Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα στα χωριά των Αγράφων

   11/07/2011  Η ομάδα της μειοψηφίας του Καλλικρατικού Δήμου Αγράφων, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μπαμπαλή, διαφωνεί με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις τοπικές κοινότητες Αγράφων και Βραγγιανών και καταψηφίζει για τους εξείς λόγους.
                                       
     1) Δεν έγινε χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη χωροθέτησης, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και η ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπεις και στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη ανάπτυξη της περιοχής μακροπρόθεσμα και άμεσα.
     2) Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μία από τις καθαρότερες περιοχές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας μηδενική μόλυνση περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ως βάση και μέτρο σύγκρισης με άλλες περιοχές στις έρευνες και μελέτες που πραγματοποιούν.
       Η περιοχή των Αγράφων (ως πιο αραιοκατοικημένη) είναι και το πιο καθαρό τμήμα του νομού μας και αυτό από μόνο του έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
     3) Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός και η πορεία ανάπτυξης της περιοχής έχει αγροτουριστική κατέυθυνση. Όποιες επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) έχουν γίνει μέχρι σήμερα έγιναν προς αυτόν το σκοπό, ο οποίος ακυρώνεται από την αισθητική προσβολή και ακαλαισθησία ενός τόπου άπειρου φυσικού κάλους και ομορφιάς και την μετατροπή του σε απέραντο εργοτάξιο από παλιοσίδερα και τσιμέντα.
     4) Η γνωμοδότηση των πλέον αρμοδίων περιβαλλοντικών υπηρεσιών της Ευρυτανίας α) της Διεύθυνσης Δασών και β) του Δασαρχείου είναι αρνητική, πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη. Με ιδιαίτερη ανάλυση και ειδικό βάροςστην εφαρμογή της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η γνώμη των ειδικών, τότε που ακριβώς θα ληφθεί υπ' όψιν και ποιών τη γνωμάτευση θα προσμετρήσουμε; Αυτών που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της φύσης των  ΑΓΡΑΦΩΝ  
     5) Πολλές από τις περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο δίκτυο NATURA και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην γεωμορφολογία - την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου.
        Ακόμη θα πρέπει να υπολογιστεί και η καταστροφή που θα συντελεστεί όχι μόνο από το ίδιο το αιολικό πάρκο, αλλά και από τα συνοδευτικά έργα, όπως η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ρεύματος και οι διανοίξεις δρόμων για την μεταφορά υλικών και τεράστιου εξοπλισμού.
     6) Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί για τις ανανεώιμες πηγές ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη)  όταν αυτές γίνονται με πραγματικό σχεδιασμό και μελετημένη χωροθέτηση που σέβεται τόπους, ανθρώπους και περιβάλλον.
        Επίσης μπορούμε να υποδείξουμε και κάποια σημεία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που "δεν ενοχλούν". Σε καμία όμως περίπτωση δεν συμφωνούμε με τα επιλεγμένα σημεία που ζητάτε την γνώμη μας.
     7) Επιπλέον η γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική για μας και για το λόγο αυτό ζητάμε την πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων στις τοπικές κοινότητες των Αγράφων και Βραγγιανών με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων και των δημοτών για ενημέρωση και συγκατάθεση ή απόριψη από την τοπική κοινωνία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.


       Για εμάς τους Αγραφιώτες, αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, είναι το μόνο κοινό μας περιουσιακό στοιχείο. Είναι ότι πολυτιμότερο κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι η πατρίδα μας, είναι το σπίτι μας, είναι το δώρο του Θεού και της φύσης προς εμάς. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε όσο πιο ανέγκιχτο μπορούμε, για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές να το χαρούν και να το απολαύσουν και εκείνες.
     
       Τα Άγραφα ανήκουν στους Αγραφιώτες πρώτα, σαν ένας τόπος άπειρου φυσικού κάλους και ομορφιάς, σαν ένα μνημείο της φύσης, σαν ένας τόπος οικολογικής απόδρασης και γαλήνης.
        Τα Άγραφα ανήκουν επίσης και σε όλους τους Έλληνες που θέλουν να ζήσουν και να χαρούν στον πιο καθαρό τόπο της Ελλάδας.