Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Ηλίας Καρανίκας: "Συνεργασία όλων για το καλό του τόπου"


Ηλίας Καρανίκας: "Συνεργασία όλων για το καλό του τόπου"


"Δεν γυρνάμε στο χθες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι χωρίς πικρίες και βέβαια δεν θα κατακρίνω, όπως κάνουν πολλοί, τις αποφάσεις των συμπατριωτών μου. Δεν το έκανα ποτέ, ούτε τότε που αφορούσε τον εαυτό μου, δεν θα το κάνω και τώρα."

"Είμαι Πασοκ και δεν καπελώνω κανέναν"...
Για όλους και για όλα μίλησε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ.Ηλίας Καρανίκας σε συνέντευξή του στη τοπική εφημερίδα..."Ευρυτανικά Νέα".


Αναφερόμενος στις ήττες των δύο υποψηφίων δημάρχων που στηρίζονταν απο το Πασοκ σε Καρπενήσι και Άγραφα και τα κύρια αίτια που οδήγησαν σε αυτές είπε με νόημα...
"..πέρα από το ειδικό βάρος που έχει ο καθένας στην τοπική κοινωνία, είναι και ο χρόνος που υποδείχτηκαν ως υποψήφιοι. Ήταν πολύ λίγος. Δεν υπήρξε ο χρόνος για να μπορέσουν να δουλέψουν, να κάνουν γνωστό το πρόγραμμά τους και να βγουν στην κοινωνία. "
Απαντώντας ευθέως στις κριτικές που δέχτηκε για την αργοπορία και την δυστοκία του κόμματος για την ανάδειξη των υποψηφίων τόνισε:
".. Μα δεν ήταν θέμα δικό μου αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόμμα έχει ορισμένες διαδικασίες που προβλέπονται με εγκυκλίους από τα κεντρικά. "
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και μιλώντας επί προσωπικού...
"Εγώ δεν έχω μάθει στη ζωή μου να καπελώνω το κόμμα. Με έχουν εκλέξει οι πατριώτες μου με το ΠΑΣΟΚ, σαφέστατα είμαι ΠΑΣΟΚ, φροντίζω για τον τόπο μου, για τους συμπατριώτες μου και για το χώρο μου. Δεν προβαίνω σε αντιπαραθέσεις και δεν καπελώνω..."
Απαντώντας στα "βέλη" που δέχτηκε από το Βαγγέλη Καρφή μετά τις εκλογές τόνισε την εντιμότητα του υποψηφίου και απαντώντας σε άλλο τόνο ώστε να μην συνεχίσει τη "κόντρα" είπε..:
"Είναι ανθρώπινο συναίσθημα για κάποιον που κάνει έναν αγώνα και τον κάνει έντιμα και προσπαθεί να κερδίσει και να πείσει τους συμπατριώτες του. Θα θυμίσω μόνο ένα θέμα. Το 2004 ήμουν υποψήφιος. Δεν βγήκα βουλευτής, αλλά δεν κατηγόρησα κανέναν γιʼ αυτό..."
Σχολιάζοντας τη μεγάλη αποχή των εκλογών στην Ευρυτανία και για το πόσο έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα είπε μεταξύ άλλων:
"..Βέβαια το θέμα της μεγάλης αποχής έπαιξε τον ρόλο του, αλλά θεωρητικά η αποχή είναι ίδια για όλους. Οι συμπατριώτες μας -οι ετεροδημότες εννοώ- δεν είναι εύκολο να έρθουν δύο φορές στην Ευρυτανία, έστω και αν νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν..."
Επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρυτανίας σε κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο και εμμέσως δίνοντας απάντηση σε φήμες -σχόλια και κριτικές για το ότι δεν εμφανίζετε συχνά στο προσκήνιο είπε:
.."Δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τον τόπο μου και γιʼ αυτό με εξέλεξαν οι πατριώτες μου. Δεν χρειάζεται να βγαίνω κάθε λίγο και λιγάκι με ανακοινωθέντα, αν δεν έχω συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είναι θέμα χαρακτήρα."
Τέλος για το θέμα της αλλαγής έδρας του Δήμου Αγράφων και το ρόλο του στο εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι ήταν πικρή εμπειρία για τον ίδιον και ότι ήταν λάθος που του φόρτωσαν την ευθύνη ψάχνοντας όπως είπε " αποδιοπομπαίο τράγο"..
Περνώντας και λίγο στην αντεπίθεση τόνισε..
"Σαφέστατα έπαιξε ρόλο λοιπόν. Αλλά απεκρύβη επίσης ότι ο κ. Μπαμπαλής είχε ταχθεί υπέρ του Κερασοχωρίου. Είναι γνωστό, ότι πήγαν δύο εισηγήσεις -από τον δήμο Αγράφων και από τον δήμο Βίνιανης- στο υπουργείο υπέρ του Κερασοχωρίου και έτσι έγειρε η πλάστιγγα. Ας το ξέρουν οι συμπατριώτες μας. Από εκεί και πέρα και ο κ. Τάτσης, ως δήμαρχος Απεραντίων, είχε ταχθεί υπέρ του Κερασοχωρίου, αλλά δεν το δημοσιοποίησε ποτέ. Το απέκρυψε γιατί ήθελε να μπει υποψήφιος για όλο τον δήμο και δεν ήθελε να έχει αντιπαλότητες."http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Απολογισμός εκλογώνO ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΥ
Πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ακουστήκαν για αυτές τις εκλογές και σήμερα με πολύ καθαρό μυαλό και εκτιμώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος, καταθέτω την άποψή μου ως ένα είδος απολογισμού, μια άποψη που οπωσδήποτε είναι υποκειμενική, στηρίζεται όμως σε συγκεκριμένα αναμφισβήτητα στοιχεία.
Ήταν μια εκλογική μάχη άνιση άκουσα να λένε όλοι και έτσι πραγματικά είναι αφού απέναντί μας υπήρξε μια «μεγάλη» πολιτική οικογένεια που αρκετές δεκαετίες επηρέασε και επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με τεράστια επιρροή στην Ευρυτανία και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από τις οργισμένες δηλώσεις του Νομάρχη μετά τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε το αποτέλεσμα είναι και το γεγονός ότι αρκετά στελέχη που ανήκουν στο χώρο μας, σε αυτές τις εκλογές πήγαν ξεκάθαρα με τον αντίπαλο ή τουλάχιστον ξεκάθαρα ήταν απέναντί μας, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για κανέναν, γιατί κάθε πολίτης έχει την δική του προσωπικότητα και στις εκλογές μπορεί να εκφράζει ανεπηρέαστος τα πιστεύω του. Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι κομματικοί χαμαιλέοντες που προεκλογικά ετοίμαζαν την ήττα μας για δικά τους προσωπικά συμφέροντα και μετεκλογικά ετοιμάζουν πάλι την προσαρμογή τους στο κυβερνών κόμμα και το φαινόμενο αυτό εύχομαι να το αντιμετωπίσει γρήγορα το πασοκ.
Είναι γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές στο δήμο Καρπενησίου αρκετοί ψηφοφόροι που παραδοσιακά κινούνται στον συντηρητικό χώρο στήριξαν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του πασοκ και παράλληλα αρκετοί ψηφοφόροι που ανήκουν στο χώρο μας στήριξαν το δημοτικό ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογιάννη. Το φαινόμενο αυτό επαληθεύεται μαθηματικά και αντίστροφα, ιδιαίτερα για την πόλη του Καρπενησίου αλλά και για άλλες περιοχές όπως το Μικρό και Μεγάλο χωριό, από τα αντίστοιχα αποτελέσματα του περιφερειακού ψηφοδελτίου του κ. Κοντογεώργου και του δικού μας δημοτικού ψηφοδελτίου. Είναι αξιοσημείωτο επίσης να παρατηρήσει κάποιος ότι στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα είναι και συγκεκριμένη σε ένα μεγάλο βαθμό η σταυροδοσία Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ευθέως ότι υπήρξε σε ένα βαθμό μια προσπάθεια αντιπραγματισμού ψήφων δηλαδή υπήρξε μια προσπάθεια συναλλαγής που στόχο είχε την ταυτόχρονη ικανοποίηση των συναλλασσόμενων μερών. Εκείνο όμως που έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι σε αυτή τη εκλογική μας μάχη δοκιμάστηκαν κομματικές συνειδήσεις και το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμασίας είναι πλέον ορατό αφού για άγνωστους λόγους η συναλλαγή δεν ήταν απολύτως ελεγχόμενη και κάποιοι ξεγυμνώθηκαν.
Σε ότι αφορά τον Βουλευτή, προς θεού δεν είπα ποτέ ότι ήταν απέναντί μας, είπα απλά (και σας παραπέμπω στην συνέντευξή μου 10/11/2010 Ευρυτανικά Νέα) ότι δεν είχε τη συμμετοχή που θα έπρεπε να έχει και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη την οποία αν χρειαστεί μπορώ να τεκμηριώσω. Βέβαια κάποιοι μίλησαν για πικρίες και είπαν ότι βιάστηκα να κάνω δηλώσεις αλλά προτιμώ αυτή την αυθόρμητη στάση μου μετεκλογικά παρά τις προεκλογικές ίντριγκες.
Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να ηγηθώ του συνδυασμού στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και απαιτώ να με κρίνουν οι πολίτες αυστηρά, παράλληλα όμως αυτός ο αγώνας ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής, μια εμπειρία μέσα από την οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω Ανθρώπους και ανθρωπάκια, να αναθεωρήσω απόψεις και να ενδυναμώσω την πολιτική μου ιδεολογία.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους συνυποψήφιους και συνεργάτες μου, την Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για την τεράστια στήριξη στον αγώνα μας, τα μικρά και μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε δύσκολες μέρες εμμένουν στην ιδεολογία τους, τον απλό κόσμο που μας στήριξε πέρα από χρώματα και κόμματα.
Με ιδιαίτερη τιμή για τους αναγνώστες
Βαγγέλης Καρφής