Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Δεν θα ενταχθούν στην εφεδρεία μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι

Κανείς ουσιαστικά από τους μονίμους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου δεν θα ενταχθεί στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Παύλο Τσίπρα.
Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον επτά ημερών, όπως επεσήμανε ο γραμματέας του Δήμου.
Αρκετοί, όπως τόνισε, ήταν οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να κινήσουν τις διαδικασίες και να συνταξιοδοτηθούν, προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία που συνιστά στην ουσία απόλυση χωρίς αποζημίωση.
«Κλείνει ο πρώτος κύκλος της πιθανής ένταξης υπαλλήλων μας στο καθεστώς της εφεδρείας. Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουμε ακόμη περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους. Αν κάποιοι υπαχθούν άλλωστε θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Για τους μόνιμους με ασφάλιση στο ΙΚΑ, αναφέρουμε πως πέντε προσκόμισαν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες δεσμεύονται πως δεν έχουν τις προϋποθέσεις. Ένα άτομο ακόμη υπέβαλε την παραίτησή του», δήλωσε ο κ. Παύλος Τσίπρας.
«Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους με ασφάλιση ΤΑΔΚΥ, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποψήφια για ένταξη στην εφεδρεία ήταν τρία άτομα που προέρχονται από τις δημοτικές ενότητες, μια διευθύντρια που υπέβαλε εκ νέου την παραίτησή της και μια εργαζόμενη που είχε αυτοδίκαιη απόλυση. Υπάρχουν και δύο άτομα που είναι με ειδικές ανάγκες και υπάγονται στις εξαιρέσεις. Από το μόνιμο προσωπικό μας λοιπόν δεν υπάγεται κάποιος στο καθεστώς εφεδρείας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρόδου.
Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προτίμησαν την επιλογή της δεύτερης αίτησης συνταξιοδότησης, που όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας είναι πιο επωφελής για την δημοτική αρχή γιατί δεν θα καταβάλλει μισθοδοσίες. «Έτσι ανακουφίζουν από ένα πρόσθετο ανελαστικό κόστος το Δήμο Ρόδου», σημείωσε.
Για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ειδικά εκείνους που είναι άνω των 53 ετών, ο κ. Τρίπρας, είπε ότι η δημοτική αρχή τους έστειλε επιστολές και περιμένει τις υπεύθυνες δηλώσεις που θα υποβάλουν με τα στοιχεία για την ασφάλισή τους.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως αρκετοί εργαζόμενοι του Δήμου αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ΙΚΑ αφού δεν τους χορηγούνται στοιχεία για την ασφάλιση που είχαν πριν προσληφθούν στο δημόσιο.
«Θα στείλουμε έγγραφο στο ΙΚΑ και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς για να μας δοθούν τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξέλιξη για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Π. Τσίπρας.
Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις δηλώσεις που προσφάτως έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας τόνισε τα ακόλουθα:
«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις απόψεις του προέδρου του ΕΚΡ που πρέπει να προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ως δημοτική αρχή οφείλουμε να ενημερωθούμε. Οι υπάλληλοί μας πρέπει να μας υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Ακόμη και από τον τομέα των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς της εφεδρείας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους εργαζόμενους».
Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας αναφέρθηκε με δηλώσεις του χθες και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογραμμίζοντας, πως το μέτρο δίνει καίριο κτύπημα στην ήδη υποστελεχωμένη Περιφέρεια. Η διεύθυνση η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερη χτύπημα είναι η Διεύθυνση Μεταφορών, όπως ήδη έγραψε η «δ» που μένει με οκτώ άτομα προσωπικό.
Ωστόσο πλήγμα δέχονται και τα πρώην επαρχεία του νομού αφού θα χάσουν αρκετό από το προσωπικό τους. Ο κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε πως από το ΚΤΕΟ το κράτος εισπράττει 1.800.000 ευρώ.
«Είμαστε η πιο προβληματική και υποστελεχωμένη Περιφέρεια. Ζητάμε να εξαιρεθούμε από την εφεδρεία γιατί θα έχουμε προβλήματα. Ακόμη και η υπηρεσία μας στη Ρόδο έχει μείνει μόνο με 12 διοικητικούς μόνιμους υπαλλήλους από 50 με 60 που διέθετε. Πρέπει να καταλάβουν, πως αν δεν αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο Καλλικράτης. Αν δεν θέλουν να ενισχύσουν την Περιφέρεια ας έρθουν να πάρουν τα κλειδιά», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.http://www.dimokratiki.gr
*Ο συμπατριώτης μας  Παύλος Τσίπρας είναι Γενικός Γραμματέας στον Δήμο Ρόδου γεννημένος στην Βούλπη Ευρυτανίας