Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το Δ Σ του Συνδέσμου Ευρυτάνων Ν.Φθιώτιδας σας προσκαλεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του , που θα γίνει στις 3 Απριλίου 2011 και ώρα 11.00΄π.μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου οδός Τσακάλωφ 3 στη Λαμία ,με θέματα ημερήσιας διάταξης :
1.Eκλογή 3/μελούς Προεδρείου Γ.Σ.
2.Εκθεση πεπραγμένων Δ.Σ.
3.Συζήτηση επί των πεπραγμένων ,απόψεις-
προτάσεις .
...4.Οικονομικός απολογισμός 2010-2011.
5.Έκθεση εξελεγκτικής Επιτροπής για την
οικονομική διαχείριση.
6.Απαλλαγή του Δ.Σ.
7.Εκλογή 3/μελούς εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών .
8.Αρχαιρεσίες για τη ανάδειξη νέου 9/μελούς Δ.Σ.-3/μελούς εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων της Ο.Ε.Σ. για τη διετία 2011-2013.
Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα , θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του Συνδέσμου (Τσακάλωφ 3-Λαμία) και να καταθέσουν την σχετική αίτηση προς το Δ.Σ. από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 έως και την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 και ώρες 6-8μ.μ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΚΕ-Κ.Ο.Ευρυτανίας:Δεν θα επιτρέψουμε να γεμίσει η Ευρυτανία Ανεμογεννήτριες εκτρώματα

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη ασύδοτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων στον νομό μας αφού μετά τις 9 άδειες αιολικών που είχε χορηγήσει η ΡΑΕ μέχρι τον Ιούλη του 2010 και βρίσκονται στον Δήμου Καρπενησίου χορήγησε ακόμα δύο το 2011, οι οποίες βρίσκονται στις θέσεις Κόμπολος και Γάβραινα, και επιπλέον 32 άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο μας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ για τις εξελίξεις αυτές. Το νέο στοιχείο που εξηγεί την ένοχη σιωπή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ, αλλά και τη στάση της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, είναι η κομβική σημασία που αποκτούν οι ορεινοί μας όγκοι στο σχεδιασμό των μονοπωλίων και της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας.
Για αυτό άλλωστε αυξάνει και το ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για αιολικά στην Ευρυτανία.
Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. για να τη στήριξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Για αυτό και η προκλητική στήριξη των αιολικών, τα Fast truck, η απλόχερη κρατική χρηματοδότηση. Οι ΑΠΕ σχετίζονται άμεσα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Για αυτό και το αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε οι ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά.
Λύση που ....να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Mόνο σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες. Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Ευρυτανίας, να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων. Να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να τιμωρήσουν τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντά τους.
Να διεκδικήσουν:
Ø Καμία ανεμογεννήτρια-έκτρωμα βουνά της Ευρυτανίας.
Ø Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας - Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας με κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Ø Όχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη συνδιαχείρηση του Αιγαίου - Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς οφελος του λαούhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Την δεύτερη προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην Θεσσαλονίκη.

2ο Προσυνέδριο

Την δεύτερη προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49), με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. Στο δρόμο για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος (27,28 & 29 Μαΐου 2011), η δεύτερη συνδιάσκεψή μας θα έχει διπλή θεματολογία:
  • Το κοινωνικό κράτος, σε συνδυασμό με το σύστημα υγείας και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας
  • Οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς σχέσεις της χώρας
Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ειδικοί εισηγητές και θα ακολουθήσει διάλογος όπου μπορούν να λάβουν το λόγο όσα μέλη του κινήματος επιθυμούν.

Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν επίσης και βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την περιφερειακή ανάπτυξη, στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στον "πάτο" της ΕΕ η Ευρυτανία!!Ο φτωχότερος νομός σε όλη την Ευρωζώνη

Πανευρωπαικό..αρνητικό ρεκόρ ..


Μετά την εγκατάλειψη,την ανεργία,την ελλιπή υποδομή, την εσωτερική μετανάστευση ,και πάρα πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους της Ευρυτανίας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί ως συνέπεια των παραπάνω. Ο φτωχότερος νομός βάση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Ευρώπη είναι ο νομός Ευρυτανίας σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό της «ψαλίδας»που υπάρχει ότι ενώ 8 ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν κάποιους από τους υψηλότερους ρυθμούς σύγκλισης, η Ευρυτανία, αποτελεί τη μόνη αρνητική εξέλιξη πανευρωπαϊκά: Εχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2007 χαμηλότερο από ό,τι το 1996.
Παρά την πολύ χαμηλή εκκίνηση με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.042 ευρώ το ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρυτανία μειώθηκε κατά 1,77%. Χαμηλές ήταν οι πτήσεις στη Φθιώτιδα (28,70%), στη Φωκίδα (21,19%), αλλά και στη Λέσβο (43,30%).
Στο νομό Καστοριάς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,8% και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά 41,46%. Αντιθέτως, στη Χίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 120,83% και στις Κυκλάδες κατά 102,75%. Στο νομό Θεσπρωτίας η άνοδος ήταν κατά 114%, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αύξηση κατά 109%, ενώ πολύ καλά τα πήγαν και κάποια από τα νησιά του Ιονίου με την αύξηση στο νομό Ζακύνθου στο 141%, Κεφαλονιάς στο 120% και Λευκάδας στο 102%.

Σύμφωνα με άρθρο στην Ελευθεροτυπία οι αριθμοί της μελέτης, που στόχο έχει να καταγράψει το όφελος των κοινοτικών κονδυλίων στην ανάπτυξη, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να στηρίξει τόπους που τα είχαν ανάγκη. Απλά το (κοινοτικό) χρήμα έφερε χρήμα στις πιο εύρωστες περιοχές της χώρας, με όχημα τις γνωστές επιδοτήσεις. , το ΑΕΠ της Ελλάδας διπλασιάστηκε τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης (δηλαδή έως το 2008) με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων. Η επίδοση είναι από τις καλύτερες μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Μόνο που τα κέρδη δεν μοιράστηκαν ισόποσα.
Κάποιοι νομοί συγκέντρωσαν τον πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι καρπώθηκαν ελάχιστα ή και φτώχυναν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 98%. Το ζήτημα είναι -αναφέρει η Επιτροπή- ότι μόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις: κάποιοι νομοί και περιοχές ορεινές ή νησιωτικές αναπτύσσονται είτε πολύ γρήγορα είτε παράδοξα αργά, δεδομένων των κονδυλίων που υπήρχαν διαθέσιμα. Η μελέτη εξετάζει την αποδοτικότητα των κοινοτικών ενισχύσεων ειδικά σε ορεινές, νησιωτικές και περιοχές με υστέρηση.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

H ομογένεια της Αυστραλίας τίμησε και φέτος με κάθε επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις την Eθνική Eπέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H ομογένεια της Αυστραλίας τίμησε και φέτος με κάθε επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις την Eθνική Eπέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η τριμελής διακομματική Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, που αποτελούνταν από τον Bουλευτή Ευρυτανίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Ηλία Καρανίκα, τον Bουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά καθώς και τον Bουλευτή Θεσσαλονίκης Ιωάννη Ζιώγα.
Ο κ. Καρανίκας ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επικεφαλής της διακομματικής Kοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας είχε συναντήσεις με τους ομογενειακούς και τοπικούς φορείς, με τους εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, και με μέλη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους εκεί Συλλόγους της Ευρυτανίας και της Ναυπάκτου και συνομίλησε με Έλληνες στην καταγωγή Bουλευτές τόσο της τοπικής κυβέρνησης της Μελβούρνης όσο και της Ομοσπονδιακής. Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν τους στην Τοπική Βουλή, συζητήθηκαν καίρια προβλήματα της ομογένειας και κυρίως αυτά που αφορούν στην Εκπαίδευση, στην Ελληνική Γλώσσα και στην τοποθέτηση δασκάλων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εμπλουτισμού των εκεί σχολικών βιβλιοθηκών, κάτι που οι ομογενείς θεωρούν σημαντικό ζήτημα.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο Βουλευτής Ευρυτανίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον τοπικό Πρωθυπουργό Λίντσεϊ Τάνερ αλλά και τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Αυστραλίας από το 1962.
Η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης δύο από τα τρία ελληνικά σχολεία της περιοχής και διαπίστωσε με συγκίνηση πως το ελληνικό πνεύμα παραμένει ζωντανό σε μετανάστες της τρίτης γενιάς καθώς παιδιά διαφορετικού χρώματος και καταγωγής έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και τραγούδησαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2006, το 35,8% του πληθυσμού της Μελβούρνης είναι γεννημένο στο εξωτερικό, και προέρχεται κυρίως από τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Είναι η τρίτη στον κόσμο πόλη όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την οποία είναι και αδελφές-πόλεις.
Τέλος συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ομογένεια για την οικονομική κατάσταση της μητέρας πατρίδας καθώς και η υπερκομματική τους στάση, καθώς επιθυμούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος.
Η Αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Μελβούρνη στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Μελβούρνη

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Μελβούρνη

Πλήθος ομογενών σε μια μεγαλοπρεπή παρέλαση(φωτογραφίες) Ο ελληνισμός της Μελβούρνης γιόρτασε και φέτος ενωμένος την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance) με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μεγαλειώδης παρέλαση με την μεγαλύτερη προσέλευση των Ελλήνων ομογενών των τελευταίων χρόνων.
H Μελβούρνη, μητρόπολη του ελληνισμού της Αυστραλίας, ντύθηκε στα γαλανόλευκα και ο ελληνισμός συγκεντρώθηκε στο μεγαλοπρεπές Μνημείο Πεσόντων της πόλης για να αποτίσει φόρο τιμής στους προγόνους που θυσιάστηκαν για την απαλλαγή της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Στον ενωτικό εορτασμό έλαβαν μέρος δεκάδες σχολεία, εθνικοτοπικοί και άλλοι φορείς της ομογένειας οι εθνικοθρησκευτικές αρχές μας, μέλη της πολιτειακής και της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης και διακομματική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα.Όλοι τουςχειροκρότησαν τα νιάτα που παρέλασαν με υπερηφάνεια και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.
Ο γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Νικολόπουλος, δήλωσε ότι «ο ελληνισμός της Μελβούρνης διατηρεί την μακρά παράδοση του ενωτικού εορτασμού της επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας και ευχαρίστησε τις αρχές και τους φορείς για τη συμβολή τους στη διατήρηση του ενιαίου εορτασμού».
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
απο την παρέλαση και απο την αντιπροσωπεία των τριών βουλευτών, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ,κ. Ηλία Καρανίκα(βουλευτής Ευρυτανίας (ΠΑΣΟΚ),κ. Μάριο Σαλμάς( βουλευτή Αιτωλίας και Ακαρνανίας (ΝΔ), και Ιωάννη Ζιώγα, (βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης (ΚΚΕ) ....





Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη οικογένεια του πατριώτη και Πρασιώτη Χρήστου -Φωτεινής Πότσιου για τις φωτογραφίες.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Ημερίδα από το Δήμο Καρπενησίου

Ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα πραγματοποιήσει ημερίδα σχετική με αγροτικά θέματα, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα της Βασικής Βιβλιοθήκης. http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς και το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ διοργανώνουν εσπερίδα με τίτλο «Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς», την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αρχιτέκτων/επ. καθηγητής Παν. Πατρών Σταύρος Μαμαλούκος, ο διευθυντής της Ενωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα Νικόλαος Δεληβοριάς και ο δικηγόρος Αρ. Ρούσσαρης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκδότης του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ Δημήτρης Λάμπρου.

Ήρθε η ώρα της Λίμνης Κρεμαστών

Την προοπτική της κατασκευής υδατοδρομίου στην Λίμνη Κρεμαστών προωθούν οι Ευρυτάνες σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος για την περιοχή.
http://www.lamiastar.gr/Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά πρώτος στόχος για να μην πέσει στο κενό η προσπάθεια είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο business plan που θα προβλέπει δραστηριότητες τουριστικού χαρακτήρα.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ.Καρανίκας Ηλίας στην Μελβούρνη κοντά στους ομογενείς και τους Ευρυτάνες της Αυστραλίας




Η ομογένεια της Αυστραλίας γιορτάζει την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ.Καρανίκας Ηλίας στην Μελβούρνη κοντά στους ομογενείς και τους Ευρυτάνες της Αυστραλίας
H ομογένεια της Αυστραλίας ετοιμάζεται να τιμήσει δεόντως, με διάφορες εκδηλώσεις την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Σε αντίθεση με το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα όπου θα γίνουν, δυστυχώς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια ξεχωριστοί εορτασμοί, στη Μελβούρνη ελληνισμός θα εορτάσει ενωμένος αυτή την Κυριακή την εθνική επέτειο της στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance).
Εξάλλου, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της γενικότερης συμφιλίωσης που επέρχεται στις τάξεις της ομογένειας της Μελβούρνης, οι επίσκοποι Δέρβης και Μιλητουπόλεως θα ιερουργήσουν τον εορτάζοντα ναό του Ευαγγελισμού που είναι ο ιστορικότερος ελληνορθόδοξος ναός της Μελβούρνης με μια ιστορία άνω των εκατό χρόνων.
Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Βουλευτών στη Μελβούρνη
Τρία μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου θα εκπροσωπήσουν το Σώμα στον εορτασμό της εθνικής επετείου στη Μελβούρνη, την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011. Πρόκειται για τους Ηλία Δημητρίου Καρανίκα, βουλευτή Ευρυτανίας (ΠΑΣΟΚ), Μάριο Γεωργίου Σαλμά, βουλευτή Αιτωλίας και Ακαρνανίας (ΝΔ) και Ιωάννη Ηλία Ζιώγα, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης (ΚΚΕ).
Οι τρεις αντιπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων.... θα επισκεφθούν την Αυστραλία προσκεκλημένοι της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου. Αναμένονται στη Μελβούρνη την Παρασκευή, 25 Μαρτίου και θα αναχωρήσουν την Τρίτη, 29 Μαρτίου.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας διοργανώνει ειδική εκδήλωση στο οικημά της για να τιμήσει τους τρεις Ελληνες βουλευτές με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών και φίλων του οργανισμού.
Ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και επικεφαλής της διακομματικής Kοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας θα έχει συναντήσεις με ομογενειακούς και τοπικούς φορείς, το Σύλλογο Ευρυτάνων αλλά και τους εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.ΟΙ πρώτες φωτογραφίες που μας έστειλε από την Μελβούρνη ο Χχρηστός Ποτσιος με τον Ηλία Δημητρίου Καρανίκα, βουλευτή Ευρυτανίας.

Υψηλοί τόνοι κατά του Πρωθυπουργού από τη ΝΔ

http://www.real.gr/Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό από τη ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. "Πρωτοφανής ύβρις για τη Δημοκρατία " χαρακτηρίζει την αποστροφή Παπανδρέου "η αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί"

«Είναι πρωτοφανής ύβρις για το Δημοκρατικό Πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης: «η Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί» τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε μαρασμό.

"Το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Και δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα έσοδα του πρώτου διμήνου, που έπεσαν 9% αντί να ανέβουν 8% όπως προβλεπόταν...
Και για αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση κι όσοι υποστήριξαν το Μνημόνιο" σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ αφήνοντας έτσι αιχμές τόσο για τον ΛΑΟΣ όσο και για τη ΔΗ. ΣΥ.

