Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο χωριό



«Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη», λέει η λαϊκή σοφία. Εμείς αυτή τη χρονιά –επειδή η λαϊκή σοφία γενικώς δεν μας ωφέλησε ιδιαίτερα μέσα στο 2011- αποφασίζουμε να αντιστρέψουμε τις συνήθειες και τις παραδόσεις… προς το παραδοσιακότερο. Φτιάχνουμε βαλίτσες με ζεστά ρούχα, αποχαιρετάμε την πρωτεύουσα –και τους ευσεβείς πόθους για γιορτές σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και παίρνουμε τον εορταστικό δρόμο προς το χωριό....


Θυμόμαστε τα μέρη που μεγαλώσαμε, επιστρέφουμε στα παλιά μας λημέρια και, για όσους προτιμούν οικογενειακά Χριστούγεννα, ψηφίζουμε το ανάλογο περιβάλλον, το χωριό –είτε το δικό μας, είτε των φίλων μας, είτε οποιαδήποτε γραφική γωνιά της Ελλάδας. Κι αν θέλετε περισσότερους λόγους, ορίστε άλλοι δεκαπέντε.
*Επιστροφή στη φύση: Μπορεί να μην βρείτε στο χωριό σας το ψηλότερο στολισμένο έλατο της Ευρώπης, αλλά σίγουρα θα βρείτε πολλά έλατα να σας περιμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορεί να μην οδηγείτε σε ολόφωτες λεωφόρους και να μην ψωνίζετε σε πολυκαταστήματα, αλλά μία βόλτα μέσα από ένα δάσος στο Πήλιο ή η θέα από το πέτρινο γεφύρι πάνω από ένα παγωμένο ποταμάκι θα σας αποζημιώσει.
*Ακόμη καλύτερα: Επιστροφή στην ελληνική φύση. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με πανέμορφα χωριά και γραφικές τοποθεσίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιωτικό γούστο. Είτε στο άγνωστο χωριό σας, είτε στις ανέγγιχτες οάσεις της Ηπείρου, είτε στα φιλόξενα θεσσαλικά βουνά, είτε στην ορεινή γοητεία της Αρκαδίας ή της Κορινθίας, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Πάρτε περισσότερες ιδέες από την ταξιδιωτική στήλη του in2life.
*Εορταστικό κλίμα χωρίς υπερβολές: Περπατήστε στην όμορφα φωτισμένη πλατεία του χωριού, απολαύστε τις παραδοσιακές εκδηλώσεις των συλλόγων, τις μυρωδιές από τα γλυκά που ψήνονται σε κάθε σπίτι και τα εγκάρδια «χρόνια πολλά» όσων συναντάτε στον δρόμο. Είναι σίγουρο πως ούτε στιγμή δεν θα σας λείψουν τα τεράστια παγοδρόμια που υπόσχονται οι πόλεις, τα ιπτάμενα χωριά του Άη Βασίλη και η φωνή της Mariah Carey που θα ακούγεται εγγυημένα από τα ηχεία των μεγάλων clubs.
*Το εξωτερικό μπορεί να περιμένει. Δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να πληρώσουμε τα –υπερβολικά λόγω της περιόδου- αεροπορικά εισιτήρια προς κάποιον δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό. Με άλλα λόγια, τι Λοζάνη, τι Κοζάνη – άλλη μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή της βενζίνης.
*Χριστουγεννιάτικη οικονομία: Όχι μόνο θα γλιτώσετε τα χρήματα των εισιτηρίων, αλλά θα διαπιστώσετε πως στα ελληνικά χωριά, η οικονομία ακολουθεί πιο συνετούς ρυθμούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Ο καφές δεν έχει 4 ευρώ, το ποτό δεν στοιχίζει όσο οκτώ κιλά ψωμί και η χωριάτικη δεν παίρνει «καπέλο» επιπλέον 3 ευρώ «επειδή έχει κάππαρη, κάτι που την καθιστά γκουρμέ».
*Πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνετε Χριστούγεννα με χιόνι. Όσο πιο ορεινά, τόσο το καλύτερο: Ξεφύγετε από το ημίμετρο του τεχνητού χιονιού στα αστικά Christmas Parks και αφήστε τα παιδιά σας –και αυτά που κρύβετε μέσα σας- να βάλουν τα γάντια τους και να παίξουν με το βασικό συστατικό των Χριστουγέννων.
*Στηρίζετε την τοπική οικονομία. Οι ελληνικοί ορεινοί ξενώνες περιμένουν αυτή την περίοδο για να επιβιώσουν, το ίδιο και οι τοπικές επιχειρήσεις, τα μικρά καφενεία, τα παραδοσιακά μαγειρεία και τα μικρά μαγαζάκια στα χωριά. Επιλέγοντας «χωριάτικα» Χριστούγεννα, δίνετε μια ανάσα στην τοπική αγορά και τα χρήματά σας… μένουν Ελλάδα.
*Έρχεστε πιο κοντά στο νόημα των οικογενειακών γιορτών. Σε ένα μικρό χωριό, δεν χρειάζεστε μέρες ολόκληρες για να δείτε αξιοθέατα και να γνωρίσετε το μέρος. Έχετε έτσι αρκετό χρόνο να αφιερώσετε στα παιδιά σας και στην οικογένειά σας και να θυμηθείτε το πραγματικό νόημα των γιορτών.
*Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τους δικούς σας χωρίς το άγχος ενός επαγγελματικού ραντεβού ή την δυσανασχέτηση για την κίνηση στους δρόμους; Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να θυμηθούμε όσους «ξεχνάμε» την υπόλοιπη χρονιά και να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να έρθουμε και πάλι κοντά.
*Επιστροφή στα παλιά λημέρια: Εκεί περάσατε ξέγνοιαστες στιγμές της παιδικής σας ηλικίας, κάνατε εξερευνήσεις τα καλοκαίρια και μαζέψατε αναμνήσεις που σας συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα να τις ξαναθυμηθείτε, περνώντας από τα ίδια μέρη, συναντώντας τους παλιούς σας φίλους και προσθέτοντας την μικρή δόση νοσταλγίας που απαιτούν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να συστήσετε στα παιδιά σας αυτές τις «αναμνήσεις». Αφήστε τα να μάθουν περισσότερα για εσάς, το παρελθόν σας, τα μέρη που σημαίνουν πολλά για εσάς και δεθείτε έτσι περισσότερο.
*Χειμερινό cocooning: Μείνετε μέσα μία ολόκληρη ημέρα, καθίστε δίπλα στο τζάκι, παίξτε επιτραπέζια, δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες ή φτιάξτε γιορτινά γλυκά με καλή παρέα. Κάντε αυτό που δεν έχετε την «πολυτέλεια» να κάνετε στην καθημερινότητά σας, ακόμη κι αν αυτό είναι απλώς να «βουλιάξετε» σε μια πολυθρόνα και να διαβάσετε ένα βιβλίο, έχοντας κλειστό το κινητό.
*Αποτοξίνωση από την τεχνολογία: Όχι, στο χωριό σας δεν χρειάζεστε Google maps για να κυκλοφορήσετε, επειδή ξέρετε τα δρομάκια σαν την παλάμη του χεριού σας. Δεν χρειάζεστε τα applications του iPhone πάντα σε ετοιμότητα, γιατί ο περιπτεράς του χωριού γνωρίζει όλα όσα θέλετε να μάθετε. Δεν είναι απαραίτητο το Facebook chat και το Skype γιατί όσοι αγαπάτε περισσότερο μπορούν να είναι κοντά σας.
*Η απομυθοποίηση του ρεβεγιόν: Τα μόνα απαραίτητα συστατικά για να περάσετε καλά στις γιορτές είναι καλή παρέα και καλή διάθεση. Καλά τα «κυριλέ» ρεβεγιόν, το εκλεπτυσμένο finger food και ο ψαγμένος DJ ανάμεσα σε κομψά φορέματα και «special» μπουκάλια των 180€, αλλά είναι ακόμη καλύτερο το «χύμα», το παρεϊστικο, το χαλαρό γλέντι μεταξύ φίλων, στο «μεταξύ μας».
Επιπλέον, η βραδινή βόλτα στο χωριό μπορεί να μην προσφέρει τις επιλογές της πόλης, αλλά ταυτόχρονα απέχει και από την πολυκοσμία και τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά της Αθήνας, την ίδια στιγμή που εσείς θέλετε να ηρεμήσετε, να συζητήσετε ή απλώς να πιείτε ένα χαλαρό ποτό με τους φίλους σας.
*Παίρνοντας… τα βουνά: Αν βρίσκεστε σε κάποια ορεινή τοποθεσία, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να φτάσετε στο κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο και να επιδοθείτε στο κατ’ εξοχήν χειμερινό σπορ.
*Γεύση από χωριό: Παραδοσιακές πίτες, ακόμη πιο παραδοσιακές βασιλόπιτες, γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες και φρέσκο χωριάτικο ψωμί είναι λίγες μόνο από τις απολαύσεις στις οποίες μπορείτε να υποκύψετε στα ελληνικά χωριά.
 star-fm.gr