Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

“Χωμένοι” στα χρέη οι νέοι δήμοι24 Δεκ 2010, 10:43Η.Τ. Αρ. φυλ. 423/22-12-10
Ξεκινούν με τραπεζικές απαιτήσεις ύψους 3,3 εκατ. ευρώΕκατοντάδες χιλιάδες και τα "μαύρα" χρέη προς μικροεργολάβους
Άγνωστο πόσα χρωστούν οι δήμοι σε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, μελετητικά γραφεία και εργολάβους, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το ποσό που θα απαιτηθεί από μικροεργολάβους, οι οποίοι έχουν προφορικές εντολές "ανάθεσης έργων".
Σε μια εποχή άγριας οικονομικής κρίσης, οι δύο νέοι δήμοι της Ευρυτανίας κάνουν «ποδαρικό» στην νέα χρονιά και την νέα δημοτική περίοδο του προγράμματος “Καλλικράτης”, χρεωμένοι με 3,3 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις προς τράπεζες, καθώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χρήματα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια εις βάρος όλων των δημοτών, ακόμη και των οικονομικά νοικοκυρεμένων δήμων.
Τα φανερά χρέηΑπό τους έντεκα δήμους που συνενώνονται, μόνο οι τέσσερις παραδίδουν μηδενικό χρέος. Αυτοί είναι: ο δήμος Κτημενίων με δήμαρχο τον Γρηγόρη Χαλκιά, Προυσού με δήμαρχο τον Θανάση Φέγγο, Φουρνάς με δήμαρχο τον Ηλία Παπουτσόπουλο και Απεραντίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Τάτση, ο οποίος μετά τις εκλογές αναλαμβάνει τον νέο δήμο Αγράφων, αλλά και "προίκα" περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι επτά δήμοι παραδίδουν χρέος που ξεπερνά τα 3,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, ο παλιός δήμος Αγράφων έχει βεβαιωμένα χρέη σε τράπεζες 374.308 ευρώ, ο δήμος Ασπροποτάμου, ο οποίος είναι και ο περισσότερο χρεωμένος δήμος με τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 839.114 ευρώ, ο δήμος Βίνιανης με 325.554 ευρώ, ο δήμος Δομνίστας με 337.359 ευρώ, ο δήμος Καρπενησίου με 705.779 ευρώ, ο οποίος είναι και ο αμέσως επόμενος σε “υψηλότερες” υποχρεώσεις δήμος, ο δήμος Ποταμιάς με 579.822 ευρώ και τέλος, ο δήμος Φραγκίστας με τραπεζικές υποχρεώσεις που αγγίζουν τις 166.244 ευρώ. Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο νέος δήμος Καρπενησίου ξεκινά με χρέη, ύψους περίπου 1,62 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους τρεις εκ των έξι δήμων που συνενώνονται, ενώ ο νέος δήμος Αγράφων με χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τους τέσσερις εκ των πέντε δήμων του.
Τα κρυφά χρέηΒέβαια δεν είναι μόνο τα φανερά χρέη, αλλά και τα "κρυφά". Τα λεγόμενα "μαύρα" χρέη που υπάρχουν σε πολλούς δήμους. Πρόκειται στην ουσία για αναθέσεις έργων σε μικροεργολάβους με προφορική εντολή απευθείας από τους δημάρχους ή τους αντιδημάρχους.Ωστόσο, οι αναθέσεις αυτές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πραγματικές, αλλά αμφισβητούμενες, αφορούν κυρίως εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συνήθως σε εποχές με ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν οι δήμαρχοι καλούνται να δώσουν άμεση λύση, χωρίς να μπουν στην χρονοβόρα διαδικασία της ανάθεσης έργου που προϋποθέτει απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής.Πρόκειται για έργα καθαρισμού δρόμων από καταπτώσεις βράχων, διανοίξεις δρόμων από κατολισθήσεις, διευθετήσεις χειμάρρων και δεκάδων έργων που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Ο νόμος καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως αμέσως μετά την προφορική ανάθεση έργου για την αντιμετώπιση απροβλέπτων γεγονότων, να συνταχτεί συμφωνητικό και να εγκριθεί από την Δημαρχιακή Επιτροπή.