Ο κ. Μιχελάκης επέμεινε ότι οι στόχοι για εξυγίανση της οικονομίας και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τη συμμετοχή ιδιωτών  στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε τόσο την Ιρλανδία όσο και την Πορτογαλία προκειμένου να επισημαίνει πως και οι δυο χώρες διαπραγματεύθηκαν σκληρά καθώς έγκαιρα, όπως συμπλήρωσε, είχαν αντλήσει κεφάλαια από την αγορά. "Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση Παπανδρέου που πέρσι, ούτε άντλησε κεφάλαια όταν μπορούσε, ούτε και διαπραγματεύθηκε το παραμικρό» κατέληξε

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Eτέθησαν «επί τάπητος» τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός


Με στόχο την έγκριση των σχεδίων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, για το έτος 2011, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μανώλης Σαββής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Επισημαίνεται ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που συστάθηκε πρόσφατα και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων του νησιού και 12 δημότες.
Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδεται στη διαδικασία διαβούλευσης και στη λειτουργία της επιτροπής αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς κατά την έναρξη στης συνεδρίασης. Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Εργων κ. Μανώλης Σαββής αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος, που περιλαμβάνει και αρκετά συνεχιζόμενα έργα και φθάνει σε ύψος τα 27.000.000 ευρώ. Για την προσπάθεια που καταβάλλεται να κατατεθεί ένας προϋπολογισμός που θα είναι ρεαλιστικός και με στοιχεία που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, μίλησε στη συνεδρίαση της επιτροπής Διαβούλευσης ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσουκαλάς. Το ύψος του προϋπολογισμού φθάνει στα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιθώρια για να γίνουν αναμορφώσεις, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τα τακτικά έσοδα, όπως αποτυπώθηκε και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που διανεμήθηκε, ανέρχονται στα 82 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοδοσίες φθάνουν τα 50.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι φορέων, που παρουσίασαν σειρά προβλημάτων, που ταλανίζουν όλο το νησί και κατέθεσαν και προτάσεις. Τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν ακόμη και με την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, τα προβλήματα στους δρόμους και την έλλειψη προσβάσεων για τα ΑΜΕΑ, στα δημόσια κτήρια.
«Μπήκαμε στα βαθιά κατευθείαν, εξετάζοντας έργα και αριθμούς. Στην πόλη υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες. Δυστυχώς θα κινηθείτε στην πεπατημένη με την προσπάθεια που θα κάνετε να ολοκληρώσετε τα έργα που έμειναν ημιτελή. Πρέπει να κυνηγάμε όμως και τα έργα πνοής», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάββας Χατζησάββας.
«Έχουμε δει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας να μένουν στα λόγια και να αποφασίζονται τα αντίθετα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει η επιτροπή να λαμβάνει αποφάσεις που θα υλοποιούνται. Υπάρχουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι όροι δόμησης της νέας μαρίνας. Σοβούν και θέματα που χρήζουν αναπτυξιακής πολιτικής. Πρέπει να πιέσουμε σαν φορείς για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στο νησί μας», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Να γίνουν και έργα για τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να λειτουργήσει όπως πρέπει το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας. Να προσπαθήσετε ώστε να αρθούν οι ανισότητες και να μείνει ο κόσμος στα χωριά του. Επίσης είναι σηναντικό να δείτε το θέμα με το ακίνητο του Καλαμώνα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ κ. Μανώλης Πιτροπάκης.
«Να βελτιωθεί η εικόνα όλου του νησιού, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτε. Το λιμάνι μας κάνει ρεζίλι γιατί δεν έχει τις σωστές υποδομές. Να βελτιώσουμε και τους δρόμους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θανάσης Χατζηγεωργίου.
«Δεν έχουμε τόσα στοιχεία όσα πρέπει για να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τις ευχές που δώσατε πρέπει να πω ότι γίνατε Αντινομάρχης, Βουλευτής και τώρα Δήμαρχος και η εθνική οδός, είναι ή ίδια όπως και η περιμετρική. Εχουμε πλεονέκτημα σαν δήμος Ρόδου να παίρνουμε περισσότερους πόρους από το φόρο εισοδήματος και το δημοτικό φόρο. Παρόλα αυτά ο δήμος ήρθε σε όχι και τόσο ζηλευτή κατάσταση. Να μην γίνεται επίσης ο δήμος Ρόδου εμπόδιο σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στη Ρόδο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Γιάννης Κακλιός.
«Είμαστε όλοι γεμάτοι, από κατήφεια και οι τουρίστες είναι κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία. Εκεί μένουν και αν είναι δυνατό να φεύγουν και να μην επισκέπτονται καθόλου την πόλη. Να δοθεί κονδύλι γιατί ο ΠΡΟΤΟΥΡ, κάνει τη μισή δουλειά. Στο νησί δεν κάνει τίποτε. Να κάνουμε δράσεις που να έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού για να στηριχθούν και οι μικροί επιχειρηματίες. Να έρχεστε στη Μεσαιωνική Πόλη και όχι μόνο για τις ψήφους» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας που αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που είχε με τη δικαιοσύνη εξαιτίας της συμμετοχής του στη ΡΟΔΩΝ ΑΕ.
Στα προβλήματα του οδικού δικτύου που γίνονται αιτία ατυχημάτων αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη
«Αισθάνομαι δικαιωμένος από την απόφαση να ιδρυθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, από τον κόσμο που ενδιαφέρεται. Πιστεύω ότι ως πρώτη συνεδρίαση ήταν ό,τι καλύτερο και είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Για μένα είναι σχολείο οι συζητήσεις αυτές. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, αφού ευχαρίστησε όλους για την άκρως εποικοδομητική και θετική συζήτηση, δεσμεύθηκε ότι οι προτάσεις φορέων και δημοτών επί των θεμάτων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το 2011 θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν από τη δημοτική αρχή με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών του νησιού. Παρότρυνε μάλιστα όλους να υποβάλλουν εγγράφως τις προτάσεις τους μέχρι και την τελευταία ημέρα (Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011) πριν συζητηθούν τα θέματα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011.
Ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανόν μία αξιόλογη πρόταση, που θα αφορά κυρίως άυλες δράσεις, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και να υλοποιηθεί από το αποθεματικό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αναφορά έκανε ο δήμαρχος Ρόδου και στο θέμα της ακίνητης περιουσίας που έχει πολλές προεκτάσεις αφού υπάρχουν και ακίνητα που ανήκουν στο δήμο αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.
Αναφορικά με το πρόβλημα του Κυκλοφοριακού ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ανακοίνωσε πως θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 29 Μαρτίου, με συμμετοχή των καθηγητών συγκοινωνιολόγων που εκπόνησαν μελέτες για το δήμο Ρόδου και τώρα θα κληθούν να τις επικαιροποιήσουν. Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα για την καθαίρεση των παράνομων πινακίδων που δημιουργούν προβλήματα.
«Είμαστε υπέρ του ποδηλάτη και υπέρ της κίνησης με τα πόδια. Πρέπει να σχεδιάσουμε για το κέντρο της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου, ενώ για το λιμάνι της Ακαντιάς τόνισε πως σχεδιάζεται η κατασκευή κτηρίου έκτασης 200 τμ από μέταλλο για την φιλοξενία των επιβατών. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο του Καλαμώνα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει το θέμα της αξιοποίησης, ενώ έμεινε και οφειλή ύψους 700.000 ευρώ από το παρελθόν.
«Μέσα στην πρώτη εβδομάδα το Απριλίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ που πρέπει να παίξει ένα ρόλο διαφορετικό από αυτό που διαδραματίζει σήμερα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί», υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς. Οπως ανακοίνωσε, τέλος, ο Δήμαρχος Ρόδου την ερχόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά και οι πρώτοι εποχικοί που θα καλύψουν αρκετές ανάγκες.http://www.dimokratiki.gr/
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου  Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας
απο την βουλπη ευρυτανιας

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ


Η επέτειος της εθνική μας εορτής προσφέρεται, ειδικά φέτος,  για πολλούς συνειρμούς και παραλληλισμούς που είμαι σίγουρος πως θα γίνουν αφειδώς. Εύχομαι μόνο ένα πράγμα. Στους σημερινούς Έλληνες να έχει απομείνει κάτι από τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό, την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωση των Ελλήνων του αθάνατου ’21 προκειμένου να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή εθνική συγκυρία. Για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα των παιδιών μας. Παράλληλα ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να μας δώσει την ελπίδα και την προσδοκία, το όραμα και την αισιοδοξία που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια μας χρειάζεται. Χρόνια Πολλά.

Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/Γιορτάζουμε σήμερα 25 Μαρτίου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, ας πούμε λίγα λόγια...


:
Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.
Το γεγονός αυτό μας το περιγράφει ο Άγιος και Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (κεφ. Α' στίχ. 26-38).
Την ήμερα αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι..
«το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει». Τότε η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά: «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου», και όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. Με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και του χάρισε την Άγια, Ουράνια και Αιώνια Ζωή!!!

Αξίζει, όμως, να δούμε και να εξηγήσουμε το Απολυτίκιο αυτής της μεγάλης εορτής:
«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.»
Δηλαδή:
«Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί μ'αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»

Η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου βρίσκεται ημερολογιακά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.
Σε εορτάζοντες και μη, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

http://www.agioritikovima.gr/

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αγαπητοί συνδημότες στις 18/3/2011 ο κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ο κ. Τσιάμης Θεόδωρος και εγώ, επισκεφτήκαμε το χωριό Δαφνούλα με σκοπό να δούμε και να έχουμε ίδια γνώμη για το πρόβλημα σκουπιδιών. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι η παραπάνω χωματερή είναι η τελευταία που θα έπρεπε ως μεγάλος Δήμος να προτείνουμε και θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους είμαστε κάθετοι σε αυτή τη διατύπωση: Πρώτον είναι πολύ πιο κοντά στο χωριό συγκρινόμενο με όλες τις άλλες που έχει ο Δήμος Αγράφων και φαίνεται από πολλά σπίτια του χωριού, είχε γίνει βέβαια να εξυπηρετεί μόνο ένα χωριό και όχι τριάντα δύο.
Δεύτερον σκεφτείτε το κόστος να μεταφέρονται τα σκουπίδια από το Τροβάτο τέσσερις ώρες δρόμο, όχι για να τα πάνε κάπου μακριά σε μια τοποθεσία που να μην ενοχλεί κανέναν και να είναι αποδεχτή από όλους, αλλά στη Δαφνούλα που είχε ήδη μεγάλο πρόβλημα με το ένα πέμπτο σκουπιδιών που δεχόταν από τον πρώην Δήμο Ασπροποτάμου.
Τρίτον η χωματερή στη Δαφνούλα δεν είναι η μεγαλύτερη του Δήμου Αγράφων όπως την εμφανίζει ένα χαρτί που μας προσκόμισε ο Δήμαρχος από έναν μηχανικό που βεβαιώνει ότι η χωματερή της Δαφνούλας είναι η μεγαλύτερη θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε αν μέτρησε την περιφραγμένη χωματερή της Δαφνούλας που είναι μικρότερη των εφτά στρεμμάτων σε αντίθεση άλλης σε κεντρικό σημείο του Δήμου που ήταν εφτά στρέμματα ή και το χωριό ολόκληρο με σκοπό να το μετατρέψει σε χωματερή διώχνοντας τους κατοίκους από εκεί, εκπληρώνοντας έτσι και τις απειλές  του αντιδημάρχου κ Δημητρόπουλου και πρώην Δήμαρχο Ασπροποτάμου, που την παραμονή των εκλογών του 2006 απείλησε τους κατοίκους ότι αν βγει Δήμαρχος καλύτερα να φύγουν από εκεί, η γνώμη μου είναι ότι πέντε χρόνια μετά και σαν αντιδήμαρχος δεν τα πάει και άσχημα….
Τέταρτον τα χωριά μας έχουν ερημώσει και επί χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα να μην φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από αυτά, αντιθέτως όμως στο χωριό αυτό έχουν μείνει αρκετοί νέοι άνθρωποι και αν δεν μπορούμε τουλάχιστον να βοηθήσουμε σε καθημερινά προβλήματα όπως (να σταματήσουν τα παιδιά  στο σχολείο να παίζουν σε λάσπες κ.α.) ας μην τους δημιουργούμε και άλλα και μάλιστα σοβαρότερα γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό!!! Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων ως δημοτικός σύμβουλος είναι να ενημερώνουμε σωστά τους δημότες, στο παραπάνω θέμα η Δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ένα και μοναδικό επιχείρημα να πάει τα σκουπίδια στην Δαφνούλα το οποίο είναι ψέματα, καλώ τους κατοίκους της Δαφνούλας να πάνε να δούνε την πιο κοντινή τους χωματερή μετά την δικιά τους να συγκρίνουν και να καταλάβουν το μέγεθος της κοροϊδίας και της αδικίας ταυτόχρονα!! Ακόμα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ως ομάδα της μειοψηφίας ζητήσαμε στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 19/03/2011 να συζητηθεί σαν έκτακτο θέμα η χωματερή της Δαφνούλας, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης. Στην προσπάθεια που έκανε ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Μπαμπαλής να τονίσει την αναγκαιότητα να συζητηθεί το θέμα διακόπηκε κατ’ επανάληψη από τον κ. Δημτρόπουλο, στην ψηφοφορία που ακολούθησε σύσσωμη η μειοψηφία ψήφισε να συζητηθεί το θέμα αντιθέτως η πλειοψηφία αρνήθηκε. Τέλος αναρωτιέμαι έκανε λάθος ο μηχανικός ή εκπλήρωσε την επιθυμία του κ. Δημητρόπουλου…….

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Mηνύματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Γιώργος Καρατζαφέρης:"Ο Ελληνικός λαός γνώριζε πάντοτε πως δεν χρειαζόταν να εφεύρει τις ρίζες του και την ιστορία του. Είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του πατριωτισμού ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.
» Όπως τότε, έτσι και τώρα, εμείς οι απόγονοι των Ηρώων πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία και να υπερασπίσουμε, με εθνική ενότητα και ομοψυχία, τα όσια και τα ιερά της φυλής διατηρώντας την πατρίδα μας ακέραιη, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Γιατί στην ιστορία πρέπει να συμβαίνει ό,τι και στη ζωή. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα"
Αντώνης Σαμαράς : «Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Αντλούμε διδάγματα αγώνα και πίστης, προοπτικής και ελπίδας.Είμαστε δυναμικά παρόντες στις μάχες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας μας. Για μια επανεκκίνηση παντού. Στη δημόσια ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και την οικονομία. Για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και Έλληνες με αξιοπρέπεια και ελπίδα».http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΥΡ/ΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Συμβουλές για την πρόληψη των πυρκαγιών

 

