Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εξετάζεται η λύση της τεχνητής χιόνωσης στο χιονοδρομικό


Εξετάζεται η λύση της τεχνητής χιόνωσης στο χιονοδρομικό


Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καρπενησίου είναι μία πονεμένη ιστορία για την περιοχή μας. Για πολλούς και διάφορους λόγους (καιρικούς και όχι μόνο), η ομαλή και συνεχής λειτουργία του Χιονοδρομικού, δεν είναι εφικτή.
Μία λύση που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Χ.Κ. είναι η τεχνητή χιόνωση όπου θα δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να το επισκέπτεται, να κάνει χειμερινά σπορ , που θα προελκύσει χιλιάδες κόσμου από την Αθήνα και άλλους γειτονικούς νομούς και θα τονώσει την τοπική οικονομία.
Ήδη, η Περιφέρεια έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς με την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πόπη Γερακούδη, την έθεσαν ως προτεραιότητα στην πρόσφατη επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη Λαμία.
Όπως, εκτιμάται με τη λειτουργία ενός συστήματος τεχνητής χιονόπτωσης θα εξασφαλισθεί η συνεχής λειτουργία του κέντρου σε όλη τη χειμερινή περίοδο, ανεξάρτητα από το πότε θα υπάρχει φυσικό χιόνι. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλισθεί η έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του κέντρου, κάθε χειμώνα
Η λύση της τεχτητής χιονόπτωσης
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι, η ανανέωση της ποιότητας του χιονιού στις πίστες και η ανανέωση του χιονιού σε σημεία των πιστών στα οποία λόγω της μορφολογίας τους ή του προσανατολισμού τους παρουσιάζουν πρόβλημα διατήρησης του χιονιού.
Το σύστημα περιλαμβάνει:
Κινητές μονάδες παραγωγής χιονιού (κανόνια)-Μπαστούνια (sticks) -ψεκαστήρες χιονιού,
Παροχές, για την σύνδεση των μονάδων παραγωγής χιονιού-Υπόγεια δεξαμενή νερού,-
Αντλιοστάσιο