Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνούλας


Με μεγαλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23-01-2010, η κοπή της Πρωτοχρονιατικης πίτας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνούλας Ευρυτανίας στο Περιστέρι.Στην εκδήλωση περευρεθηκαν όλοι οι Δαφνουλιώτες που διαμένουν στην Αθήνα και συσσωμο το διοικητικο συμβούλιο του συλλόγου.Το γλέντι κρατησε αρκετές ώρες και η επιτυχία της γιορτής του συλλόγου ήταν τα χαμογελα των συγχωριανών μας, μικρών και μεγάλων,αλλά και η διαθεση για συζήτηση,τραγούδι και χορό.Ο Συλλογος μας θα συνεχίσει την λαμπρή πορεία που έχει χαράξει και τον καινούριο χρόνο το 2011,γιατί υπάρχει αγάπη,θέληση και όρεξη απ'όλους...Καλή Χρονια,Υγεία και Ευτυχία σε όλους και να μην ξεχνάμε τα χωριά μας!!!!Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΦΝΟΥΛΑΣΜΩΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Συνέντευξη Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη στα Ιωάννινα


Συνέντευξη Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη στα Ιωάννινα


Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στα Ιωάννινα παραχώρησε το Σάββατο (22/1) συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ερώτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Πιστεύω ότι είναι κοινή η άποψη σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι αυτό το οποίο έγινε ήταν εξαιρετικά λυπηρό για την εικόνα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100εκατ. μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου. Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω, παρακολούθησα μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τα εταιρικά δώρα της κ. Τσακάλου, λες και όπως είπα και χθες θα έγραφε σε ένα ημερολόγιο κάποιος, «λάδωσα σήμερα τον Α ή τον Β υπουργό» αντί να προχωρήσουν και να ανοίξουν λογαριασμοί να ψάξουν να δουν που πραγματικά πήγαν τα χρήματα. Και τα χρήματα πήγαν σε κάποιους αποδέκτες και αυτοί σήμερα δεν είναι γνωστοί στον ελληνικό λαό. Λυπούμαι ότι το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει που ήταν να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κομμάτων δεν έγινε. Σε ότι με αφορά, για το ότι ο κ. Καρατζαφέρης ενέπλεξε το όνομα μου είναι γνωστό τοις πάσι ότι το σκάνδαλο της Siemens αφορά τον ΟΣΕ τον ΟΤΕ το C4i, τις συμβάσεις δηλαδή που υπογράφηκαν. Εγώ δεν υπέγραψα καμία σύμβαση με την Siemens , δεν είχα καμία τέτοιου είδους αρμοδιότητα και το μόνο πράγμα το οποίο είχα ήταν η γνωστή κοινωνική σχέση, λόγω του ότι ήταν συμμαθητής μου ο κ. Χριστοφοράκος. Να προσθέσω ότι έφαγα αρκετή λάσπη όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την υπόθεση της Siemens γι’ αυτό και ήμουν η πρώτη που ζήτησα Εξεταστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν ήμουν υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή και βεβαίως εξακολουθώ και σήμερα να λέω ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να βρεθεί η αλήθεια γι’ αυτή την υπόθεση και όχι να κρεμιούνται άνθρωποι στα μανταλάκια όπως το δικό μου όνομα, διότι χαρίστηκαν 12 καφετιέρες και 4 ψυγεία στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως χορηγία από τη Siemens».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κ. Μπακογιάννη είπε: «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω εκλογές. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη. Με μία κυβέρνηση η οποία δυστυχώς παλινωδεί σε πάρα θέματα. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σ΄αυτή την κατάσταση όπου η τέταρτη δόση του δανείου υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύει ούτως ή άλλως, να σκεφτεί ότι μπορεί να βάλει και τη χώρα σε εκλογές. Διότι αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι θα σήμαινε ότι η τέταρτη δόση του δανείου δεν θα δοθεί».

Σχολιάζοντας τα ποσοστά ανεργίας τόνισε ότι: «Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο. Σήμερα αγγίζουμε τις 250.000 ανέργους για το 2010, οι οποίοι προέρχονται στο σύνολό τους από τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω αυτό να το τονίσω διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση σήμερα. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τους οποίους ασχολούνται όλοι, για το αν θα αλλάξει η μισθοδοσία τους αν θα μεταταγούν ή αν θα γίνει κάτι άλλο. Αυτοί είναι 250.000 άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και το ελάχιστο που τους χρωστάμε είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Είναι μια συζήτηση που έκανα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αλλά και με όλους τους φορείς.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι είδε μεγάλη μείωση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, και για το θέμα θα καταθέσει ερώτηση η Συμμαχία στη Βουλή, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «οι συνοριοφύλακες είναι φύλακες συνόρων και δεν είναι φύλακες δημοσίων κτηρίων αστικών κέντρων». Τέλος μιλώντας για την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την Αλβανία, είπε ότι ήταν μοναδική συμφωνία και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι γιατί ο κ. Ράμα έβαλε το δικό του κομματικό συμφέρον πάνω από το ευρύτερο συμφέρον, αλλά λυπούμαι επίσης διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επανέφερε ταχύτατα το θέμα, απαντώντας στις αναίτιες, δικαιολογίες του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, για να ξαναυπογραφεί αυτή η συμφωνία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να αποτελέσει και γνώμονα για τις υπόλοιπες συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Αγαπητοί Δημότες,
Με την παρούσα επιστολή εγκαινιάζουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας, μέσα από τις τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες της περιοχής μας, για τα πεπραγμένα του Δήμου, τηρώντας και μείς ως αντιπολίτευση τις επιταγές του «Καλλικράτη» για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.

17 Γενάρη 2011 και η νέα δημοτική αρχή άρχισε να δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα σκοπιμότητας και άνισης μεταχείρισης των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων Ευρυτάνων επιστημόνων που κυνηγούν το όνειρο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν στις εφημερίδες από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Μπακογιάννη, τα ονόματα τριών ειδικών συμβούλων που κατά το νόμο έχει το δικαίωμα να προσλάβει ο Δήμαρχος πέρα από την γνώμη της αντιπολίτευσης και ήδη τα παιδιά αυτά έχουν αναλάβει υπηρεσία στο Δήμο αφού καθημερινά εκεί τους συναντάμε. Μετά από αυτή την ουσιαστική πρόσληψη των τριών συμβούλων ο κ. Δήμαρχος είχε την απερισκεψία να υποβαθμίσει τη νοημοσύνη του μέσου Ευρυτάνα αφού επίσης δια του τύπου εξέδωσε προκήρυξη για κατάθεση δικαιολογητικών από υποψήφιους για τις τρεις θέσεις των συμβούλων στο Δήμο Καρπενησίου. Τώρα το ποιοι θα επιλεγούν τελικά για ειδικοί σύμβουλοι στο Δήμο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά το γνωρίζουν όσοι τουλάχιστον μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά.
Το ζήτημα όμως έχει και συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, ημέρα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και το τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν : Θέμα 4. «Κατάρτιση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμεση και ορθή προσαρμογή του Δήμου Καρπενησίου στις διατάξεις του Καλλικράτη».
Πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε όταν λάβαμε την πρόσκληση στα χέρια μας και σε διευκρινήσεις για το θέμα που εγώ προσωπικά ζήτησα σε επίσκεψή μου στο Δημαρχείο δεν έλαβα απάντηση από κανένα ούτε καν από το Δήμαρχο (άφησα στην γραμματέα του μήνυμα να με ενημερώσει για το θέμα).
Συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, τέταρτο θέμα και ο Δήμαρχος μας ανακοινώνει ότι θα πρέπει να καταρτίσουμε τους όρους διακήρυξης ως Οικονομική Επιτροπή για να προσλάβουμε τεχνικοοικονομικό σύμβουλο για την υλοποίηση του Καλλικράτη με ετήσια οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο 73.800 ευρώ.
Στη συνέχεια τόσο εγώ όσο και ο κ. Παπαδόπουλος που συμμετέχουμε από τον συνδυασμό μας στην Επιτροπή, αναρωτηθήκαμε στην εισήγησή μας πόσους ακόμα συνεργάτες να προσλάβει ο Δήμος αφού ήδη ουσιαστικά έχει προσλάβει τρεις συμβούλους ένα γενικό γραμματέα και μια ιδιαιτέρα γραμματέα. Εξάλλου πολλές από τις υπηρεσίες που θα αναλάβει υποτίθεται ο νέος σύμβουλος – τεχνικοοικονομικό γραφείο, μπορούν να παρασχεθούν τόσο από το κατά την άποψή μας άψογα καταρτισμένο προσωπικό του Δήμου όσο θεωρούμε και από τον υπό πρόσληψη Γενικό Γραμματέα και τους τρεις ειδικούς συμβούλους που ήδη έχουν ………. θα προσληφθούν.
Πέρα από την άρνησή μας στηρίξαμε την άποψη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει λόγω της σοβαρότητάς του να παραπεμθεί για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη του Καλλικράτη (παρ. 4 άρθρο 72 Ν 3852/2010) αλλά και για να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στη συνέχεια και μπροστά στον κίνδυνο να μεταφερθεί το θέμα στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχει παραπέρα δημοσιότητα, ο κ. Δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με μια πραγματικά ζηλευτή και αστραπιαία κίνηση έκλεισε το θέμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού βέβαια μειοψηφήσαμε ως μέλη της αντιπολίτευσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας, εμείς εκείνο που είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευόμαστε να κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια πέρα από το να ασκούμε με βάση τον ορθολογισμό τα καθήκοντά μας στα συλλογικά όργανα του Δήμου, είναι η ενημέρωση για τα πεπραγμένα στο Δήμο Καρπενησίου. Προς το παρόν αναμένουμε να κατακαθίσει ας μου επιτραπεί η έκφραση «ο κουρνιαχτός των προσλήψεων» και θα ζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά το συνολικό ετήσιο κόστος τους.