Η Πυροσβεστική  Υπηρεσία  Καρπενησίου, στα πλαίσια της γενικότερης πρόληψης  των πυρκαγιών και την προφύλαξη από τους κινδύνους και τα δυστυχήματα που προκαλούν σας συμβουλεύει:
- Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα οπουδήποτε, γιατί είναι δυνατό να γίνετε αίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς.
- Μην ανάβετε φωτιά κοντά ή μέσα στο δάσος για να ζεστάνετε το φαγητό σας ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, γιατί θα γίνετε αίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς, χιλιάδες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, ενώ για να γίνουν χρειάστηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια, ας φροντίσουμε όλοι να περισώσουμε ότι απέμεινε από το πολύτιμο αυτό αγαθό που λέγεται δάσος, είναι άμεση εθνική ανάγκη.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με αναπτήρες ή σπίρτα, γιατί πολλές φορές έγιναν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.
- Γεωργοί μην ανάβετε φωτιά στα χωράφια σας να κάψετε χόρτα προτού κάνετε ζώνες ασφαλείας γιατί ίσως γίνετε αιτία να καεί το παρακείμενο δάσος, τα δέντρα, το κτήμα, η αποθήκη του γείτονα ή ακόμα και το δικός σας σπίτι.
- Μην καθαρίζετε χαλιά με υγρά καύσιμα σε κλειστούς χώρους, διότι δημιουργείται εκρηκτικό μείγμα και το πάτημα ενός διακόπτη ή το άναμμα ενός τσιγάρου είναι αρκετό να προκαλέσει έκρηξη.
- Μη χρησιμοποιείτε γυμνές φλόγες όταν στη δουλειά σας υπάρχουν εύφλεκτα υγρά.
- Μην καπνίζετε ποτέ ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να σας πάρει ο ύπνος και το αναμμένο τσιγάρο να πέσει στο στρώμα και να προκαλέσει πυρκαγιά με κίνδυνο και γι’ αυτή τη ζωή σας ακόμη.
- Μην αφήνετε ποτέ γυμνά ή φθαρμένα ηλεκτρικά καλώδια γιατί θα γίνει βραχυκύκλωμα και θα προκληθεί πυρκαγιά στο σπίτι, στο γραφείο, στο κατάστημα, στην αποθήκη, στο αυτοκίνητό σας.
-Πριν φύγετε από το σπίτι σας, θυμηθείτε να ελέγξετε αναμμένες οικοσκευές και τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος.
- Τοποθετείστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από τους κρουνούς της Πυροσβεστικής. 
- Μην ανοίγετε ποτέ πόρτες και παράθυρα σε χώρο όπου έχει πάρει φωτιά, αν προηγουμένως δεν τη σβήσετε τελείως, γιατί είναι δυνατό με το άνοιγμα αυτών η πυρκαγιά να αναζωπυρωθεί αμέσως.
- Μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε φωτιά που προέρχεται από υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, οινόπνευμα, διαλυτικό κ.λ.π.) με νερό, γιατί όχι μόνο δεν θα πετύχετε το σβήσιμο αλλά θα γίνετε πρόξενοι επέκτασης της φωτιάς, για να την σβήσετε χρησιμοποιείστε βρεγμένα κλινοσκεπάσματα, χώμα, άμμο, ή πυροσβεστήρα αν έχετε.
- Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δεν προβλέπει τον εφοδιασμό με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί όμως να σας προσφέρει πολλά, σε μια δύσκολη στιγμή, Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σ’ αυτόν. Αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που θα τον χειριστείτε , ζητήστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
- Φεύγοντας για διακοπές φροντίστε να είστε ήρεμοι και όχι βιαστικοί, κατεβάστε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρέστε το βύσμα υποδοχής της κεραίας από την τηλεόραση, για την αποφυγή κινδύνου από τυχόν κεραυνούς, κλείστε το διακόπτη παροχής νερού και προπαντός μη ξεχάσετε αναμμένο τσιγάρο ή καντήλι.
- Οι ιδιοκτήτες, ή ενοικιαστές κατοικιών και λοιπών εγκαταστάσεων όπου για την θέρμανσή τους χρησιμοποιούν εστίες τζακιού υποχρεούνται στην συντήρηση και στον καθαρισμό των καμινάδων. Στις καμινάδες των τζακιών ανάλογα με την συχνότητα χρήσης συσσωρεύεται αιθάλη η οποία αν δεν καθαρίζεται τακτικά αναφλέγεται με αποτέλεσμα να προκαλείται πυρκαγιά στο εσωτερικό τους. Λόγω όμως της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται αναφλέγονται τα μονωτικά υλικά και τα σανιδώματα στο σημείο εξόδου της καμινάδας από την ξύλινη στέγη με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την κατοικία. Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς στην καμινάδα του τζακιού από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, θεωρείται εμπρησμός από αμέλεια και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 28, 264 και 266 του Ποινικού Κώδικα.
- Τοποθετήστε  τις στάχτες του τζακιού σε μεταλλικό δοχείο και όχι σε σακούλες. Αφήστε τις να σβήσουν εντελώς και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν αναμμένα κάρβουνα τότε μόνο μπορείτε να τις βάλετε σε κάδους απορριμμάτων κατά προτίμηση μεταλλικούς. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές να προκληθεί φωτιά σε κάδο απορριμμάτων από καυτές στάχτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες.   
- Μη ξεχνάτε ότι η φωτιά είναι ένα από τα τρομερότερα στοιχεία της φύσης, γι’ αυτό όταν αντιληφθείτε την παραμικρή έναρξη, μη σαστίσετε αλλά:
- προσπαθήστε να τη σβήσετε με οποιοδήποτε μέσο έχετε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή σας (κλαδιά, χώμα, άμμο, διάφορα καλύμματα κ.λ.π.)
- ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας στο γνωστό τριψήφιο αριθμό 199 ή στον 22370 22199 ή 2237023102-3, ακόμα και αν κρίνετε ότι μόνοι σας μπορείτε να την σβήσετε.
- από την έγκαιρη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής εξαρτάται η διάσωση της ζωής ή της περιουσίας σας.
- οι Πυροσβέστες περισσότερο από τον καθένα βλέπουν και ζουν τη δυστυχία και τον πόνο που προκαλούν οι πυρκαγιές και επαγρυπνούν όλο το 24ωρο έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τουςhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αντώνης Κατσαντώνης Ο κλεύτης των Αγράφων ..

http://www.marathos.gr/
1. Ο Κατσαντώνης

Τη ζωή, τη δράση και την αντρειοσύνη του Κατσαντώνη έχει καταγράψει η ιστορία. Σημαντικοί συγγραφείς και ερευνητές, Έλληνες και ξένοι, ασχολήθηκαν διεξοδικά και υπεύθυνα με την εκρηκτική προσωπικότητα, το αδάμαστο πείσμα και τα κατορθώματα του ακαταμάχητου πολεμιστή.
Ο Άγγλος J. Emerson, οι Γάλλοι E. Yemeniz, C. Fauriel και Pouqueville κ.λ.π. καθώς και πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Α. Βαλαωρίτης, ο Δ. Λουκόπουλος, ο Ε. Φραγγίστας, ο Ι. Βλαχογιάννης, ο Χ. Χρηστοβασίλης, ο Σ. Γρανίτσας, ο Δ. Σταμέλος, Ο Δ. Φωτιάδης, ο Κασομούλης, ο Π. Βασιλείου, ο Μ. Γκιόλιας και πολλοί άλλοι θεωρούν τον Κατσαντώνη από τους κορυφαίους αρματολούς και κάποιοι εφάμιλλο του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσο.
Εμείς εδώ χωρίς μεγαλοστομίες, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στον αναγνώστη όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να γνωρίσει το μεγαλείο του χαρακτήρα του, την ισχυρή φυσιογνωμία και την απαράμιλλη παλικαριά του, στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως καταγράφονται από σημαντικούς βιογράφους του και ιστορικούς.
Είναι διακριβωμένο ότι ο Κατσαντώνης γεννήθηκε στ’ Άγραφα. Από πολλές πηγές και έγκυρους ερευνητές βεβαιώνεται ότι ο τόπος της γέννησής του είναι το χωριό Μάραθος, που παλιότερα (μέχρι το 1928) λεγόταν Μύρεση(ι) ή Μύρηση ή Μήρισι, άγνωστης ετυμολογίας.
Κάποιοι αμφισβήτησαν την καταγωγή του και υποστήριξαν ότι ο Κατσαντώνης γεννήθηκε στο Βασταβέτσι της Ηπείρου. Η άποψη αυτή είναι ανιστόρητη και χωρίς αποδείξεις, όπως γράφει και ο Δημήτρης Σταμέλος, στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του «Κατσαντώνης».
Ο πατέρας του Κατσαντώνη, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, καταγόταν από το Βασταβέτσι και εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Αγράφων, γύρω στο 1750, προφανώς για μεγαλύτερη ασφάλεια της οικογένειας και των κοπαδιών του, από τις ληστρικές επιδρομές των Τουρκαλβανών.
Καρπός του γάμου του Σαρακατσάνου αρχιτσέλιγκα με την Αγραφιωτοπούλα Αρετή ήταν ο Κατσαντώνης, του οποίου το όνομα έγινε ξακουστό σε όλη την πατρίδα.
Ο Κατσαντώνης είχε άλλα τέσσερα αδέρφια:
Τον Κώστα Λεπενιώτη, που ονομάστηκε έτσι επειδή γεννήθηκε στη Λεπενού του Ξερομέρου, όπου ξεχειμωνιάζαν τα κοπάδια του πατέρα του.
Τον Γιώργο Χασιώτη, που πήρε αυτό το όνομα επειδή πιθανότατα γεννήθηκε στα Χάσια.
Τον Χρήστο Κούτσικο, που τον ονόμασαν σκωπτικά έτσι, επειδή ήταν κι αυτός μικρόσωμος όπως και ο Αντώνης.
Και, τέλος την Αικατερίνη.
Ασυμφωνία υπάρχει και για τη χρονολογία γέννησης του Κατσαντώνη. Ο Επ. Φραγγίστας, γιος του Γιάννη Φραγγίστα, πρωτοπαλίκαρου του Κατσαντώνη, προσδιορίζει το 1777 ως χρόνο γέννησής του. Άλλοι όμως σημαντικοί ερευνητές, όπως ο Π.Ι. Βασιλείου, ο Δ. Σταμέλος, ο Καρασμάνης, ο Ι. Τσιγκόλης κ.λ.π. θεωρούν ως πιθανότερη χρονολογία γέννησής του το 1775.
Τον Κατσαντώνη βάφτισε (κατά πάσα πιθανότητα) ο ξακουστός καπετάν Δίπλας και του έδωσε το όνομα Αντώνης. Μάλιστα η τοπική παράδοση θέλει να εμφανίζεται ένα απόσπασμα Τουρκαλβανών την ώρα του μυστηρίου. Ο νουνός (και θείος του) άφησε το μυστήριο στη μέση. Απίθωσε το παιδί μπροστά στην Αγία Τράπεζα και έτρεξε με τα παλικάρια του να κυνηγήσει τον εχθρό. Το γεγονός αυτό ο ιερέας που τελούσε το μυστήριο θεώρησε ότι προοιωνίζεται πολυτάραχη ζωή για το παιδί!
Πάντως, ο Δ. Σταμέλος αναφέρει ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως τον Κατσαντώνη βάφτισε κάποιος αμαρτολός, ονόματι Δήμος.
http://www.marathos.gr/

