Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ε.Ο.Σ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Διοργάνωση Π.Α.Χ. Π1-Κ1 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο


Το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Μαρτίου ο Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου θα διοργανώσει σε συνεργασία με την Ε.Ο.Χ. τους Πανελληνίους Αγώνες Χιονοδρομίας τεχνικής SL & γιγαντιαίας κατάβασης GS, κατηγορίας Π1Κ1 (1998-1999). Οι αγώνες αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στον Λαΐλιά Σερρών, αλλά λόγω μη επαρκούς χιόνωσης μεταφέρθηκαν στο Βελούχι.http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Η είδηση, για Μικρό Πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει στο Δήμο Καρπενησίου, ζωντάνεψε μνήμες μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας που πέρασαν από τον τόπο μας. Μνήμες για την Πρώτη μικρή, Πρώτη μεγάλη του τότε Δημοτικού Σχολείου, πριν περάσουν οι μαθητές τις τάξεις του και φθάσουν στο Σχολαρχείο.
Δεν γνωρίζω γιατί προτιμήθηκε η λέξη Μικρό και όχι Λαϊκό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από άλλους Δήμους της Επικράτειας.Με την ονομασία Μικρό δηλώνεται ότι το Πανεπιστήμιο έχει την ιδιότητα του μικρού όπως αυτή ερμηνεύεται από το Λεξικό του Μανώλη Τριανταφυλλίδη. Όποιο και αν είναι το σκεπτικό, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί, κατά τη γνώμη μου, τους Ευρυτάνες που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο τόπο μας. Μιας Σχολής, χωρίς πρώτο συνθετικό. Έτσι, η ονομασία θα μείνει, ξένη, φαντάζομαι στους Ευρυτάνες Πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους ακαδημαϊκούς που γεννήθηκαν στον τόπο μας, τους επιστήμονες που τον υπηρετούν, αλλά και στους πολίτες του τόπου.
Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πανεπιστήμιο.Υπάρχει μόνο Πανεπιστήμιο καθώς και Ανοικτό πανεπιστήμιο.Στην κατηγορία αυτή φοιτούν οι φοιτητές, σπουδάζουν την επιστήμη τους, μετά από εξετάσεις .
Στην άλλη κατηγορία που ανήκει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, δηλαδή πανεπιστήμιο κοντά στο λαό, παρακολουθούν διαλέξεις πολίτες ενός δήμου, μιας περιοχής σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.Τα θέματα μπορεί να αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό κτλ. Και στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα αλλά και στο Νομό το Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει, αν αρχίσει με την ενημέρωση για την αξιοποίηση των πηγών πλούτου της ευρυτανικής γηςhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Υδατοδρόμιο στη λίμνη Κρεμαστών

Υδατοδρόμιο στη λίμνη ΚρεμαστώνΣτο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, το οποίο και θα έλθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο.
Έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρησης στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομικού πλαισίου, που οδήγησε επενδυτές σε απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική εξόντωση, το υπουργείο Υποδομών εκπόνησε το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, ενσωματώνοντας απόψεις που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την ίδρυση υδατοδρομίων από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από μεικτά σχήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, με την πλέον κρίσιμη, αυτή της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περνάει πλέον από την Καλλικρατική περιφέρεια και ειδικότερα από τους Δήμους. Κεντρικός φορέας διεκπεραίωσης θα είναι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών.
Μέσα από την δημιουργία υδατοδρομίων, στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η προώθηση του τουρισμού και η τοπική ανάπτυξη πρωτίστως του «πονεμένου» νησιωτικού χώρου, αλλά και η παροχή εναλλακτικής μεταξύ πλοίου και αεροπλάνου στους επιβάτες.
Οι χώροι δημιουργίας υδατοδρομίων θα είναι πλησίον ή εντός λιμένων και οι απαιτούμενες επενδύσεις θα είναι μικρού οικονομικού μεγέθους, δηλαδή, δεν θα απαιτείται η συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων, όπως στις «βαριές» υποδομές.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μετά την εφαρμογή του νόμου να εισέλθουν τα υδροπλάνα στην μεταφορική δραστηριότητα, όπου θα μπορούν να αξιοποιηθούν αντί πλοίων ή αεροπλάνων στην άγονη γραμμή ή στις διανησιωτικές συνδέσεις, ενώ θα δύνανται να καταστούν χρήσιμα και σε παραλίμνιες περιοχές, υπέρ του τουρισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το θέμα αυτό έχει γίνει πριν δυο χρόνια σχετική έρευνα από χειριστές - πιλότους υδροπλάνων και το αποτέλεσμα αυτής έδειξε ότι η λίμνη Κρεμαστών, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία υδατοδρομίου. Το θέμα είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο υδατοδρόμιο και πως θα υλοποιηθεί επί της ουσίας αυτή η κίνηση. Πάντως αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην προκειμένη περίπτωση οι Δήμοι Αγράφων και Αγρινίου και κατ΄ επέκταση και ο Δήμος Καρπενησίου, δουν το θέμα με πολύ σοβαρότητα, μέσα από μια συγκροτημένη διαδημοτική συνεργασία, ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, με γενικότερο όφελος, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Σύμφωνα με στοιχεία, έχει καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια από τους φορείς του τουρισμού και του νησιωτικού χώρου, ενώ ισχυρά ονόματα της αγοράς έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εγχείρημα και μάλιστα σε λίμνες και μεταξύ αυτών και για την λίμνη Κρεμαστών.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υδροπλάνα – πλην ενός που βρίσκεται σε μουσείο - παρά μόνο τρία υπερελαφρά αμφίβια, εκ των οποίων πετούν τα δύο, καλύπτοντας ανάγκες αναψυχής και αθλητισμούhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Ανέλαβε ο Ν. Στασινός στην Α.Δ. Ευρυτανίας


Καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντή Ευρυτανίας ανέλαβε ο Νίκος Στασινός, επιστρέφοντας σε γνώριμα μέρη, αφού στο παρελθόν είχε διατελέσει εκεί και υποδιευθυντής. Ο κύριος Στασινός αφού ευχαρίστησε τον Νίκο Παυλέτση που αποστρατεύθηκε, δεσμεύτηκε η αστυνομία να είναι στο πλευρό των πολιτών από άκρη σ΄άκρη του νομού, με όποιες δυνάμεις διαθέτει.
<>
Συντάχθηκε απο τον/την Όλγα Λαθύρη   
Πέμπτη, 10 Μαρ 2011 12:54

Γέροντας ΜΩΫΣΗΣ: "Η Σαρακοστή αποκαλύπτει την κρυφή πραγματικότητα μας "

΄΄Η νηστεία είναι συνδυασμένη με τη προσευχή και η εγκράτεια με την ελεημοσύνη....
Η νηστεία δεν έχει σχέση με τη δίαιτα αλλά είναι η μόνη εκούσια προσφορά των ανθρώπων στο θεό΄΄ υπογραμμίζει στο agioritikovima.gr ο γέροντας Μωϋσής ο Αγιορείτης .

Ο λόγιος μοναχός συπληρώνει΄΄ Η σαρακοστή είναι μία σημαντική ευκαιρία που μας δίνει η Εκκλησία για να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα.Ευχόμεθα να μην περάσει ανεκμετάλευτη η ευκαιρία αυτή που δίνετε για τον καθένα μας.΄΄
΄΄Τη Σαρακοστή συχνά συμβαίνουν πειρασμοί, δοκιμασίες, σκάνδαλα και πτώσεις. Είναι για να μας ωριμάσουν περισσότερο, να μας ισορροπήσουν και να μας φρονηματίσουν. Η ζωή των χριστιανών, ας μη το λησμονάμε ποτέ, είναι σταυρική.
Δίχως σταύρωση δεν έρχεται ανάσταση. Η Σαρακοστή είναι μια ωραία και καλή προετοιμασία, ένας διάδρομος ημίφωτος, που οδηγεί σε φωτεινό σαλόνι. Τα πόδια της Σαρακοστής είναι η προσευχή και η νηστεία. Προσευχή και νηστεία δίχως ταπείνωση και αγάπη δεν έχουν κανέναν καρπό. Νηστεία και προσευχή θέλουν να μετριάσουν τον πολύ εγωισμό μας.΄΄τονίζει ο Αγιορείτης μοναχός.

Τέλος αναφέρθηκε και στην άγνοια του κόσμου αναφορικά με τη νηστεία λέγοντας΄΄Ο πολύς κόσμος αγνοεί ή δεν θέλει να προσεγγίσει το νόημα των ημερών αυτών, συνεχίζοντας τη μονότονη ζωή του. Ενώ λέει πως η ζωή τον κουράζει, δεν κάνει ούτε βήμα για μια ουσιαστική αλλαγή. Δίαιτα αυστηρή κάνει, αλλά νηστεία δεν κάνει.
Στον ψυχολόγο πηγαίνει, στην τηλεόραση κάθεται ώρες, αλλά στον εξομολόγο δεν πηγαίνει, ούτε στην εκκλησία. Δεν θέλει ο άνθρωπος σήμερα να δώσει κάτι, μόνο να πάρει, δίχως μόχθο και καμία προσωπική θυσία. Φοβάται να δει κατάματα τον εαυτό του. Συστηματικά τον αποφεύγει. Αγωνιά στο εσωτερικό κενό του. Η Σαρακοστή λειτουργεί σαν ακτινογραφικό μηχάνημα, σαν φωτογραφική μηχανή, σαν καθρέφτης. Κατά κάποιο τρόπο τη θεωρούμε αποκρουστική, γιατί θα αποκαλύψει την κρυφή πραγματικότητά μας.΄΄

http://www.agioritikovima.gr http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Κρίσιμες συναντήσεις έξω – κόντρες μέσα

Στις 5 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ για το μνημόνιο.

Ο Μαραθώνιος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία άρχισαν χθες για τον Γιώργο Παπανδρέου με την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, επί των οποίων ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στην Β. Αφρική αλλά ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πάρει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της Ανκελα Μέρκελ ενόψει της κρίσιμης συνόδου στις 25 Μαρτίου .

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός τόνισε πως « η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα δύσκολος σταθμός για την πορεία της χώρας μας αλλά όπως πρόσθεσε «φέτος η Ελλάδα δίνει τη μάχη με πολύ περισσότερα εφόδια από ό,τι είχε δώσει την αντίστοιχη μάχη πριν από ένα χρόνο, καθώς στο μεταξύ με τις προσπάθειες όλων ενισχύθηκε η φωνή της και αποκαταστάθηκε το κύρος της, πράγματα που βοηθούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Σύγκρουση Κυβέρνησης - ΝΔ για την... συναίνεση
Ως υπερασπιστή του μνημονίου στο εξωτερικό εμφάνισε ο Πρωθυπουργός τον Αντ. Σαμαρά μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ –προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά και από το «μορατόριουμ» που όπως όλα έδειχναν εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός έως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για τη στάση του Προέδρου της ΝΔ τον οποίο μάλιστα εμφάνισε, εμμέσως, ως υπερασπιστή του μνημονίου.

«Δεν είναι δυνατόν, εδώ να λένε ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Που σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς υιοθετεί την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου όπως και το Λαϊκό Κόμμα και εδώ λεει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή του για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου επανήλθε ξανά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρά το γεγονός ότι χθες από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές που έγιναν λίγη ώρα μετά τη συνάντησή τους.

Όπως ανέφερε, στο κείμενο των Σοσιαλιστών περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη αλλά και σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Αντίθετα, όπως τόνισε, στο κείμενο των συντηρητικών δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως μακάρι να ήταν καλή η απόφαση του Λαϊκού Κόμματος ώστε να μην χρειαζόταν να δώσουμε μια τόσο δύσκολη μάχη. Σε αυτό το κείμενο, πρόσθεσε, υπάρχει μόνο η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Κατανοώ, έστω και οριακά, τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, αλλά επειδή πολλές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Η ΝΔ δια στόματος Γιάννη Μιχελάκη κάλεσε τον Πρωθυπουργό «συμμαζέψει το κυβερνητικό του σκορποχώρι» και εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για την εκτίναξη της ανεργίας όπως και των spread που έφτασαν τις 1000 μονάδες. «Ας μας απαντήσει, επίσης: Ο σοσιαλιστής κ. Θαπατέρο έχει τις ίδιες με εκείνον απόψεις για τις θέσεις της κας Μέρκελ ή όχι;

Ακόμα πριν μιλήσει για τους απανταχού σοσιαλιστές, θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ευρύτερη πολιτική του οικογένεια, που περιλαμβάνει τους κυρίους Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Αλί…Και γιατί δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης για την αιματοχυσία από το καθεστώς Καντάφι;»

Ο Γιάννης Μιχελάκης απάντησε και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Για πρώτη φορά ενθαρρύνεται η επαναξιολόγηση της βοήθειας που προσφέρεται από την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς, που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές τροποποιήσεις (όπως η επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο) στα πακέτα που ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και κατατάσσονται Ελλάδα και Ιρλανδία στην ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει ήδη εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους. Πριν μιλήσει, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου ας αναλογιστεί που έχει οδηγήσει τον Ελληνικό λαό και τη χώρα…».

http://www.real.gr/