Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πίνω για να ξεχνώ


Πίνω για να ξεχνώ

28/1/2011







Πατήστε για μεγέθυνση

Η μεσαία τάξη και κυρίως οι γυναίκες είναι εκείνες που επιδίδονται σε... οινοποσία - και όχι μόνο - για να ξεχνούν τα καθημερινά προβλήματα, όπως δημοσιεύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της όπως τα παρουσιάζει η Daily Mail, κυρίως οι γυναίκες της μεσαίας τάξης είναι εκείνες που πίνουν αρκετό αλκοόλ για να χαλαρώσουν από το άγχος της δουλειάς και από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Περίπου το 43% των γυναικών που το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ πίνουν βαρύ ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε σύγκριση με τις γυναίκες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 350 ευρώ.

Όσον αφορά στους άντρες, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 45% των υψηλόμισθων πίνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με τους χαμηλόμισθους, που αγγίζουν το 22%.

Από τα ποσοστά που προκύπτουν φαίνεται πως οι εργαζόμενοι στρέφονται στο αλκοόλ ως ηρεμιστικό για να ανακουφιστούν από την πίεση της δουλειάς.

Γενικά, οι άνδρες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 16,3% των συνολικών κερδών τους, την εβδομάδα, που είναι ισοδύναμες με οκτώ ποτήρια ποτό, ενώ οι γυναίκες πίνουν έξι ή εννιά μικρά ποτήρια κρασί.

Η τελευταία έρευνα του 2009 για το ποτό, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι πίνουν συχνότερα από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, ακόμη κι αν καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες κάθε φορά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών πίνουν αλκοόλ σχεδόν κάθε βράδυ, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που αγγίζουν κατά μέσο όρο το 18%.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ. Το 2009, 8.664 άνθρωποι πέθαναν σε σύγκριση με το 2000 που πέθαναν 6.884, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η μέση κατανάλωση του οινοπνεύματος έχει μειωθεί ελαφρά σε σύγκριση με το 2008 και οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 4%.

Ειδικός ερευνητής που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό και μειώνει το στρες, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε “φάρμακο της εξάρτησης”».

Εκπρόσωπος της Δημόσιας Υγείας είπε: «Δεν υπάρχει ένα φάρμακο που θα μπορέσει εύκολα να γλιτώσει κάποιον από την πρόκληση της κατάχρησης του αλκοόλ. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ σε χαμηλότερες τιμές από την αρχική http://www.real.gr