Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011


Καρπενήσι, 14 Φεβρουαρίου 2011
ΑΠ 1529

Υφυπουργό Παιδείας
Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Παιδείας
Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Αν. Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι

Κοιν. Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπ/σης
Ν. Ευρυτανίας


Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Αφού ενημερώθηκα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας σχετικά με την επιστολής σας με αριθμό πρωτοκόλλου 11136/Δ4 και θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012», θα επιθυμούσα να σας εκφράσω τη θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Ο νέος Δήμος Καρπενησίου αποτελείται από πολλά μικρά ορεινά χωριά, αρκετά εκ των οποίων είναι απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα αλλά και από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του. Το οδικό δίκτυο σε πολλές περιπτώσεις είναι στοιχειώδες, ενώ συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες, η μετακίνηση των κατοίκων καθίσταται προβληματική λόγω των καιρικών συνθηκών.
Τα παιδιά που διαμένουν μόνιμα στα μικρότερα χωριά του Δήμου μας ήδη αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερα χωριά προκειμένου να πάνε σχολείο, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Εφόσον πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνένωση σχολικών μονάδων, οι μαθητές θα διανύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις προκειμένου να φτάνουν καθημερινά στο σχολείο τους. Η διαδρομή δε, θα ξεπερνά κατά πολύ τη μισή ώρα ή ακόμη και τα ¾ αυτής (που το Υπουργείο έχει θέσει ως όριο).
Στις μέρες μας, που όλοι εμείς αναζητούμε κίνητρα για να παραμείνουν οι δημότες στα χωριά μας και προσπαθούμε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την εκροή ανθρώπινου δυναμικού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών σχολικών μονάδων κρίνεται αναγκαία για τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών.
Είμαι βέβαιος ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τη θέση του Δήμου Καρπενησίου, στη διαμόρφωση της τελικής σας απόφαση.
Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να σας προσκαλέσω οποιαδήποτε στιγμή σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, να μας επισκεφτείτε το Καρπενήσι.


Με εκτίμηση,
Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου

Καμία συνένωση – κατάργηση σχολείων στο Νέο Δήμο Καρπενησίου

Καρπενήσι, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίηση της για τη διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων του νέου Δήμου Καρπενησίου.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012, συνενώνονται-καταργούνται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877.
Όλα τα σχολεία του νέου Δήμου Καρπενησίου, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια τόσο των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, όσο και της Δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν ανοιχτά.
Προκειμένου δε, να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των σχολικών μας μονάδων, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, απέστειλε επιστολή, την 14η Φεβρουαρίου 2011, στην Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να επέλθει καμία συνένωση στα σχολεία του Δήμου μας.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες μας. Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες, στοχευμένες δράσεις και συνεργασία μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε τις πιο συμφέρουσες, για τον τόπο μας και τους κατοίκους του, λύσεις.

Συνάντηση του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη με τον Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα κύριο Michael Linhart

Καρπενήσι, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε στο γραφείο του, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, τον Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα, κύριο Michael Linhart.
Στη συνάντησή τους , είχαν τη ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Ευρώπης.
Επιπρόσθετα, έθεσαν τις βάσεις για συνεργασία του Δήμου Καρπενησίου με αντίστοιχες Αυστριακές πόλεις, σε επίπεδο πολιτισμού αλλά και τουρισμού.
Τέλος, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση, ήταν και η εξεύρεση τρόπων για προσέλκυση Αυστριακών τουριστών στον τόπο μας. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 550.000 Αυστριακοί, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο Δήμος Καρπενησίου μπορεί να προσελκύσει ένα μέρος αυτών.
Η συνάντηση έκλεισε με την πρόθεση και από τις δύο πλευρές για στενότερη συνεργασία, μιας και η Ευρυτανία αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας, στην οποία εντοπίζονται πολλές ομοιότητες με το φυσικό περιβάλλον της Αυστρίας.