Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Οικονομική ενίσχυση στις ορεινές περιοχές


Οικονομική ενίσχυση στις ορεινές περιοχές
Συντάχθηκε απο τον/την Σπύρος Καρανάσιος
Τρίτη, 26 Οκτώβριος 2010 14:24
Βοήθημα από 300 έως 600 ευρώ ανάλογα το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, δικαιούνται οι κάτοικοι της Ευρυτανίας στο πλαίσιο της εισοδηματικής ενίσχυσης των ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορίας Καρπενησίου θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα χρήματα δικαιούνται μόνο όσοι συντηρούν οικογένειες και διατηρούν σπίτι. Για νεαρά άτομα που διαμένουν στο πατρικό τους δικαιούχοι είναι οι γονείς τους http://www.lamiastar.gr

Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία11°C
Άγραφα

Υγρασία: 59%

Άνεμος: ΝΑ σε 0 χμ/ώ
Σαβ

14°C 2°C
Κυρ

15°C 3°C
Δευ

16°C 5°C
Αρχική Ειδήσεις Περιφέρεια Ευρυτανία Ευρυτανία Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία
Συντάχθηκε απο τον/την Όλγα Λαθύρη
Σάββατο, 30 Οκτώβριος 2010 14:15
Σε 2,5 χρόνια από σήμερα τοποθετεί την δημοπράτηση του οδικού άξονα Λαμίας-Καρπενησίου ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, αφού όπως εξήγησε από το Καρπενήσι όπου βρέθηκε, μια νέα κοινοτική οδηγία που αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια, προβλέπει άλλα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς απαιτείται νέα μελέτη που θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2011.

Στο στάδιο των μελετών είναι και ο Παρα-μεγδόβιος άξονας και σε λίγες ημέρες ανατίθεται η μελέτη για τα 9 χ.λ.μ του δικτύου που συνδέει την Ευρυτανία, την Καρδίτσα και την Βόρεια Αιτωλο-Ακαρνανία.
http://www.lamiastar.gr

Επισκέψεις Κλ.Περγαντά


Επισκέψεις Κλ.Περγαντά
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Καραγιάννη
Από το Φουρνά ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου τη περιοδεία του στην Ευρυτανία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς όπου διαπίστωσε ότι το κλίμα της νίκης του συνδυασμού του από την πρώτη Κυριακή επικρατεί πλέον σε όλες τις περιοχές της Στέρεας.

Ο κ. Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Ηλία Παπουτσόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής. Τα προβλήματα του οδικού δικτύου είναι από τα σημαντικότερα και ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων ζητώντας να γίνει εύκολα προσβάσιμος ο δρόμος που οδηγεί προς τη Φθιώτιδα, τη Καρδίτσα αλλά και προς το Καρπενήσι Ζήτησε επίσης την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον δήμο Κτημενίων, την αξιοποίηση των κατοικιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ έθεσε και το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Στα προβλήματα του οδικού δικτύου επικέντρωσε στο Κρίκελλο ο δήμαρχος Γιάννης Σταμάτης ο οποίος ζήτησε την συνέχιση της χρηματοδότησης του δρόμου Δομνίστα – Σκοπιά – Ροσκά.

Επίσης ζήτησε την χρηματοδότησης του ΣΧΟΑΠ από το ΠΕΠ Στερεάς, την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει το μείζον θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς πήγε στο Προυσό όπου επισκέφθηκε το μοναστήρι δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνορθόδοξη ιστορία του ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους για θέματα τουριστικής ανάπτυξης μέσω δράσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Επόμενος σταθμός ήταν ο δήμος Ποταμιάς. Εκεί ο δήμαρχος Γιάννης Ίβρος και οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Περγαντά στον οποίο τέθηκαν και πάλι προβλήματα του οδικού δικτύου αλλά και ζητήματα ανάπτυξης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος σε μια περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς. «Η Ευρυτανία και οι περιοχές που επισκεφθήκαμε σήμερα είναι από τις πλουσιότερες σε φυσικές ομορφιές. Οι ορεινοί όγκοι της, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη Στερεά, μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής, με σχέδιο και πρόγραμμα δράσης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων για την ικανοποίηση των αιτημάτων που του έθεσαν και επιπλέον, όσα από τα ζητήματα αφορούν στην αιρετή περιφέρεια, θα ιεραρχηθούν και θα δρομολογηθεί η επίλυσή τους. Τη σφραγίδα για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές βάζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς που ολοκλήρωσε ένα κύκλο επισκέψεων στη Λοκρίδα.

