Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη Δια βίου Μάθηση


Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία των δομών της Δια Βίου Μάθησης, αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Όπως τόνισε η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και υπεύθυνη για τη Δια Βίου Μάθηση, Φώφη Γεννηματά, η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τα προγράμματα αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ύψους 2, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, η Φώφη Γεννηματά τόνισε:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο ρόλος των Δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων μέσα από την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Τα κέντρα αυτά μπορούν να λειτουργούν σε χώρο που οι ίδιοι οι δήμοι διαθέτουν ή επιθυμούν, όμως η παρουσία σήμερα εδώ πολλών δημάρχων και εκπρόσωπων των δήμων μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε έναν σημαντικό για εμάς στόχο: Το Ανοιχτό Σχολείο. Ένα σχολείο που το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευμα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες. Ανοιχτό σχολείο για μικρούς και μεγάλους, που πρέπει και μπορεί να έχει τη στήριξη τη πολιτείας, των Δήμων, των πολιτών και μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την εθελοντική προσφορά. Ανοιχτό σχολείο, σημείο αναφοράς που θα συνδέσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα ενεργοποιήσει του πολίτες, θα δώσει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία, να περνά έναν νέο τρόπο αντίληψης.
Ας κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα Μπορούμε Με κέντρο το Ανοιχτό σχολείο δημιουργούμε ένα δίκτυο ανά δήμο στο οποίο συμμετέχουν ΚΑΠΗ, μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες δια βίου μάθησης.....

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Οι Περιφέρειες αποκτούν σημαντικό ρόλο. Κομβικό σημείο είναι η σύνδεση της Δια Βίου Μάθησης με τα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονούνται ανά περιφέρεια, καθώς και η δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης. Έχουμε τη δυνατότητα και τους πόρους όχι μόνο να επιμορφώσουμε τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και να βοηθήσουμε να οργανωθούν οι αναγκαίες διοικητικές δομές. Θα ήθελα να κάνω μια προσωπική έκκληση στους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες:
Γνωρίζουμε ότι οργανώνετε ένα νέο θεσμό, με τις όποιες δυσκολίες έχει αυτό το εγχείρημα. Περιμένουμε όμως από εσάς να μας πείτε όσο γίνεται πιο γρήγορα ποια είναι τα κατάλληλα προγράμματα που πρέπει να εφαρμόσουμε ανά περιφέρεια. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Τα χρήματα πρέπει να φτάσουν γρήγορα, με τη μορφή υπηρεσιών βέβαια, σε όσους τα έχουν ανάγκη.

www.e-aftodioikisi.grhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/