Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η οικονομική κρίση στην Ευρυτανία


Η οικονομική κρίση στην Ευρυτανία
Αύξηση της ανεργίας, μείωση επιχειρήσεων και εκπτώσεις χωρίς πελάτες. Πτώση και της οικοδομής
Στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες κεντρικά καταστήματα, τα οποία ενοικιάζονται, στον κεντρικότερο δρόμο του Καρπενησίου, στην οδό Ζηνοπούλου
Δεκάδες μαγαζιά παραμένουν ξενοίκιαστα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην οδό Ζηνοπούλου υπάρχουν πάνω από 15 καταμετρημένα άδεια καταστήματα, ενώ στην οδό Αθ. Καρπενησιώτη ξεπερνούν τα δέκα.
Πρώτη φορά υπάρχει τέτοια κρίση στην αγορά του Καρπενησίου, όπως θυμούνται και οι παλιότεροι έμποροι. Ειδικότερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακόμη και στο ιστορικό κέντρο του Καρπενησίου, υπάρχουν πλέον αρκετά καταστήματα προς ενοικίαση, κάτι που δεν υφίστατο εδώ και δεκάδες χρόνια.Το κέντρο ήταν πάντα ασφυκτικά γεμάτο. Παλαιότερα, πριν καν προλάβει να ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα, αμέσως κάποιος άλλος φιλόδοξος έμπορος επιχειρηματίας το αναλάμβανε. Σήμερα, κάποια καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα μήνες, ακόμη και χρόνια λένε οι έμποροι.
Ελπίζουν στις εκπτώσεις
Από την άλλη, όσοι έμποροι έμειναν προσπαθούν να αναθερμάνουν την εμπορική κίνηση με τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που ήδη έχουν ξεκινήσει. Οι προσφερόμενες εκπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%.Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων και οι καταναλωτές αρκούνται μόνο σε μια αναγνωριστική έρευνα αγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, με τον οποίο επικοινώνησαν τα «Ευρυτανικά Νέα». «Στα καταστήματα της Ευρυτανικής πρωτεύουσας υπάρχει πληθώρα καλών αγαθών σε προσιτές τιμές και μπορεί ο κάθε καταναλωτής να βρει ό,τι επιθυμεί. Οι εκπτώσεις των προσφερόμενων αγαθών κυμαίνεται από 30% έως 60%, ανάλογα με τα εμπορεύματα που διαθέτει ο κάθε επιχειρηματίας», μάς είπε ο κ. Καραγιάννης και συνέχισε λέγοντας πως «διανύουμε την νεκρή περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και ελπίζω η αγορά μας να ανακάμψει. Ωστόσο, τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καταναλωτές μπορούν να φροντίσουν γιʼ αυτό».
Μείωση των επιχειρήσεων
Ωστόσο, παρά την αμφίπλευρη προσπάθεια που γίνεται για διατήρηση και τόνωση της αγοράς, έχει παρατηρηθεί και εδώ το φαινόμενο του κλεισίματος επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και οι οφειλές υπερτερούν των κερδών. Ευτυχώς, όμως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, με βάση το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων μηνών. http://www.evrytanika.com