Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μεγαλύτερη η Πνευματική από την Οικονομική κρίση

Μεγαλύτερη η Πνευματική από την Οικονομική κρίση
Oικονομική και Πνευματική κρίση. Μήπως η Εκκλησία σε αυτή την διαφορετική και δύσκολη πραγματικότητα για τον Ελληνικό λαό που έπαψε πια να περιμένει κάτι καλύτερο για το μέλλον του, είναι απλός θεατής;
Γράφει η Όλγα ΛαθύρηΟ Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος πιστεύει ότι η Εκκλησία του Θεού και όχι των Ιερέων και των Ιεραρχών δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν.
ΕΡ. Σεβασμιώτατε, ζούμε περικυκλωμένοι από μια κρίση που έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από τους πολιτικούς ακούμε συνεχώς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι όμως μόνο η αβεβαιότητα η οικονομική και η επαγγελματική μας, τουλάχιστον δεν θα χάναμε ολοκληρωτικά την ελπίδα για το μέλλον εάν συνέβαιναν στην κοινωνία μας μόνο αυτά.
ΑΠ. Η κρίση που ανησυχεί περισσότερο είναι η πνευματική, η οποία όμως συνδέεται άμεσα με την οικονομική και την κοινωνική. Η κρίση ξεκινάει από το ανθρώπινο πρόσωπο και τις σχέσεις με τον πλησίον και γενικά με την τοποθέτηση του ανθρώπου στο κοινωνικό σύνολο. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, αλληλοσεβασμός, αρχές ιδανικά, κατευθυντήριες δυνάμεις, τότε δημιουργείται μια εμπλοκή. Αυτή η αναταραχή λέγεται κρίση. Εμείς, ως Ιεράρχες θα προσεγγίσουμε την πνευματική κρίση, αλλά δεν επιτρέπεται ούτε και μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική, εκπαιδευτική, κοινωνική κρίση.
ΕΡ. Η πνευματική κρίση που οδηγεί ;
ΑΠ. Σε αυτό που ζούμε σήμερα. Στην εγκληματικότητα που είναι εκτός ελέγχου, στην ανυποληψία του ανθρωπίνου προσώπου, αφού κανένας δεν λογαριάζει τον άλλον. Επίσης η κατάργηση παντός ηθικού φραγμού, η ανομία, η παρανομία και γενικά η διαφθορά. Δεν βλέπετε που αυτή την κρίση, την γευόμαστε ανεξαιρέτως όλοι ; Κανένας δεν υπολογίζει τον άλλον, η αδικία έχει εμφανιστεί σε όλο της το μεγαλείο και ζούμε μια μόνιμη αναστάτωση γενικότερα στην κοινωνία μας. Κάθε μέρα καταφτάνουν στο γραφείο της Μητροπόλεως συμπολίτες μας που ζητούν δουλειά και λεφτά για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τα παιδιά τους. Και τα χειρότερα φοβούμαι ότι θα ακολουθήσουν.
ΕΡ. Η εκκλησία τι ρόλο έχει σε όλα αυτά. Έχει την παρουσία που θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας;
ΑΠ. Η εκκλησία κάνει ότι είναι δυνατόν. Μιλάει όπου μπορεί, βοηθά όπου υπάρχει ανάγκη. Κυρίως με το λόγο της, ότι, η ανθρώπινη ζωή για να έχει νόημα και ισορροπία πρέπει να διέπεται από τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Αναγκαία προυπόθεση ο άνθρωπος να σέβεται τους συνανθρώπους του. Το μήνυμα της εκκλησία είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο παρά ποτέ. Σύντομα η Ιεραρχία θα απευθυνθεί στον λαό. Νομίζω ότι ο κόσμος κρέμεται από την Εκκλησία, γιατί ποτέ δεν απογοήτευσε κανέναν η γνήσια Εκκλησία του Χριστού και όχι των ανθρώπων. Εμείς είμαστε άνθρωποι, αμαρτωλοί στις πολλές των περιπτώσεων. Η Εκκλησία είναι αγνή και το Άγιο Πνεύμα κατευθύνει αυτήν. Με οδηγό την Αγάπη. Τώρα, παίρνοντας την απλή πλευρά τα κέντρα Αγάπης έχουν γεμίσει. Αν και υπάρχει παντού η οικονομική δυσχέρεια, παρόλα αυτά κανένας άπορος δεν αφήνεται στην τύχη του. Εγώ παρακαλώ, τους έχοντας να βγουν από το κλουβί τους και να σκεφτούν τον πάσχοντα άνθρωπο. Στην Μητρόπολη καταφτάνουν αιτήματα για την ικανοποίηση της διαμονής φοιτητών από άλλες περιοχές. Το Κέντρο Νεότητας έχει τριανταπέντε κρεβάτια που μπορεί να προσφέρει αλλά θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του ρεύματος.
ΕΡ. Πάντως οι πολιτικοί μας έχουν φροντίζει για τις επόμενες γενιές τους. Είδατε το πόθεν έσχες αυτών; Δεν βάζουν φρένο ούτε σε καταθέσεις ούτε σε ακίνητη περιουσία.
ΑΠ. Αυτά να τα βλέπει ο λαός που τους ψηφίζει και τους δίνει την εξουσία να διοικούν τη χώρα μας. http://www.lamiastar.gr