Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

“Χωμένοι” στα χρέη οι νέοι δήμοι24 Δεκ 2010, 10:43Η.Τ. Αρ. φυλ. 423/22-12-10
Ξεκινούν με τραπεζικές απαιτήσεις ύψους 3,3 εκατ. ευρώΕκατοντάδες χιλιάδες και τα "μαύρα" χρέη προς μικροεργολάβους
Άγνωστο πόσα χρωστούν οι δήμοι σε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, μελετητικά γραφεία και εργολάβους, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το ποσό που θα απαιτηθεί από μικροεργολάβους, οι οποίοι έχουν προφορικές εντολές "ανάθεσης έργων".
Σε μια εποχή άγριας οικονομικής κρίσης, οι δύο νέοι δήμοι της Ευρυτανίας κάνουν «ποδαρικό» στην νέα χρονιά και την νέα δημοτική περίοδο του προγράμματος “Καλλικράτης”, χρεωμένοι με 3,3 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις προς τράπεζες, καθώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χρήματα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια εις βάρος όλων των δημοτών, ακόμη και των οικονομικά νοικοκυρεμένων δήμων.
Τα φανερά χρέηΑπό τους έντεκα δήμους που συνενώνονται, μόνο οι τέσσερις παραδίδουν μηδενικό χρέος. Αυτοί είναι: ο δήμος Κτημενίων με δήμαρχο τον Γρηγόρη Χαλκιά, Προυσού με δήμαρχο τον Θανάση Φέγγο, Φουρνάς με δήμαρχο τον Ηλία Παπουτσόπουλο και Απεραντίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Τάτση, ο οποίος μετά τις εκλογές αναλαμβάνει τον νέο δήμο Αγράφων, αλλά και "προίκα" περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι επτά δήμοι παραδίδουν χρέος που ξεπερνά τα 3,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, ο παλιός δήμος Αγράφων έχει βεβαιωμένα χρέη σε τράπεζες 374.308 ευρώ, ο δήμος Ασπροποτάμου, ο οποίος είναι και ο περισσότερο χρεωμένος δήμος με τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 839.114 ευρώ, ο δήμος Βίνιανης με 325.554 ευρώ, ο δήμος Δομνίστας με 337.359 ευρώ, ο δήμος Καρπενησίου με 705.779 ευρώ, ο οποίος είναι και ο αμέσως επόμενος σε “υψηλότερες” υποχρεώσεις δήμος, ο δήμος Ποταμιάς με 579.822 ευρώ και τέλος, ο δήμος Φραγκίστας με τραπεζικές υποχρεώσεις που αγγίζουν τις 166.244 ευρώ. Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο νέος δήμος Καρπενησίου ξεκινά με χρέη, ύψους περίπου 1,62 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους τρεις εκ των έξι δήμων που συνενώνονται, ενώ ο νέος δήμος Αγράφων με χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τους τέσσερις εκ των πέντε δήμων του.
Τα κρυφά χρέηΒέβαια δεν είναι μόνο τα φανερά χρέη, αλλά και τα "κρυφά". Τα λεγόμενα "μαύρα" χρέη που υπάρχουν σε πολλούς δήμους. Πρόκειται στην ουσία για αναθέσεις έργων σε μικροεργολάβους με προφορική εντολή απευθείας από τους δημάρχους ή τους αντιδημάρχους.Ωστόσο, οι αναθέσεις αυτές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πραγματικές, αλλά αμφισβητούμενες, αφορούν κυρίως εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συνήθως σε εποχές με ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν οι δήμαρχοι καλούνται να δώσουν άμεση λύση, χωρίς να μπουν στην χρονοβόρα διαδικασία της ανάθεσης έργου που προϋποθέτει απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής.Πρόκειται για έργα καθαρισμού δρόμων από καταπτώσεις βράχων, διανοίξεις δρόμων από κατολισθήσεις, διευθετήσεις χειμάρρων και δεκάδων έργων που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Ο νόμος καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως αμέσως μετά την προφορική ανάθεση έργου για την αντιμετώπιση απροβλέπτων γεγονότων, να συνταχτεί συμφωνητικό και να εγκριθεί από την Δημαρχιακή Επιτροπή.Στην πλειοψηφία τους, όμως, ποτέ δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα, σήμερα δεκάδες εργολάβοι να διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσά που ξεπερνούν κατά τις πρόχειρες εκτιμήσεις τα 2 εκατ. ευρώ.Μόνο στον δήμο Καρπενησίου, σήμερα, υπάρχουν "μαύρα" χρέη που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ από προφορικές αναθέσεις τα τελευταία 4 χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2009 τα «Ευρυτανικά Νέα», σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, αποκάλυψαν ένα ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο, μια λίστα με ονόματα εργολάβων και τα αιτούμενα ποσά που ο δήμος χρωστούσε. Το έγγραφο εκείνο έδειχνε ένα χρέος της τάξης των 400.000 ευρώ. Στο ίδιο ρεπορτάζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν "κρυφά" χρέη στον δήμο Καρπενησίου, το συνολικό ποσό των οποίων δεν μπορούσε να προσδιορίσει, αλλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αποπληρωθούν, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα. Από την άλλη, ωστόσο, οι εργολάβοι έχουν ήδη προβεί σε μηνύσεις κατά της δημοτικής αρχής και απαιτούν την εξόφλησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ!Τα "κρυφά" χρέη στο δήμο Καρπενησίου
Θα τα αποδεχθεί ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης;
Με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των “Ευρυτανικών Νέων” τον Αύγουστο του 2009 αποκαλύψαμε μία ανεπίσημη, αλλά παραδεκτή - από τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Καραμπά- λίστα με οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου προς ιδιώτες.Συνολικά τα ποσά της λίστας άγγιζαν τις 400.000 ευρώ, χρήματα που όμως δεν φαίνονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία του δήμου και αφορούν κατασκευή μικροέργων, διάφορων εργασιών, παροχή υπηρεσιών κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας ανάθεση, η οποία δόθηκε προφορικά, είτε από τον ίδιο τον δήμαρχο, είτε από αντιδημάρχους.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανεπίσημο έγγραφο που δημοσιεύσαμε, αποτελεί μία μικρή μόνο λίστα απαιτήσεων που ο δήμος χρωστά σε τοπικούς εργολάβους. Ειδικότερα, το έγγραφο αφορούσε χρέη μέχρι και το τέλος του 2006.Από το 2007 και μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ακόμη “απευθείας αναθέσεις” με προφορική εντολή για μικροέργα που προκύπτουν, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι πολλά από αυτά έχουν γίνει για μικροπολιτικούς λόγους.
Λέγεται ότι τα πραγματικά ανεπίσημα χρέη του δήμου Καρπενησίου ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Ήδη κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει και στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας.Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης θα αποδεχθεί χρέη που δεν αποδεικνύονται, αλλά είναι πραγματικά.Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του δήμου που αναλαμβάνει, ενώ ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, καθώς και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Βαγγέλης Καρφής σε δηλώσεις τους στα “Ευρυτανικά Νέα” έχουν ξεκαθαρίσει ότι παραδίδουν έναν εύρωστο οικονομικά δήμοhttp://www.evrytanika.com

Ορκίστηκε ο Δημήτρης Τάτσης


Ορκίστηκε ο Δημήτρης Τάτσης


Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία της Προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη, του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά, του Νομάρχη Κώστα Κοντογεώργου, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, των απερχόμενων Δημάρχων, Αγράφων, Φραγκίστας, Βίνιανης και Ασπροποτάμου, του Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας κ. Ν. Παυλέτση, εκπροσώπων αρχών και φορέων, των νεοεκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, ορκίστηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του νέου Δήμου Αγράφων. Στην τελετή της ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τάτσης βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν δίπλα του όλο το προηγούμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι θα είναι κοντά στους δημότες 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να δίνονται λύσεις στα όποια προβλήματα τω ν δημοτών.
Να ευχηθούμε στον Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο τους.
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, στο Κερασοχώρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για την εκλογή του Προέδρου του Δ.Σ. και των Δημαρχιακών Επιτροπών.Για να γιορτάσουν την κρίσιμη και συνάμα εορταστική ημέρα οι τοπικοί μας άρχοντες συγκεντρώθηκαν μετά το τελετουργικό της ορκωμοσίας σε ταβέρνα γειτονικού χωριού την κρεντη.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ» 24 ΕΚ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 64.732 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ» 24 ΕΚ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 64.732 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας
Πάνω από 24 εκ . ευρώ ήταν ο «Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση εφαρμογής του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις είτε του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είτε του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου μοιράστηκαν στους δήμους όλης της χώρας παραμονές των Χριστουγέννων, 24,34 εκ. ευρώ, που αφορούν: - Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ): 7,7 εκ. ευρώ, κονδύλια που διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων - Τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης: 5,4 εκ. ευρώ - Το φόρο Ζύθου: 5,3 εκ. ευρώ: - Τη λειτουργία των ΚΕΠ: 696 χιλ. ευρώ - Τις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις έτους 2008 και 2009 για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς: 609 χιλ ευρώ
Κατανομή ποσού 7.749.050 € από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού Στερεάς Ελλάδας εκ των οποίων 28.767,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.
Κατανέμετε από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Έσοδα υπέρ Δήμων & Κοινοτήτων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας» (Νο 33-05-0154) ποσό 7.749.050 € σε Δήμους και Κοινότητες του Κράτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που είναι
προσαρτημένες στην παρούσα απόφαση, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Τα ως άνω ποσά αποτελούν έσοδο της κατηγορίας «Έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών» και του Κ.Α. 0441.01 με τίτλο «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – κατανομή του 15% (παρ. 19, άρθρο 24 ν. 2130/1993)» του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2010 των δικαιούχων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων (παρ.20 άρθρου 24
ν.2130/1993).
Τα ποσά θα αποδοθούν στους δικαιούχους ΟΤΑ με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης Νομών των Περιφερειών του Κράτους, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή με τις οικείες καταστάσεις, παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τα ποσά που
αποδίδονται σε αυτούς.
ΟΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
501 Δ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 2.885,0
502 Δ ΑΓΡΑΦΩΝ 3.236,0
503 Δ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2.525,0
504 Δ ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.532,0
505 Δ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 2.065,0
506 Δ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 7.241,0
507 Δ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 1.279,0
508 Δ ΠΟΤΑΜΙΑΣ 1.881,0
509 Δ ΠΡΟΥΣΣΟΥ 2.141,0
Δ ΦΟΥΡΝΑ 1.609,0
511 Δ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ 2.373,0
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 28.767,00 Ε

Επιχορήγηση Ο.Τ.Α. με ποσό 5.469.147,00 € από μεταβιβασθείσες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, για τη μερική απασχόληση, εκ των οποίων 35.965,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.