Μήνυμα Ντόρας Μπακογιάννη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Δήλωση της προέδρου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρας Μπακογιάννη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Πέρασαν 190 χρόνια από την ημέρα που κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού έθνους-κράτους. Ενός πολιτικού και εθνικού πλαισίου πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα, και από τα πλέον πρωτοποριακά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εποχή που εμφανίστηκε.
Σε μόλις 10 χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απ' το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός, που είχε πανευρωπαϊκό αντίκτυπο και που άλλαξε οριστικά όχι μόνον τη μοίρα της Ελλάδας, αλλά και το χάρτη καθώς και την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική πορεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, γενικότερα, της εγγύς Ανατολής.
Για τη «Δημοκρατική Συμμαχία» -και για μένα προσωπικώς- το φετινό μήνυμα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Αυτήν, την τελευταία δεκαετία πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία, πρέπει να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντάς την από τις παθογένειες που συνόδευσαν ως τώρα τον εθνικό μας βίο.
Οφείλουμε να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην τελική περίοδο ολοκλήρωσης των εθνικών στόχων, όπως τους οραματίστηκαν οι πατέρες του Έθνους».

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. & ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ μονόδρομος η «Κοινωνικοποίηση»


Γράφει ο Βαγγέλης Κατσιφός
Οικονομολόγος, Διευθυντής Τράπεζας, πρώην Δήμαρχος
Ανησυχεί η τοπική κοινωνία για τη διακοπή των δραστηριοτήτων (πεθαμό) της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ και για την εγκατάλειψη του ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ. Σοβαρή μείωση της τοπικής οικονομίας. Αν ανοίξουμε τα αρχεία της εποχής 1996-98 θα βρούμε την αλήθεια. Προσπάθησα τότε, ως Διευθύνων της Εταιρείας, με επιχειρήματα & παραδείγματα για τη βιώσιμη λύση της «Κοινωνικοποίησης» που ήταν: α)ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ να μεταφερθεί σε όλους τους κοινωνικούς φορείς του Νομού: Νομαρχία, Συμβούλια Περιοχής (αργότερα Δήμοι), ΤΕΔΚ, Επιμελητήριο, Ένωση Συν/σμών, Ιδιώτες. β) το Χιονοδρομικό Κέντρο να μεταφερθεί στο Δήμο Καρπενησίου κυρίως, Νομαρχία, όμορους ωφελούμενους Δήμους, Ιδιώτες. Σε όλη την Ελλάδα στις Αναπτυξιακές μετέχουν πολλοί κοινωνικοί φορείς. Έγραφα & δήλωνα «Συνάδελφοι εγκληματείτε, όχι μόνο στη Νομαρχία, γρήγορα θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Είναι του κοινωνικού τομέα και για βιωσιμότητα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Φορείς του Νομού». Δυστυχώς η Νομαρχία επέβαλλε τη (λάθος) λύση «Νομαρχία ή χάος», μόνο και μόνο από αυταρχισμό, ρουσφετολογισμό & παραγοντισμό (γραβάτα στο Βελούχι). Tο έτος 2000 επέμενα & έγιναν συζητήσεις για «Βιωσιμότητα» με την πλειοψηφία στους 11 Δήμους, αλλά δυστυχώς ξανά μπροστά μας το «Νομαρχία ή χάος». Το χάος προέκυψε & γνωρίζαμε ότι η Νομαρχία θα αποτύχει. Όλα αυτά που συνέβησαν & θα συμβούν τα αναφέραμε επακριβώς από το 1998, αλλά σε «ώτα μη ακουόντων». Τα κροκοδείλια δάκρυα ακούγονται, αλλά ως κύκνειο άσμα. Συγνώμη από όποιους νοιώθουν ενοχλημένοι, αλλά η ανάληψη της ευθύνης είναι αρετή.
Υπάρχει βιώσιμη λύση – μονόδρομος η «Κοινωνικοποίηση», που σημαίνει μετοχική συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων του Νομού & συνεργασία με Ιδιώτες. Ο «Καλλικράτης», οι νέοι Δήμοι & η Περιφέρεια, πρέπει να αναλάβουν σύντομα πρωτοβουλίες.
Την παρακάτω πρόταση για το ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ προωθούσα από 1996, επίκαιρη και σήμερα.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Την «ίδια» εισήγηση κάνω από το 1996, που ξεκίνησα τη μεταβίβαση της Ευρυτανία ΑΕ στην Αυτοδιοίκηση.
1. Το Χιονοδρομικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1981 από δημόσιο ενδιαφέρον και χρηματοδότηση. Στη συνέχεια έγιναν δημόσιες επενδύσεις δίς. Είναι ο πρώτος αναπτυξιακός φορέας του Καρπενησίου και της ευρύτερης περιοχής με ανάλογη διάχυση του οφέλους. Συγχαρητήρια στους τότε και στους μετέπειτα.
2. Η αναπτυξιακή του λειτουργία προκύπτει από τις χρηματικές εισροές που έφερνε και φέρνει εντός του Νομού και τη διανομή των εισροών στους επαγγελματίες και εργαζομένους τους (διάχυση στην τοπική οικονομία), με τη: δημιουργία των υποδομών, παροχή τουριστικών υπηρεσιών, παραγωγή & διάθεση προϊόντων & εμπορευμάτων. Υπολογίζεται σε 2 δις δρχ η χιονοδρομική ζήτηση + 5 δις το πολλαπλασιαστικό προϊόν της περιοχής = 7 δίς δρχ ετήσιο ανακυκλούμενο μικτό εισόδημα της τοπικής οικονομίας & κοινωνίας.
3. Είναι κοινωνικοποιημένη επιχείρηση στο 100% από το τελικό κοινωνικό οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και από τη διοικητική της σύνθεση και λειτουργία. Σημείωση για την ιδιοκτησία του Χιονοδρομικού: To 1999 υπήρξα ο πρωτεργάτης και αγωνιστής για την μεταβίβαση του Χιονοδρομικού από την Αγροτική Τράπεζα στο Δήμο Καρπενησίου κυρίως, Νομαρχία & όμορους Δήμους. Αυτό δεν το θέλησε η Νομ/κή Αυτδ/ση & τελικά έγινε ιδιοκτήτης εντελώς δωρεάν, αλλά με την ευχή της ΑΤΕbank να μεταβιβάσει το ΧΚ στο Δήμο Καρπενησίου. Είναι τεχνοκρατικό & ηθικό να μη μας διαφεύγει ο σκοπός & ο τρόπος του «δωρεάν».
4. Το κοινωνικό οικονομικό αποτέλεσμα του ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ είναι το πρόσθετο εισόδημα που απολαμβάνουν τα νοικοκυριά της περιοχής (κατά σειρά: Καρπενησίου, Ποταμιάς, Δομνίστας, Προυσού, Κτημενίων, Φουρνά). Δεν είναι το κέρδος ή η ζημιά των λογιστικών βιβλίων, αυτό έχει δεύτερη σημασία.
5. Για να μεγιστοποιηθεί το παραπάνω αποτέλεσμα πρέπει να αυξηθούν οι χρηματικές εισροές που δημιουργεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αυτό θα προκύψει μόνο με την πρόταση 7α-στ.