Χθες το απόγευμα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, ο κ Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θωμά Στάικο, υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους και Βουλευτές επισκέφθηκε την Αταλάντη όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Σκαμπερδόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο, φορείς και κατοίκους της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο ο κ. Περγαντάς συζήτησε μαζί του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο δήμο. Ο δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους οι οποίοι καθημερινά επιβαρύνονται οικονομικά για τις μετακινήσεις τους αλλά και στο ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ.

Επίσης έγινε αναφορά στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, που διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, βάση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Τόνισε ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σχέδιο για τις οι χρήσεις γης ώστε να καταστεί γνωστό τι είδους επενδύσεις, στον τουριστικό, τον αγροτικό ή τον βιομηχανικό τομέα μπορούν να αναπτυχθούν και σε ποια περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα των σύγχρονων υποδομών που απαιτούνται για τα σφαγεία καθώς και στην αναβάθμιση του λιμανιού.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς γνώστης των προβλημάτων αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ζητήματα που ετέθησαν αλλά και στους τρόπους επίλυσης που για τα περισσότερα είναι η χρηματοδότηση τους μέσα από το ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στο θέμα τον διοδίων ο κ. Περγαντάς επεσήμανε πως πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο ώστε να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής στις μετακινήσεις τους. Επίσης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μη δοκιμάζεται η περιοχή και οι κάτοικοί της στις περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. «Θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα έργα που έχουν ώριμες μελέτες για ένταξη στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς ενώ σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο ομόφωνο ψήφισμα των ΦοΔΣΑ που προέκυψε το καλοκαίρι στη Θήβα, το οποίο θεωρεί σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος. Ολοκληρώνοντας ανέδειξε για ακόμα μια φορά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του προγράμματός του, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με σεβασμό στον πολίτη και συνεχή διάλογο ως Αιρετή Περιφερειακή Αρχή μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμπρακτες απαντήσεις στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών», τόνισε ο κ. Περγαντάς http://www.lamiastar.gr/

Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές


Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές

28/10/2010 4:52:00 μμ

Πατήστε για μεγέθυνση

Συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας για τις παράνομες χωματερές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να κλείσει οριστικά όλους τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής.

Μετά από αίτημα του επιτρόπου για το Περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε τις υποχρεώσεις που έχουν οι ελληνικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομες χωματερές.http://www.real.gr

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

30/10/2010 2:30:00 πμ

Πατήστε για μεγέθυνση

Ποιητής και πεζογράφος, ίσως η σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή, που ανέδειξε η γενιά του '20 και από τους πρώτους, που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση.

Επηρέασε πολλούς από τους κατοπινούς ποιητές (Σεφέρης, Ρίτσος, Βρεττάκος) και με την αυτοκτονία του δημιούργησε φιλολογική μόδα, τον Καρυωτακισμό, που πλημμύρισε τη νεοελληνική ποίηση.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896 και ήταν γιoς του νομομηχανικού Γεωργίου Καρυωτάκη από τη Συκιά Κορινθίας και της Κατήγκως Σκάγιαννη από την Τρίπολη. Ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας.

Είχε μία αδελφή ένα χρόνο μεγαλύτερή του, τη Νίτσα, και έναν αδελφό μικρότερο, το Θάνο, που γεννήθηκε το 1899 και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.

