Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

 Καρπενήσι, 1 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη με  το Γραμματέα του Συνασπισμού κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νίκο Στουπή και στελέχη του Σύριζα στην  Ευρυτανία
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του το Γραμματέα του Συνασπισμού, κύριο Δημήτρη Βίτσα, τον περιφερειακό Σύμβουλο, κύριο Νίκο Στουπή και στελέχη του Σύριζα στην Ευρυτανία.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Δήμαρχος έθεσε τα εξής θέματα:
·         Ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Λαμίας-Καρπενησίου-Αγρινίου
·         Βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
·         Επίδομα πετρελαίου για τις ορεινές περιοχές
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Σύριζα, ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους για το πρόγραμμα ανάπτυξης, τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής.
 Καρπενήσι, 1 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντική Μείωση Δημοτικών Τελών
Βασιζόμενη στο τρίπτυχο: Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Εξορθολογισμός, η Νέα Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια προχωράει σε μείωση των Δημοτικών Τελών.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μειώνει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, ενώ παράλληλα επεκτείνει την κατηγορία «Ευπαθείς Ομάδες», παρέχοντας τα προνόμιά της σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.
Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, αποφασίστηκε με πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση 28ης  Φεβρουαρίου 2011) η μείωση των δημοτικών τελών κατά 7% σε οικίες και καταστήματα.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε και πάλι με πλειοψηφία, η ένταξη στην κατηγορία «Ευπαθείς Ομάδες», η οποία αποδίδει τα δημοτικά τέλη μειωμένα κατά 40%, των μονογονεϊκών οικογενειών και των απόρων δημοτών. Στις Ευπαθείς Ομάδες παραμένουν οι πολύτεκνοι και οι δημότες με αναπηρίες.
Την πρόταση του Δημάρχου στήριξαν οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Η μείωση των δημοτικών τελών αποτελεί μια γενναία πράξη της νέας Δημοτικής Αρχής. Διαψεύσαμε σήμερα τις προεκλογικές κινδυνολογίες που παρουσίαζαν τον Καλλικράτη, ως ευκαιρία για την αύξηση των τελών και την επιβολή νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε πείσμα των καιρών, και σεβόμενοι τις  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η μικρές επιχειρήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης,  μειώνουμε τα δημοτικά τέλη στο σύνολό τους αλλά και στοχευμένα, σε κοινωνικές ομάδες που χρήζουν της βοήθειας μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς που οι  εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας στήριξαν την πρόταση αυτή».   
Καρπενήσι, 1 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου
Έπειτα από εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, Χρήστου Ντέκα και σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 που επιβάλει την ψήφιση πρότυπου κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων, το Δημοτικό Συμβούλιο  Καρπενησίου, στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 2010, ψήφισε κατά πλειοψηφία το νέο κανονισμό λειτουργίας του.
Βασικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν η κατάρτιση ενός σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας που θα δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή, όπου ο ρόλος του Συμβουλίου θα είναι σαφώς αναβαθμισμένος.
Επιχειρώντας να απαλλάξει το Συμβούλιο από τα παθολογικά χαρακτηριστικά του, η Νέα Δημοτική Αρχή διευρύνει, με τον νέο κανονισμό, τις δημοκρατικές λειτουργίες του Συμβουλίου, δημιουργεί πεδία ευρύτερου διαλόγου και το καθιστά πιο λειτουργικό και προσιτό τόσο στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στους δημότες.
Πιο δημόσιο και συμμετοχικό πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθιστά αποτελεσματικότερους τους Δημοτικούς Συμβούλους , προάγει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και αποδεσμεύεται από τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα που το διέπνεε μέχρι σήμερα.
Με τον κανονισμό αυτό, διευκολύνεται η λειτουργία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα τίθενται δημοκρατικότεροι όροι στη συμμετοχή και τη δράση των συμβούλων. Επιπρόσθετα εναρμονίζεται πλήρως η λειτουργία του Συμβουλίου με τις απαιτήσεις του σχεδίου Καλλικράτης.
Το νέο κανονισμό λειτουργίας στήριξε και η ελάσσονα αντιπολίτευση.  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσταση Ενιαίων Επιτροπών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρπενησίου
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Κλεομένη Λάππα, συστάθηκαν δύο νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τις επιμέρους σχολικές επιτροπές, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης.
Οι Ενιαίες Επιτροπές Σχολικών Μονάδων συγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων πλέον σε αυτές σχολικών επιτροπών και διοικούνται από 13μελή Διοικητικά Συμβούλια.
Στην ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο πολυσυλλεκτικός τους χαρακτήρα, πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.
Κύριο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατό ποιοτικά πληρέστερης αντιπροσώπευσης. Κινούμενη υπερκομματικά και αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην βελτιωμένη και ομαλότερη λειτουργία των Επιτροπών, ενέταξε στο Διοικητικό Συμβούλιο δημότες με αποδεδειγμένη δράση στον τομέας της εκπαίδευσης. Μέλη της τοπικής κοινωνίας, δραστήρια και ενεργά, μέλη της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, αλλά και μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κινητοποιούνται για να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λειτουργία των σχολικών μονάδων, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τόπο.

Οι γυναίκες - μάνατζερ ξέρουν να επιβιώνουν

http://www.real.gr/Από το 1998 μέχρι το 2010, στο Πανεπιστήμιο του Λιντς εξετάστηκαν περιπτώσεις 153.000 βρετανικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν.

Αναρωτιέστε τί συμπέρασμα έβγαλαν; Ότι, απλούστατα, η ύπαρξη τουλάχιστον μίας μάνατζερ στα διοικητικά συμβούλια (Δ.Σ.) των επιχειρήσεων, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες χρεοκοπίας/πτώχευσής τους κατά περίπου 20%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνει αν οι διευθύντριες είναι δύο ή τρεις!

Ωστόσο το όφελος από την ύπαρξη γυναικών στο Δ.Σ. μιας επιχείρησης «ξεφουσκώνει», αν ο αριθμός τους υπερβεί το 50% των μελών του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Βρετανός καθηγητής Μάνατζμεντ Πιστώσεων, Νικ Γουίλσον, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ως κεντρικός ομιλητής στην πρώτη επίσημη εκδήλωση του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Γουίλσον, οι γυναίκες μάνατζερ αποτελούν σήμερα λιγότερο από το 30% του συνόλου των διευθυντών, ποσοστό που προσγειώνεται στο 12,5% στις εταιρίες του FTSE100 και στο 7,8% σε επιχειρήσεις του FTSE250 (τα ποσοστά αυτά παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια).

Στη Βρετανία, πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την ψήφιση νόμου που θα ορίζει ότι τουλάχιστον το 25% των διευθυντών στις βρετανικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι γυναίκες μέχρι το 2015...

Όσο για την Ελλάδα, τα πράγματα παραμένουν «σκούρα»: σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και το 53% των Ελληνίδων εργάζονται, μόνο το 5% έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί σε υψηλόβαθμα πόστα. Ήδη, βέβαια, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να περνάνε ευκολότερα από τη θέση του supervisor προς εκείνη του μάνατζερ και, ακολούθως, του διευθυντή, αν και ο δρόμος προς το πόστο του CEO παραμένει κλειστός για τις περισσότερες από αυτές, για λόγους όπως η μητρότητα, που απαιτεί μεγάλες θυσίες.

Σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, οι γυναίκες είναι λιγότερο εγωίστριες, κι όταν χρειαστεί, δεν διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από τρίτους. Επίσης έχουν συναισθηματική νοημοσύνη κι επικοινωνιακό ταλέντο, που τις κάνουν εξαιρετικά αποδοτικές σε περίοδο κρίσεων

Πανηγυρική εκλογή Βασίλη Γκαρίλα στην Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας


Με ποσοστό 100%, εξελέγη και πάλι Πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Ευρυτανίας, ο Παρ΄ Αρείω Πάγω Δικηγόρος Βασίλης Γκαρίλας. Κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, ο γνωστός και έγκριτος Νομικός, επανεξελέγη Πρόεδροςμε επτά σταυρούς. Για την ανάδειξη Συμβούλων στο νέο Δ.Σ, ο κ. Θανάσης Γαλανός έλαβε επτά σταυρούς και η κ. Πηνελόπη Γιαννιώτη έξι σταυρούς, ενώ συνολικά ψήφισαν 9 άτομα, από τα11, εγγεγραμμένα μέληhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Παραιτήθηκε η Μαρία Πάζιου από Πρόεδρος της ΚΕΠΠΑΔΗΚ

http://evrytanikospalmos.blogspot.com/
Μετά από πολύχρονη προσφορά ως Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ και μετέπειτα ΚΕΠΠΑΔΗΚ η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Πάζιου παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΠΠΑΔΗΚ λίγες εβδομάδες πριν τη σύσταση του νέου οργανισμού του Δήμου, όπου και θα παρέδιδε τα ηνία στο νέο ΔΣ.
Με επιστολή της στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Πάζιου αναφέρεται λεπτομερώς στους λόγους που την οδήγησαν να πάρει την απόφασή της αυτή, ζητώντας η παραίτησή της να γίνει δεκτή.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Πάζιου κατήγγειλε ότι ο ρόλος της το διάστημα μετά τις εκλογές ήταν απλώς διεκπεραιωτικός, αφού οι αποφάσεις για την λειτουργία της επιχείρησης δεν λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά λαμβάνονται από «άλλους» τους οποίους ο δήμαρχος άτυπα και χωρίς να έχει την αρμοδιότητα τοποθέτησε στην διοίκηση της επιχείρησης.
Ο κ. Δήμαρχος απευθυνόμενος προσωπικά στην κ. Πάζιου της απάντησε «Κυρία Πάζιου, αφού αισθάνεστε ότι ο ρόλος σας ως προέδρου της δημοτικής επιχείρησης είναι διεκπεραιωτικός υπάρχει και ο δρόμος της τιμής της παραίτησης, εκτός αν παραμένετε στη θέση του προέδρου για άλλους λόγους».
Η απάντηση αυτή του κ. Μπακογιάννη προς την κ. Πάζιου ήταν η αφορμή που την οδήγησε στην παραίτηση, καθώς, όπως αναφέρει, τη θίγει ως πρόεδρο της επιχείρησης, ως δημοτική σύμβουλο και ως προσωπικότητα και του ζητά να ανακαλέσει τη φράση του αυτή και να αναγνωρίσει το πολιτικό του ατόπημα.
Η επιστολή της κ. Μαρίας Πάζιου έχει ως εξής:
ΜΑΡΙΑ ΠΑΖΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΠΠΑΔΗΚ
Καρπενήσι 1 Μαρτίου 2011
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Καρπενησίου
Κύριε Πρόεδρε,
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/2/2011 η οποία διακόπηκε και συνεχίζεται σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη 1/3), αναφέρθηκα στον ρόλο μου ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ρόλος της είναι απλώς διεκπεραιωτικός, αφού οι αποφάσεις για την λειτουργία της επιχείρησης δεν λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά λαμβάνονται από εγκάθετους, τους οποίους ο δήμαρχος άτυπα και χωρίς να έχει την αρμοδιότητα τοποθέτησε στην διοίκηση της επιχείρησης.
Στην αναφορά μου αυτή ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να απαντήσει και συγκεκριμένα απευθυνόμενος προσωπικά σε μένα μου είπε: «Κυρία Πάζιου, αφού αισθάνεστε ότι ο ρόλος σας ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης είναι διεκπεραιωτικός υπάρχει και ο δρόμος της τιμής της παραίτησης, εκτός αν παραμένετε στη θέση του προέδρου για άλλους λόγους».
Κύριε Πρόεδρε, η αναφορά αυτή του Δημάρχου με θίγει ως πρόεδρο της επιχείρησης, ως δημοτική σύμβουλος και ως προσωπικότητα και θα πρέπει ο κ. Δήμαρχος κατά τη σημερινή (σ.σ.χθεσινή) συνεδρίαση να αναλογιστεί και να αναγνωρίσει το πολιτικό του ατόπημα και να ανακαλέσει την συγκεκριμένη φράση. Σε κάθε περίπτωση μετά από αυτό το ατυχές για τον κ. Δήμαρχο περιστατικό, υποβάλλω την παραίτησή μου από Πρόεδρος της ΚΕΠΠΑΔΗΚ και παρακαλώ η παρούσα επιστολή να διαβαστεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Καρπενήσι


Στην ευρυτανική πρωτεύουσα θα βρεθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος, προκειμένου να μιλήσει για το Μνημόνιο και το Νέο Ασφαλιστικό Τοπίο, σε εκδήλωση που θα συνδιοργανώσουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ευρυτανίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑ Ευρυτανίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.
Η σχετική ανακοίνωση της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Μετά από πρωτοβουλία του Εργατ/κου Κέντρου Ευρυτανίας, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας και του Συλλόγου Υπαλλήλων Ν.Α. Ευρυτανίας, την Παρασκευή 4 Μάρτη 2011 και ώρα 18.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο με θέμα: «ΜΝΗΜΟΝΙΟ –ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»
Τον κ. Καθηγητή θα συνοδεύει ομάδα συνεργατών του η οποία μαζί του θα απαντήσουν σε γενικά, αλλά και σε ατομικά ερωτήματα των παρευρισκομένων σχετικά με ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά προβλήματα.
Χωρίς οικονομική υποχρέωση των ερωτώντων συναδέλφων.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο συμπατριώτης μας συνάδελφος Σπύρος Παπασπύρος-Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Απαράδεκτη κατάσταση με το δανεισμό των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, έκανε την Tρίτη (1/3) την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε ασφυξία τις επιχειρήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δανείζονται εκατομμύρια ευρώ με ενέχυρο την κρατική χρηματοδότηση μέχρι και το 2016.
Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και συνιστά πρόκληση.
Η εγγύηση με βάση την κρατική χρηματοδότηση που ξεπερνά την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία, είναι παράλογη και αποτελεί αντιδημοκρατική πρακτική, αφού προεξοφλεί το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών βάση του οποίου διαμορφώνονται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.
Τα υψηλά δάνεια από κρατική τράπεζα, που πρόσφατα απέτυχε στα stress tests και που η διοίκηση της διορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων που δανείζονται, συνιστά φαινόμενο διαπλοκής και είναι σε βάρος των μετόχων τους και των φορολογούμενων πολιτών