Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δομνίστα: Στην ήρεμη δύναμη της Ευρυτανίας


Δομνίστα: Στην ήρεμη δύναμη της Ευρυτανίας


Το είχα αποφασίσει από την αρχή...Από το ρεπορτάζ μου στην Ευρυτανία θα αφιέρωνα μια ολόκληρη μέρα στη Δομνίστα. Όσοι την είχαν επισκεφτεί μου μιλούσαν με τα καλύτερα, αλλά αυτό που κυρίως μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν ο χαρακτηρισμός που της έδωσαν: ήρεμη δύναμη.
Το χωρίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων γεγονός που του χαρίζει υπεροχή θέα. Απέχει από το Καρπενήσι 45 χιλιόμετρα εκαι η διαδρομή είναι μαγική, με το πράσινο και τα έλατα να πρωταγωνιστούν. Αποφάσισα ένα 24ωρο του ρεπορταζ μου στην Ευρυτανία να το αφιερώσω στην Δομνίστα! Σου προτείνω, πριν φτάσεις στον τελικό σου προορισμό, να σταματήσεις στο Κρίκελλο. Είναι πανέμορφο, η κεντρική του πλατεία μοιάζει -χωρίς υπερβολή- να ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής, η πέτρα κυριαρχεί παντού και το τοπίο κόβει την ανάσα!
Μάλιστα, εδώ θα βρεις έναν πολύ αξιόλογο ξενώνα με το όνομα Chalet Μαριτίνα. Έχοντας περάσει περίπου τρία τέταρτα από την ώρα που ξεκίνησα, κατέληξα στη Δομνίστα. Η πλατεία της ήταν κατάμεστη από διάσπαρτα φύλλα, ενώ την προσοχή μου τράβηξαν κάποια ερειπωμένα, τριγύρω από την πλατεία, αρχοντικά. Συνέχισα με μια βόλτα στο άλσος -στο οποίο υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία-, πήρα καθαρό αέρα και κίνησα προς την αξιολογότερη ταβέρνα του χωριού τον Μέτοικο.
«Θες κόκορα, πριν λίγο τον σφάξαμε», πρότεινε να με φιλέψει η κα Βασιλική και λίγη ώρα μετά, έχοντας γευτεί 2-3 πιάτα, αναρωτήθηκα αν στην κουζίνα του είχε τρυπώσει η ίδια η... μαμά μου! Δεν θα μπορούσα να φύγω, βέβαια, χωρίς να επισκεφθώ τα 2 μουσεία, το Λαογραφικό και αυτό της Παλαιάς Φωτογραφίας, για να στηρίξω έμπρακτα την προσπάθεια των ντόπιων που έχουν επιμεληθεί και έχουν οργανώσει μόνοι τους όλο το αρχειακό υλικό.
Επέστρεψα στην πλατεία της και χάθηκα για ώρα στα σοκάκια, ένιωσα την ηρεμία να με έχει κατακλύσει και κατέληξα πως σε αυτό το μέρος ο χρόνος σταματά...
Έτσι απλά και όμορφα!Κ.Η http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/