6. To Bελούχι είναι για όλη την γύρωθεν περιοχή του. Πρέπει οι περιοχές Κτημενίων και Φουρνά να αξιοποιήσουν την τουριστική δυναμική τους με δρόμο Αγ.Τριάδα – Βελούχι, πού ήδη εγκρίθηκε από την Περιφέρεια. Πρότασή μου από το 1996. (Είναι ο δρόμος που έγινε, δυστυχώς με μεγάλη ανηφόρα 3 χιλ).
7. Προτάσεις για τη νέα μορφή του Χιονοδρομικού Κέντρου με σκοπό την εξασφάλιση, αύξηση και διασφάλιση του κοινωνικού οικονομικού αποτελέσματος, δηλαδή κοινωνικοποίηση:
α) κοινωνική & επιχειρηματική συμμετοχή με μεταβίβαση της επιχείρησης περίπου %: ΤΕΔΚ Ευρυτανίας 10, Νομαρχιακή Αυτ/ση 10, Δήμοι: Καρπενησίου 30, Ποταμιάς 10, Κτημενίων 5, Φουρνά 4, Δομνίστας 4, Προυσού 2, Ιδιωτικός τομέας 25-49 % με ανάλογη μείωση του κοινωνικού τομέα (για τιμή μετοχής παρ.1-6).
β) Να συνταχθεί μελέτη κοινωνικού οφέλους με σκοπό την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα έξοδα (ως τελικός αποδέκτης της ανάπτυξης που δημιουργεί το ΧΚΚ), δηλαδή, με μελέτη, να καθιερωθεί «Χιονοδρομικό Tέλος» με σκοπό την αύξηση του κοινωνικού οικονομικού αποτελέσματος υπέρ του ίδιου του ιδιωτικού τομέα.
γ) Βελτίωση ποιότητας και αύξηση ποσότητας υπηρεσιών και προϊόντων, με συνεχή ετήσια λειτουργία του. Νέες επενδύσεις δις με χρηματοδότηση από επιδοτούμενα προγράμματα σα να είναι ιδιωτική επιχείρηση.
δ)Πρόεδρος & Διευθύνων, πτυχιούχοι (ΠΕ) & εμπειρίας, ύστερα από Ευρωπαϊκή προκήρυξη & αξιολόγηση.
ε) Δημιουργία-σύσταση-λειτουργία ειδικού φορέα διαχείρισης ή εκμετάλλευσης της τουριστικής προσφοράς & ζήτησης (νοοτροπία επαγγελματιών και δημοτών, δεοντολογία επαγγελματιών, πολιτική Αυτοδιοίκησης, κλπ).
στ) Τροποποίηση επωνυμίας σε: Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΕΛΟΥΧΙ Α.Ε., έδρα Καρπενήσι.
8. ΄Αμεση εφαρμογή της πρώτης πρότασής μας 7α, με σύσταση Επιτροπής Χ.Κ.Κ. (από επιστήμονες τεχνοκράτες) και δημόσιας προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετόχους ιδιώτες επιχειρηματίες.
9. Αποκλεισμό ορισμένων μελλοντικών εξελίξεων του Χιονοδρομικού Κέντρου: α) δεν πρέπει ποτέ ο στενός ιδιωτικός τομέας να αποκτήσει την πλειοψηφία, β) δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με επιχειρήσεις συμπληρωματικών τουριστικών υπηρεσιών–προϊόντων. Δεν πρέπει να αφήσουμε να συγκεντρωθεί ο τουρισμός της περιοχής μας σε λίγα χέρια. Η Ευρυτανική φύση είναι όλων.
10. Ευχή να μην συμβεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο ότι συνέβηκε στην Ευρυτανία ΑΕ τα τελευταία χρόνια. Η «διακοπή» της Αναπτυξιακής Εταιρείας οφείλεται στην ιδιοκτησία της μόνο από Νομαρχία «Νομαρχία ή χάος». Να σταματήσει ο ανταγωνισμός της Νομαρχίας και των εκπροσώπων της, έναντι των άλλων Δημόσιων Φορέων και εκπροσώπων τους, γιατί προκάλεσε και προκαλεί υστέρηση στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας.
11. Σημείωση για την Ευρυτανία ΑΕ: ανάλογη πρόταση έκανα προς όλους μας από το 1996 μέχρι σήμερα για βιωσιμότητα και αναπτυξιακή λειτουργία (πλήρη κοινωνικοποίησή με αναλογική συμμετοχή του Κοινωνικού & Ιδιωτικού Τομέα: Νομαρχία, ΤΕΔΚ, 11 Δήμοι του Νομού, Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, Ένωση, Κοιν. Τυμφρηστού; Δήμος Αγίου Γεωργίου; και μικρή συμμετοχή Ιδιωτών). Δεν έγινε δεκτή από Νομαρχία με το «Νομαρχία ή χάος» και η εταιρεία βρίσκεται σε αδράνεια με σωρεία αρνητικών για το Νομό. Η πρότασή μου θα εξασφάλιζε τη «Βιωσιμότητα» με προγράμματα και υποστήριξη των Δήμων.
12. Σήμερα το 2011: α) ξαναεπιμένω στην «Κοινωνικοποίηση» του Χ.Κ.Κ. με Δήμο Καρπενησίου 55%; Δήμο Αγράφων 10%; Περιφέρεια 10%; Εμπορ/κό Επιμελητήριο 10% και Ιδιώτες 15-25%. β) στη λειτουργία αναπτυξιακής εταιρείας στον κάθε Δήμο με σκοπό τη «Διαχείριση της Ανάπτυξης των περιοχών τους».
*Κατσιφός Βαγγέλης, Οικονομολόγος, Δντής ΑΤΕbank, Δήμαρχος Αγράφων 1999-02, Δ. Σ. Aγράφων 2003-2014, Σύμβουλος ΤΕΔΚ 1999-02 & 2003-06, Διευθύνων Ευρυτανία ΑΕ 1994-98, κλπ.http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο Δήμος Καρπενησίου συμμετέχει στην Ώρα της Γης

Καρπενήσι, 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Καρπενησίου συμμετέχει στην «Ώρα της Γης». Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011, 8:30 μ.μ. κατεβάζουμε για μία ώρα τους Διακόπτες στα δημοτικά κτίρια αλλά και στο λόφο του Αγίου Δημητρίου.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της WWF Ελλάς, η νέα Δημοτική Αρχή γίνεται μέτοχος στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μια ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό που μας παρακινεί να αλλάξουμε τρόπο ζωής, εξοικονομώντας ενέργεια για το περιβάλλον και τον ίδιο μας τον εαυτό. Καλούμε λοιπόν, όλους τους δημότες μας να κάνουν το ίδιο, μιας και το μήνυμα της «Ώρας της Γης» είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε αυτή τη μία ώρα, αλλά ευελπιστούμε να διατρέξει την καθημερινότητά μας και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία του πλανήτη.
Ο Δήμος Καρπενησίου άνοιξε τη δική του υποσελίδα στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς: www.wwf.gr/earthhour/dimoskarpenissiou και καλεί όλους εσάς να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και να σκεφτείτε μια δράση εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουμε και μετά την λήξη της «Ώρας της Γής».
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Ο δρόμος για την ανάπτυξη οφείλει να είναι πράσινος. Για έναν δήμο όπως ο δικός μας, η υιοθέτηση πρακτικών που διατηρούν, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας, αποτελεί μοναδική για εμάς επιλογή. Παράλληλα, αυτός ο καθαρός και παρθένος τόπος πρέπει να πρωτοστατεί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν καθαρότερο πλανήτη. Συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά στην «Ώρα της Γής», σβήνοντας τα φώτα στα κτίρια του Δήμου και τον Άγιο Δημήτριο, ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε να αντικαταστήσουμε σταδιακά τους κοινούς λαμπτήρες σε όλα τα δημοτικά κτίρια, με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης».

Δήμος Καρπενησίου: ο Πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Euromontana

Καρπενήσι, 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Καρπενησίου: ο Πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Euromontana
Το Euromontana αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο προωθεί τη συνεργασία και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Μέλη του είναι φορείς περιφερειακής ανάπτυξης, τοπικές αρχές, γεωργικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικοί φορείς, οργανισμοί δασοκομίας και ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
Στόχος του είναι η προώθηση της ζωής στο βουνό, η βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ορεινές περιοχές.
Το Euromontana διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των ορεινών περιοχών της Ευρώπης, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων και μεγάλων συνεδρίων. Παράλληλα, τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε μελέτες και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συντονίζει το Δίκτυο, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα συνεργασίας με Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Με απόφασή του την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, το Euromontana έκανε δεκτή την αίτηση μέλους του Δήμου Καρπενησίου και έτσι αποτελούμε τον πρώτο δήμο σε όλη την Ελλάδα ο οποίος εντάχθηκε στο πολυσυλλεκτικό αυτό Δίκτυο. Με τη συμμετοχή του στο Euromontana, ο Δήμος Καρπενησίου θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα 72 μέλη από 18 διαφορετικές χώρες, θα αναπτύξει συνεργασίες και θα ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές με περιοχές που διαθέτουν τις ίδιες γεωγραφικές ιδιομορφίες. Ακόμη, οι μελέτες και οι έρευνες που διεξάγονται από αυτό θα συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη, την προώθηση και την ποιοτική εξέλιξη των τοπικών μας προϊόντων, ενώ θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική οικονομία, την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.
Μέσα από το Euromontana αντιμετωπίζουμε από κοινού με άλλες ορεινές περιοχές της Ευρώπης, προβλήματα όπως η γεωγραφική απομόνωση, η έλλειψη υποδομών και τα περιορισμένα κίνητρα για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ συνδυάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική ανάπτυξη με την ορθολογική διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Λειτουργώντας συλλογικά και έχοντας μια συνεχή παρουσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να αποκτήσουμε ισχυρότερη φωνή, να διεκδικήσουμε άμεσα οικονομικούς πόρους αλλά και να απαιτήσουμε τη διαμόρφωση πολιτικών που επιτρέπουν στις ορεινές περιοχές να συμμετέχουν οι ίδιες στην ανάπτυξη τους και να διαμορφώνουν το μέλλον τους.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα ακόμη μέρος του προγράμματός μας. Η ένταξη μας στο Euromontana επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας για τη σύνδεση του Δήμου Καρπενησίου με την Ευρώπη. Η ενίσχυση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το νέο Δήμο Καρπενησίου. Στην προσπάθειά μας αυτή αναζητούμε αξιόπιστους συμμάχους, οι οποίοι μπορούν να μας ενισχύσουν, να μας παράσχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να μας ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη συνολική ανάπτυξη του τόπου μας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε στα στενά όρια του Δήμου μας αλλά ούτε και της Ελλάδας. Η ένταξη μας στο Euromontana, εξασφαλίζει την εξωστρέφεια του Δήμου μας και τη διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς θεσμούς».

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα ξεβαμμένα ρούχα είναι στη μόδα

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν, στις διεθνείς πασαρέλες ένα είδος ρούχου, σύμφωνα με το γαλλικό τεύχος του Marie Claire, έκανε αισθητή την παρουσία του, σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι σχεδιαστές να μιλάνε για το απόλυτο come back της χρονιάς. Και ποιο είναι αυτό;

Το γνωστό κι αγαπημένο σε όλες τις γυναίκες από τα παλιά... ξεβαμμένο ρούχο.

Σκισμένα, ξεβαμμένα, εφαρμοστά, μπλέ, γκρί, μαύρα, με χρώμα, με pop χαρακτήρα, ή έντονο rock ύφος, έχοντας πάντα επιρροές από τη θρυλική δεκαετία των 80s.

Μπορείτε, λοιπόν, να ανατρέξετε στις ντουλάπες σας και να βρείτε τα παλιά ξεβαμμένα ρούχα σας από τα 80s ή αν δεν έχετε να αποκτήσετε ένα από τα πιο trendy κομμάτια της Άνοιξης.
http://www.real.gr/

«Ημέρα Σταδιοδρομίας» από το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Γρα.Σ.Ε.Π.) Γρανίτσας


Στο Γυμνάσιο-Τ.ΓΕ.Λ. Γρανίτσας θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά «Ημέρα Σταδιοδρομίας» την Πέμπτη 07 Απριλίου 2011 και ώρα 10:00 έως 13:30. Στην εκδήλωση, φορείς και επαγγελματίες θα ενημερώσουν τους νέους/νέες για διάφορα επαγγέλματα και προοπτικές σταδιοδρομίας, ενώ παράλληλα θα απαντήσουν σε ερωτήματα που τους απασχολούν, ώστε να τους βοηθήσουν στην μετέπειτα επιλογή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας κατά την μετάβασή τους από το σχολείο στην κοινωνία.
Το παρόν στην «Ημέρα Σταδιοδρομίας» θα δώσουν τα στελέχη του ΚΕΣΥΠ Καρπενησίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωπος του Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας από το παράρτημα Καρπενησίου, εκπρόσωπος από το ΕΠΑ.Λ. Δυτ. Φραγκίστας και εκλεκτοί ομιλητές διαφόρων επαγγελματικών κλάδων (ιατρός, φαρμακοποιός, οικονομολόγος κλπ).
Στο σχολείο μας φέτος πραγματοποιείται πρόγραμμα «Αγωγής Σταδιοδρομίας» που εφαρμόζει το Γρα.Σ.Ε.Π. Γυμνασίου Γρανίτσας, στο πλαίσιο του οποίου και οργανώνεται και η εκδήλωση. Το πρόγραμμα με τίτλο «Διευρύνω τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα…» σκοπό έχει να εξετάσουν οι μαθητές/τριες εναλλακτικές επαγγελματικές επιλογές τους πριν από την τελική τους απόφαση, σύμφωνα και με τις προσωπικές του επιδιώξεις και προσδοκίες καθώς και τις ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη.
Υπεύθυνος του Γρα.Σ.Ε.Π. Γυμνασίου Γρανίτσας και της εκδήλωσης είναι ο εκπαιδευτικός κ. Τρυφωνόπουλος Χρήστος.http://evrytanikospalmos.blogspot.com/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2011

Στον ομογενειακό εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας θα παραβρεθεί ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και επικεφαλής της διακομματικής Kοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας.
Ο εορτασμός θα λάβει χώρα την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 ενώ κατά τη διάρκεια της εκεί ολιγοήμερης επίσκεψης ο κ. Καρανίκας μαζί με τους κ.κ. Σαλμά και Ζιώγα θα έχουν συναντήσεις με ομογενειακούς και τοπικούς φορείς, το Σύλλογο Ευρυτάνων αλλά και τους εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας