Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κρίσιμες συναντήσεις έξω – κόντρες μέσα

Στις 5 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ για το μνημόνιο.

Ο Μαραθώνιος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία άρχισαν χθες για τον Γιώργο Παπανδρέου με την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, επί των οποίων ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στην Β. Αφρική αλλά ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πάρει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της Ανκελα Μέρκελ ενόψει της κρίσιμης συνόδου στις 25 Μαρτίου .

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός τόνισε πως « η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα δύσκολος σταθμός για την πορεία της χώρας μας αλλά όπως πρόσθεσε «φέτος η Ελλάδα δίνει τη μάχη με πολύ περισσότερα εφόδια από ό,τι είχε δώσει την αντίστοιχη μάχη πριν από ένα χρόνο, καθώς στο μεταξύ με τις προσπάθειες όλων ενισχύθηκε η φωνή της και αποκαταστάθηκε το κύρος της, πράγματα που βοηθούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Σύγκρουση Κυβέρνησης - ΝΔ για την... συναίνεση
Ως υπερασπιστή του μνημονίου στο εξωτερικό εμφάνισε ο Πρωθυπουργός τον Αντ. Σαμαρά μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ –προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά και από το «μορατόριουμ» που όπως όλα έδειχναν εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός έως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για τη στάση του Προέδρου της ΝΔ τον οποίο μάλιστα εμφάνισε, εμμέσως, ως υπερασπιστή του μνημονίου.

«Δεν είναι δυνατόν, εδώ να λένε ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Που σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς υιοθετεί την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου όπως και το Λαϊκό Κόμμα και εδώ λεει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή του για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου επανήλθε ξανά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρά το γεγονός ότι χθες από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές που έγιναν λίγη ώρα μετά τη συνάντησή τους.

Όπως ανέφερε, στο κείμενο των Σοσιαλιστών περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη αλλά και σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Αντίθετα, όπως τόνισε, στο κείμενο των συντηρητικών δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως μακάρι να ήταν καλή η απόφαση του Λαϊκού Κόμματος ώστε να μην χρειαζόταν να δώσουμε μια τόσο δύσκολη μάχη. Σε αυτό το κείμενο, πρόσθεσε, υπάρχει μόνο η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Κατανοώ, έστω και οριακά, τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, αλλά επειδή πολλές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Η ΝΔ δια στόματος Γιάννη Μιχελάκη κάλεσε τον Πρωθυπουργό «συμμαζέψει το κυβερνητικό του σκορποχώρι» και εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για την εκτίναξη της ανεργίας όπως και των spread που έφτασαν τις 1000 μονάδες. «Ας μας απαντήσει, επίσης: Ο σοσιαλιστής κ. Θαπατέρο έχει τις ίδιες με εκείνον απόψεις για τις θέσεις της κας Μέρκελ ή όχι;

Ακόμα πριν μιλήσει για τους απανταχού σοσιαλιστές, θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ευρύτερη πολιτική του οικογένεια, που περιλαμβάνει τους κυρίους Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Αλί…Και γιατί δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης για την αιματοχυσία από το καθεστώς Καντάφι;»

Ο Γιάννης Μιχελάκης απάντησε και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Για πρώτη φορά ενθαρρύνεται η επαναξιολόγηση της βοήθειας που προσφέρεται από την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς, που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές τροποποιήσεις (όπως η επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο) στα πακέτα που ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και κατατάσσονται Ελλάδα και Ιρλανδία στην ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει ήδη εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους. Πριν μιλήσει, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου ας αναλογιστεί που έχει οδηγήσει τον Ελληνικό λαό και τη χώρα…».

http://www.real.gr/