Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση Καρανίκα για τον Προϋπολογισμό "Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην αδικούνται οι ορεινές περιοχές από την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου"

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"όσοι εθελοτυφλούν, είτε είναι «μπλε», είτε είναι «πράσινοι» και οι μεν αποδίδουν ευθύνες στην προηγούμενη διετία ή οι άλλοι στην πενταετία, κάνουν λάθος


Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, το απόγευμα, συνεχίστηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012» υπό την προεδρία του Δ' Αντιπροέδρου αυτής κ. Βύρωνα Πολύδωρα.
Από τους πρώτους ομιλητές της συνεδρίασης ήταν και ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ο οποίος αρχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε και φέτος το κορυφαίο νομοθέτημα που φέρνει κάθε κυβέρνηση, τον Προϋπολογισμό. Βέβαια, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν έχουν καμία σχέση με τις περσινές και είναι από τις δυσκολότερες μεταπολεμικά. Θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι εθελοτυφλούν, είτε είναι «μπλε», είτε είναι «πράσινοι» και οι μεν αποδίδουν ευθύνες στην προηγούμενη διετία ή οι άλλοι στην πενταετία, κάνουν λάθος. Είναι τα συσσωρευμένα λάθη, η κακή πολιτική και η κακή διαχείριση δεκαετιών που μας έφεραν εδώ. Αυτό που διαφέρει είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ευθύνη."

Συνεχίζοντας ο κ. Καρανίκας μίλησε για τη νέα κυβέρνηση και την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει από την παρούσα Βουλή, στήριξη η οποία, κατά την άποψή του ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής απαίτησης. Συγκεκριμένα είπε:
"Φυσικά δεν είναι τώρα η καταλληλότερη ώρα για να κάνουμε αυτού του είδους τον απολογισμό, διότι ούτως ή άλλως έχουμε μια Κυβέρνηση την οποία στηρίζουν τρία κόμματα, ουσιαστικά τη στηρίζουν τα 5/6 των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που τα έφερε τόσο κοντά η αδήριτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ήδη ο τόπος μας. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Οι συμπολίτες μας, ο ελληνικός λαός ήταν πολύ πιο μπροστά από εμάς. Βέβαια, στις ομιλίες των κυρίων Βουλευτών εξέλειπαν φέτος τα συνήθη κλισέ, όπως ότι είναι δίκαιος, ότι είναι αναπτυξιακός, ότι είναι αναδιανεμητικός κλπ. Όμως, υπήρξαν αρκετές κορώνες κομματικού πατριωτισμού, που νομίζω ότι δεν ωφελούν αυτή τη στιγμή."

Κατόπιν, αναφέρθηκε στην ανάγκη για σύμπνοια που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στην Ευρυτανία και την πολιτική σύμπνοια που επικρατεί σ' αυτήν λόγω των δύσκολων συνθηκών, εδώ και χρόνια, λέγοντας:
"Αυτός ο Προϋπολογισμός έχει δύο ιδιαιτερότητες. Πρώτον, τον συνέταξε μια Κυβέρνηση, τον ψηφίζει μια άλλη και ενδεχομένως να κληθεί να τον εφαρμόσει κάποια τρίτη.
Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτός ο Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μια διακομματική βάση με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από διακόσιους πενήντα Βουλευτές.  Στην Ευρυτανία, αυτόν τον τρόπο συνεννόησης τον είχαμε υιοθετήσει και εδραιώσει εδώ και χρόνια. Εξάλλου, εκεί είμαστε πάρα πολύ λίγοι, ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Εκεί, ενώ γνωρίζουμε ποιοι μας ψήφισαν, έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάζουμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις και με αυτούς που δεν μας ψήφισαν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας καταργεί τις δικές του ιδεολογικές τοποθετήσεις".

