Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Από το Γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα ανακοινώνεται ότι την 5η Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία του κόμματος, συνάντηση των Βουλευτών Στερεάς Ελλάδας, των ΠΕ και ΝΕ ΠΑΣΟΚ, του Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Βασίλη Έξαρχου, με τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για εντατικοποίηση της κοινής δράσης με στόχο την αξιοποίηση του ρόλου όλων στο έπακρο και τη συντονισμένη μεταξύ τους δράση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σε κάθε περιοχή.
Στη συνάντηση αυτή, η Ευρυτανία εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή της Ηλία Καρανίκα και τη Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ του νομού, κ. Ελισάβετ Καρφή.
Επισημαίνεται ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου αριθμού τοπικών προβλημάτων, την επίλυση των οποίων επιδιώκει ο Βουλευτής Ευρυτανίας και η διαδικασία αντιμετώπισής τους βρίσκεται εν εξελίξει και σε διάφορα στάδια.
Έτσι, από το σύνολο των υπό εξέλιξη ζητημάτων, αυτά που απασχόλησαν τη συνάντηση για την περιοχή του νομού Ευρυτανίας και υποστηρίχθηκαν από τον Βουλευτή ήταν τα εξής:
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Υποστήριξη του Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου
Σε σχέση με το Τ.Ε.Ι., τόσο η Υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου όσο και ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Παπάζογλου διαβεβαίωσαν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου δεν είναι σε καμία περίπτωση η κατάργηση του ΤΕΙ Καρπενησίου. Υπήρξε ρητή διαβεβαίωση ότι οποιεσδήποτε συνενώσεις γίνουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν πρόκειται να θίξουν το ΤΕΙ Καρπενησίου. Αντίθετα θα ενισχυθούν και θα βελτιωθούν με κάθε τρόπο οι παρεχόμενες υπηρεσίες του, καθώς θα συνδεθούν με την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη.
Στο θέμα αυτό ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα να ανατίθεται η εκπόνηση σχετικών μελετών στο ΤΕΙ Καρπενησίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επέλεξε καμία διοικητική αρχή. Ο κ. Καρανίκας τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στο πλευρό όσων στηρίζουν την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου της Λαμίας, με την προοπτική να υπάρξει εξακτίνωση των σχολών του και στους υπόλοιπους νομούς, έτσι ώστε στο ΤΕΙ Καρπενησίου να μπορούν να λειτουργήσουν και τμήματα Οικοτουρισμού & Λογιστικής όπως έχει προταθεί ήδη, αλλά και όπως υποσχέθηκε η Υπουργός σε συνάντηση που είχε στο Μεσολόγγι με τους εμπλεκόμενους φορείς πέρυσι.
Σε ότι αφορά στη χρήση των εγκαταστάσεων από τμήματα του ΤΕΦΑΑ, τα οποία θα μπορούσαν να έρχονται στο Καρπενήσι για την πρακτική τους εξάσκηση, η Υφυπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ζήτημα κατά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Επί των θεμάτων της Παιδείας τέθηκε επίσης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων Κέδρων, Τοπολιάνων και Δαφνούλας με τα όμορα σχολεία. Ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι αυτές οι συγχωνεύσεις δεν προάγουν την εκπαίδευση καθώς τα παιδιά θα μεταβούν από ένα μονοθέσιο σε άλλο μονοθέσιο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις η μεταφορά μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη λόγω της κατάστασης του ορεινού οδικού δικτύου. Τόσο η Υφυπουργός όσο και ο Ειδικός Γραμματέας διευκρίνισαν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από τις συγχωνεύσεις και για το λόγο αυτό θα επενεξεταστούν κάποιες από αυτές.
Στο θέμα του χαρακτηρισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων του Προπονητικού Κέντρου Καρπενησίου ως «Εθνικό Προπονητικό Κέντρο», ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού &Τουρισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής φάνηκε κατ' αρχήν θετικός με την προϋπόθεση να αποσαφηνιστεί ο φορέας διαχείρισης. Ο κ. Καρανίκας ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και προσκάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τις εγκαταστάσεις ώστε να διαμορφώσουν ιδία άποψη. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον και για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και ιδιαίτερα της τεχνητής του χιόνωσης. Η ημερομηνία της επίσκεψης αναμένεται να οριστεί στο επόμενο διάστημα.
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Γιάννης Οικονομίδης, παρόντος του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη διαβεβαίωσε ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου υπάρχει πρόβλεψη για πίστωση ύψους 10 εκατ. Ευρώ (από εθνικούς πόρους) η οποία θα διατεθεί για την εκπόνηση της οριστικής και ολοκληρωμένης μελέτης της οδικής σύνδεσης από Νεοχωράκι Φθιώτιδας μέχρι την ανατολική πρόσβαση της σήραγγας Τυμφρηστού.
Τονίζεται ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, ο Βουλευτής Ευρυτανίας έχει προχωρήσει σε επίπονη αναζήτηση όλων των μελετών που έχουν γίνει ως σήμερα, από το 1996 και μετά, με την προοπτική να γίνει επικαιροποίησή τους, έτσι ώστε να μην απαιτηθούν τόσο σημαντικά ποσά. Εντούτοις, παρόλο που τις εντόπισε, αποδείχθηκε ότι αυτές είναι εντελώς ανεπαρκείς και παρωχημένες καθώς οι κανονισμοί της Ε.Ε. έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να απαιτείται και επιπλέον γεωτεχνική διερεύνηση.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι υπάρχουν οι πιστώσεις για την προκήρυξη της παράκαμψης Μακρακώμης. Το έργο αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω Ε.Σ.Π.Α. Και τα δύο έργα πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα εντός του επόμενου μήνα και να δημοπρατηθούν το Σεπτέμβριο.
Σε ότι αφορά την παραμεγδόβια οδό, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας κ. Γερακούδη επιβεβαίωσε ότι οι πιστώσεις υπάρχουν και ότι το έργο θα είναι ώριμο προς δημοπράτηση περί τα τέλη του έτους.
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τέλος, στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, επιβεβαιώθηκε ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου προβλέπεται η διάθεση ποσού 2.100.000 ευρώ για την επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, 3.000.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή του Ψυχιατρικού Τμήματος καθώς και άλλων 2.000.000 ευρώ για ίδρυση Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος. Όλες αυτές οι πιστώσεις προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, και θα δεσμευθούν όταν ωριμάσουν οι σχετικές μελέτες.
Εντούτοις, έχει ήδη εγκριθεί η διάθεση 80.000 ευρώ για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, ενώ το θέμα της διάθεσης των ασθενοφόρων παραπέμφθηκε στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ Φθιώτιδας, η οποία και θα φροντίσει για την κατανομή των δέκα (10) νέων οχημάτων που παραλαμβάνει η Περιφέρεια εντός των ημερών (σύμφωνα και με τα αιτήματα που θα υπάρξουν από τα τοπικά παραρτήματα ΕΚΑΒ και Νοσοκομείων). Στο σημείο αυτό ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχετικού νόμου, έτσι ώστε ο Δήμαρχος κάθε περιοχής να έχει την ευχέρεια να επιτάσσει επαγγελματία οδηγό για τη μεταφορά (διακομιδή) , σε περίπτωση που δεν υπάρχει οδηγός του ΕΚΑΒ.
Τέλος, ο Βουλευτής Ευρυτανίας έθεσε και το ζήτημα του Γηροκομείου, του οποίου η κτιριακή επέκταση έχει ήδη ολοκληρωθεί, εντούτοις διαπιστώνεται δυσκολία στο να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, καθώς λόγω των οικονομικών συνθηκών, αυτές έχουν παγώσει. Εντούτοις, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Κατριβάνος, ξεκαθάρισε ότι επειδή το θέμα απασχολεί και άλλα παρόμοια ιδρύματα της χώρας, τα οποία διαθέτουν δικούς τους πόρους για την κάλυψη των αναγκών της μισθοδοσίας του προσωπικού τους, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί γι’αυτά τρόπος εξαίρεσης από το υφιστάμενο (5 προς 1) καθεστώς προσλήψεων.
Η γενική αίσθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η συνάντηση είχε σημαντική συμβολή στην μεταφορά των προβλημάτων της βάσης προς την ιεραρχία της Κυβέρνησης και τους μηχανισμούς του κόμματος,. Επίσης δόθηκε ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των κυβερνητικών Βουλευτών, των Υπουργών, του Περιφερειάρχη και της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ διασφαλίστηκε ότι παρόμοιες συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση.


Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας
Ηλία Καρανίκα