Ο επικεφαλής
της μείζονος αντιπολίτευσης
στο Δήμο Καρπενησίου.
Βαγγέλης Καρφής


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Ο δήμαρχος Καρπενησίου ανάλογα με τα οικονομικά του Δήμου, έχει δικαίωμα με συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις, να προσλάβει το λεγόμενο προσωπικό ειδικών θέσεων το οποίο και προσέλαβε άτυπα αφού το προσωπικό αυτό εργάζεται στο δήμο από τις αρχές του Γενάρη, χωρίς καμιά διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.


1ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν 3584/2007 Άρθρο 161 - Γενικοί Γραμματείς Δήμων.
ο Δήμαρχος Καρπενησίου (ως πρωτεύουσα Νομού το Καρπενήσι) δικαιούται να προσλάβει α) εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και β) εφόσον συστήσει ανάλογη θέση στον εσωτερικό οργανισμό της υπηρεσίας του Δήμου ή εφόσον υπάρχει αυτή η θέση στον οργανισμό οποιουδήποτε από τους δήμους που συνενώθηκαν στο Δήμο Καρπενησίου, έναν Γενικό Γραμματέα. Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα αφορά απόφαση του Δημάρχου η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη σε ΦΕΚ.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν τήρησε καμιά διαδικασία και άτυπα προσέλαβε Γενικό Γραμματέα, ο οποίος εργάζεται στο Δήμο από την αρχή του Γενάρη ενώ παράλληλα είναι υπάλληλος της Περιφέρειας, χωρίς να γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Νέου Δήμου, χωρίς να υφίσταται θέση στον εσωτερικό οργανισμό του Δήμου (ή των προηγούμενων δήμων που συνενώθηκαν) και χωρίς να δημοσιευτεί σχετική απόφαση σε ΦΕΚ. Ουσιαστικά η πρόσληψη μπορεί να γίνει χρονικά προς τα τέλη Μαρτίου αφού πρέπει να προηγηθεί διαδικασία κατάρτισης εσωτερικού οργανισμού υπηρεσίας.

2ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν3584/2007 Άρθρο162 -Ιδιαίτεροι Γραμματείς Δημάρχω.
Οι ίδιες προϋποθέσεις με τον Γενικό Γραμματέα ισχύουν και για την ιδιαιτέρα του κυρίου Μπακογιάννη, η οποία άτυπα προσελήφθη από 31/12/2010 (πώς έγινε αυτό; καθόριζε την σειρά υπογραφών των Δημοτικών Συμβούλων κατά την ορκωμοσία) και εργάζεται μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.

3ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - 4ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - 5ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν 3584/2007 Άρθρο 163 Ειδικοί Σύμβουλοι − Επιστημονικοί Συνεργάτες −Ειδικοί Συνεργάτες Ο.Τ.Α.
Στην περίπτωση αυτή έχει το δικαίωμα ο Δήμαρχος Καρπενησίου να προσλάβει μέχρι 5 συνεργάτες, εφόσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα (σε κάθε σύμβαση συμβούλου, Γενικού Γραμματέα, ή ιδιαιτέρας θα πρέπει ρητά να αναγράφεται ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα του Δήμου) χωρίς να υφίστανται θέσεις στον εσωτερικό οργανισμό υπηρεσίας. Θα πρέπει επίσης να γίνει δημόσια γνωστοποίηση δια του τύπου και η απόφαση πρόσληψης του Δημάρχου να δημοσιευτεί επίσης σε ΦΕΚ.
Οι τρεις παραπάνω σύμβουλοι έχουν προσληφθεί άτυπα από αρχές Γενάρη και δουλεύουν καθημερινά στο Δήμο. Μια περίπου εβδομάδα αργότερα έγινε η δημοσίευση στις εφημερίδες και πριν μία εβδομάδα περίπου από σήμερα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους και ακόμη δεν έγινε η αξιολόγηση για τις συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες έχουν ήδη καταληφθεί και το έχουν διαπιστώσει όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται τον Δήμο.

6ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Και σαν να μην έφταναν αυτά σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έφερε θέμα ««Κατάρτιση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμεση και ορθή προσαρμογή του Δήμου Καρπενησίου στις διατάξεις του Καλλικράτη».
Τα υπόλοιπα αναφέρονται στην δημοσιευμένη επιστολή της παράταξής μας προς τους Δημότες. Κάτι όμως που είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην παραπάνω διακήρυξη για κατάρτιση όρων (που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία – μόνο από την συμπολίτευση) και ουσιαστικά για την πρόσληψη συμβουλευτικού γραφείου με ετήσια αμοιβή 73.800 ευρώ περιλαμβάνεται και ο όρος :
«ΑΡΘΡΟ 11
Ο ανάδοχος μετά την ανάθεση της υπηρεσίας έχει δικαίωμα, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του Δήμου να αναθέσει οποιοδήποτε μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών υπεργολαβικά σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην προσφορά του.
Την πλήρη ευθύνη για την υπηρεσία φέρει αποκλειστικά ο ανάδοχος»

7ος ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Πριν από 5 περίπου ημέρες μας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προσλάβει άμεσα και 4Ο ειδικό σύμβουλο.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΟΣΗ ΧΙΟΥΜΟΡ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΝ 6ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ.

Η οικονομική κρίση στην Ευρυτανία


Η οικονομική κρίση στην Ευρυτανία
Αύξηση της ανεργίας, μείωση επιχειρήσεων και εκπτώσεις χωρίς πελάτες. Πτώση και της οικοδομής
Στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες κεντρικά καταστήματα, τα οποία ενοικιάζονται, στον κεντρικότερο δρόμο του Καρπενησίου, στην οδό Ζηνοπούλου
Δεκάδες μαγαζιά παραμένουν ξενοίκιαστα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην οδό Ζηνοπούλου υπάρχουν πάνω από 15 καταμετρημένα άδεια καταστήματα, ενώ στην οδό Αθ. Καρπενησιώτη ξεπερνούν τα δέκα.
Πρώτη φορά υπάρχει τέτοια κρίση στην αγορά του Καρπενησίου, όπως θυμούνται και οι παλιότεροι έμποροι. Ειδικότερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακόμη και στο ιστορικό κέντρο του Καρπενησίου, υπάρχουν πλέον αρκετά καταστήματα προς ενοικίαση, κάτι που δεν υφίστατο εδώ και δεκάδες χρόνια.Το κέντρο ήταν πάντα ασφυκτικά γεμάτο. Παλαιότερα, πριν καν προλάβει να ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα, αμέσως κάποιος άλλος φιλόδοξος έμπορος επιχειρηματίας το αναλάμβανε. Σήμερα, κάποια καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα μήνες, ακόμη και χρόνια λένε οι έμποροι.
Ελπίζουν στις εκπτώσεις
Από την άλλη, όσοι έμποροι έμειναν προσπαθούν να αναθερμάνουν την εμπορική κίνηση με τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που ήδη έχουν ξεκινήσει. Οι προσφερόμενες εκπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%.Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων και οι καταναλωτές αρκούνται μόνο σε μια αναγνωριστική έρευνα αγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, με τον οποίο επικοινώνησαν τα «Ευρυτανικά Νέα». «Στα καταστήματα της Ευρυτανικής πρωτεύουσας υπάρχει πληθώρα καλών αγαθών σε προσιτές τιμές και μπορεί ο κάθε καταναλωτής να βρει ό,τι επιθυμεί. Οι εκπτώσεις των προσφερόμενων αγαθών κυμαίνεται από 30% έως 60%, ανάλογα με τα εμπορεύματα που διαθέτει ο κάθε επιχειρηματίας», μάς είπε ο κ. Καραγιάννης και συνέχισε λέγοντας πως «διανύουμε την νεκρή περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και ελπίζω η αγορά μας να ανακάμψει. Ωστόσο, τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καταναλωτές μπορούν να φροντίσουν γιʼ αυτό».
Μείωση των επιχειρήσεων
Ωστόσο, παρά την αμφίπλευρη προσπάθεια που γίνεται για διατήρηση και τόνωση της αγοράς, έχει παρατηρηθεί και εδώ το φαινόμενο του κλεισίματος επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και οι οφειλές υπερτερούν των κερδών. Ευτυχώς, όμως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, με βάση το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων μηνών. http://www.evrytanika.com