Ακολούθως ο κ. Καρανίκας μίλησε για δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων, έτσι ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα έκανε έναν μίνι απολογισμό των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων της πολιτικής του, κατά τη διετία που θήτευσε ως κυβερνητικός βουλευτής. Επισημαίνοντας κυρίως τα ζητήματα της οδικής σύνδεσης αλλά και τα θέματα της Υγείας με το πολυδύναμο ιατρείο στη Γρανίτσα, ανέφερε:
"Έχω την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης και όχι μόνο σε επίπεδο ατομικό, αλλά και σε επίπεδο περιφερειών. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Εδώ μπορώ να αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα που έχουν σχέση με τον τόπο μου. Διότι η Ευρυτανία, σύμφωνα με το Ζαχαρία Παπαντωνίου, σημαίνει πέτρα, στέρηση και εγκαρτέρηση. Και δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μπόλικη τουλάχιστον στέρηση και αρκετή εγκαρτέρηση.
Δεν πρέπει όμως να μηδενίζουμε τις προσπάθειες κανενός. Είναι γεγονός ότι έγιναν βήματα. Όμως, αν τα συγκρίνουμε με τα βήματα ή με τα άλματα άλλων περιοχών, τότε θα δούμε τη διαφορά. Δεν μπορεί επειδή δεν εξυπηρετεί μια στροφή, να κάνουμε δεύτερη και τρίτη σήραγγα σε άλλες περιοχές και εμείς να μην έχουμε πρόσβαση στον τόπο μας. Ευτυχώς, τουλάχιστον τελευταία και μετά από αρκετούς αγώνες κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε την κατασκευή του μόνου άξονα που συνδέει την Ευρυτανία με τον κεντρικό, με την ΠΑΘΕ, το δρόμο Λαμία-Καρπενήσι.
Όσον αφορά το εσωτερικό δίκτυο, θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ –μια και είστε και παρών- ότι δεν θα σταματήσει η ροή χρημάτων και για τον επόμενο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ευρυτανία είναι από τους λίγους νομούς –για να μην πω ίσως ο μοναδικός – που έχει ακόμα χωματόδρομους σε πάρα πολλούς από τους παλιούς καποδιστριακούς δήμους.
Βέβαια, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τα θέματα υγείας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα είναι επαρκή. Το πολυδύναμο  ιατρείο της Γρανίτσας πρέπει να στελεχωθεί. Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατία καλά κρατεί και αυτό είναι κάτι που ξέρετε. Και βέβαια, εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στο Καρπενήσι έχουμε ένα νοσοκομείο κόσμημα, το στελεχιακό δυναμικό του οποίου δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε και σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να μείνει πίσω στη χρηματοδότησή του".

Προς το τέλος της παρέμβασής του για τον νέο προϋπολογισμό, ο βουλευτής Ευρυτανίας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου την επόμενη χρονιά πρόκειται να εξισωθεί με του πετρελαίου κίνησης. Η παρέμβασή του υπήρξε παραστατική και σε έντονο ύφος:
"Και τώρα, θα ήθελα να πω δυο κουβέντες για τα καύσιμα. Δεν είναι της παρούσας χρονιάς, αλλά είναι της χρονιάς του 2012. Και επειδή ο φόρος μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης θα εξισωθεί, δεν ξέρω, κύριοι Υπουργοί, αλλά θα πρέπει να βρείτε ένα αλγόριθμο, ένα μαθηματικό τύπο ώστε να μην αδικηθούν περιοχές, όπως είναι η δική μας. Διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εκεί ο χειμώνας ξεκινάει από το τέλος Αυγούστου. Και δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε φτάσει να έχουμε ατομική ενέργεια και όταν ο άνθρωπος έχει πάει στο φεγγάρι, εμείς να ξαναγυρίσουμε στην ξυλόσομπα. Αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση".

Κλείνοντας ο κ. Καρανίκας, απευθύνθηκε στη νέα Κυβέρνηση, όχι με συμβουλευτική διάθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά με στόχο να τονίσει την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ τελείωσε την ομιλία του με μια εξαιρετικά δραματική προτροπή, με την οποία, σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση, στήριξε τους δημοσίους υπαλλήλους:
"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε μια Κυβέρνηση που στηρίζεται από τα 5/6 των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, και χωρίς να θεωρηθεί ότι δίνω συμβουλές, εκφράζω ενδόμυχους φόβους λέγοντας: Μη ροκανίσετε το χρόνο. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αξιοποιήστε τον όσο μπορείτε πιο σύντομα. Αξιοποιείστε τη δύναμη που σας δίνουν οι διακόσιοι πενήντα πέντε Βουλευτές για να περάσετε νομοσχέδια πάρα πολύ σημαντικά για τις αλλαγές στον τόπο μας, κάνοντας ένθεν κακείθεν τις σχετικές υποχωρήσεις.
Και κάτι ακόμη: Ας μην βάζουμε τους δημοσίους υπαλλήλους πάντα απέναντί μας. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, έχουν τους άριστους, τους μέτριους και τους κακούς. Με αυτούς θα δουλέψετε. Με αυτούς θα πρέπει να στήσετε και να πετύχετε τους στόχους του Προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να τους βάζετε απέναντι. Κάθε ισοπέδωση είναι άδικη.
Ο κόσμος περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Δεν είναι καιρός πια για προσωπικές διαδρομές".