Λόγω της εργασίας τού πατέρα του, η οικογένειά του αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο διαμονής. Έζησαν στη Λευκάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, το Αργοστόλι, την Αθήνα (1909-1911) και τα Χανιά, όπου έμειναν ως το 1913.

Από τα εφηβικά του χρόνια δημοσίευε ποιήματά του σε παιδικά περιοδικά, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού «Διάπλαση των Παίδων». Σε ηλικία 17 ετών ερωτεύεται την χανιώτισσα Άννα Σκορδύλη, μια σχέση που θα τον σημαδέψει.

Το 1917 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με λίαν καλώς. Στην αρχή επιχείρησε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, ωστόσο η έλλειψη πελατείας τον ώθησε στην αναζήτηση θέσης δημοσίου υπαλλήλου.

Διορίστηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ μετά την οριστική απαλλαγή του από τον Ελληνικό Στρατό για λόγους υγείας, τοποθετήθηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι νομαρχίες Σύρου, Άρτας και Αθήνας. Απεχθανόταν τη δουλειά του και δεν ανεχόταν την κρατική γραφειοκρατία, εξού και οι πολλές μεταθέσεις του.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του «Ο Πόνος των Ανθρώπων και των Πραγμάτων», δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 1919 και δεν έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το σατιρικό περιοδικό «Η Γάμπα», η κυκλοφορία του οποίου όμως απαγορεύτηκε έπειτα από έξι τεύχη κυκλοφορίας. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο «Νηπενθή», εκδόθηκε το 1921.

Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττικής, παρόλο που δεν είχε ξεχάσει την πρώτη αγάπη, την Άννα Σκοδρύλη, η οποία στο μεταξύ είχε παντρευτεί.

Η Πολυδούρη του προτείνει να παντρευτούν, παρότι γνώριζε ότι έπασχε από σύφιλη. Το 1924 ταξίδεψε στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Ελεγεία και Σάτιρες».

Το Φεβρουαρίου του 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Η αλληλογραφία του με συγγενείς του την περίοδο αυτή αναδεικνύει την απόγνωση του Καρυωτάκη για την επαρχιακή ζωή και τη μικρότητα της τοπικής κοινωνίας.

Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι και αποπειράθηκε επί δέκα ώρες να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας μάταια να πνιγεί.

Την επόμενη μέρα (21 Ιουλίου) αγόρασε ένα περίστροφο κι επισκέφτηκε ένα καφενείο της Πρέβεζας. Αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος του καπνίζοντας, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο.

Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του:

Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περσότερες να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία, όμως, πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ.

Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά.

Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους ή εθεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία.

Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές !!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου.

Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας.

[Υ.Γ.] Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε, επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα.

Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ορισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.

Εκτός από το ποιητικό του έργο, ο Καρυωτάκης έγραψε επίσης πεζά, ενώ μας άφησε και μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει συνθέτες και συγκροτήματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τα «Υπόγεια Ρεύματα», η Λένα Πλάτωνος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Γλέζος και ο Νίκος Ξυδάκης.

Η ποίηση του Καρυωτάκη δεν έχει ίχνος φιλολογίας, αισθηματισμού και φιλαρέσκειας, που υπάρχει σε αφθονία στους παλιότερους ποιητές. Αποπνέει την αίσθηση του μάταιου, του χαμένου, η στάση του είναι αντιηρωική και αντιδανική. Ο Καρυωτάκης γράφει ποιήματα για το άδοξο, το ασήμαντο, ακόμα και το γελοίο, ως διαμαρτυρία, που φθάνει στο σαρκασμό http://www.real.g

Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα


Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα

30/10/2010 7:00:00 πμ Μοντανάρη Χρύσα

Πατήστε για μεγέθυνση

Καλός προβλέπεται σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την εξασθένηση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Γενικά αίθριο καιρό θα έχει η Αττική με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Καλό καιρό θα έχει και η Θεσσαλονίκη ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς.

Για αύριο Κυριακή, ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή http://www.real.gr