Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Οι Συγχωνεύσεις σχολείων και ο φόβος

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/Γράφει ο Φώτης Γεωργελές
Είναι ένα αγοράκι στο δελτίο ειδήσεων, όμορφο, καμιά 15αρια χρονών, που καταγγέλλει: Μας πάνε σ’ ένα άλλο σχολείο 300 μέτρα μακριά και μετά λένε ότι θα μας πάνε σ’ ένα άλλο, που απέχει άλλα 500 μέτρα.
Αναψοκοκκινισμένο, με την γνωστή έκφραση του αδικημένου στο πρόσωπο, φωνάζει, διαμαρτύρεται, δεν καταλαβαίνει καν την υπερβολή αυτού που λέει. Αυτό είναι το χειρότερο που συμβαίνει μ’ αυτή την ιστορία των σχολείων, εμποτίζουμε τα νέα παιδιά με την υστερία των μεγάλων, τον τυφλό φόβο για το άγνωστο, το καινούργιο, το ξεβόλεμα. Νομίζω ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει δίκιο. Όχι για οικονομικούς λόγους. Για παιδαγωγικούς.
Τα μονοθέσια σχολεία με τα παιδιά του χωριού από 12 έως 17 ετών όλα μαζί, είναι εικόνα βγαλμένη από άλλες δεκαετίες. Σήμερα τα παιδιά ,και στην Ευρυτανία,δεν πάνε με τα πόδια στο σχολείο περπατώντας ώρες στη δημοσιά, σήμερα οι αποστάσεις 3 χιλιομέτρων είναι 5 λεπτά.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά να ζουν στη δεκαετία του ’50, να μην εκπαιδεύονται σωστά, σε κανονικό σχολείο, με πλήρες πρόγραμμα. Να μην κοινωνικοποιούνται, να μεγαλώνουν λειψά, στο κλειστό περιβάλλον του σχολείου του χωριού με τα 5 παιδιά και τους δυο δασκάλους. Και στο φινάλε, όπου υπάρχει πρόβλημα, ας πάρει το χωριό ένα σχολικό λεωφορείο να πηγαίνει τα παιδιά σχολείο αντί να διοργανώνει φεστιβάλ μελιτζάνας και «πολιτιστικές» συναυλίες