Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τα πάντα για την αερόβια άσκηση

Γιατί χρειάζεται και ποια είναι η καλύτερη µέθοδος;

Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις αυτών που γυµνάζονται ή σκοπεύουν να γυµναστούν. Ποιες είναι όµως οι απαντήσεις;

Η αερόβια προπόνηση πρέπει να αποτελεί το 50% της καθηµερινής µας άσκησης.

Σκοπός της είναι η βελτίωση του καρδιαναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήµατος και γενικότερα η βελτίωση της αντοχής, ενώ προάγει και την κατανάλωση λιπαρών οξέων, βοηθώντας στη µείωση του ποσοστού του λίπους στο σώµα, πάντα βέβαια σε συνδυασµό µε την κατάλληλη διατροφή.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες που περιλαµβάνει, είναι αυτές που κινητοποιούν µεγάλες µυϊκές οµάδες, όπως το έντονο περπάτηµα, το τρέξιµο µεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία, το ανέβασµα σκάλας κ.ά. Όλα τα παραπάνω µπορούν να γίνουν στην ύπαιθρο ή τον κλειστό χώρο ενός κατάλληλα εξοπλισµένου γυµναστηρίου.

Η επιλογή των δραστηριοτήτων και η αερόβια µέθοδος που θα χρησιµοποιηθούν στο πρόγραµµα προπόνησης πρέπει να επιλεχθούν προσεκτικά ανάλογα µε τις ανάγκες, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και το στόχο του γυµναζόµενου σε συνεργασία µε τον γυµναστή.

Αυτό που είναι καλό να ξέρετε αν δεν έχετε γυµναστεί ποτέ είναι ότι η βελτίωση που παρατηρείται σε αγύµναστα άτοµα ύστερα από αερόβια προπόνηση χαµηλής έντασης 2-3 µηνών είναι περίπου της τάξης του 15%.

ΠΗΓΗ: FORMA