Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σήμα κινδύνου για τα ποτάμια των Αγράφων με τη κατασκευή δεκάδων υδροηλεκτρικών σταθμών


Σήμα κινδύνου για τα ποτάμια των Αγράφων με τη κατασκευή δεκάδων υδροηλεκτρικών σταθμών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς και τοπικοί φορείς για τα δεκάδες ποτάμια που θα κατασκευαστούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε πολλά χωριά των Αγράφων.
Όπως υποστηρίζουν, τα ποτάμια δεν κινδυνεύουν μόνον από τα γνωστά εγκλήματα όπως η μόλυνση από απόβλητα, σκουπίδια και μπάζα, αλλά απειλούνται και από τον τρόπο που κατασκευάζεται μια σειρά υδροηλεκτρικών έργων (φράγματα, αγωγοί, κ.α).
Με την κατασκευή αυτή υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν ποτάμια και παραπόταμοι, να καταστραφούν η χλωρίδα και η πανίδα και να σταματήσουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Δείτε τις άδειες που έχουν βγεί ήδη το τελευταίο μόλις δεκαήμερο...
1)Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «N. ΚΗΔΑΛΙΩΝ ΑΤΕ – ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 4,797 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4,797 MW, στη θέση «Μετόχι» του Δήμου Φραγκίστας. Ο σταθμός θα αποτελείται από υδροστρόβιλους τύπου Francis.
2)Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «C.N.I. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. –ΜΙΚΡΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΟ ΑΡΓΥΡΙΟ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 3,25 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3,25MW, στη θέση «Νέο Αργύριο – Ρέμα Ποτιστής» του Δήμου Ασπροποτάμου. Ο σταθμός θα αποτελείται από υδροστρόβιλους τύπου Francis (2) και Pelton (1).
3) μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 2,865 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 2,865 MW, στη θέση «Πλατανιά - Ρέμα Πρασιά» του Δήμου Ασπροποτάμου.Ο σταθμός θα αποτελείται από υδροστρόβιλους τύπου Peltonhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com