Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Αγαπητοί Δημότες,
Με την παρούσα επιστολή εγκαινιάζουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας, μέσα από τις τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες της περιοχής μας, για τα πεπραγμένα του Δήμου, τηρώντας και μείς ως αντιπολίτευση τις επιταγές του «Καλλικράτη» για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.

17 Γενάρη 2011 και η νέα δημοτική αρχή άρχισε να δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα σκοπιμότητας και άνισης μεταχείρισης των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων Ευρυτάνων επιστημόνων που κυνηγούν το όνειρο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν στις εφημερίδες από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Μπακογιάννη, τα ονόματα τριών ειδικών συμβούλων που κατά το νόμο έχει το δικαίωμα να προσλάβει ο Δήμαρχος πέρα από την γνώμη της αντιπολίτευσης και ήδη τα παιδιά αυτά έχουν αναλάβει υπηρεσία στο Δήμο αφού καθημερινά εκεί τους συναντάμε. Μετά από αυτή την ουσιαστική πρόσληψη των τριών συμβούλων ο κ. Δήμαρχος είχε την απερισκεψία να υποβαθμίσει τη νοημοσύνη του μέσου Ευρυτάνα αφού επίσης δια του τύπου εξέδωσε προκήρυξη για κατάθεση δικαιολογητικών από υποψήφιους για τις τρεις θέσεις των συμβούλων στο Δήμο Καρπενησίου. Τώρα το ποιοι θα επιλεγούν τελικά για ειδικοί σύμβουλοι στο Δήμο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά το γνωρίζουν όσοι τουλάχιστον μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά.
Το ζήτημα όμως έχει και συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, ημέρα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και το τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν : Θέμα 4. «Κατάρτιση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμεση και ορθή προσαρμογή του Δήμου Καρπενησίου στις διατάξεις του Καλλικράτη».
Πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε όταν λάβαμε την πρόσκληση στα χέρια μας και σε διευκρινήσεις για το θέμα που εγώ προσωπικά ζήτησα σε επίσκεψή μου στο Δημαρχείο δεν έλαβα απάντηση από κανένα ούτε καν από το Δήμαρχο (άφησα στην γραμματέα του μήνυμα να με ενημερώσει για το θέμα).
Συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, τέταρτο θέμα και ο Δήμαρχος μας ανακοινώνει ότι θα πρέπει να καταρτίσουμε τους όρους διακήρυξης ως Οικονομική Επιτροπή για να προσλάβουμε τεχνικοοικονομικό σύμβουλο για την υλοποίηση του Καλλικράτη με ετήσια οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο 73.800 ευρώ.
Στη συνέχεια τόσο εγώ όσο και ο κ. Παπαδόπουλος που συμμετέχουμε από τον συνδυασμό μας στην Επιτροπή, αναρωτηθήκαμε στην εισήγησή μας πόσους ακόμα συνεργάτες να προσλάβει ο Δήμος αφού ήδη ουσιαστικά έχει προσλάβει τρεις συμβούλους ένα γενικό γραμματέα και μια ιδιαιτέρα γραμματέα. Εξάλλου πολλές από τις υπηρεσίες που θα αναλάβει υποτίθεται ο νέος σύμβουλος – τεχνικοοικονομικό γραφείο, μπορούν να παρασχεθούν τόσο από το κατά την άποψή μας άψογα καταρτισμένο προσωπικό του Δήμου όσο θεωρούμε και από τον υπό πρόσληψη Γενικό Γραμματέα και τους τρεις ειδικούς συμβούλους που ήδη έχουν ………. θα προσληφθούν.
Πέρα από την άρνησή μας στηρίξαμε την άποψη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει λόγω της σοβαρότητάς του να παραπεμθεί για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη του Καλλικράτη (παρ. 4 άρθρο 72 Ν 3852/2010) αλλά και για να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στη συνέχεια και μπροστά στον κίνδυνο να μεταφερθεί το θέμα στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχει παραπέρα δημοσιότητα, ο κ. Δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με μια πραγματικά ζηλευτή και αστραπιαία κίνηση έκλεισε το θέμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού βέβαια μειοψηφήσαμε ως μέλη της αντιπολίτευσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας, εμείς εκείνο που είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευόμαστε να κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια πέρα από το να ασκούμε με βάση τον ορθολογισμό τα καθήκοντά μας στα συλλογικά όργανα του Δήμου, είναι η ενημέρωση για τα πεπραγμένα στο Δήμο Καρπενησίου. Προς το παρόν αναμένουμε να κατακαθίσει ας μου επιτραπεί η έκφραση «ο κουρνιαχτός των προσλήψεων» και θα ζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά το συνολικό ετήσιο κόστος τους.

Ο επικεφαλής
της μείζονος αντιπολίτευσης
στο Δήμο Καρπενησίου.
Βαγγέλης Καρφής


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Ο δήμαρχος Καρπενησίου ανάλογα με τα οικονομικά του Δήμου, έχει δικαίωμα με συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις, να προσλάβει το λεγόμενο προσωπικό ειδικών θέσεων το οποίο και προσέλαβε άτυπα αφού το προσωπικό αυτό εργάζεται στο δήμο από τις αρχές του Γενάρη, χωρίς καμιά διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.


1ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν 3584/2007 Άρθρο 161 - Γενικοί Γραμματείς Δήμων.
ο Δήμαρχος Καρπενησίου (ως πρωτεύουσα Νομού το Καρπενήσι) δικαιούται να προσλάβει α) εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και β) εφόσον συστήσει ανάλογη θέση στον εσωτερικό οργανισμό της υπηρεσίας του Δήμου ή εφόσον υπάρχει αυτή η θέση στον οργανισμό οποιουδήποτε από τους δήμους που συνενώθηκαν στο Δήμο Καρπενησίου, έναν Γενικό Γραμματέα. Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα αφορά απόφαση του Δημάρχου η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη σε ΦΕΚ.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν τήρησε καμιά διαδικασία και άτυπα προσέλαβε Γενικό Γραμματέα, ο οποίος εργάζεται στο Δήμο από την αρχή του Γενάρη ενώ παράλληλα είναι υπάλληλος της Περιφέρειας, χωρίς να γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Νέου Δήμου, χωρίς να υφίσταται θέση στον εσωτερικό οργανισμό του Δήμου (ή των προηγούμενων δήμων που συνενώθηκαν) και χωρίς να δημοσιευτεί σχετική απόφαση σε ΦΕΚ. Ουσιαστικά η πρόσληψη μπορεί να γίνει χρονικά προς τα τέλη Μαρτίου αφού πρέπει να προηγηθεί διαδικασία κατάρτισης εσωτερικού οργανισμού υπηρεσίας.

2ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν3584/2007 Άρθρο162 -Ιδιαίτεροι Γραμματείς Δημάρχω.
Οι ίδιες προϋποθέσεις με τον Γενικό Γραμματέα ισχύουν και για την ιδιαιτέρα του κυρίου Μπακογιάννη, η οποία άτυπα προσελήφθη από 31/12/2010 (πώς έγινε αυτό; καθόριζε την σειρά υπογραφών των Δημοτικών Συμβούλων κατά την ορκωμοσία) και εργάζεται μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.

3ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - 4ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - 5ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Ν 3584/2007 Άρθρο 163 Ειδικοί Σύμβουλοι − Επιστημονικοί Συνεργάτες −Ειδικοί Συνεργάτες Ο.Τ.Α.
Στην περίπτωση αυτή έχει το δικαίωμα ο Δήμαρχος Καρπενησίου να προσλάβει μέχρι 5 συνεργάτες, εφόσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα (σε κάθε σύμβαση συμβούλου, Γενικού Γραμματέα, ή ιδιαιτέρας θα πρέπει ρητά να αναγράφεται ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα του Δήμου) χωρίς να υφίστανται θέσεις στον εσωτερικό οργανισμό υπηρεσίας. Θα πρέπει επίσης να γίνει δημόσια γνωστοποίηση δια του τύπου και η απόφαση πρόσληψης του Δημάρχου να δημοσιευτεί επίσης σε ΦΕΚ.
Οι τρεις παραπάνω σύμβουλοι έχουν προσληφθεί άτυπα από αρχές Γενάρη και δουλεύουν καθημερινά στο Δήμο. Μια περίπου εβδομάδα αργότερα έγινε η δημοσίευση στις εφημερίδες και πριν μία εβδομάδα περίπου από σήμερα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους και ακόμη δεν έγινε η αξιολόγηση για τις συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες έχουν ήδη καταληφθεί και το έχουν διαπιστώσει όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται τον Δήμο.

6ος ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Και σαν να μην έφταναν αυτά σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έφερε θέμα ««Κατάρτιση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμεση και ορθή προσαρμογή του Δήμου Καρπενησίου στις διατάξεις του Καλλικράτη».
Τα υπόλοιπα αναφέρονται στην δημοσιευμένη επιστολή της παράταξής μας προς τους Δημότες. Κάτι όμως που είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην παραπάνω διακήρυξη για κατάρτιση όρων (που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία – μόνο από την συμπολίτευση) και ουσιαστικά για την πρόσληψη συμβουλευτικού γραφείου με ετήσια αμοιβή 73.800 ευρώ περιλαμβάνεται και ο όρος :
«ΑΡΘΡΟ 11
Ο ανάδοχος μετά την ανάθεση της υπηρεσίας έχει δικαίωμα, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του Δήμου να αναθέσει οποιοδήποτε μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών υπεργολαβικά σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην προσφορά του.
Την πλήρη ευθύνη για την υπηρεσία φέρει αποκλειστικά ο ανάδοχος»

7ος ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Πριν από 5 περίπου ημέρες μας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προσλάβει άμεσα και 4Ο ειδικό σύμβουλο.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΟΣΗ ΧΙΟΥΜΟΡ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΝ 6ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ.