Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Οδύσσεια... της Λιβύης - Έπληξαν με 112 πυραύλους 20 στόχους

Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία "Η Αυγή της Οδύσσειας". Με 112 αμερικανικούς πυραύλους η νύχτα έγινε μέρα στη Λιβύη.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι με πυραύλους κρουζ έπληξε 20 στόχους, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις αεροπορικές επιχειρήσεις παίρνουν μέρος και βρετανικά αεροσκάφη.

"Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή".

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού".

Nωρίτερα, γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
http://www.real.gr/