Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών"




"Η συμβατή μας υποχρέωση είναι το έλλειμμα να διατηρηθεί κάτω από το 3% και θα πρέπει για κάποιες από τις δαπάνες να υπάρξει έγκαιρα μια προετοιμασία για τη διατήρηση αυτής της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μετά το 2013" ανέφερε η υπουργός Εργασίας Λούκα κατσέλη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο έθεσε το ζήτημα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 να διατηρήσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%.

"Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει δέσμευση διατήρησης του ελλείμματος κάτω από το 3% και δεν νομίζω ότι χρειάζεται νομοθετική επαναρύθμιση της δέσμευσης" ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει θέμα και δεν μιλάμε για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα".

Αυτό που τίθεται για πρώτη φορά τόσο ανοικτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Κατσέλη, είναι ότι το στοίχημα της χώρας μας για έξοδο από την κρίση θα εξαρτηθεί από ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενη στην εξοικονόμηση πρόσθετων καθαρών εσόδων, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι θα εξοικονομηθούν από αυτό που γίνεται καθημερινά σε όλα τα υπουργεία.

Ειδικότερα, από τον εξορθολογισμό των δαπανών στα υπουργεία, από τη μείωση της σπατάλης από προγράμματα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές στον χώρο της υγείας όπως τον Ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, από την εξοικονόμηση πόρων στους ΟΤΑ κ.ά. που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις η κ. κατσέλη ανέφερε ότι ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση και επίσης υπάρχουν 600 αιτήσεις για σύσταση σωματείων.

"Η ταχύτητα υλοποίησης δεν εξαρτάται ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την Τρόικα. Εξαρτάται αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους. Από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Εναπόκειται στους κοινωνικούς εταίρους και αυτό είναι το καλό αυτής της ρύθμισης", ανέφερε η κ. Κατσέλη.
πηγή: cosmo.gr