Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει



Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποτιμούν θετικά την αντικαπνιστική εκστρατεία στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία για το κάπνισμα στις εφηβικές ηλικίες παραμένουν ανησυχητικά. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα την «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα», σχεδόν οι μισοί μαθητές ηλικίας 14-18 ετών έχουν καπνίσει έστω και μια φορά, ένας στους 5 μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής και ένας στους 10 είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή, όπως αναφέρεται, καπνίζει πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα.
Ακόμη προκύπτει ότι το κάπνισμα είναι πιο διαδεδομένο στα αγόρια και στο χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό στρώμα..

Αίσθηση προκάλεσαν οι εξομολογήσεις μαθητών Λυκείου που είναι χρόνιοι καπνιστές, στην ημερίδα κατά του τσιγάρου. «Υπόσχομαι στον εαυτό μου να μην καπνίσω γιατί δεν θέλω, τα όνειρα μου να γίνουν καπνός», είπαν οι μαθητές του 15ου Λυκείου Πειραιά.
«Η προσπάθεια κατά του καπνίσματος που γίνεται στα σχολεία, είναι συστηματική και διαρκής, είναι μια πρόκληση για όλους μας», τόνισε  η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υπεύθυνη για την Αγωγή Υγείας, Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Υγείας, την Αντικαπνιστική Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο Harvard και άλλους φορείς.
Ακόμη, η κα Γεννηματά, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τη σχετική απόφαση για τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας με τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ.
«Ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής που καπνίζει δεν μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, και χαρακτήρισε τη μάχη κατά του τσιγάρου ως «εθνική μάχη».
Στην ημερίδα συμμετείχαν  όλα τα στελέχη της Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και οι Υπεύθυνοι Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.
πηγή:ant1online.gr