Εγκρίνετε, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 5.469.147,00 €, σε Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης, που προσλαμβάνεται στα πλαίσια της υλοποίησης εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων των ανωτέρω, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, στα πλαίσια του ν. 3250/04,
OTA Ευρυτανίας
315 Δ.ΑΓΡΑΦΩΝ 6.667,00
316 Δ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 6.665,00
317 Δ. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 4.000,00
318 Δ. ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.333,00
319 Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 1.333,00
320 Δ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 5.970,00
321 Δ. ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 2.666,00
322 Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ 2.000,00
323 Δ. ΠΡΟΥΣΣΟΥ 4.000,00
324 Δ. ΦΟΥΡΝΑ 1.331,00
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 35.965,00 Ehttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

"Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..."


"Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..."


Γράφει ο Γιάννης Πεσλής
" Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα..." λέει το τραγούδι του μπάρμπα Στέφανου Καλύβα. Αντηχεί στ’ αυτιά και στο μυαλό, στην καρδιά μου κάθε μέρα τώρα που κοντεύουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Σκέπτομαι τα τζάκια και τις σόμπες στο χωριό που άναψαν και κάπνισαναυτές τις όμορφες χειμωνιάτικες μέρες, τις όμορφες μυρωδιές από τα μεζέδια που ψήθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τις άλλες γιορτές, τις παραδοσιακές τσιγαρίδες και το τσίπουρο αλλά και την καλή καρδιά στις παρέες πάνω απ’ όλα σ’ όλα τα σπίτια και τα καφενεία του χωριού.
Αναπολώ τα γεροντάκια που φύγανε από την ζωή και τους οποίους δεν θα ξαναδώ όταν ξαναγυρίσω στο χωριό και πάω να εκκλησιαστώ στον Άγιο Ταξιάρχη. Δακρύζουν τα μάτια μου όταν σκέπτομαι αυτούς που έμειναν πίσω και είναι σχεδόν καταδικασμένοι να περιμένουν την σειρά τους. Λυπούμαι και στενοχωριέμαι που τέτοιες μέρες θα ήθελα να ήμουν οικογενειακώς μαζί τους, γιατί αυτός ο Μάραθος είναι τόπος που με τραβάει σαν μαγνήτης. Για μένα είναι το λίκνο της οικογενείας μου και θεωρώ τιμή μου ότι λέω στον κόσμο ότι κατάγομαι απ’το χωριό του Κατσαντώνη. Μεγάλο βάρος και τιμή αυτό για όλους τους Μαραθιώτες, αλλά περισσότερο τόχουμε καμάρι μας εμείς που ζούμε στα ξένα. Παρόλο που έχω γεννηθεί στ’ Αγρίνιο, πάντοτε το είχα μέσα μου ν’ ανέβω στο χωριό και ήθελα να το κάνω με τον μακαρίτη τον πατέρα μου τον Γιώργο και τους δυο μπαρμπάδες μου τον Νίκο και τον Ηλία, όλοι γεννημένοι στον Μάραθο.
Ο Θεός δεν μου το επέτρεψε, αλλά αυτό δεν με άφησε να ξεχάσω αυτόν τον πόθο μου. Κάποτε, μετά από μερικές αναγκαίες επικοινωνίες ήρθα από την Αμερική, πήρα την μάννα μου από τ’ Αγρίνιο και με την γυναίκα και την κόρη μου, ανεβήκαμε στ’ άγια χώματα. Τα χώματα αυτά που κουβέντιαζαν οι γερόντοι και εγώ λες και με υπνώτιζαν όταν ήμουν μικρό παιδί, από την ευλάβεια με την οποία έλεγαν τον πόνο τους αυτές οι αγνές ψυχές. Μετά από μερική ταλαιπωρία στον δρόμο φράσαμε και σταματήσαμε από πάνω στο κοιμητήριο του χωριού και κοιτάξαμε απέναντι... Τα δάκρυα μου άρχισαν αμέσως γιατί αισθάνθηκα ότι ξύπνησαν και με καλωσόρισαν όλοι οι κοιμώμενοι συγχωριανοί μας που ξεκουράζονται εκεί αιώνια. Αφού σταμάτησα στον δρόμο πάνω απ’ το χωριό και κατεβήκαμε κάτω φτάσαμε στο καφενείο του θειου μου του Χρήστου Πεσλή. Εκεί μας περίμενε όλο στο Πεσλέϊκο σοι μας που με μεγάλη χαρά μας καλωσόρισε και μας έκανε να αισθανθούμε αυτό το γνήσιο Αγραφιώτικο αίσθημα της αγάπης μεταξύ συγγενών.
Εδώ για να είμαι ακριβής και χωρίς να τα παραλέω, θέλω να εξομολογηθώ, ότι δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω τα αισθήματα μου σε καμιά από τις τέσσερες γλώσσες που μιλώ. Θέλω όμως να ξέρετε ότι πήραν σάρκα και οστά όλες εκείνες οι ιστορίες που άκουγα για τον Αι-Ταξιάρχη και την εκκλησούλα στο κοιμητήριο που την έκτισε ο παππούς μου Ο Γιάννης του Σπύρου, με τα χέρια του. Αφού γνωρίσαμε το σοι και ταχτοποιηθήκαμε, μετά γνωρίσαμε και άλλους συγχωριανούς μας και εδώ είναι εκείνη η Αγραφιώτικη ψυχή που έκανε την παρουσία της και μας έκανε και αισθανθήκαμε λες και είχαμε γεννηθεί εκεί και είχαμε να ιδωθούμε χρόνια. Όλοι προσφέρθηκαν να κεράσουν η να μας εξυπηρετήσουν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτό το συναίσθημα δεν αγοράζεται με τίποτα. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Άγιο Ταξιάρχη να εκκλησιαστούμε, και εδώ τι να πει κανείς.
Το συναίσθημα που σε λούζει όταν μπαίνεις μέσα σ’ αυτόν τον ναό είναι σίγουρα ότι άδω είναι οίκος του Θεού. Η ευλάβεια που δείχνει όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα γεροντάκια, είναι κάτι που οι νεαροί μάλλον θα το νομίζουν σαν παραμυθένιο. Ο σεβασμός και η ειλικρίνεια που δείχνει ο ένας στον άλλον δεν περιγράφεται, είναι απλά γνήσια Αραιωτικά χαρακτηριστικά. Αυτά πονώ και ευελπιστώ να ξαναζήσω, στην δύση της ύπαρξης μου...δύσκολο μου φαίνεται το όνειρο. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, λένε αυτοί που δεν είναι Αγραφιώτες, εμείς απλά παραδίδουμε την σκυτάλη στα παιδία μας. Θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο συμβούλιο των Απανταχού Μαραθιωτών για όλες τους τις ενέργειες και να ευχηθώ στους επόμενους να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους προκάτοχους τους. Επίσης εύχομαι καλές γιορτές σε όλους τους Ευρύτατες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με υγεία και χαρά το Νέο Έτος 2011. Και αν όχι κάτι περισσότερο, Καλή αντάμωση στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι στην Ευρυτανία


Ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι στην Ευρυτανία


Με μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι ρίχνονται στη μάχη των τουριστικών κρατήσεων οι παραδοσιακοί προορισμοί των χειμερινών προορισμών προκειμένου να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους τουρίστες.
Η πρωταθλήτρια στις κρατήσεις από πλευράς πληροτήτων Αράχωβα απαντά με μειώσεις τιμών που ξεκινούν από 15% και φτάνουν το 30% σε σχέση με πέρυσι.Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας Ιωάννης Γεωργάκος υπογραμμίζει ότι οι πληρότητες για την πρωτοχρονιά αγγίζουν το 90% και για το λόγο αυτό πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν άμεσα, εάν επιθυμούν να καταλύσουν στην εν λόγω περιοχή. Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των ξενοδόχων της Αράχωβας, αυτές κινούνται από 50 ευρώ και φτάνουν τα 350 ευρώ στα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Οι ξενοδόχοι της Αράχωβας, όπως τονίζει ο κ. Γεωργάκος, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας ανακοινώνουν την πτώση κατά 50% των τιμών στις τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία το Σαββατοκύριακο για όσους προτιμήσουν την Αράχωβα από τις 9 Ιανουαρίου και μετά και για τη διάρκεια της εβδομάδας εκτός Σαββατοκύριακα.
Στο ίδιο μήκος κύματος των εκπτώσεων κινείται και η περιοχή της Ευρυτανίας, με τον κ. Ματζούφα πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής να μας δηλώνει ότι οι εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι να φτάνουν το 20%. Μάλιστα τονίζει ότι οι τιμές ξεκινάνε από 50 ευρώ και φτάνουν τα 200 ευρώ, με τις πληρότητες να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και για την πρωτοχρονιά.
Για όσους πάντως επιθυμούν να αλλάξουν το χρόνο στην περιοχή της Ευρυτανίας δωμάτια διαθέσιμα υπάρχουν, με τις κρατήσεις να κινούνται σε καλά επίπεδα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.Ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές στην περιοχή της Μαγνησίας (Πήλιο) που ακόμα και για το Σαββατοκύριακό της Πρωτοχρονιάς εκκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν τα 120 ευρώ.
Μιλώντας με την αντιπρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Μερόπη Γιαμάκου, επεσήμανε ότι η περίοδο των Χριστουγέννων δεν σημείωσε υψηλές πληρότητες στα καταλύματα (70% για λίγες ημέρες στα ορεινά ξενοδοχεία του νομού) με τα ξενοδοχεία της παραλίας να μην έχουν καθόλου τουριστική κίνηση.
Καταλυτικό ρόλο για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στα χειμερινά θέρετρα θα διαδραματίσει ο καιρός, καθώς τα χιονοδρομικά αυτή τη χρονική συγκυρία προσφέρονται μόνο για βόλτα και όχι για σκι, όπως τονίζουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες. Μια αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο και μπόλικο χιόνι στο Βελούχι είναι βέβαιο πως θα αλλάξει άρδην το σκηνικό της προσέλευσης των επισκεπτών. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εν τω μεταξύ ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, 2 μέρες πριν την ορκωμοσία που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, παρουσία της προέδρου της ΔΗΣΥ και μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη, προέβη στην ανκοίνωση των Αντιδημάρχων καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Καρπενησίου.
Σε απόλυτη επιβεβαίωση προηγούμενου ρεπορτάζ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, ο κ. Μπακογιάννης, όρισε τους 5 στενούς συνεργάτες του για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Δήμου που είναι:
1)Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, τον κ. Νικόλαο Σουλιώτη
2) Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας, Συγκοινωνίας, τον κ. Αθανάσιο Φέγγο
3) Οικονομικών, Προγραμματισμού & Διαφάνειας, τον κ. Δημήτρη Σταμάτη
4) Προώθηση Επιχειρηματικότητας, Τουριστικής Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας, τον κ. Χρήστο Γενιτσαρόπουλο
5) Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, τον Κλεομένη Λάππα.
Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ορίστηκε ο κ. Άρης Τασιός.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα η ορκωμοσία του Δ. Τάτση και του Δ.Σ. Αγράφων στο Κερασοχώρι


Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010
Σήμερα η ορκωμοσία του Δ. Τάτση και του Δ.Σ. Αγράφων στο Κερασοχώρι την Παρασκευή 31/12 του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος ανακοίνωσε τους Αντιδημάρχους

Σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Κερασοχώρι και πιο συγκεκριμένα στο κτίριο του Γυμνασίου, η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτό αναδείχτηκε από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, που αποτελείται από 27 μέλη, εκπροσωπούνται 16 μέλη από την παράταξη του νέου Δημάρχου και 11 από την παράταξη «Ανανέωση – Προοπτική»
Στον Συνδυασμό «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγράφων» (16 έδρες) του νέου Δημάρχου κ. Δημήτρη Τάτση εκλέχτηκαν κατά σειρά ψήφων ανά παλιό Δήμο οι: κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος, Ταξιάρχης Σβερώνης, Δημήτρης Τσιώλης, Δημήτρης Χαλιμούρδας, Κλεάνθη Φουρλίγκα, Θανάση Μπακούση, Αναστασία Κοφίνη, Δημήτρης Βελαέτης, Χρήστος Δημητρόπουλος, Πάνος Ζαχαράκης, Θωμάς Κακός, Πάνος Παπαδήμος, Δημήτρης Βούρτσας, Όλγα Διώτη, Νίκος Φούκας, Βάσω Φεγγούλη.
Με τον Συνδυασμό «Ανανέωση – Προοπτική» (11 έδρες) εκλέχτηκαν, ο επικεφαλής κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, και εν συνεχεία κατά σειρά ψήφων οι: κ.κ. Βαγγέλης Κατσιφός, Γιώργος Κίτσιος, Απόστολος Παπαθανάσης, Θεόδωρος Κατσιάδας, Θεόδωρος Τσιάμης, Γιώργος Τόλης, Νίκος Γεωργίου, Κώστας Μάκκας, Λεωνίδας Τελώνης και Πάνος Γκορόγιας.
Η εκλογή του νέου προεδρείου θα γίνει, σύμφωνα με την Εγκύκλιο 41/14.12.2010 του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου ΔΣ την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2010, στο Δημοτικό Κατάστημα Κερασοχωρίου.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Conditioner απ’ την κουζίνα σας


Conditioner απ’ την κουζίνα σας










Πατήστε για μεγέθυνση

Τα προϊόντα ομορφιάς και ειδικά σε περιόδους... ισχνών αγελάδων μοιάζουν απλησίαστα εξαιτίας του κόστους τους.

Η γυναικεία περιποίηση την ίδια στιγμή δεν θα μπορούσε να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Γι αυτό, μια καλή λύση προκειμένου να είστε όμορφες και... να εξοικονομήσετε λίγα χρήματα, είναι να φτιάξετε μόνες σας το μαλακτικό για τα μαλλιά σας.

Θα χρειαστείτε μόνο ένα αυγό και λίγη... από την επιδεξιότητά σας στο «χτύπημα».

- Χωρίστε πρώτα τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού

- Χτυπήστε το ασπράδι αρκετά

- Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας νερό στον κρόκο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα

- Ανακατέψτε το μείγμα του κρόκου με το ασπράδι

- Βρέξτε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό και στραγγίστε τα για να μη τρέχουν

- Βάλτε από το μείγμα που φτιάξατε στο κεφάλι σας και κάντε απαλό μασάζ στο κρανίο

- Ξεπλύνετε με κρύο νερό κι επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα που φτιάξατε http://www.real.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ
Εύχομαι καλές γιορτές και το 2011 να είναι μια χρονιά δημιουργική, ειρηνική, με υγεία και προσωπική ευτυχία για όλους.Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά θα είναι και χρονιά μεγάλων αλλαγών. Αυτή την εποχή, που οι αντοχές όλων υφίστανται μια σκληρή δοκιμασία, οι πολίτες και η πολιτεία θα πρέπει να συντονίσουν το βηματισμό τους για να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο. Να διαμορφωθεί ένας νέος κώδικας αξιών που θα προσδιορίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, θα δημιουργεί μια καινούργια συνθήκη στο δημόσιο βίο, και θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.Το 2011 είναι παράλληλα η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Στο νέο μας ξεκίνημα, φιλοδοξούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με ευθύνη, εργατικότητα, ευαισθησία και αισιοδοξία, θέλουμε να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες της.Καλές γιορτές, καλή χρονιά

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Σαρακατσάνων

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Σαρακατσάνων

Οι Σαρακατσαναίοι πιστεύουν πως, όταν γεννήθηκε ο Χριστός, οι βοσκοί ήταν οι πρώτοι που πήγαν και προσκύνησαν και γι αυτό είναι ευλογημένοι.Πήγαιναν στην Παναγία κουλούρα ψημένη στα κάρβουνα,την οποία ζυμώναν και έφτιαχναν οι γυναίκες και την ονόμαζαν Χριστόκλουρα.Η Χριστόκλουρα έπρεπε να είναι κεντητή. Τα κεντήματα στη Χριστόκλουρα, οι Σαρακατσάνες τα σχεδίαζαν με τα δάχτυλα, το πιρούνι, το μαχαίρι και το φλιτζάνι. Τα σχέδια συμβόλιζαν τα πρόβατα, τα άλογα, τη στάνη, τη στρούγκα και άλλα.Από την παραμονή των Χριστουγέννων άναβαν τη φωτιά και δεν την άφηναν να σβήσει δώδεκα ημέρες, όσες δηλαδή ήταν και τα «παγανά».Τα «παγανά», «οι καλικάτζαροι» ήταν τα «όξω από δω» και άμα έβλεπαν αναμμένη τη φωτιά δεν ζύγωναν. Επιπλέον γύρναγαν την πυροστιά ανάποδα κι έριχναν αλάτι μέσα στη φωτιά για να ακούγεται το σκάσιμο του αλατιού και να σκιάζονται τα παγανά. Πάνω απ’ την πόρτα του καλυβιού κρέμαγαν κλαράκια αγριοτριανταφυλλιάς – σπραγγιάς – παλιουριάς και κρανιάς για να κρατάνε μακριά τα παγανά.Την Παραμονή επίσης προμηθεύονταν απ’ την κοντινή πόλη τα «καλούδια» με τα οποία φίλευαν τα παιδιά κυρίως, αλλά και τους μεγάλους, που θα πήγαιναν στα κονάκια τους για να τους ευχηθούν.Τα παιδιά απ’ την Παραμονή συνεννοούνταν για το τι θα κάνουν όταν ξημερώσει Χριστούγεννα και για να είναι προετοιμασμένα πήγαιναν στο «Λόγγο». Εκεί το καθένα έκοβε χλωρά κλαράκια πουρνάρια, γιατί όταν θα τα έβαζαν φωτιά καθώς καίγονταν «πριτσιάναγαν», τριζοβολούσαν. Γι’ αυτό και το λέγαν «Πριτσιατσιά». Έκοβαν δε τόσα κλαράκια όσα θα ήταν και τα καλύβια στα οποία θα πήγαιναν για τις ευχές. Ανήμερα τα Χριστούγεννα σκέπαζαν τα εικονίσματα του καλυβιού, με κόκκινο πανί , τα οποία ξεσκέπαζαν μόνο την Πρωτοχρονιά και τα ξανασκέπαζαν μέχρι τα Φώτα.Τα παιδιά, πρωί τα Χριστούγεννα, μ’ έναν τρουβούλι στον ώμο και τα κλαράκια στα χέρια μπαίνοντας στο καλύβι, αφού καλημέριζαν και φιλούσαν από σεβασμό το χέρι των μεγαλυτέρων, πήγαιναν και κάθονταν στα γόνατα δίπλα στην φωτιά.
Οι Σαρακατσάνοι προτιμούσαν να προηγείται ένα κορίτσι για να γεννιούνται θυλγηκά αρνιά . Εκεί, κάθε ένα, έβαζε το πουρναράκι στην φωτιά κουνώντας το πέρα δώθε κι έλεγε: ¨Αρνιά – Κατσίκια – πιδιά – νφάδες – γαμπροί – ’γεια κι δύναμη κι απ ούλα τα καλά¨Τα παιδιά κάθονταν την ώρα που έλεγαν τις ευχές ¨για να παίρνουν οι πρατίνες τ’ αρνιά τ’ς και να μην τ’ αφήνουν¨. Τα πουρναρόκλαδα έπρεπε να «πριτσιανιάν», να τριζοβολούν, την ώρα που λέγαν τις ευχές «για να βελάζουν τ’ αρνιά». Αν τα κλαράκια δεν πριτσιάναγαν πίστευαν ότι «δεν θα ’ναι καλή χρόνια και δεν θα βελάζουν τα αρνιά». Δηλαδή δεν θα έχουν πολλά γεννητούρια.
Η νοικοκυρά ύστερα από τις ευχές έδινε στα παιδιά διάφορα «καλούδια» δηλαδή καραμέλες – χαρούπια – ξερά σύκα – καρύδια – μήλα και ότι άλλο είχε ευχαρίστηση.Λεφτά δεν έδιναν, μόνο καλούδια έδιναν, γιατί της ευχές έπρεπε να τις γλυκάνουν.( Φεύγουν τα παιδιά –Έτρχονται οι μεγάλοι) Στους μεγάλους ,οι οποίοι έκαναν ακριβώς της ίδιες ευχές, εκτός από καλούδια πρόσφεραν και κρασί με μεζέδες. Λόγω της γιορτής, την οποία γιόρταζαν και αρκετοί την ονομαστική τους γιορτή, οι άνδρες στρώνονταν στην τάβλα έτρωγαν έπιναν κι έπιαναν το τραγούδιΑπόψε στο Σπιτάκι μου , είχα χαρά μεγάλη.Τον άγγελο μου γιόρταζα,και το Θεό δοξάζω Και την κυρά την Παναγιά πολύ την ΠροσκυνάωΝα μου χαρίσει τα κλειδιά, κλειδιά του Παραδείσου,ν΄ανοίξω τον Παράδεισο http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ευχές της προέδρου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" κ.Ντόρας Μπακογιάννη


Ευχές της προέδρου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" κ.Ντόρας Μπακογιάννη






«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, γραικάτε, διέτε, μάθετε, τώρα Χριστός γεννιέται. Γεννιέται κι ανατρέφεται στο μέλι και στο γάλα. Το μέλι τρων' οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες και το μελισσοβότανο δώστε στα παλληκάρια»ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.ΚΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.!Γράψτε και εσείς τις ευχές σας πατώντας στα σχόλια...ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΓΚΑΣ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.ΚΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.!

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας


«Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας

O ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος το Δ.Σ. του Οργανισμού με την με αριθμ. 4861/14-12-2010 απόφασή του, αποφάσισε την αναστολή της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, στις 31-12-2010, διότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01). Βάσει του ως άνω καθεστώτος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.
Το ανωτέρω πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ως προς το καθεστώς ενίσχυσης, ως προς τον ανώτατο αριθμό επιχορηγουμένων θέσεων, καθώς και ως προς την κατηγορία των επιχειρήσεων με βάση τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν, θα βασίζονται πλέον στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Μετά την τροποποίηση και την σχετική πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ίδιο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Tο... 2094 θα ξανασυμβεί (VIDEO)


Tο... 2094 θα ξανασυμβεί (VIDEO)

22/12/2010 9:55:00 πμ










Η έκλειψη της σελήνης, που για πρώτη φορά μέσα σε 400 χρόνια συμπίπτει και με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μάς «έβαλε» και επίσημα στην καρδιά του χειμώνα.

Σύμφωνα με τη NASA, το αστρονομικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1638 και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι το 2094.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 6:33 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) σήμερα το πρωί και διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες.
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, η σκιά της γης κάλυψε πλήρως το δορυφόρο της.

Το φαινόμενο ήταν ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική http://www.real.gr

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες φοβίες


Χριστουγεννιάτικες φοβίες

21/12/2010 8:05:00 μμ










Χριστούγεννα, χαρά, ξενοιασιά, χαμόγελα. Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά μετατρέπονται στον χειρότερό σας εφιάλτη και δεν μπορείτε να μπείτε στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών; Ακόμη και τα Χριστούγεννα έχουν τις φοβίες, τα άγχη και τις ανησυχίες τους. Το glamour.com παρουσιάζει τις κυριότερες φοβίες των ημερών.

Η φοβία της single

Όπου και αν κοιτάξετε βλέπετε χαρούμενα ζευγάρια να αγκαλιάζονται υπό το φως των χριστουγεννιάτικων κεριών και νιώθετε πιο μόνη από ποτέ. Μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνη. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν έχετε αγόρι μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα και αποστασιοποιηθείτε από αυτό το ανόητο στερεότυπο. Χαμογελάστε! Δείτε το σαν μια ευκαιρία για να βγείτε έξω με μια φίλη σας και να φλερτάρετε ανενόχλητη.

Η φοβία των χρημάτων

Τα Χριστούγεννα συνδέονται άμεσα με τα ψώνια. Γυναίκες και παιδιά έχουν σίγουρα την τιμητική τους. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα επιβάλλει καλώς ή κακώς ένα μίνι καταλανωτικό όργιο. Τι γίνεται όμως αν δεν διαθέτετε και την ανάλογη τσέπη; Σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην κάνετε τα τυπικά αλλά και πολυέξοδα δώρα. Προτιμήστε δώρα φτιαγμένα απ’ τα χεράκια σας και χαρίστε τα σε όσους πραγματικά νοιάζονται για σας.

Η φοβία της οικοδέσποινας

Το να αναλάβετε ρόλο οικοδέσποινας σε ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους, ακόμη και πανικού. Κλέψτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και βρείτε τι πραγματικά σας αγχώνει. Ζητήστε βοήθεια και να είστε σίγουρες πως δεν θα σας την αρνηθούν. Απευθυνθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας και μοιραστείτε τις δουλειές.

Η φοβία του ταξιδιού

Χριστούγεννα είναι... ένα ταξιδάκι θα το κάνω, σκέφτεστε. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να φροντίσετε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια, λαμβάνοντας υπόψιν καιρικές συνθήκες, ώρες πτήσεων, οργάνωση βαλίτσας κ.ο.κ.; Ε... τότε είναι που σας πιάνει μια μίνι κρίση πανικού. Δεν υπάρχει λόγος. Προετοιμαστείτε σωστά, ζητήστε βοήθεια και στη χειρότερη των περιπτώσεων ακυρώστε το, μείνετε σπίτι και μεταθέστε το για πιο μετά. Ίσως όταν ο καιρός γίνει επιτέλους σύμμαχός σας.

Η φοβία της δουλειάς

Όταν όλοι οι άλλοι παίρνουν ρεπό, εσείς πρέπει να είστε νωρίς νωρίς στο γραφείο. Συμβαίνει και αυτό. Μην σας πιάνει όμως κατάθλιψη. Δείτε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Αυτές οι γιορτινές μέρες στο γραφείο μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευχάριστες. Οι άλλοτε πιεστικές προθεσμίες χαλαρώνουν, οι συνάδελφοι χαμογελούν και επικρατεί μια πρωτοφανής ησυχία.

Η φοβία του χριστουγεννιάτικου πνεύματος

Θεωρείτε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά όταν πιάνετε τον εαυτό σας να μην αισθάνεται την απίστευτη χαρά που βιώνουν όλοι οι άλλοι τις γιορτινές αυτές ημέρες. Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αφήσετε στην άκρη όλες τις καθημερινές σας έννοιες και να μπείτε στο χαρούμενο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Μιλήστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα γι’ αυτά που σας απασχολούν φροντίζοντας παράλληλα να μην καταστρέψετε και τη δική τους χαρά. Μην στεναχωρΙέστε αν δεν έχετε τη διάθεση να παρευρεθείτε σε όλα τα πάρτι που σας καλούν. Μπορείτε πολύ απλά να πείτε όχι.

Η φοβία των συγγενών

Τα Χριστούγεννα είναι ως γνωστόν μια καθαρά οικογενειακή γιορτή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει για μια ακόμη φορά να συναντήσετε όλους τους συγγενείς σας, αγαπημένους και μη, προσπαθώντας να μην κακοκαρδίσετε κανέναν. Μην απελπίζεστε. Κάντε λιγάκι υπομονή... δυο μέρες είναι! Φανείτε ευγενική, ωστόσο μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει το κέφι. Αφήστε τους άλλους να τσακώνονται και επιβραβεύστε τον εαυτό σας με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί.

Ο φόβος των υποχρεώσεων

Πάρτι, πάρτι πάρτι, μεσημεριανό, δείπνο, ρεβεγιόν κ.λπ. Αν η κοινωνική σας ζωή μοιάζει κάπως υπερφορτωμένη, θυμηθείτε ότι ο Ιανουάριος είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε. Δεν είναι λοιπόν κακό να πείτε και σε κάποιους όχι, μεταθέτοντας τη συνάντηση για μετά τη Πρωτοχρονιά.

Η φοβία της... ξενιτιάς

Έρχονται Χριστούγεννα και εσείς βρίσκεστε μακριά απ’ την οικογένειά σας. Μην σας παίρνει από κάτω. Βρείτε μια προσωρινή οικογένεια. Ο εορτασμός με φίλους αποτελεί μια εξίσου καλή επιλογή όπως επίσης και η συμμετοχή σε μια χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση. Θα σας γεμίσει με ευχάριστα συναισθήματα, δίνοντάς σας έναν ενεργό ρόλο, αφού θα προσφέρετε χαρά σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη http://www.real.gr

Mολυσμένο χιόνι στη “στέγη του κόσμου”


Mολυσμένο χιόνι στη “στέγη του κόσμου”

21/12/2010 7:05:00 μμ










Όσοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Έντμουντ Χίλαρι στη «στέγη του κόσμου» θα πρέπει να έχουν μαζί τους προμήθειες νερού.

Κι αυτό διότι βρέθηκαν επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού και καδμίου σε δείγματα χιονιού από το Έβερεστ των Ιμαλαΐων.

Τα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό βαρέα μέταλλα βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θεωρεί αποδεκτά η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Ο Bill Υeo, σπουδαστής στο πανεπιστήμιο "University of Southern Maine in Gorham" συνέλεξε δείγματα χιονιού και εδάφους από διαφορετικά υψόμετρα μεταξύ των 5334 και των 7772 μέτρων.

Σε όλα τα δείγματα χιονιού βρέθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού και καδμίου, ενώ στα δείγματα εδάφους εντοπίστηκε υψηλό αρσενικό.

Η καθηγήτρια του "University of Southern Maine in Gorham", Samantha Langley-Turnbaugh σημείωσε πως οι ορειβάτες πίνουν λιωμένο χιόνι για να επιβιώσουν και η μόλυνση του χιονιού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Τα ακριβή αίτια της μόλυνσης του χιονιού στο Έβερεστ δεν έχουν διακριβωθεί. Εικάζεται πως ευθύνεται η μόλυνση του αέρα από την «ανθούσα» ασιατική βιομηχανία και η μεταφορά των βαρέων μετάλλων στο Έβερεστ από τους ανέμους http://www.real.gr

Ευεργετικά για το περιβάλλον τα φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα

21/12/2010 6:55:00 μμ










Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, που πωλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε κεντρικά σημεία των ελληνικών πόλεων, όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά ωφελούν το περιβάλλον, σύμφωνα με τους καλλιεργητές του είδους.

Ο Γιάννης Τσιούνης από το Καρπενήσι, του οποίου η οικογένεια καλλιεργεί και πουλά έλατα από το 1966, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

«Όταν το κράτος μάς παραχώρησε χωράφια με καστανιές, φυτέψαμε γύρω στα 4.000 έλατα, ακριβώς γι αυτό τον σκοπό. Τα άγρια έλατα φύονται πολύ εύκολα σε τέτοιου είδους χωράφια, γιατί το χώμα της καστανιάς είναι πολύ θρεπτικό για τα έλατα».

Διευκρινίζει δε πως «τα παλιά μεγάλα έλατα δεν τα πειράζουμε. Αυτά ρίχνουν τους σπόρους τους στο έδαφος και φυτρώνουν από κάτω άλλα μικρότερα, κάποια από τα οποία κόβουμε κάθε χρόνο και τα πουλάμε στην Αθήνα για Χριστουγεννιάτικα».

Τα έλατα σε αυτά τα χωράφια δεν μειώνονται αν και οι καλλιεργητές κόβουν 200 με 300 κάθε χρόνο. «Αντίθετα, αυξάνονται, γιατί εκεί που κόβεται ένα σχετικά ψηλό δέντρο, από κάτω έχουν ήδη αρχίσει να φυτρώνουν άλλα μικρότερα. Αν δεν κοπεί το μεγάλο έλατο, τα μικρότερα δεν μεγαλώνουν».

Με αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Τσιούνη, το καλό για το περιβάλλον είναι διπλό: «Γίνεται αναγέννηση του χωραφιού με τις καστανιές και βοηθιούνται και τα μικρά έλατα να μεγαλώσουν».

Η πολιτεία έχει παραχωρήσει χωράφια σε γεωργούς από το 1966, ειδικά για την καλλιέργεια άγρια ελάτης, που προορίζεται για τις ανάγκες της γιορτινής αγοράς. Ανά την Ελλάδα υπάρχουν ειδικές φυτείες για την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικών δέντρων http://www.real.gr

Ήταν μια σπάνια έκλειψη!


Ήταν μια σπάνια έκλειψη!

21/12/2010 6:57:00 μμ Λογοθέτη Ελένη









Πατήστε για μεγέθυνση

Σήμερα τα ξημερώματα, έγινε ένα από τα πολύ σπάνια φαινόμενα στον κόσμο των πλανητών! Η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου (χειμερινό ηλιοστάσιο) συνέπεσε με ολική έκλειψη Σελήνης!

Αυτό είχε να συμβεί από τις 21 Δεκεμβρίου του έτους 1638 και είναι τόσο σπάνιο που θα ξαναγίνει σε 80 χρόνια. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094!

Το φαινόμενο ήταν πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία και κράτησε περίπου μια ώρα!

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA από την έκλειψη σε διάφορα μέρη της Γης, κόβουν την ανάσα http://www.real.gr

Καμιά παράταση φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας


Καμιά παράταση φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας


Δεν θα δοθεί τελικά παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και καλεί τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ΙΧ να προμηθευτούν έγκαιρα τα σήματα.
Επίσης αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η εκτύπωση και η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας του 2011 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια.
Η τελευταία παρτίδα περιελάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.Η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίουhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι χριστουγεννιάτικες... παρασπονδίες βλάπτουν


Οι χριστουγεννιάτικες... παρασπονδίες βλάπτουν












Χριστούγεννα, πλούσια δείπνα, αρκετό ποτό... Είναι σύνηθες φαινόμενο τις περιόδους εορτών ένα ποτηράκι παραπάνω να προκαλεί από απλή ζάλη μέχρι βαρύ μεθύσι. Πώς θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τις επιπτώσεις του; Η Sun δίνει τις κατάλληλες συμβουλές:

Το νερό αποτελεί μια σίγουρη σανίδα σωτηρίας, καθώς βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος. Ως γνωστόν το αλκοόλ είναι διουρητικό και μπορεί πολύ εύκολα να σας αφυδατώσει, προκαλώντας σας παράλληλα τον συνηθισμένο ανυπόφορο πονοκέφαλο.

Πάρτε παρακεταμόλη. Πολλές φορές είναι ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθετε σε ένα επίμονο hangover.

Εναλλακτικά προτιμήστε έναν φρέσκο χυμό φρούτων ή ένα ισοτονικό ποτό. Τα φρούτα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάνοντάς σας να αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν αισθητά τον πόνο στο στομάχι για τον οποίο συνήθως ευθύνεται το αλκοόλ.

Ξεκουραστείτε. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αρχικά, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί, προκαλεί σοβαρές διαταραχές ύπνου αργότερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναπληρώστε λοιπόν τις χαμένες ώρες και χαρίστε στον εαυτό μερικές extra στιγμές χαλάρωσης.

Το ξέρατε ότι:

- Τα ανθρακούχα ποτά επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ;

- Το να αμελήσετε κάποιο γεύμα μπορεί να προκαλέσει μείωση σημαντικών για τον οργανισμό πρωτεϊνών;

Ύπνος

Πιείτε τον τελευταίο σας καφέ τουλάχιστον 8 ώρες πριν κοιμηθείτε. Σίγουρα όχι αργότερα.

Φάτε το τελευταίο σας γεύμα 2 ώρες πριν από τον ύπνο. Προτιμήστε πιάτα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες καθώς προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

Πείτε όχι στα γλυκά. Τα μεγάλα ποσοστά ζάχαρης που περιέχουν είναι ικανά για να επιδράσουν αρνητικά στον μεταβολισμό σας.

Πείτε ένα μεγάλο «ναι» στο χαμομήλι και τις εξαιρετικές χαλαρωτικές του ιδιότητες.

Άσκηση την επόμενη ημέρα

Γυμναστείτε για να διατηρήσετε τη φόρμα σας και όχι για να αναβαθμίσετε το επίπεδό σας.

Κάντε ασκήσεις που γνωρίζετε καλά ή απευθυνθείτε σε ένα προσωπικό γυμναστή.

Δώστε προσοχή τους πιθανούς τραυματισμούς. Ένα επίμονο hangover μπορεί πολύ εύκολα να αυξήσει τους κινδύνους.

Προτάσεις

Περπατήστε για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ο καθαρός αέρας θα βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, ενώ η άσκηση θα αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς απαλύνοντας τον πονοκέφαλο και τους πόνους του σώματος.

Μην επιχειρήσετε το τρέξιμο εκτός σπιτιού αν δεν αισθάνεστε τελείως σίγουροι με τον εαυτό σας.

Παρακολουθήστε μαθήματα. Προτιμήστε τις χαλαρωτικές ιδιότητες της yoga και αποφύγετε τα βάρη.

Το κολύμπι αποτελεί μια εξίσου καλή εναλλακτική http://www.real.gr

Η Ντόρα στην ορκωμοσία του Κώστα Μπακογιάννη


Η Ντόρα στην ορκωμοσία του Κώστα Μπακογιάννη


Για να δούμε θα τα πιούν τώρα τα τσιπουράκια τους η γνωστή παρέα ή...μετά τα τελευταία γεγονότα περί κυνηγιού.....θα κλείσει την Ντόρα εντός οικίας και prive...
Το τερπνόν μετά του... αναγκαίου θα συνδυάσει η Ντόρα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι όπου θα βρεθεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το τερπνό, δηλαδή το ευχάριστο, θα είναι η παρουσία της στην ορκωμοσία του γιού της Κώστα, ως νέου δημάρχου.
Η διαδικασία έχει οριστεί για την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου στις 10 το πρωί.
Το αναγκαίο είναι η ξεκούραση καθώς η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θέλει να γεμίσει τις μπαταρίες της ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος και των σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα επιχειρήσει να πάρει το 2011http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Ακολουθούν σημεία, από την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, στη συζήτηση στη Βουλή (19/12) για τον προϋπολογισμό




Ακολουθούν σημεία, από την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, στη συζήτηση στη Βουλή (19/12) για τον προϋπολογισμό.

για την κυβέρνηση:
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει και σήμερα μια λανθασμένη πολιτική. Γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημόσιου τομέα, όπου κρύβονται -οι εξοργισμένοι σήμερα- κομματικοί στρατοί. Πιέζοντας με τον τρόπο αυτό υπέρογκα τον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο και μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Πρόκειται για μια επιλογή που δεν την επέβαλλε η τρόικα, την αποφασίσατε εσείς, όπως εσείς έχετε και την ευθύνη και για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και για την προσαρμογή σε δόσεις, που αυξάνει τον συνολικό δανεισμό και διατηρεί υπαρκτό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.»

για τα Μέσα Ενημέρωσης:
«Μιλάμε για δίωξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και για την υποχρεωτική καθιέρωση της απαγόρευσης χρήσης μετρητών μεταξύ επιχειρήσεων για πάνω από 1500 Ευρώ όταν παραμένει ατελέσφορη επί δύο κυβερνήσεων η υπόθεση των αγνώστου προελεύσεως 5,5 εκ. του γνωστού εκδότη και τηλεπερσόνα του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη, που με ανεξήγητο τρόπο εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς του και κανείς να μην θεωρεί ότι πρέπει να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, οι πολίτες εντός του συστήματος και οι πολίτες εκτός του συστήματος. Και δεν είναι μόνο αυτό κύριε υφυπουργέ. Είναι ότι όλοι μας θεωρούμαστε από τον κόσμο υπαίτιοι γιατί λενε τον φοβάστε γι' αυτό δεν τον κυνηγάτε γι΄ αυτό είσαστε μουγγοί στην Βουλή των Ελλήνων. Και σας πάω και στοίχημα ότι δεν θα υπάρχει και ένας δημοσιογράφος ο οποίος θα μεταδώσει αυτό το οποίο λεω εγώ σήμερα. Παραταύτα το χρωστάμε στον ελληνικό λαό.»

για την τροπολογία που κατέθεσε η Συμμαχία:
«Καταθέσαμε μια τροπολογία όπου αν μη τι άλλο ο αθώος που κατηγορείται αδίκως πολύ γρήγορα θα μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του διότι με τη θέλησή του δεν θα δεχθεί την παραγραφή. Είναι μια μικρή τροπολογία που θα διευκολύνει όμως γιατί θα λάμψει η αλήθεια.»

για τον ιδιωτικό τομέα:
«Περισσότεροι από 170.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τις δουλειές τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται ότι προτιμά (η κυβέρνηση) να χάνονται θέσεις παραγωγικές, χιλιάδων μικρών επιχειρηματιών και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που δημιουργούν πλούτο. Γιατί εκεί φαίνεται ότι βρίσκονται τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, κατά το κομματικό μας σύστημα. Εκεί μπορεί οι άνθρωποι να απολύονται χωρίς διαδηλώσεις, χωρίς απεργίες, χωρίς να χάνουν τον ύπνο τους οι κομματάρχες, που δεν τους διόρισαν και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν τους εκπροσωπούν. Αυτό δεν είναι πλέον ανεκτό.»