Στην πλειοψηφία τους, όμως, ποτέ δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα, σήμερα δεκάδες εργολάβοι να διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσά που ξεπερνούν κατά τις πρόχειρες εκτιμήσεις τα 2 εκατ. ευρώ.Μόνο στον δήμο Καρπενησίου, σήμερα, υπάρχουν "μαύρα" χρέη που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ από προφορικές αναθέσεις τα τελευταία 4 χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2009 τα «Ευρυτανικά Νέα», σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, αποκάλυψαν ένα ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο, μια λίστα με ονόματα εργολάβων και τα αιτούμενα ποσά που ο δήμος χρωστούσε. Το έγγραφο εκείνο έδειχνε ένα χρέος της τάξης των 400.000 ευρώ. Στο ίδιο ρεπορτάζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν "κρυφά" χρέη στον δήμο Καρπενησίου, το συνολικό ποσό των οποίων δεν μπορούσε να προσδιορίσει, αλλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αποπληρωθούν, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα. Από την άλλη, ωστόσο, οι εργολάβοι έχουν ήδη προβεί σε μηνύσεις κατά της δημοτικής αρχής και απαιτούν την εξόφλησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ!Τα "κρυφά" χρέη στο δήμο Καρπενησίου
Θα τα αποδεχθεί ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης;
Με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των “Ευρυτανικών Νέων” τον Αύγουστο του 2009 αποκαλύψαμε μία ανεπίσημη, αλλά παραδεκτή - από τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Καραμπά- λίστα με οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου προς ιδιώτες.Συνολικά τα ποσά της λίστας άγγιζαν τις 400.000 ευρώ, χρήματα που όμως δεν φαίνονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία του δήμου και αφορούν κατασκευή μικροέργων, διάφορων εργασιών, παροχή υπηρεσιών κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας ανάθεση, η οποία δόθηκε προφορικά, είτε από τον ίδιο τον δήμαρχο, είτε από αντιδημάρχους.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανεπίσημο έγγραφο που δημοσιεύσαμε, αποτελεί μία μικρή μόνο λίστα απαιτήσεων που ο δήμος χρωστά σε τοπικούς εργολάβους. Ειδικότερα, το έγγραφο αφορούσε χρέη μέχρι και το τέλος του 2006.Από το 2007 και μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ακόμη “απευθείας αναθέσεις” με προφορική εντολή για μικροέργα που προκύπτουν, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι πολλά από αυτά έχουν γίνει για μικροπολιτικούς λόγους.
Λέγεται ότι τα πραγματικά ανεπίσημα χρέη του δήμου Καρπενησίου ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Ήδη κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει και στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας.Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης θα αποδεχθεί χρέη που δεν αποδεικνύονται, αλλά είναι πραγματικά.Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του δήμου που αναλαμβάνει, ενώ ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, καθώς και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Βαγγέλης Καρφής σε δηλώσεις τους στα “Ευρυτανικά Νέα” έχουν ξεκαθαρίσει ότι παραδίδουν έναν εύρωστο οικονομικά δήμοhttp://www.evrytanika.com

Ορκίστηκε ο Δημήτρης Τάτσης


Ορκίστηκε ο Δημήτρης Τάτσης


Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία της Προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη, του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά, του Νομάρχη Κώστα Κοντογεώργου, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, των απερχόμενων Δημάρχων, Αγράφων, Φραγκίστας, Βίνιανης και Ασπροποτάμου, του Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας κ. Ν. Παυλέτση, εκπροσώπων αρχών και φορέων, των νεοεκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, ορκίστηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του νέου Δήμου Αγράφων. Στην τελετή της ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τάτσης βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν δίπλα του όλο το προηγούμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι θα είναι κοντά στους δημότες 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να δίνονται λύσεις στα όποια προβλήματα τω ν δημοτών.
Να ευχηθούμε στον Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο τους.
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, στο Κερασοχώρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για την εκλογή του Προέδρου του Δ.Σ. και των Δημαρχιακών Επιτροπών.Για να γιορτάσουν την κρίσιμη και συνάμα εορταστική ημέρα οι τοπικοί μας άρχοντες συγκεντρώθηκαν μετά το τελετουργικό της ορκωμοσίας σε ταβέρνα γειτονικού χωριού την κρεντη.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ» 24 ΕΚ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 64.732 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ» 24 ΕΚ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 64.732 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας
Πάνω από 24 εκ . ευρώ ήταν ο «Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση εφαρμογής του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις είτε του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είτε του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου μοιράστηκαν στους δήμους όλης της χώρας παραμονές των Χριστουγέννων, 24,34 εκ. ευρώ, που αφορούν: - Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ): 7,7 εκ. ευρώ, κονδύλια που διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων - Τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης: 5,4 εκ. ευρώ - Το φόρο Ζύθου: 5,3 εκ. ευρώ: - Τη λειτουργία των ΚΕΠ: 696 χιλ. ευρώ - Τις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις έτους 2008 και 2009 για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς: 609 χιλ ευρώ
Κατανομή ποσού 7.749.050 € από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού Στερεάς Ελλάδας εκ των οποίων 28.767,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.
Κατανέμετε από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Έσοδα υπέρ Δήμων & Κοινοτήτων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας» (Νο 33-05-0154) ποσό 7.749.050 € σε Δήμους και Κοινότητες του Κράτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που είναι
προσαρτημένες στην παρούσα απόφαση, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Τα ως άνω ποσά αποτελούν έσοδο της κατηγορίας «Έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών» και του Κ.Α. 0441.01 με τίτλο «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – κατανομή του 15% (παρ. 19, άρθρο 24 ν. 2130/1993)» του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2010 των δικαιούχων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων (παρ.20 άρθρου 24
ν.2130/1993).
Τα ποσά θα αποδοθούν στους δικαιούχους ΟΤΑ με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης Νομών των Περιφερειών του Κράτους, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή με τις οικείες καταστάσεις, παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τα ποσά που
αποδίδονται σε αυτούς.
ΟΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
501 Δ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 2.885,0
502 Δ ΑΓΡΑΦΩΝ 3.236,0
503 Δ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2.525,0
504 Δ ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.532,0
505 Δ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 2.065,0
506 Δ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 7.241,0
507 Δ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 1.279,0
508 Δ ΠΟΤΑΜΙΑΣ 1.881,0
509 Δ ΠΡΟΥΣΣΟΥ 2.141,0
Δ ΦΟΥΡΝΑ 1.609,0
511 Δ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ 2.373,0
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 28.767,00 Ε

Επιχορήγηση Ο.Τ.Α. με ποσό 5.469.147,00 € από μεταβιβασθείσες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, για τη μερική απασχόληση, εκ των οποίων 35.965,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.

Εγκρίνετε, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 5.469.147,00 €, σε Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης, που προσλαμβάνεται στα πλαίσια της υλοποίησης εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων των ανωτέρω, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, στα πλαίσια του ν. 3250/04,
OTA Ευρυτανίας
315 Δ.ΑΓΡΑΦΩΝ 6.667,00
316 Δ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 6.665,00
317 Δ. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 4.000,00
318 Δ. ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.333,00
319 Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 1.333,00
320 Δ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 5.970,00
321 Δ. ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 2.666,00
322 Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ 2.000,00
323 Δ. ΠΡΟΥΣΣΟΥ 4.000,00
324 Δ. ΦΟΥΡΝΑ 1.331,00
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 35.965,00 Ehttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

"Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..."


"Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..."


Γράφει ο Γιάννης Πεσλής
" Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..." λέει το τραγούδι του μπάρμπα Στέφανου Καλύβα. Αντηχεί στ’ αυτιά και στο μυαλό, στην καρδιά μου κάθε μέρα τώρα που κοντεύουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Σκέπτομαι τα τζάκια και τις σόμπες στο χωριό που άναψαν και κάπνισαναυτές τις όμορφες χειμωνιάτικες μέρες, τις όμορφες μυρωδιές από τα μεζέδια που ψήθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τις άλλες γιορτές, τις παραδοσιακές τσιγαρίδες και το τσίπουρο αλλά και την καλή καρδιά στις παρέες πάνω απ’ όλα σ’ όλα τα σπίτια και τα καφενεία του χωριού.
Αναπολώ τα γεροντάκια που φύγανε από την ζωή και τους οποίους δεν θα ξαναδώ όταν ξαναγυρίσω στο χωριό και πάω να εκκλησιαστώ στον Άγιο Ταξιάρχη. Δακρύζουν τα μάτια μου όταν σκέπτομαι αυτούς που έμειναν πίσω και είναι σχεδόν καταδικασμένοι να περιμένουν την σειρά τους. Λυπούμαι και στενοχωριέμαι που τέτοιες μέρες θα ήθελα να ήμουν οικογενειακώς μαζί τους, γιατί αυτός ο Μάραθος είναι τόπος που με τραβάει σαν μαγνήτης. Για μένα είναι το λίκνο της οικογενείας μου και θεωρώ τιμή μου ότι λέω στον κόσμο ότι κατάγομαι απ’το χωριό του Κατσαντώνη. Μεγάλο βάρος και τιμή αυτό για όλους τους Μαραθιώτες, αλλά περισσότερο τόχουμε καμάρι μας εμείς που ζούμε στα ξένα. Παρόλο που έχω γεννηθεί στ’ Αγρίνιο, πάντοτε το είχα μέσα μου ν’ ανέβω στο χωριό και ήθελα να το κάνω με τον μακαρίτη τον πατέρα μου τον Γιώργο και τους δυο μπαρμπάδες μου τον Νίκο και τον Ηλία, όλοι γεννημένοι στον Μάραθο.
Ο Θεός δεν μου το επέτρεψε, αλλά αυτό δεν με άφησε να ξεχάσω αυτόν τον πόθο μου. Κάποτε, μετά από μερικές αναγκαίες επικοινωνίες ήρθα από την Αμερική, πήρα την μάννα μου από τ’ Αγρίνιο και με την γυναίκα και την κόρη μου, ανεβήκαμε στ’ άγια χώματα. Τα χώματα αυτά που κουβέντιαζαν οι γερόντοι και εγώ λες και με υπνώτιζαν όταν ήμουν μικρό παιδί, από την ευλάβεια με την οποία έλεγαν τον πόνο τους αυτές οι αγνές ψυχές. Μετά από μερική ταλαιπωρία στον δρόμο φράσαμε και σταματήσαμε από πάνω στο κοιμητήριο του χωριού και κοιτάξαμε απέναντι... Τα δάκρυα μου άρχισαν αμέσως γιατί αισθάνθηκα ότι ξύπνησαν και με καλωσόρισαν όλοι οι κοιμώμενοι συγχωριανοί μας που ξεκουράζονται εκεί αιώνια. Αφού σταμάτησα στον δρόμο πάνω απ’ το χωριό και κατεβήκαμε κάτω φτάσαμε στο καφενείο του θειου μου του Χρήστου Πεσλή. Εκεί μας περίμενε όλο στο Πεσλέϊκο σοι μας που με μεγάλη χαρά μας καλωσόρισε και μας έκανε να αισθανθούμε αυτό το γνήσιο Αγραφιώτικο αίσθημα της αγάπης μεταξύ συγγενών.
Εδώ για να είμαι ακριβής και χωρίς να τα παραλέω, θέλω να εξομολογηθώ, ότι δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω τα αισθήματα μου σε καμιά από τις τέσσερες γλώσσες που μιλώ. Θέλω όμως να ξέρετε ότι πήραν σάρκα και οστά όλες εκείνες οι ιστορίες που άκουγα για τον Αι-Ταξιάρχη και την εκκλησούλα στο κοιμητήριο που την έκτισε ο παππούς μου Ο Γιάννης του Σπύρου, με τα χέρια του. Αφού γνωρίσαμε το σοι και ταχτοποιηθήκαμε, μετά γνωρίσαμε και άλλους συγχωριανούς μας και εδώ είναι εκείνη η Αγραφιώτικη ψυχή που έκανε την παρουσία της και μας έκανε και αισθανθήκαμε λες και είχαμε γεννηθεί εκεί και είχαμε να ιδωθούμε χρόνια. Όλοι προσφέρθηκαν να κεράσουν η να μας εξυπηρετήσουν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτό το συναίσθημα δεν αγοράζεται με τίποτα. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Άγιο Ταξιάρχη να εκκλησιαστούμε, και εδώ τι να πει κανείς.
Το συναίσθημα που σε λούζει όταν μπαίνεις μέσα σ’ αυτόν τον ναό είναι σίγουρα ότι άδω είναι οίκος του Θεού. Η ευλάβεια που δείχνει όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα γεροντάκια, είναι κάτι που οι νεαροί μάλλον θα το νομίζουν σαν παραμυθένιο. Ο σεβασμός και η ειλικρίνεια που δείχνει ο ένας στον άλλον δεν περιγράφεται, είναι απλά γνήσια Αραιωτικά χαρακτηριστικά. Αυτά πονώ και ευελπιστώ να ξαναζήσω, στην δύση της ύπαρξης μου...δύσκολο μου φαίνεται το όνειρο. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, λένε αυτοί που δεν είναι Αγραφιώτες, εμείς απλά παραδίδουμε την σκυτάλη στα παιδία μας. Θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο συμβούλιο των Απανταχού Μαραθιωτών για όλες τους τις ενέργειες και να ευχηθώ στους επόμενους να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους προκάτοχους τους. Επίσης εύχομαι καλές γιορτές σε όλους τους Ευρύτατες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με υγεία και χαρά το Νέο Έτος 2011. Και αν όχι κάτι περισσότερο, Καλή αντάμωση στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι στην Ευρυτανία


Ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι στην Ευρυτανία


Με μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι ρίχνονται στη μάχη των τουριστικών κρατήσεων οι παραδοσιακοί προορισμοί των χειμερινών προορισμών προκειμένου να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους τουρίστες.
Η πρωταθλήτρια στις κρατήσεις από πλευράς πληροτήτων Αράχωβα απαντά με μειώσεις τιμών που ξεκινούν από 15% και φτάνουν το 30% σε σχέση με πέρυσι.Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας Ιωάννης Γεωργάκος υπογραμμίζει ότι οι πληρότητες για την πρωτοχρονιά αγγίζουν το 90% και για το λόγο αυτό πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν άμεσα, εάν επιθυμούν να καταλύσουν στην εν λόγω περιοχή. Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των ξενοδόχων της Αράχωβας, αυτές κινούνται από 50 ευρώ και φτάνουν τα 350 ευρώ στα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Οι ξενοδόχοι της Αράχωβας, όπως τονίζει ο κ. Γεωργάκος, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας ανακοινώνουν την πτώση κατά 50% των τιμών στις τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία το Σαββατοκύριακο για όσους προτιμήσουν την Αράχωβα από τις 9 Ιανουαρίου και μετά και για τη διάρκεια της εβδομάδας εκτός Σαββατοκύριακα.
Στο ίδιο μήκος κύματος των εκπτώσεων κινείται και η περιοχή της Ευρυτανίας, με τον κ. Ματζούφα πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής να μας δηλώνει ότι οι εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι να φτάνουν το 20%. Μάλιστα τονίζει ότι οι τιμές ξεκινάνε από 50 ευρώ και φτάνουν τα 200 ευρώ, με τις πληρότητες να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και για την πρωτοχρονιά.
Για όσους πάντως επιθυμούν να αλλάξουν το χρόνο στην περιοχή της Ευρυτανίας δωμάτια διαθέσιμα υπάρχουν, με τις κρατήσεις να κινούνται σε καλά επίπεδα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.Ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές στην περιοχή της Μαγνησίας (Πήλιο) που ακόμα και για το Σαββατοκύριακό της Πρωτοχρονιάς εκκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν τα 120 ευρώ.
Μιλώντας με την αντιπρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Μερόπη Γιαμάκου, επεσήμανε ότι η περίοδο των Χριστουγέννων δεν σημείωσε υψηλές πληρότητες στα καταλύματα (70% για λίγες ημέρες στα ορεινά ξενοδοχεία του νομού) με τα ξενοδοχεία της παραλίας να μην έχουν καθόλου τουριστική κίνηση.
Καταλυτικό ρόλο για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στα χειμερινά θέρετρα θα διαδραματίσει ο καιρός, καθώς τα χιονοδρομικά αυτή τη χρονική συγκυρία προσφέρονται μόνο για βόλτα και όχι για σκι, όπως τονίζουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες. Μια αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο και μπόλικο χιόνι στο Βελούχι είναι βέβαιο πως θα αλλάξει άρδην το σκηνικό της προσέλευσης των επισκεπτών. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/