Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα είπαν από κοντά τα μέλη της ΔΗ ΣΥ στην Λαμία

Τα είπαν από κοντά τα μέλη της ΔΗ ΣΥ στην Λαμία Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Καραγιάννη   
Παρασκευή, 18 Φεβ 2011 19:43

Κυρίως οργανωτικά ζητήματα συζήτησαν σήμερα τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας της δημοκρατικής συμμαχίας στη Λαμία. Συζητήθηκαν επίσης λεπτομέρειες για την επίσκεψη της προέδρου του κινήματος, Ντόρα Μπακογιάννη την επόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στη Λαμία, όπου αναμένεται σύμφωνα με ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα, να επισκεφθεί τον δήμαρχο, Γιώργο Κοτρωνιά και τον αντιπεριφερειάρχη, Θωμά Στάικο.
Eπίσημος καλεσμένος ήταν ο βουλευτής Ηλείας Κοντογιάννης. Ερωτηθείς γιατί η δημοκρατική συμμαχία ήταν το κόμμα της αντιπολίτευσης που ψήφισε θετικά το νομοσχέδιο των αστικών συγκοινωνιών και την τροπολογία για τα διόδια, απάντησε πως είναι θετικοί σε οτιδήποτε συγκρούεται με το χθες και έρχεται να δώσει την ανάπτυξη στον τόποhttp://www.lamiastar.gr/

Με νέο πλαίσιο τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Με νέο πλαίσιο τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Τσατζαλή   
Παρασκευή, 18 Φεβ 2011 18:29

Σταδιακά θα γίνει η επανεκκίνηση των προγραμμάτων του ΟΕΚ αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας, στην απάντησή του στην βουλή, σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ. Ο κ.Κεγκέρογλου αναφέρει πως ο οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματα. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ συνεχίζουν να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ηλία Αθανασίου μόνο την επιδότηση ενοικίου και την ανέγερση 10 οικισμών θα καταφέρει να τρέξει ο οργανισμός λόγω του συσσωρευμένου χρέους του ΙΚΑ.  Να θυμίσουμε ότι επίσημα το πάγωμα ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου μετά την νέα παράταση που δόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου
http://www.lamiastar.gr/

Κινητά ιατρεία για τα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας

Κινητά ιατρεία για τα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας


Οι συνθήκες παροχής βασικής ιατρικής περίθαλψης στα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι δυνατότητες αυτών των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δυσχεραίνεται επιπλέον από το γεγονός ότι τα Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν και η κατάσταση των υπερήλικων δεν τους επιτρέπει μεταφορά στο πιο κοντινό Νοσοκομείο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες σύμφωνα με πληροφορίες του Prasia.com θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί σύντομα με τα ιατρεία να κινούνται ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, παρέχοντας επιτόπια εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και προληπτικής ιατρικής.
Η Κινητές Μονάδες θα είναι εφοδιασμένες με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένες από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό,θα επισκέπτεται κάθε σπίτι στην περιοχή και η ομάδα των γιατρών θα ελέγχει την γενική κατάσταση υγείας ενηλίκων και παιδιών, και θα προσφέρει ιατροφαρμακευτική φροντίδα.Όπου κρίνεται αναγκαίο και σε σοβαρότερες περιπτώσεις θα γίοται παραπομπές στο νοσοκομείο της περιοχήςhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ Τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Δαφνούλας


Την άμεση διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου των 5 πρώην Δήμων που συγκρότησαν τον Δήμο Αγράφων, ζήτησε κατά στην 1η ουσιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο κ. Μπαμπαλής ζήτησε από το Προεδρείο, το θέμα αυτό να συζητηθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά απόφαση δεν πάρθηκε καθότι αναμένεται η κοινοποίηση των ελέγχων του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και θεωρούμε ότι η πρόταση Μπαμπαλή, θα πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε, γιατί τα ερωτήματα για το μείζον αυτό ζήτημα, του μεγάλου χρέους που παρέλαβε ο Δήμος είναι πολλά.
Αν τελικά το θέμα αυτό προχωρήσει και αποφανθεί θετικά το Δ.Σ, στον διαχειριστικό έλεγχο, θα πρέπει η απόφαση να σταλεί στην Περιφέρεια και από εκεί αρμοδίως προς τους Επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για τα περαιτέρω.
Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε το Σώμα ήταν η διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου. Επ΄ αυτού ο Δήμαρχος πρότεινε ως κατάλληλο χώρο την θέση “Καγκελάκη” στην Δαφνούλα του πρώην Δήμου Ασπροποτάμου. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μπαμπαλής δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή που καλείτε να πάρει το Δ.Σ είναι παράνομη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τσιάμης και. Τόλης ζήτησαν από τον Δήμαρχο να τους πει για ποιους λόγους επιλέχτηκε η παραπάνω τοποθεσία. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ότι κάποια επιτροπή που εξέτασε τις πέντε χωματερές βρήκε πιο κατάλληλη αυτή, γιατί ήταν μεγαλύτερη. Ο κ. Τόλης και ο κ. Παπαθανάσης ζήτησαν να τους φέρουν την απόφαση αυτή για να συμφωνήσουν. Ο κ. Κατσιάδας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι δεν τον κάλυψαν τα όσα είπε ο Δήμαρχος και ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι στην άλλη άκρη του Δήμου και θα επιβαρύνει το Δήμο με πολλά έξοδα μεταφοράς εξάλλου τόνισε «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων από όλους για να βρεθεί μια σωστή λύση» και καταψήφισε την απόφαση. Ο κ. Κίτσος εξέφρασε ανησυχία για το πόση ποσότητα μπορεί να δεχτεί η παραπάνω χωματερή και το θέμα από πλευράς της μειοψηφίας έκλεισε με τον κ. Κατσιφό που ζήτησε αν δοθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί ένα πιο κεντρικό σημείο για την διάθεση των απορριμμάτων.
Μετά τις τοποθετήσεις, η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου για να μεταφερθούν τελικά τα σκουπίδια την θέση Καγκελάκη στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, στη Δαφνούλα.
Για τα υπόλοιπα θέματα, ως εκπρόσωποι – μέλη στην Γενική Συνέλευση της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, από την πλευρά του Δήμου ορίστηκαν η Ε. Φουρλίγκα ως Τακτικό μέλος και ο Θύμιος Μιχόπουλος ως αναπληρωματικό, ενώ αποφασίστηκε ο Δήμος να γίνει συνδρομητής και στις 3 εωρυτανικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στο Νομό μας.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης στην Λαμία και τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, υπόψη του κ. Χρυσοχοϊδη, όπως ήταν ο Περαμεγδόβιος, ο δρόμος ΛΑΜΙΑ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΑΓΡΙΝΙΟ και η ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών. Επίσης ο κ. Τάτσης ενημέρωσε το Δ.Σ., ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης, ζήτησε από τους Αυτοδιοικητικούς να τρέξουν έτσι ώστε να καταθέσουν μελέτες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2011. Ο κ. Τάτσης ακόμη ενημέρωσε το Σώμα, ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας για το φλέγον θέμα των συγχωνεύσεων των Σχολείων και όσον αφορά τα λειτουργικά θέματα του Δήμου τόνισε ότι μέχρι στιγμής γίνεται η ορθή κατανομή του προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου, ενώ γνωστοποίησε στον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, ότι πολύ σύντομα, θα παραχωρηθεί Γραφείο στον κ. Μπαμπαλή, για την καλύτερη λειτουργία της δημοτικής του ομάδαςhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Ανοιχτή επιστολή της Δ/ντριας του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥπρος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργέ μου μας ξεχάσατεΤην προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου ζητά ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ με ανοιχτή επιστολή του, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες από την Κυβέρνηση, για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, ένα τόπο από τους ωραιότερους στην Ελλάδα για να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν οι Ευρυτάνες στη γενέθλια γη τους. Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό της χώρας μεταξύ άλλων η Δ/ντρια του Ε.Π. Βάσω Φεγγούλη αναφέρει: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση κ. Πρωθυπουργέ. Όλο αυτό το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση του τόπου, στην Ευρυτανία, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά του τόπου μας, ερημώνουν τα πάντα. Μας ξεχάσατε κ. Παπανδρέου και αυτό επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση»

Κ. Πρωθυπουργέ, ορμώμενη από την όμορφη Ευρυτανία, πήρα την απόφαση να σας στείλω την παρούσα επιστολή δια μέσω του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, της μικρής αυτής εφημερίδας του τόπου μας, την οποία διευθύνω εδώ και 5 περίπου χρόνια.
Κ. Παπανδρέου, όπως καλά γνωρίζετε, η κατάσταση και στην επαρχία είναι πολύ δύσκολη και όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.
Παρακολουθώ, ως νέα αυτής της χώρας, με αγωνία τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για να δημιουργήσετε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα μας, να βγει από την εντατική, να της αφαιρεθούν τα «σωληνάκια», να γίνει καλά και μαζί της να γιατρευτούμε όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο.
Γίνονται προσπάθειες από την Κυβέρνηση και είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία, έχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι παραλάβατε μια χώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επ΄ αυτού, είναι λογικό να θέλετε χρόνο για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχετε προγραμματίσει.
Δεν μπορώ να σας ρίξω το βάρος ότι φταίτε εσείς για ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως την τελευταία 10ετία. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ποιοι έχουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως κ. Παπανδρέου, βλέπουμε ότι και η κυβέρνησή σας, υπό την δαμόκλειο σπάθη, αυτών των τύπων της Τρόικας, που πηγαινοέρχονται στην Πατρίδα, για να μας βάλουν σε «τάξη», δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, με αποτέλεσμα ο λαός να υποφέρει και μάλιστα αρκετά. Είπαμε να σφίξουμε το ζωνάρι και το κάναμε με προθυμία. Όμως, όσο ο καιρός περνάει και το ζωνάρι σφίγγει, φοβάμαι ότι θα πάθουμε σαν τον γάιδαρο του Χότζα, που μέχρι να μάθει να ζει χωρίς φαγητό, ο έρμος τα τίναξε…
Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, Πρωθυπουργέ μου, και εμείς εδώ στην Ευρυτανία. Τον τελευταίο καιρό και όλο το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση της χώρας μας, στο τόπο μας, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά μας ερημώνουν τα πάντα. Εικόνες αποκαρδιωτικές, παντού, εικόνες πλήρους απογοήτευσης.
Πριν μερικές μέρες, επισκέφτηκε την Λαμία ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Όπως πληροφορηθήκαμε, τα θέματα αυτά, εξέθεσαν στον Υπουργό, τόσο ο Βουλευτής μας, όσο και ο Περιφερειάρχης με τον Αντιπεριφεριάρχη μας αλλά και οι δυο Δήμαρχοι του Νομού μας, ζητώντας την άμεση κυβερνητική παρέμβαση.
Ο Υπουργός αφουγκράστηκε με πολύ προσοχή όλους και στο τέλος δήλωσε: «Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια».
Πως όμως θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα στην Περιφέρεια, όταν διαπιστώνομαι ότι ακόμη και σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς, αντί να ενισχυθούν οι αδύνατοι ή αν θέλετε Πρωθυπουργέ μου, η επαρχεία που υποφέρει και μαζί της οι μη έχοντες, στηρίζετε καθολικά και μόνιμα το τραπεζικό σύστημα και φυσικά οι πολλά έχοντες;
Κόψατε απ΄ όλους μας και ακόμη και από εκείνους που τα έβγαζαν και πριν την κρίση, δύσκολα πέρα. Όλοι μας είπαμε να συνεισφέρουμε, προκειμένου να σωθεί η πατρίδα και το κάναμε με το χέρι στην καρδιά. Τώρα έρχονται πάλι αυτοί οι περίεργοι της Τρόικας και μας λένε «ξαναδώστε». Τι να δώσουμε και τι μπορούν να πάρουν από τον μέσο αγωνιστή Έλληνα, που κυριολεκτικά στέγνωσε;
κ. Παπανδρέου, περιθώρια δεν υπάρχουν και αυτό θα πρέπει να το έχετε ήδη καταλάβει καλά. Ίσως κάποιοι πιο ειδικοί από μένα να σας λένε ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σώσουμε της Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μέχρι να σωθεί η Ελλάδα, με την τακτική αυτή, δεν θα υπάρχουν νέοι Έλληνες στην Ελλάδα, νέοι Ευρυτάνες στην Ευρυτανία…
Πρωθυπουργέ μου, αντισταθείτε και εσείς με τον τρόπο σας και ξέρετε πως! Ελάτε στην θέση του απλού και ξωμάχου Έλληνα, ελάτε εδώ στην Ευρυτανία να ζήσετε μαζί μας, μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα και θα καταλάβετε πολλά. Δεν θέλω να πιστέψω κ. Παπανδρέου ότι μας ξεχάσατε, ότι δεν υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι σε αυτό τον τόπο; Δεσμευτήκατε για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της ευλογημένης γης. Οι δεσμεύσεις σας αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα πριν είναι αργά.
Στην κεντρική Ευρυτανία, όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει ένας τεράστιος κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας, που είναι η λίμνη Κρεμαστών, που περιμένει καρτερικά για πολλά χρόνια να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κανένας μέχρι τώρα δεν νοιάστηκε επί της ουσίας για το μείζον αυτό θέμα. Το οδικό δίκτυο του τόπου μας, είναι από τα χειρότερα της χώρας. Και επ’ αυτού καμία ουσιαστική πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια, ούτε για τον δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο και καμία επί της ουσίας κίνηση για τον Παραμεγδόβιο ή Τρικούπειο δρόμο, που οραματίστηκε ο μεγάλος Χαρίλαος Τρικούπης, όπως επίσης καμία κυβερνητική παρέμβαση και για το Χιονοδρομικό μας κέντρο. Χωρίς την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών, την άμεση κατασκευή των οδικών αξόνων και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας κέντρου, σε λίγο καιρό, θα αναγκαστούμε να πάρουμε των οματιών μας, χωρίς να ξέρουμε για πού…
Δεν ζητάμε τίποτα το εξωφρενικό. Απλώς ζητάμε κάτι που για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι αυτονόητο! Δρόμους και τουριστική ανάπτυξη.
Η επιστολή μου αυτή κ. Πρωθυπουργέ είναι μια κραυγή αγωνίας για την Ευρυτανία, για τον τόπο που μας ανέθρεψε και στον τόπο τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Μην μας αναγκάσετε να τον εγκαταλείψουμε. Απλώς βοηθήστε μας να τον κάνουμε καλύτερο για όλους μας.
Κλείνοντας Πρωθυπουργέ μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τον χρόνο που θα διαθέσετε να διαβάσατε το γράμμα τούτο, που είναι μια επιστολή πραγματικά κατάθεση ψυχής. Ο ελληνικός λαός, στις 9 Οκτωβρίου 2009, σας εμπιστεύθηκε την διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή την εντολή την έδωσε μόνο σε σας και σε κανέναν εκπρόσωπο της Τρόικας.
Με όλα αυτά που γίνονται, τις τελευταίες μέρες, θίγεται η αξιοπρέπεια μας και οι ευαισθησίες του ελληνικού λαού, σμπαραλιάζονται. Μην επιτρέπετε σε αυτούς τους κυρίους της Τρόικας να ξεπεράσουν τα όρια.
Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και στηρίξτε τον ελληνικό λαό, που τούτο τον καιρό σηκώνει με πολύ κόπο την μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων 50 χρόνων.
Την παρούσα, εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, την κοινοποιώ στον Περιφερειάρχη μας Κλέαρχο Περγαντά, στον Αντιπειρφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και φυσικά στον Βουλευτή μας Ηλία Καρανίκα, που είναι άπαντες γνώστες των όσων προβλημάτων σας ανέφερα.

Επισκοπή Ευρυτανίας 16 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τιμής

Βάσω Φεγγούλη
Θεολόγος – Δημοσιογράφος
Δ/ντρια ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΙΑΔΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ


Ταξίδεψε στην αιωνιότητα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο Λάμπρος Κοντογούνης, ο άνθρωπος για πολλούς «σύμβολο των Αγράφων», ο πλέον φωτογραφημένος τύπος όλης της περιοχής, ο σύγχρονος ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, ο «φύλακας» της Βαρβαριάδας, που για 60 συναπτά έτη λειτουργούσε το εκεί χάνι, που πρωτολειτούργησε ο πατέρας του Γιώργος με τη μάνα του Σάββα το 1937. Η κηδεία του έγινε στην Βαρβαριάδα σήμερα το απόγευμα όπου παραβρέθηκαν εκατοντάδες φίλοι και συντοπίτες για τον τελευταίο χαιρετισμό.
Πριν καιρό έγραψε για τον αείμνηστο συντοπίτη μας ο Ηλίας Προβόπουλος: «Το καλοκαίρι του 1950 όταν επέστρεψαν από το Αγρίνιο όπου πήγαν ως ανταρτόπληκτοι, ο Γιώργος Κοντογούνης έβαλε για πρώτη φορά μπρίκι στη φωτιά και έτσι εγκαινίασε μια εποχή στην οποία το χάνι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην επικοινωνία των Αγραφιωτών με τον έξω κόσμο. Αφορμή για το τεράστιο αυτό γεγονός στην τοπική ιστορία, υπήρξε η κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας στον Αγραφιώτη και η κάλυψη των αναγκών του συνεργείου.
Μέχρι το 1980 που πέρασε ο δρόμος, το χάνι όντως υπήρξε το σημείο όπου πέρασαν έστω μια νύχτα της ζωής τους όλοι οι Αγραφιώτες, έφαγαν ένα πιάτο ζεστό φαί, ήπιαν ένα τσίπουρο, στέγνωσαν στη σόμπα και χόρεψαν ολόκληρες νύχτες με το βιολί του Γυφταντρέα. Κατόπιν άλλαξαν τα πράγματα, σταμάτησαν οι διανυκτερεύσεις αλλά όλοι οι περαστικοί σταματούσαν για λίγο και έκαναν κίνηση στο μαγαζί το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά μέχρι το θάνατο της γυναίκας του Μαρίας πριν από 10 χρόνια, ο μπάρμπα Λάμπρος».

Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος Κοντογούνης

Με αφορμή ένα παλιό θρύλο για τον πρωταγωνιστή του δράματος του Θεάτρου Σκιών «Ο ήρωας Κατσαντώνης», και μέσα από την ζωή ενός ιδιόμορφου ηλικιωμένου ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου, η ταινία είναι ένα διαχρονικό ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Στα τέλη του 17ου αιώνα, στην περιοχή της οροσειράς των Αγράφων, κυριαρχεί ο Κατσαντώνης, ο εφιάλτης του Αλή Πασά. Ο θρύλος λεει ότι ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τους Τούρκους, έφθανε στις όχθες του Αχελώου και πηδούσε απέναντι, σ’ ένα απότομο σημείο του ποταμού που από τότε ονομάζεται «Το Πήδημα του Κατσαντώνη». Και φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα: ο μπάρμπα Λάμπρος (Λάμπρος Κοντογούνης), ένας γοητευτικός και συνάμα τραχύς ορεσίβιος, το παλιό χάνι που βρίσκεται στο πέρασμα των Αγράφων, τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς, το κυνήγι του αγριογούρουνου, ο μεγάλος του έρωτας με μια τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, το όνειρο του να καταφέρει κάποτε να επισκεφθεί το Πήδημα του Κατσαντώνη… Μία ταινία για τις σκιές και τα βαθιά κρυμμένα πράγματα στον χώρο και τον χρόνο.

Η μνήμη σου και η εν γένει αγραφιώτικη λεβεντιά σου θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας, αγαπητέ μπάρμπα Λάμπρο. Ας είναι ελαφρύ το αγραφιώτικο χώμα που σε σκέπασε…http://evrytanikospalmos.blogspot.com/