για ένα ανεκτό δίκτυ προστασίας:
«Την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. Ευρώ, που μειώθηκε κατά 145 εκ το 2010 . Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί με περικοπές από το κονδύλι της Βουλής (10 εκ.), τα από ο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (με μείωση από τα 75 στα 55 εκ.), και με την καθιέρωση αυξημένου τέλους αλληλεγγύης στις μεγάλες συντάξεις πολιτικού χαρακτήρα για τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί αντίστοιχες εισφορές (συντάξεις βουλευτών, ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, Διοικητών Οργανισμών και Τραπεζών κ.λπ. με απόδοση 20 εκ. ευρώ), και τέλος από την μεταφορά 100 εκ. από τον πόρο που πληρώνεται για την ΕΡΤ στον τακτικό προϋπολογισμό, με αντίστοιχες περικοπές στον αριθμό των κρατικών σταθμών.»

για το μνημόνιο:
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται, όπως κάποιοι νομίζουν υπό ξένη κατοχή. Απλώς δημιουργήσαμε μια κοινωνία εξαρτημένη από το δανεισμό και πρέπει τώρα να απεξαρτηθούμε γιατί σταμάτησαν να μας δανείζουν. Αν δεν θέλουμε το μνημόνιο και την τρόικα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τους ζητάμε απλώς να μην μας δώσουν την επόμενη δόση. Δεν το κάνουμε γιατί απλούστατα ξέρουμε ότι τότε θα ζήσουμε πολύ χειρότερα, με τις δικές μας δυνάμεις μόνο και χωρίς την ξένη βοήθεια, στην περίοδο της απεξάρτησης. Αντί λοιπόν να παραμυθιάζουμε εαυτούς και αλλήλους, αντί να φαντασιωνόμαστε ανύπαρκτες «κατοχές» και ανύπαρκτες «εθνικές αντιστάσεις», ας βρούμε τη δύναμη να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και ορθολογισμό και να κάνουμε επιτέλους το καθήκον μας αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.»

Απορρίφθηκε η επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου


Απορρίφθηκε η επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου
Με μελέτη “στο πόδι” πήγαν να πάρουν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ
Τι είχες Γιάννη;;;Μμμ.....Tι είχα πάντα!!!
Ο φάκελος της μελέτης που συνέταξε άρον - άρον το Νοσοκομείο Καρπενησίου και κατέθεσε η Νομαρχία Ευρυτανίας ήταν ελλιπής. Σύμφωνα με την περιφέρεια, έλειπαν η οικοδομική άδεια των κτιριακών επεκτάσεων, ενώ δεν υπήρχαν περιβαλλοντικές και εδαφικές μελέτες.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το υπ. αριθμ. 9347/7-12-2010 έγγραφό της, το οποίο υπογράφει η Γενική Γραμματέας κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, απέρριψε το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου «ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» μέσω του ΕΣΠΑ, που κατέθεσε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Καρπενησίου, η Νομαρχία Ευρυτανίας, λόγω σοβαρών ελλείψεων στον φάκελο κατάθεσης.
Η θρυλούμενη επέκταση του Νοσοκομείου Καρπενησίου είχε εξαγγελθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια. Μελετήθηκε και ανακοινώθηκε από πολλούς διοικητές του νοσοκομείου. Μάλιστα, κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ προμελέτη και έτυχε έγκρισης. Ωστόσο, ελλείψει οριστικών μελετών και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το θέμα κάπου “σκάλωνε”.Ήρθε όμως φέτος το πλήρωμα του χρόνου και το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανέλαβε να εκπονήσει τις μελέτες για την επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων.
Στην μελέτη προβλεπόταν, στην θέση που σήμερα είναι το κυλικείο, να ανεγερθούν νέα κτήρια που θα στεγάσουν τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, αλλά και νέα χειρουργεία, που είναι τόσο απαραίτητα.
Την εκπόνηση των μελετών και την συμπλήρωση του φακέλου ανέλαβαν άνθρωποι του νοσοκομείου, οι οποίοι όμως δεν είχαν εμπειρία. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται από την κατάληξη της υποβολής για χρηματοδότηση. Η μελέτη δεν προέβλεπε βασικές υποδομές απαραίτητες για να τύχουν χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά κονδύλια και μάλιστα στο ύψος των 2,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο φάκελος, πέραν των άλλων, δεν προέβλεπε πρόσβαση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, δεν είχε εγκεκριμένες περιβαλλοντικές και εδαφοτεχνικές μελέτες, ούτε καν την απαραίτητη οικοδομική άδεια των νέων εγκαταστάσεων από την Πολεοδομία Καρπενησίου, αν και την επίβλεψη του φακέλου επόπτευε στέλεχος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, απολύτως σχετικό με τις πολεοδομικές μελέτες.Στη συνέχεια παραδόθηκε στην Νομαρχία Ευρυτανίας, λόγω της διαχειριστικής επάρκειας που διαθέτει για την κατάθεση και ανάληψη έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Την αίτηση για χρηματοδότηση του έργου η Νομαρχία την κατέθεσε στην Περιφέρεια με το υπ. αριθμ. 3591/12-7-10 έγγραφό της. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Στερεάς επανέρχεται και ζητά τα παραπάνω συμπληρωματικά στοιχεία από την Νομαρχία Ευρυτανίας με το υπ. αριθμ. 5909/26-8-10, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να τύχει χρηματοδότησης το έργο. Πέρασε ένα τρίμηνο απραγίας και τελικά στις 7 Δεκεμβρίου 2010, το έργο απορρίφθηκεhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Στην Αθήνα ο Κοντογεώργος για την τελετή λήξης θητείας της ΕΝΑΕ


Στην Αθήνα ο Κοντογεώργος για την τελετή λήξης θητείας της ΕΝΑΕ


Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο νυν νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος.
Σήμερα θα παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ και μετά στην τελετή λήξης της θητείας της.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα παραδώσουν, όπως ορίζει ο νόμος, τη διοίκηση στον Α’ Αιρετό Περιφερειάρχη Αττικής και ασκούντα καθήκοντα Προέδρου κ.Γιάννη Σγουρό, καθώς και στα Μέλη της προσωρινής διοίκησης, τους αιρετούς Περιφερειάρχες.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως θεσμός του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, με τον Νόμο 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), μετεξελίσσεται σε Αιρετή Περιφέρεια. Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) ως όργανο οργανωμένης συνεργασίας και εκπροσώπησης των Ν.Α., με τη διάταξη του άρθρου 282 παρ.12 του παραπάνω νόμου, διαλύεται. Ιδρύεται η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΕΝΑΕ http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Νίκος Σερετάκης: "Ζήτημα ζωής και θανάτου το πρόβλημα της επάνδρωσης του Αγροτικού Ιατρείου Φουρνά


Νίκος Σερετάκης: "Ζήτημα ζωής και θανάτου το πρόβλημα της επάνδρωσης του Αγροτικού Ιατρείου Φουρνά


Μεγάλο το πρόβλημα των Αγροτικών Ιατρείων στη Ευρυτανία..
Δικαιολογημένα ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Φουρνά, καθώς γίνεται ορατός ο κίνδυνος να περάσουν χειμώνα δίχως γιατρό, μια και δεν δόθηκε παράταση θητείας στον γιατρό του Αγροτικού Ιατρείου.
Το θέμα δεν είναι απλώς σοβαρό: είναι ζήτημα ζωής και θανάτου αν αναλογιστεί κανείς το βαρύ ευρυτανικό χειμώνα, και την ήδη προβληματική πλέον σύνδεση με το Καρπενήσι λόγω των περικοπών δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Είναι αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων της περιοχής. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων, απαιτώντας την άμεση κάλυψη του Αγροτικού Ιατρείου με γιατρό.
Ήδη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν σχετική αναφορά στη Βουλή.
Το πρόβλημα επάνδρωσης του Αγροτικού Ιατρείου του Φουρνά είναι επείγον, πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Και να αποτελέσει έναυσμα για να μπει σε πρώτη γραμμή η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.
Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, με τον «Καλλικράτη» θα γίνει αφόρητη. Δήμοι και Περιφέρειες, γίνονται βασικοί μοχλοί για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας. Αυτοί θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας. Αυτοί θα διαχειρίζονται τις δομές στο χώρο της υγείας (κέντρα υγείας, Νοσοκομεία κτλ), των οποίων οι υπηρεσίες όταν δε θα είναι παντελώς στοιχειώδεις θα είναι πανάκριβες. Αυτοί θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις, με κριτήριο τα έσοδα.
Με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που αναλαμβάνουν σε λίγες μέρες θα αποκαλυφθούν ακόμη πιο έκδηλα οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όχι μόνο στο κεντρικό, αλλά και στο τοπικό επίπεδο. Δε θα μπορούν οι τοπικοί τους εκπρόσωποι να προσποιούνται τον αθώο, να ντύνονται την προβιά του «ανεξάρτητου», το φύλλο συκής των «τοπικών προβλημάτων».
Δράση τώρα λοιπόν. Με κοινό αγώνα εργαζομένων –επαγγελματιών – αγροτοκτηνοτρόφων. Με συστράτευση με το ΚΚΕ: Για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους από τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Για διεκδίκηση μεταφοράς πόρων από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας. Για να μην καταργηθεί καμία δομή υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ κτλ) - Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωσή τους τώρα.
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ
Καρπενήσι, Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010
You might also like: http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Στα "θρανία" σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Ευρυτανίας


Στα "θρανία" σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Ευρυτανίας


Μόνο μην μείνουν μετεξεταστέοι..
Πρόγραμμα επιμόρφωσης Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων για την μετάβαση στην νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας πραγματοποιείτε σε όλους τους νομούς της Ελλάδας.
Έτσι μετά το "μάθημα" στους δημάρχους ήρθε και η ώρα να καθήσουν στα θρανία και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Σήμερα θα υπάρξει ημερίδα για τους δημοτικούς συμβούλους του Νομού στο Καρπενήσι(ξενοδοχείο AVARIS).
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
0930 - 1000 Προσέλευση συμμετεχόντων
1000 - 1200 Τομείς άσκησης πολιτικής και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου: από το όραμα στη καθημερινή δράση
Εισηγητές: Φεγγίτης Δημήτρης, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ - Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλίας.
1200 - 1400-Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές, Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση
Εισηγητές: Πουτσιάκας Νίκος, Κοινωνιολόγος – Εθνολόγος, Ειδικός Επιστήμονας Περιφέρειας Θεσσαλίας
1400 - 1500 Ελαφρύ Γεύμα
1500 - 1700 Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, Οργάνωση και Πόροι
Εισηγητές: Σέγγη Χρυσαυγή, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού & Μελετών ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ.
Φεγγίτης Δημήτρης, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ - Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλίας.
1700 - 1730 Συμπεράσματαhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων


Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων


Με τον προγραμματισμό έργου ασχολήθηκε στη συνεδρίασή της η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων,την Πρασκευή, υπό την προεδρεία του νέου Προέδρου της, βουλευτή Ευρυτανίας, Ηλία Καρανίκα.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

36 επενδυτικά σχέδια για Λίμνη Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας


36 επενδυτικά σχέδια για Λίμνη Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας


36 επενδυτικά σχέδια στους τομείς μεταξύ άλλων του αγροτουρισμού, των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και των τουριστικών υποδομών, ύψους περίπου 5,5 εκατ. Ευρώ, κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος Leader της πεδινής Καρδίτσας, λίμνης Νικολάου Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας.
Σύμφωνα με άρθρο στο www.karditsalive.net η ιδία συμμετοχή των ιδιωτών ανέρχεται σε περίπου 2,4 εκατ. Ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος με περίπου 3,1 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε., που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, ειδικότερα στο μέτρο του Leader που αφορά τη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων (ιδρύσεις - επεκτάσεις - εκσυγχρονισμούς βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κ.ά.) κατατέθηκαν οκτώ επενδυτικά σχέδια ύψους 1.785.498,34 Ευρώ. Στη δράση για την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων κατατέθηκε μία πρόταση ύψους 375.418,67 Ευρώ. Στο μέτρο ενθάρυνσης τουριστικών δραστηριοτήτων (ιδρύσεις - επεκτάσεις -εκσυγχρονισμούς μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, χώρων εστίασης και αναψυχής, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.ά.) κατατέθηκαν δεκατρείς επενδυτικές προτάσεις ύψους 2.527.887,28 Ευρώ. Στη δράση βασικών υπηρεσιών για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό (χώροι άσκησης περιβαλλοντικών - πολιτιστικών κ.ά. δραστηριοτήτων) υποβλήθηκαν τέσσερις προτάσεις ύψους 171.256,08 Ευρώ.
Στον τομέα ανακαίνισης και ανάπτυξης των χωριών ( αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση, αποκατάσταση εξωτερικών όψεων κτιρίων κ.ά.) κατατέθηκα οκτώ επενδυτικά σχέδια ύψους 457.724,17 Ευρώ. Στη δράση για τη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς (αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας, παρεμβάσεις υφιστάμενων κτιρίων για τη μετατροπή τους σε μουσεία - εκθετήρια κ.ά.) κατατέθηκαν δύο προτάσεις ύψους 136.000 Ευρώ.
Ο συνολικό προϋπολογισμός του Leader προσεγγίζει τα 12 εκατ. Ευρώ και αφορά την υλοποίηση επενδύσεων στις εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, την παροχή υπηρεσιών, σε βιοτεχνικές μονάδες, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αξιοποίησης βιομάζας γεωθερμίας), την προβολή και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών κ.ά. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ – «ΚΑΛΟΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ» – ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ





Η Ομάδα των Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης, «Οι Καλοί Σαμμαρείτες», συνεχίζοντας την θεάρεστη ανθρωπιστική προσφορά τους στον τόπο μας, πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νομού μας, στα σχολεία του Δήμου Ασπροποτάμου, όπου εξέτασαν το σύνολο των εκεί μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.

Δέκα (10) συνολικά γιατροί και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στην προ διετίας εξόρμηση στους Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες των ημερών, μετέβησαν στο Ραπτόπουλο στις 9 Δεκεμβρίου 2010, όπου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010, «έστησαν» τα ιατρεία τους στο διδακτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου και εξέτασαν όλα τα νήπια και όλους τους μαθητές των εκεί Σχολείων (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου). Σημειωτέον ότι οι γιατροί μετέφεραν και τον αντίστοιχο απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις τους (οφθαλμιατρικά μηχανήματα, κ.ά.)

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι οφθαλμίατροι Νίκος Μανιός, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και Ανδρέας Δρούλιας, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος, οι παιδίατροι Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης (Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής), Ευαγγελία Σερέτη, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Κώστας Παπαντζίμας, Α΄ Επιμελητής στο ίδιο Νοσοκομείο και Αθανάσιος Κολυβάνος, ιδιώτης παιδίατρος, ο παιδοχειρουργός Ερεκάτ Χαλίλ, Α΄ Επιμελητής, ο παιδοκαρδιολόγος Μάρκος Καλαχάνης Α Επίμελητής, και οι νοσηλεύτριες Βασιλική Ασημάκη (Αναισθησιολογικού) και Αναστασία Νικολαϊδου (Χειρουργείου).

Εξετάσθηκαν συνολικά εκατόν δύο (102) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και νήπια του εκεί Νηπιαγωγείου. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν συγκινητική, η βοήθεια δε και η συμπαράσταση στο έργο της ομάδας των ιατρών από τον Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Αντώνιο Πούλιο και, κυρίως, τον Δ/ντή του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Ευάγγελο Στάμου και από όλους τους εκπαιδευτικούς ήταν σημαντική και τεράστια. Διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους, εντός και, κυρίως, εκτός της υπηρεσίας τους σε ολοήμερη βάση, προκειμένου να εξετασθούν άπαντες οι μαθητές και να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός των προληπτικών εξετάσεων από μέρους των γιατρών. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.

Οι πραγματοποιηθείσες ιατρικές εξετάσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά αναγκαίες και χρήσιμες αφού, εκτός των άλλων, εντοπίστηκαν και σοβαρά προβλήματα υγείας σε μαθητές, που και οι ίδιοι δεν τα ήξεραν, αλλά και οι γονείς τους τα αγνοούσαν ή δεν γνώριζαν την έκταση της σοβαρότητάς τους. Έτσι, δόθηκαν από τους γιατρούς οι δέουσες οδηγίες για την άμεση και έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και, σε μερικές περιπτώσεις, την άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους και, κυρίως, οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς να εκφράσουν τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους προς τους «Καλούς Σαμαρείτες», οι οποίοι με την πολύτιμη αυτή προσφορά τους δίδαξαν «ανθρωπιά», εισπράττοντας ειλικρινή και εγκάρδια ευγνωμοσύνη και συγκίνηση αυτών που επιμένουν ακόμη να ζουν στον τόπο τους και να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Η ενέργεια αυτή των γιατρών της Πανευρυτανικής Ένωσης θα μείνει σίγουρα στη μνήμη τους ως εκδήλωση ανθρωπιάς στην πράξη. Σημειώνεται ότι γονείς των μαθητών πρόσφεραν στους «Καλούς Σαμαρείτες», συμβολικά, διάφορα ντόπια προϊόντα (μέλι, κάστανα, τσίπουρο κ.ά.) και από μία εικόνα από κερί, εκδηλώνοντας έτσι την ευγνωμοσύνη τους….

Σημειώνεται ότι ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου κ. Ευάγγελος Στάμος εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων απέστειλε σχετικές ευχαριστήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και προς το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, στις οποίες τονίζεται ότι αυτή «η ανιδιοτελής προσφορά και η επαγγελματική ευαισθησία (ιατρών και νοσηλευτριών – εκπαιδευτριών), αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δυσπρόσιτη περιοχή του Ραπτοπούλου, που επωφελήθηκαν οι μαθητές ….».

Το Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, λόγω του πραγματοποιηθέντος Συμποσίου για το Ζαχαρία Παπαντωνίου στην Ακαδημία Αθηνών, στις 12-12-2010, εκπροσωπήθηκε επάξια από το μέλος της και συντονιστή της Ομάδας των Γιατρών Αλληλεγγύης Ευρυτάνα κ. Κώστα Παπαντζίμα, παιδίατρο – Επιμελητή Α΄ του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που ήταν και «η ψυχή» της εξόρμησης και ο οποίος κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα ευχαρίστησε τους συναδέλφους του εκ μέρους της Ένωσης, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ., καθώς και τα συγχαρητήρια του βουλευτή του Νομού μας παιδιάτρου και μέλους της Ομάδας Αλληλεγγύης των Γιατρών της Πανευρυτανικής κ. Ηλία Καρανίκα, τους πρόσφερε δε, συμβολικά, από ένα αντίτυπο του, πρόσφατα εκδοθέντος από την Πανευρυτανική Ένωση, βιβλίου «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» , καθώς και το σχετικό με την περιοχή βιβλίο: «Ασπροπόταμος: Άγνωστη Ιστορία και Ανάπτυξη», που περιλαμβάνει τα πρακτικά της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Ραπτόπουλο.

Όπως οι ίδιοι οι γιατροί δήλωσαν, ξεκινώντας για το ταξίδι της επιστροφής, δεν έμειναν καταγοητευμένοι μόνον από τις ομορφιές των τοπίων, που επισκέφθηκαν, αλλά έφυγαν κατενθουσιασμένοι – και με τις καλλίτερες εντυπώσεις – από την ευγένεια των κατοίκων, κατάπληκτοι δε από την απόλυτη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, την άρτια οργάνωση και την καθολική συμμετοχή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής και, κυρίως, έφυγαν γεμάτοι περηφάνια που βοήθησαν συνανθρώπους τους και ως άλλοι «Ανάργυροι» πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στα παιδιά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής…. Υποσχέθηκαν, τέλος, ότι «το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης θα είναι πάντα ανοιχτό για όλα τα ευρυτανόπουλα για προληπτικές και άλλες εξετάσεις» και ότι «οι εξορμήσεις αυτές στην Ευρυτανία έγιναν πλέον θεσμός σε ετήσια βάση και θα συνεχιστούν, σε συνεργασία πάντα με την Πανευρυτανική Ένωση».

Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως και το πρόγραμμα της διδασκαλίας των Μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, που εφαρμόστηκε στη Γρανίτσα και στο Ραπτόπουλο στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), ήταν δε αφιερωμένο με απόφαση του Δ.Σ. στον αείμνηστο Τάσο Κοντομέρκο, ο οποίος επί δύο (2) δεκαετίες, σχεδόν, ήταν ο υπεύθυνος των εξορμήσεων της Ομάδας Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης στα χωριά του Νομού μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος.- http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Σοβαρά παράπονα για την λειτουργία της στεγασμένης λαικής αγοράς Καρπενησίου


Σοβαρά παράπονα για την λειτουργία της στεγασμένης λαικής αγοράς Καρπενησίου


Συντάχθηκε απο τον/την Λένα Παρασκευά
Κυριακή, 19 Δεκ 2010 12:07
Από την περασμένη άνοιξη λειτουργεί η λαϊκή αγορά Καρπενησίου στον νέο στεγασμένο χώρο που κατασκεύασε η δημοτική αρχή. Ωστόσο αρκετούς μήνες μετά τα προβλήματα είναι μεγάλα με κυριότερο την μη τοποθέτηση παραθύρων με συνέπεια το κρύο να είναι περισσότερο ακόμη και από όταν η λαϊκή λειτουργούσε έξω.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι πωλητές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε στους πωλητές ούτε στους καταναλωτές να κινηθούν και ζητούν άμεσα την παρέμβαση της δημοτικής αρχή για να μπουν παράθυρα και να κλείσει ο χώρα αλλά και για να γίνει το πάρκινγκ

Τα Χριστούγεννα παχαίνουν


Τα Χριστούγεννα παχαίνουν

19/12/2010 12:20:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Πόσο κακό µπορούν να κάνουν τέσσερα µικρά µελοµακάρονα την ηµέρα; Μεγάλο, απαντούν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά στοιχεία: εάν ο καταναλωτής αρχίσει να τσιµπολογά καθηµερινά από τις 18 ∆εκεµβρίου έως και την ηµέρα των Φώτων τρία µε τέσσερα µικρά µελοµακάρονα ή κουραµπιεδάκια θα προσθέσει στον οργανισµό του 12.000
θερµίδες! Κι αυτό, όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι, είναι µόνον ένα µικρό δείγµα από τις διατροφικές ατασθαλίες των γιορτών.

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί αναµφισβήτητα ένα «πάρτι» θερµίδων. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα η ζυγαριά όσων είναι επιρρεπείς στις λιχουδιές να δείχνει κατά µέσον όρο δύο µετρία κιλά περισσότερα.

Αρκεί κάποιος να πάρει µολύβι και χαρτί και να καταγράψει τις διατροφικές αµαρτίες: ένα κοµµάτι καρυδόπιταέχει 400 θερµίδες, ενώ µίαµερίδα κλασικής χριστουγεννιάτικης γέµισης για τη γαλοπούλα µε κάστανα, ρύζι και κιµά προσθέτει 230-300 θερµίδες.

«Αυτήν την περίοδο η πιθανότητα να βάλει κάποιος βάρος είναι σαφώς µεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί στατιστικά είναι λιγότεροι εκείνοι που κάνουν νηστεία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, συγκριτικά πάντα µε αυτούς που νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Παράλληλα όµως το κλίµα και το πνεύµα της περιόδου είναι πιο εορταστικό, οπότε ο κόσµος περνά περισσότερο χρόνοµε φίλους, βγαίνει έξω, διοργανώνει βραδιέςστο σπίτι και όλα αυτά συνήθως συνοδεύονται µε φαγητό», τονίζει ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός -κλινικός διαιτολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου ΠανεπιστήµιουΘεσσαλονίκης. Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι πλέον τα χριστουγεννιάτικα πιάτα γίνονται όλο και πιο σύνθετα και καθόλου υγιεινά http://www.real.gr

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στο ρυθμό των εορτών τα καταστήματα


Στο ρυθμό των εορτών τα καταστήματα
10 Δεκ 2010, 09:56

Αρ. φυλ. 421/8-12-10


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Ξεκινά από τις 17 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ενόψει των Χριστουγέννων ξεκινά την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011.
Έτσι, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και να ψωνίζουν όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας, αφού σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καρπενησίου τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά πρωί-απόγευμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010 θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.
Το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά. Από την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν επίσης από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ. Τέλος, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
http://www.evrytanika.com/

ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Με απόφαση της ΕΠΣ Ευρυτανίας, αναβάλλονται λόγω των δεισμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην Ευρυτανία, όλοι οι αγώνες της αγωνιστικής του Β΄γύρου που ήταν προγραμματισμένοι για το Σαββατοκύριακο 18/19 Δεκεμβρίου 2010.
Με δεδομένο το γεγονός ότι τα ερχόμενα Σαββατοκύριακα είναι η εορτή των Χριστουγέννων και ακολουθεί αυτή της πρωτοχρονιάς, η αγωνιστική δράση μετατίθεται για του χρόνου.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΙΟΛΟΣ – ΑΓΡΑΦΑ 1-2
ΔΟΞΑ – ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 3-0
ΑΠΟΚ – ΜΥΡΙΚΗ 0-1
ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΠΟΤΑΜΙΑ 0-1
ΡΕΠΟ: ΚΡΕΝΤΗ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΠΟΚ 16-04 19
ΔΟΞΑ 19-09 17
ΑΓΡΑΦΑ 19-08 16
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 11-12 14
ΠΟΤΑΜΙΑ 10-13 11
ΜΥΡΙΚΗ 11-09 11
ΑΙΟΛΟΣ 10-16 7
ΚΡΕΝΤΗ 8-15 4
ΚΕΡΑΣΟΒΟ 6-23 1

ΣΚΟΡΕΡ
ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΓΚΟΛ
ΛΑΚΗΣ ΑΓ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 7
ΚΑΛΥΒΑΣ ΑΓΡΑΦΑ 7
ΓΟΥΛΑΣ ΔΟΞΑ 5
ΜΠΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚ 4
ΠΑΠΠΑΣ ΔΟΞΑ 4
ΝΟΥΛΑΣ ΑΙΟΛΟΣ 2

ΕΠΟΜΕΝΗ 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΓΡΑΦΑ - ΚΡΕΝΤΗ
(Καρπενήσι, μ.μ.)
ΑΙΟΛΟΣ - ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ
(Δημ. Στάδιο μ.μ.)
ΠΟΤΑΜΙΑ - ΜΥΡΙΚΗ
(Μ.Χωριό μ.μ.)
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ - ΑΠΟΚ
(Παλαιοκατούνα, μ.μ.)
ΡΕΠΟ: ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης επιχειρηματιών του Αγροτουρισμού στην Δράμα.


Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης επιχειρηματιών του Αγροτουρισμού στην Δράμα.

«Αφήνουμε πίσω το θεσμικό πλαίσιο και οδεύουμε προς αυτενέργεια, αυτοδιάθεση και πιστοποίηση»
Από την Ευρυτανία στη συνάντηση παραβρέθηκε η Κα Δημητρακοπούλου Δήμητρα ιδιοκτήτρια του Αγροτουριστικού συγκροτήματος «ΝΗΝΕΜΙΑ bungalows resort & farm»

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης επιχειρηματιών του Αγροτουρισμού, στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον αγροτουρισμό, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στη Δράμα. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως φιλοξενούσα δομή, ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, η Αγροξενία, τα δύο μεγάλα δίκτυα της περιοχής μας Agrinet και Έκσταση, το Επιμελητήριο Δράμας και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας.
Οι συνδιοργανωτές εκφράζουν την απόλυτη ευαρέσκεια τους θεωρώντας ότι στη Δράμα δόθηκε το έναυσμα και πάρθηκε οριστικά η απόφαση για την νέα προοπτική μέσα από την οποία οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θέλουν να δουν το μέλλον του Αγροτουρισμού.
Αποφασίστηκε λοιπόν η δημιουργία οργανισμού ταυτοποίησης και πιστοποίησης των μελών από την Αγροξενία. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε Επιτροπή η οποία θα οριοθετήσει τα κριτήρια και τις προδιαγραφές, που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να είναι μέλη του Δικτύου και να τους δοθεί η πιστοποίηση.
Επίσης, παράλληλα με αυτό αποφασίστηκε να οριοθετηθεί και η ιδεολογική Χάρτα και ο Κώδικας συμπεριφοράς και δεοντολογίας για τον αειφορικό Αγροτουρισμό.
Αποφασίστηκε να δοθεί σήμα ποιότητας, το οποίο θα διασφαλίζεται από τα κριτήρια που θα οριοθετηθούν αλλά και από τους τακτικούς ελέγχους που θα διενεργούνται και σε ενδεχόμενη αμέλεια θα γίνεται επίπληξη, ενώ θα αφαιρείται το σήμα αν παύσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Προγραμματίστηκαν ακόμα, ως επόμενες κινήσεις προβολής του δικτύου, ένα Συνέδριο και ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα τον Απρίλιο.
Ως επόμενη κίνηση προτάθηκε η δημιουργία θεματικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του έτους που θα συνδέονται με προϊόντα και παροχές με ειδικές εκπτώσεις και με κυκλικό ημερολόγιο για να επωφελούνται όλα τα μέλη, όλο το χρόνο. Θα υπάρχει κάρτα μέλους με ετήσια συνδρομή και ευκαιρία εκπτώσεων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή στις επιχειρήσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως π.χ. γεωθερμία. Καθώς επίσης και το θέμα της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του επισκέπτη και την εμπλοκή του και τη συμβολή του σε ζητήματα που έχουν σχέση με το χώρο που φιλοξενείται.

Ως εκ τούτου λοιπόν οι αποφάσεις που θεωρούνται πλέον ειλημμένες, δίδουν μια νέα δυναμική στο Δίκτυο και δημιουργούν ένα κλίμα ενθουσιασμού σε όλους.

Νίκος Φραντζεσκάκης - Πρόεδρος ΣΕΑΓΕ (6936 500670) Ανδρονίκη Δισλία - Πρόεδρος Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (6978 441914)
Από την Ευρυτανία στη συνάντηση παραβρέθηκε η Κα Δημητρακοπούλου Δήμητρα ιδιοκτήτρια του Αγροτουριστικού συγκροτήματος «ΝΗΝΕΜΙΑ bungalows resort & farm» η οποία ανέλαβε και την ευθύνη για την οργάνωση της «Ένωσης Αγροτουρισμού Στερεάς Ελλάδος» σύμφωνα με τα νέα πρότυπα αξιολόγησης . http://evrytanikospalmos.blogspot.com/