Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κ. Σακκαλή 7
36100, Καρπενήσι
τηλ.:22370 80301 – τηλ./fax:22370 25975

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
Φίλες και φίλοι, παλιοί και νέοι συνδημότες του νέου «Καλλικρατικού» δήμου Καρπενησίου.
Οδηγούμαστε στις δημοτικές εκλογές με τις χειρότερες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ως χώρα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ως πολίτες την ανασφάλεια της επόμενης μέρας για όλα αυτά τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η εργασία και η κοινωνική γαλήνη.
Μέσα σε λίγους μήνες η αναπτυγμένη και δυναμική Ελλάδα, όπως μας έλεγαν, κατέληξε ο ζητιάνος της Ευρώπης ενώ οι πολιτικές και οικονομικές μας επιλογές ως χώρα, τέθηκαν υπό κηδεμονία.
Η περιοχή μας, με πολλά προβλήματα και μια διαρκή πληθυσμιακή αιμορραγία, κυρίως της νεολαίας, νοιώθει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται και τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν. Ήδη τα λουκέτα στα καταστήματα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση και οι μισθωτοί διαπιστώνουν δραστική μείωση των αποδοχών τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο δήμος Καρπενησίου με το σχέδιο «Καλλικράτης» διευρύνει την έκτασή του και φυσικά πολλαπλασιάζει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του. Η νέα δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα και πρωτόγνωρα προβλήματα. Από την επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε διατηρώντας μια ικανοποιητική οικονομική δραστηριότητα και τον ήδη ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό μας ή θα οδηγηθούμε σε πλήρη μαρασμό και εγκατάλειψη.
Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κατέρχεται στις εκλογές με την εμπειρία της δεκαεξάχρονης ενεργούς συμμετοχής της, στα δημοτικά ζητήματα του δήμου Καρπενησίου, έχοντας καταγράψει σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Υπήρξαμε ως αντιπολίτευση, στο δημοτικό συμβούλιο αν και ελάσσονα, δραστήριοι και ενημερωμένοι για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πόλη και τα χωριά μας. Η παρουσία μας δεν περιορίστηκε στην έκφραση μιας γνώμης αλλά προτείναμε, παλέψαμε και με συνέπεια υπηρετήσαμε τις απόψεις εκείνες που θεωρούσαμε ότι ήταν επωφελείς για το δήμο και την περιοχή μας.
Στεκόμαστε σήμερα απέναντι σε εκείνους που διαμόρφωσαν τη σημερινή δημοτική πολιτική η οποία έχει αποσπάσει τα εύσημα της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας. Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην ενίσχυση της οικογενειοκρατίας και να γίνουμε το σκαλοπάτι σε πολιτικά σχέδια και προσωπικές επιδιώξεις. Έχουμε μάθει να υπηρετούμε απόψεις και όχι πρόσωπα.
Ζητούμε την ψήφο και την υποστήριξη σας με αξιοπρέπεια και δυναμισμό, υποσχόμενοι ότι δεν θα σας προσθέσουμε μια ακόμα απογοήτευση μέσα στις τόσες που έχετε υποστεί το τελευταίο διάστημα.

Ντίνος Μπομποτσιάρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου

Η 28η Οκτωβρίου 1940..Το "Όχι" του Μεταξά και Ο Ελληνοιταλικόγερμανικός πόλεμος..

Η 28η Οκτωβρίου 1940..Το "Όχι" του Μεταξά και Ο Ελληνοιταλικόγερμανικός πόλεμος..
Χρόνια πολλά...

H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος...
Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ανεξάρτητα των όσων έχουν γραφεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα όπως αναφέρονται παρακάτω, οδηγούσαν με απόλυτη ακρίβεια την επερχόμενη πολεμική σύγκρουση κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε τουλάχιστον έτοιμη να την αντιμετωπίσει.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.
kafeneio.gr

Ετικέτες Ελλαδα, πολιτικη
Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Ευρυτανία


Με πλήθος κόσμου, λόγω και του "καλού" καιρού (για λίγο τουλάχιστον), κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα περισσότερα κεντρικά χωριά των δήμων της Ευρυτανίας.

Στην πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι με
ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος .Το πρωί η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού παρακολούθησαν
την καθιερωμένη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων από τους φορείς της πόλης.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" έκλεισαν με την μεγαλοπρεπή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση παρουσία των αρχών της πόλης και παρουσία πλήθους κόσμου. Φωτογραφίες group