Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Ο μεγαλύτερος αφανισμός ειδών πριν 250 εκατ. χρόνια


Ο μεγαλύτερος αφανισμός ειδών πριν 250 εκατ. χρόνια

29/1/2011 2:50:00 μμ

Πατήστε για μεγέθυνση

Ο αφανισµός, που είναι γνωστός και ως ο «µεγάλος θάνατος», είχε ως αποτέλεσµα να εξολοθρευτεί περίπου το 96% των θαλάσσιων ειδών και το 70% των σπονδυλωτών οργανισµών που ζούσαν στην ξηρά.

Ο ισχυρισµός αυτός προκύπτει από έρευνα που έκαναν γεωχηµικοί από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Καναδά.

Τα αποτελέσµατά της δηµοσιεύτηκαν στο «Nature Geoscience» και, σύµφωνα µε τον επικεφαλής των ερευνητών Στέφεν Γκάσµπι, από την ηφαιστειακή έκρηξη απελευθερώθηκαν περίπου τρία τρισεκατοµµύρια τόνοι άνθρακα που κατέκλυσαν την ατµόσφαιρα, αλλάζοντας δραµατικά το κλίµα του πλανήτη.

Οι καναδοί επιστήµονες εντόπισαν στην αρκτική αποθέσεις τέφρας από λιθάνθρακα, τις οποίες συνδέουν µε την αρχέγονη ηφαιστειακή έκρηξη ή εκρήξεις.

Οι αποθέσεις αυτές, που χρονολογούνται από 750.000 χρόνια έως 500.000 χρόνια πριν από τον µεγάλο αφανισµό, περιείχαν πτητική τέφρα άνθρακα που είναι ένα υλικό σαν την αιθάλη το οποίο παράγεται από την ανάφλεξη λιθάνθρακα σε υψηλές θερµοκρασίες.

Η πτητική τέφρα απελευθερώνεται και σήµερα από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα.

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η έκρηξη συνέβη όταν ποσότητες µάγµατος από το υπέδαφος της σηµερινής Σιβηρίας συνάντησαν κατά την άνοδό τους µέσα από τον φλοιό της Γης ένα µεγάλο λιθανθρακοφόρο στρώµα.

Ετσι δηµιουργήθηκε ένα επικίνδυνο µείγµα που απελευθερώθηκε µε εκρηκτικό τρόπο και άρχισε να διασκορπίζεται στον αέρα σαν µαύρο νέφος.

Από τους δυτικούς ανέµους, το τοξικό νέφος µεταφέρθηκε σε µεγάλες αποστάσεις, όπως στη λίµνη Μπιουκάναν της αρκτικής, όπου εντόπισαν τα ίχνη του οι καναδοί ειδικοί.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις τους, η δραµατική αλλαγή στο κλίµα και η τοξική πτητική τέφρα µπορεί να µην αποτελούν την κατεξοχήν αιτία του µεγάλου αφανισµού αλλά ένα βασικό συστατικό της στοιχείο.

Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι εκρήξεις στη Σιβηρία προκάλεσαν όξινη βροχή και απελευθέρωσαν αλογόνα προκαλώντας τρύπα στο όζον http://www.real.gr

Μοναστηράκι Αγράφων σημερα


H εικόνα είναι από το Μοναστηράκι Αγράφων σήμερα κοντά στην σπήλια του Κατσαντώνη οπός μας την έστειλε κτηνοτρόφος της περιοχής των Αγράφων μια μάτια χίλιες λέξεις βλέπεται πως βιώνουν σε τέτοιες καιρικές συνθήκες οι κτηνοτρόφοι των άγραφων.

Εικόνες πριν απο λίγο απο το χιονισμένο οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011
Εικόνες πριν απο λίγο απο το χιονισμένο οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας
Μπαγασάκι-58ο και 61ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας-Καρπενησίου

Μια Ατλαντίδα στα βουνά της Ευρυτανίας


Μια Ατλαντίδα στα βουνά της Ευρυτανίας
Οι ερασιτέχνες δύτες που ανακάλυψαν τον βυζαντινό ναό στον βυθό της λίμνης Κρεμαστών μιλούν στο «Βήμα» για την αναζήτηση της «βυθισμένης πολιτείας»
Γράφει η ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ
"Ο τρούλος της εκκλησίας βρίσκεται πλέον στα 32 μέτρα βάθος της λίμνης Κρεμαστών
Το νερό ξεχύθηκε ορμητικό και κάλυψε τα πάντα. Είκοσι χωριά, δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια, καλλιέργειες και δέντρα, σχεδόν 90.000 στρέμματα γης «πνίγηκαν».

Ηταν Ιούλιος του 1965. Το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών, το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης, ευαγγελιζόταν την αναβάθμιση της ενεργειακής παραγωγής της Ελλάδας και ήταν πλέον πραγματικότητα. Ωστόσο, για τους 2.000 κατοίκους της περιοχής στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ήταν ο υγρός τάφος μέσα στον οποίο θάφτηκε κάθε τι γνώριμο και αγαπημένο. Στις αναμνήσεις τους ένα μνημείο είχε ξεχωριστή θέση, η «Παναγία της Επισκοπής». Το εκκλησάκι του 8ου αιώνα, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας, βρισκόταν πλέον στον βυθό της λίμνης. Επί δεκαετίες οι εκκλήσεις τους προς τις αρχές να ερευνήσουν την κατάσταση του κτίσματος έπεφταν στο κενό. Ως τη στιγμή που 45 ολόκληρα χρόνια αργότερα μια ομάδα ερασιτεχνών αυτοδυτών από την Αθήνα αποφάσισε να αναζητήσει τη... χαμένη «Ατλαντίδα» της Ευρυτανίας.
«Τον βρήκαμε τυχαία»
Αριστερά, η «Επισκοπή της Παναγίας» όπως ήταν πριν από το 1965. Δεξιά, ο τρούλος της εκκλησίας βρίσκεται πλέον στα 32 μέτρα βάθος της λίμνης Κρεμαστών «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να ανακαλύψουμε τον ναό. Απλώς θέλαμε να εξασκηθούμε σε κατάδυση σε λίμνη, κάτι πολύ σπάνιο στην Ελλάδα.Σταδιακάόμωςο βυθισμένος ναός μάς κίνησε το ενδιαφέρον. Κανείς δεν τον είχε αντικρίσει για 45 χρόνια. Και αν το καταφέρναμε εμείς;» διηγείται στο «Βήμα» ο 63χρονος κ. Χρήστος Ευθυμίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς». Αυτό που ξεκίνησε ως «αστείο» μετεξελίχθηκε σε κανονική... αποστολή και έμελλε να μετατρέψει τα μέλη του συλλόγου σε παθιασμένους εξερευνητές.
«Αρχίσαμε να μαζεύουμε στοιχεία, να μελετάμε παλιές φωτογραφίες, χάρτες, έγγραφα και ταξιδέψαμε στην περιοχή για να μιλήσουμε αναλυτικά με τους ντόπιους. Η λίμνη έχει μεγάλη έκταση και έπρεπε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ειδάλλως δεν είχαμε καμία ελπίδα» προσθέτει ο κ. Ευθυμίου. Στις αρχές Μαΐου του 2008 δεκατρείς δύτες, επτά συνοδοί, οκτώ αυτοκίνητα και ένα βουνό από φιάλες ξεκίνησαν από την Αθήνα για την ανακάλυψη της «βυθισμένης πολιτείας» της Ευρυτανίας. Με τη βοήθεια του κ. Κώστα Σερπάνου, ψαρά της περιοχής, έβαλαν πλώρη για την τοποθεσία όπου σύμφωνα με τα στοιχεία έπρεπε να βρίσκεται το εκκλησάκι.
Την ίδια στιγμή ο ηλικιωμένος πατέρας του κ. Σερπάνου- ως άλλος Ξέρξης- παρακολουθούσε από το βουνό και μέσω... κινητού τηλεφώνου κατηύθυνε την ψαρόβαρκα, ανακαλώντας στη μνήμη του την εικόνα της περιοχής πριν από 45 χρόνια. Οταν το βυθόμετρο εντόπισε ένα ψηλό εξόγκωμα στον βυθό, οι δύτες ενθουσιάστηκαν. Είχαν ανακαλύψει την «Ατλαντίδα» τους! http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Επέλαση του χιονιά στην Ευρυτανία.Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές


Με τα γνωστά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο Εθνικό αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο υποδέχτηκε η Ευρυτανία την εξόρμηση του χιονιά.Εξαιτίας των χιονοπτώσεων σε κάποιες περιοχές έχει διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία, υπήρξαν μικρής κλίμακας κατολισθήσεις,ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Prasia.com απο την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στις ακόλουθες περιοχές:
Π.Ε. Ο. Καρπενησίου - Λαμίας, θέση «Ράχες Τυμφρηστού».
Ε. Ο. Καρπενησίου- Λαμίας, μέσω σήραγγας Τυμφρηστού.
Ε. Ο. Καρπενησίου - Αγρινίου, θέση «Μπαγασάκι».
Επ. Ο. Καρπενησίου - Φουρνάς.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Κρίκελλου - Δομνίστας.
Επ. Ο. Καρπενησίου- Φιδάκια.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Στενώματος.
Επ. Ο. Προυσού - Αγρινίου, θέση «Αραποκέφαλα».
Επ. Ο. Καρπενησίου- Χ/Κ.
Επ. Ο. Φουρνάς - Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκη».
Επ. Ο. Φουρνάς- Λαμίας - Σερμιτζέλι.
Επ. Ο. Καρπενησίου -Προυσού.
Επ. Ο. Κερασοχωρίου- Βινιάνης, θέση «Παπατράχι».
Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Κρέντης.
Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Γρανίτσας - Λημέρι.
Ε. Ο. Λαμίας- Καρπενησίου, από 60ο έως 65ο χλμ.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Τα αφροδισιακά… ανάβουν τον έρωτα


Τα αφροδισιακά… ανάβουν τον έρωτα

28/1/2011 1:05:00 πμ

Πατήστε για μεγέθυνση

Μπορεί τα μύδια και τα καρύδια με μέλι να έχουν το όνομα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες τροφές, που έχουν τη χάρη. Αρκετά τρόφιμα έχουν συνδεθεί με την τόνωση της ερωτικής επιθυμίας αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά κάτι τέτοιο.

Τα αφροδισιακά φαγητά είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που αναζωογονούν τον οργανισμό και εκτοξεύουν στα ύψη τη λίμπιντο.

Αν θέλετε να ανανεώσετε και να... φουντώσετε τον έρωτά σας, το αμερικανικό τεύχος του Cosmopolitan, σας δίνει τον τρόπο.

Στρείδια: Έχουν ανακηρυχθεί ως το φυσικό «viagra» γιατί είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, συστατικό που ανεβάζει την ερωτική διάθεση και την ενέργεια, και σίγουρα θα σας φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σας.

Μπανάνες: Οι μπανάνες αποτελούν μια μεγάλη πηγή βιταμίνης B6 που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα. Περιέχουν, επίσης, ποσότητες ζαχάρου σε σωστά επίπεδα και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σέλινο: Ποιος θα το φανταζόταν ότι το σέλινο είναι η εναλλακτική λύση της φύσης για την αφύπνιση των ορμονών. Κι όμως, αυτά τα λαχανικά ενεργοποιούν την τεστοστερόνη και εκτοξεύουν την ανδρική διάθεση στα ύψη.

Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα πάει παντού! Το κακάο βοηθά, επίσης, στην αύξηση παραγωγής ενδορφινών, που χαρακτηρίζονται ως οι ορμόνες του αντι-στρες. Χαλαρώνουν και φέρνουν πιο κοντά τα δύο φύλα http://www.real.gr

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Λαμίας


Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Λαμίας

28/1/2011 11:55:00 μμ

Πατήστε για μεγέθυνση

Έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 8 το βράδυ στη Δυτική Φθιώτιδα και προς την Ευρυτανία. Ήδη στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου σημειώνονται προβλήματα, αφού το ύψος του χιονιού έχει ήδη φτάσει τα 15 εκατοστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας από τον Τυμφρηστό προς το Καρπενήσι χρειάζονται αλυσίδες, ενώ πριν λίγη ώρα δεκάδες οδηγοί ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητά τους στις άκρες του δρόμου, είτε για να βάλουν αλυσίδες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε για να περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την διέλευση τους.

Από νωρίς το απόγευμα δίνεται μεγάλη «μάχη» για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τον εκχιονισμό «για τους οδηγούς που έχουν μαζί τους αλυσίδες και μπορούν να τις βάλουν στα αυτοκίνητά τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Το ίδιο σημειώνουν τόσο για τη Ράχη Τυμφρηστού όσο και για το Μπαγασάκι, δυτικά του Καρπενησίου.

Μέσα στην πόλη του Καρπενησίου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού η χιονόπτωση από το μεσημέρι και μετά ήταν αραιή.

Παρόμοιος είναι ο καιρός και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας όπου δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο ανησυχία υπάρχει για τη νύχτα καθώς αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία και οι χιονοπτώσεις, σε ορισμένα σημεία να είναι ιδιαίτερα έντονες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.real.gr

Πλήρης απασχόληση αν δε δηλωθεί η σύμβαση μερικής


Πλήρης απασχόληση αν δε δηλωθεί η σύμβαση μερικής
Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα πρέπει να συντάσσονται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και θα γνωστοποιούνται στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης .

Σε αντίθετη περίπτωση η σύμβαση αυτομάτως τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει ότι "κατά την κατάρτιση της συμβάσεως εργασίας ή κατά τη διάρκειά της, ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση) και ότι η συμφωνία αυτή, εφόσον μέσα σε 15 ημέρες από την κατάρτισή της δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση".

Και προσθέτει η δικαστική απόφαση ότι από τη νομοθεσία "συνάγεται ότι για την κατάρτιση της συμβάσεως μερικής απασχολήσεως απαιτείται κατά το νόμο έγγραφος τύπος, ο οποίος είναι συστατικός, η μη τήρηση δε αυτού συνεπάγεται την ακυρότητα του συγκεκριμένου όρου της σχετικής συμβάσεως". http://www.cosmo.gr