Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για Ευρυτανία και Φωκίδα ζητούν με Επίκαιρη Ερώτησή τους οι Βουλευτές Ευρυτανίας και Φωκίδας Ηλίας Καρανίκας και Αφροδίτη Παπαθανάση»

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2011
       
                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με Επίκαιρη Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη οι Βουλευτές Ευρυτανίας και Φωκίδας κ.κ. Ηλίας Καρανίκας και Αφροδίτη Παπαθανάση ζητούν την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση οι Βουλευτές αναφέρουν ότι μετά τη θεσμοθέτηση του χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδος για την περίοδο 2007-2013 και ύστερα από μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας της Κοινότητας η Στερεά Ελλάδα θεωρήθηκε ανεπτυγμένη Περιφέρεια (ΑΕΠ 105,2 %), αποτέλεσμα που προκύπτει από τη στατιστική «συνεισφορά» της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων. Η συνέπεια και αδικία που αφορά στη μέτρηση αυτή αφορά στο γεγονός ότι συμπαρασύρεται εκτός Στόχου Σύγκλισης όλη η Περιφέρεια Στερεάς, ειδικά, και σε περιπτώσεις όπου οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες είναι χαρακτηριστικά έντονες, όπως στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα. (Εδώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ.3, στοιχείο α της Συνθήκης, για να κριθεί μία περιοχή ως χρήζουσα ισχυρών ενισχύσεων, πρέπει να εξετάζονται, τόσο το επίπεδο ανάπτυξης (ΑΕΠ περιοχής), όσο και το επίπεδο απασχόλησης (ανεργία).
Στη βάση της παραπάνω επιχειρηματολογίας, οι κ.κ. Καρανίκας και Παπαθανάση θεωρούν αναγκαία την υποβολή αιτήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαμόρφωση νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με την ειδική προϋπόθεση να τεθεί θέμα ειδικής μεταχείρισης της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Κλείνοντας την Ερώτησή τους οι Βουλευτές θέτουν στον Υπουργό τρία βασικά ερωτήματα:

  1. Αν θα τεθεί από  το Υπουργείο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για διαμόρφωση νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και  ειδικά για τους νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας (με ανάλογη διαδικασία, όπως έγινε το 2010, για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας).
2. Αν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογου με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα στήριξης της εργασίας από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων προγράμματος, για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων για την Περιφέρεια Στερεάς και ειδικά για τους μικρούς νομούς Ευρυτανίας και της Φωκίδας. (Το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας μέσω του σχεδιαζόμενου προγράμματος στήριξης της εργασίας από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων στοχεύει στην ενίσχυση 20.000 επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους .Στις επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» δεν έχει οριστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , λόγω του ότι η Περιφέρεια θεωρείται εκτός Στόχου Σύγκλισης).
Και
  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.