Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τους «πνίγουν» τα σκουπίδια

Ένα ανεξέλεγκτο περιβαλλοντικό δράμα εκτυλίσσεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου, τα οποία βλέπουν τη λιγοστή τους έκταση να καλύπτεται από τα βουνά σκουπιδιών που παράγει η τουριστική βιομηχανία. Το φαινόμενο οδηγεί σε τρομακτική υποβάθμιση του νησιωτικού περιβάλλοντος, καθώς, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι τοπικές Αρχές ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε παράνομες χωματερές, που διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι οι δήμαρχοι των νησιών παραδέχονται πως ρίχνουν επικίνδυνα απόβλητα στις χωματερές και, μην έχοντας άλλη επιλογή, βάζουν φωτιά στα σκουπίδια τους, προκαλώντας έτσι ανυπολόγιστη βλάβη στο έδαφος, στις ακτές και στους υδροφόρους ορίζοντες.

«Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα προβλήματα: πρώτον, τη δυσκολία ανεύρεσης χώρων για υγειονομική ταφή και, δεύτερον, την εκτόξευση του όγκου των σκουπιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουρισμού», δηλώνει στη Real news ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ειδικά τα μικρά νησιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για βιώσιμα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ανδρο και την Πάτμο. Στις αρχές του μήνα, μια ξαφνική νεροποντή οδήγησε σε κατάρρευση τη χωματερή στην περιοχή Σταυροπέδα της Ανδρου, σκορπίζοντας τόνους σκουπιδιών μέχρι και τη γνωστή παραλία του νησιού, Σχοινιά. Παρά την καταστροφή, οι δημοτικές αρχές έδωσαν εντολή για επαναλειτουργία της χωματερής, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί άλλος τρόπος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα θέλαμε να χωροθετήσουμε έναν χώρο υγειονομικής ταφής, ωστόσο, το 40% του νησιού είναι περιοχή NATURA και αδυνατούμε να βρούμε την κατάλληλη περιοχή», έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ανδρου Γιάννης Γλυνός.