές του άρθρου 164/3852/2010 του Καλλικράτη;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για ερμηνευτική εγκύκλιο που να εμποδίζει την υποβάθμιση του αιρετού οργάνου, με δεδομένη μάλιστα την αλλοιωμένη αναλογία των παρατάξεων λόγω του εκλογικού συστήματος αλλά και να διευκρινίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες των επιτροπών;

3. Μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς ή οποιοδήποτε άλλο να μεταφέρει όλες τις σημαντικές περιβαλλοντικές αρμοδιότητες σε ολιγομελή επιτροπή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Βασίλης Μουλόπουλος
http://www.lamiastar.gr/

Το βράδυ του Ευαγγελισμού ο χορός των Αστυνομικών

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ευρυτανίας γνωστοποιεί ότι στις 25 Μαρτίου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:30 θα διοργανώσει την ετήσια χοροεσπερίδα της στο εξοχικό κέντρο «ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ». Η διασκέδαση και χορός με γνωστή δημοτική-λαϊκή ορχήστρα (Τραγούδι: ΜΠΕΚΙΟΣ Γεώργιος, ΠΑΝΤΑΖΗ Βίκυ, ΓΙΑΝΝΕΚΟΥ Τζωρτζίνα, Κλαρίνο: ΜΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΣ Άρης, ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ: Ρίζος Γιάννης) είναι δωρεάν ενώ θα πραγματοποιηθεί και Λαχειοφόρος με πολλά δώρα. http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Η Οδύσσεια... της Λιβύης - Έπληξαν με 112 πυραύλους 20 στόχους

Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία "Η Αυγή της Οδύσσειας". Με 112 αμερικανικούς πυραύλους η νύχτα έγινε μέρα στη Λιβύη.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι με πυραύλους κρουζ έπληξε 20 στόχους, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις αεροπορικές επιχειρήσεις παίρνουν μέρος και βρετανικά αεροσκάφη.

"Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή".

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού".

Nωρίτερα, γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
http://www.real.gr/