Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


Καρπενήσι, 14 Φεβρουαρίου 2011
ΑΠ 1529

Υφυπουργό Παιδείας
Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Παιδείας
Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Αν. Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι

Κοιν. Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπ/σης
Ν. Ευρυτανίας


Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Αφού ενημερώθηκα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας σχετικά με την επιστολής σας με αριθμό πρωτοκόλλου 11136/Δ4 και θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012», θα επιθυμούσα να σας εκφράσω τη θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Ο νέος Δήμος Καρπενησίου αποτελείται από πολλά μικρά ορεινά χωριά, αρκετά εκ των οποίων είναι απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα αλλά και από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του. Το οδικό δίκτυο σε πολλές περιπτώσεις είναι στοιχειώδες, ενώ συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες, η μετακίνηση των κατοίκων καθίσταται προβληματική λόγω των καιρικών συνθηκών.
Τα παιδιά που διαμένουν μόνιμα στα μικρότερα χωριά του Δήμου μας ήδη αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερα χωριά προκειμένου να πάνε σχολείο, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Εφόσον πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνένωση σχολικών μονάδων, οι μαθητές θα διανύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις προκειμένου να φτάνουν καθημερινά στο σχολείο τους. Η διαδρομή δε, θα ξεπερνά κατά πολύ τη μισή ώρα ή ακόμη και τα ¾ αυτής (που το Υπουργείο έχει θέσει ως όριο).
Στις μέρες μας, που όλοι εμείς αναζητούμε κίνητρα για να παραμείνουν οι δημότες στα χωριά μας και προσπαθούμε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την εκροή ανθρώπινου δυναμικού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών σχολικών μονάδων κρίνεται αναγκαία για τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών.
Είμαι βέβαιος ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τη θέση του Δήμου Καρπενησίου, στη διαμόρφωση της τελικής σας απόφαση.
Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να σας προσκαλέσω οποιαδήποτε στιγμή σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, να μας επισκεφτείτε το Καρπενήσι.


Με εκτίμηση,




Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου