Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΜήνυμα του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Καρπενησίου Βαγγέλη Καρφή



Αγαπητοί δημότες
Η Χώρα μας περνάει μια βαθειά και πρωτόγνωρη δημοσιονομική κρίση, το κόστος της οποίας κληθήκαμε να πληρώσουμε άδικα εμείς οι μισθωτοί οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες ακόμα και οι άνεργοι με την έμμεση φορολογία. Μια κρίση που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας αφού αναγκαζόμαστε να κάνουμε περικοπές ακόμα και στις σπουδές των παιδιών μας. Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε εξαιτίας του στρεβλού πολιτικού μας συστήματος το οποίο «επέτρεπε» σε συγκεκριμένες οικογένειες της πολιτικής αριστοκρατίας ή άλλοιώς της πολιτικής μπουρζουαζίας, να λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες να φοροδιαφεύγουν συστηματικά σε βάρος των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αυτές τις εκλογές στηρίζουμε και πρέπει να ψηφίσουμε πολίτες έντιμους, που ζουν ανάμεσά μας, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό, ψηφίζουμε ανθρώπους που έχουν βιώσει την ανεργία, το μεροκάματο, ψηφίζουμε αυτοδιοικητικούς με εμπειρία, γνώσεις και ικανότητες για να μπορούν να διαχειριστούν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των Δημοτών με διαφάνεια, με συνέπεια και κυρίως με ανιδιοτέλεια.

Το τελευταίο εξάμηνο δουλεύουμε για τον Καλλικράτη. Με προτάσεις μου δημοπρατήσαμε έργο προϋπολογισμού 96.000 ευρώ για την ενοποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων των έξι Δήμων που συνενώνονται και επίσης καλύψαμε το κενό της νομοθεσίας με ένταξη συγκεκριμένου ποσού στο προϋπολογισμό μας για την υλοποίηση της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων των 6 υφιστάμενων Δήμων μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη του 2011 με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου θα μπορεί να υλοποιείται από τον Μάρτη του 2011. Με τις δράσεις μας αυτές που ήδη υλοποιούνται ο νέος Δήμος Καρπενησίου γρήγορα εύκολα και με ασφάλεια θα αποτελέσει ένα ομοιογενές σύνολο με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραπέρα πορεία του.
Με πρότασή μου υποβάλλαμε πρόσφατα στην ψηφιακή σύγκλιση δύο έργα και για τους έξι υφιστάμενους δήμους, το πρώτο αφορά τον εμπλουτισμό του προγράμματος ¨βοήθεια στο σπίτι» με την καθιέρωση της κάρτας ιατρικής πρόληψης του ηλικιωμένου και παράλληλα την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι ηλικιωμένου, συστήματος για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας φροντίδας του Δήμου σε περίπτωση ανάγκης. Το δεύτερο έργο αφορά πρόταση στην πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας άρα και εξοικονόμηση κόστους κατά περίπου 80% από την εφαρμογή ενός συστήματος τηλεδιαχείρησης του δημοτικού φωτισμού. Έτσι λοιπόν εξοικονομούμε κόστος από τη μια δράση και να στηρίζουμε άλλες δράσεις όπως το «βοήθεια στο σπίτι» και αυτή είναι η φιλοσοφία μας σε περιόδους ύφεσης εκτός από την συνεχή διεκδίκηση να κάνουμε τις ελλείψεις πλεονεκτήματα. Εμείς δεν τάζουμε, δεν διορίζουμε, εμείς δημιουργούμε δομές, υλοποιούμε προγράμματα τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης και δημιουργούμε κίνητρα σε επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα αστικής ανάπτυξης για να αυξήσουμε την τοπική απασχόληση και να τονώσουμε την τοπική αγορά.

Τέλος για πρώτη φορά είμαι υποχρεωμένος να δώσω και κάποια ενδεικτικά στοιχεία της ταυτότητάς μου σε ότι αφορά τα οκτώ χρόνια ενασχόλησής μου με την αυτοδιοίκηση.
2003-2004 ως πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης δεν έλαβα την αμοιβή μου περίπου 15.000 ευρώ την οποία διέθεσα στην επιχείρηση ενώ παράλληλα είχαμε ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο και σήμερα εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις των δύο αυτών χρήσεων.
Εκπόνησα οικονομοτεχνική μελέτη με στοιχεία τα οποία ελήφθησαν νόμιμα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε σχέση με απαίτηση τρίτου έναντι του Δήμου και του Κτελ, η οποία υιοθετήθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια με αποτέλεσμα η απαίτηση τρίτου να κυμανθεί σε πραγματικά επίπεδα και να ωφεληθεί ο Δήμος και το Κτελ με το ποσό περίπου των 600.000 ευρώ.
Υπέβαλα δύο ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων επί δύο διαφορετικών Κυβερνήσεων (2008, 2010) για την πληρωμή εργαζομένων στην μερική απασχόληση του Δήμου και άμεσα διευθετήθηκε το θέμα και στις δύο περιπτώσεις.
Για εκείνο όμως που είμαι υπερήφανος σε σχέση με τις αρμοδιότητές μου και θεωρώ ότι ο Δήμος αποτελεί πρότυπο, είναι η διαχείριση υποθέσεων των πολιτών με την φιλοσοφία των ίσων αποστάσεων και με την ίδια αντιμετώπιση όλων των δημοτών πέρα από κόμματα και χρώματα και σε δύο περιπτώσεις προσφυγών πολιτών, υπήρξε η απόλυτη στήριξη από την υπηρεσία του Συνηγόρου του Πολίτη σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων από την πλευρά μου.

Ζητώ την ψήφο σας γιατί είμαι ένας από σας, ζω στον τόπο χρόνια με την οικογένειά μου και με δυσκολία πληρώνω τα δάνεια για την πρώτη κατοικία μου όπως οι περισσότεροι πολίτες σήμερα, γιατί στα οκτώ χρόνια ενασχόλησής μου με την αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι εναντίον μου και σε αυτό επιμένω και προκαλώ οποιονδήποτε, γιατί δεν έγινα ποτέ «μαυρογιαλούρος» στην αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς


Ο υποψήφιος Δήμαρχος
Βαγγέλης Καρφής
Οικονομολόγος
Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία

Βασίλειος Κολημένος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Ανανέωση-Προοπτική





Βασίλειος Κολημένος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Ανανέωση-Προοπτική"

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Οικονομική ενίσχυση στις ορεινές περιοχές


Οικονομική ενίσχυση στις ορεινές περιοχές
Συντάχθηκε απο τον/την Σπύρος Καρανάσιος
Τρίτη, 26 Οκτώβριος 2010 14:24
Βοήθημα από 300 έως 600 ευρώ ανάλογα το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, δικαιούνται οι κάτοικοι της Ευρυτανίας στο πλαίσιο της εισοδηματικής ενίσχυσης των ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορίας Καρπενησίου θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα χρήματα δικαιούνται μόνο όσοι συντηρούν οικογένειες και διατηρούν σπίτι. Για νεαρά άτομα που διαμένουν στο πατρικό τους δικαιούχοι είναι οι γονείς τους http://www.lamiastar.gr

Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία



11°C
Άγραφα

Υγρασία: 59%

Άνεμος: ΝΑ σε 0 χμ/ώ
Σαβ

14°C 2°C
Κυρ

15°C 3°C
Δευ

16°C 5°C
Αρχική Ειδήσεις Περιφέρεια Ευρυτανία Ευρυτανία Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία Πάλι μελέτες για το δρόμο Καρπενήσι-Λαμία
Συντάχθηκε απο τον/την Όλγα Λαθύρη
Σάββατο, 30 Οκτώβριος 2010 14:15
Σε 2,5 χρόνια από σήμερα τοποθετεί την δημοπράτηση του οδικού άξονα Λαμίας-Καρπενησίου ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, αφού όπως εξήγησε από το Καρπενήσι όπου βρέθηκε, μια νέα κοινοτική οδηγία που αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια, προβλέπει άλλα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς απαιτείται νέα μελέτη που θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2011.

Στο στάδιο των μελετών είναι και ο Παρα-μεγδόβιος άξονας και σε λίγες ημέρες ανατίθεται η μελέτη για τα 9 χ.λ.μ του δικτύου που συνδέει την Ευρυτανία, την Καρδίτσα και την Βόρεια Αιτωλο-Ακαρνανία.
http://www.lamiastar.gr

Επισκέψεις Κλ.Περγαντά


Επισκέψεις Κλ.Περγαντά
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Καραγιάννη
Από το Φουρνά ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου τη περιοδεία του στην Ευρυτανία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς όπου διαπίστωσε ότι το κλίμα της νίκης του συνδυασμού του από την πρώτη Κυριακή επικρατεί πλέον σε όλες τις περιοχές της Στέρεας.

Ο κ. Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Ηλία Παπουτσόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής. Τα προβλήματα του οδικού δικτύου είναι από τα σημαντικότερα και ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων ζητώντας να γίνει εύκολα προσβάσιμος ο δρόμος που οδηγεί προς τη Φθιώτιδα, τη Καρδίτσα αλλά και προς το Καρπενήσι Ζήτησε επίσης την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον δήμο Κτημενίων, την αξιοποίηση των κατοικιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ έθεσε και το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Στα προβλήματα του οδικού δικτύου επικέντρωσε στο Κρίκελλο ο δήμαρχος Γιάννης Σταμάτης ο οποίος ζήτησε την συνέχιση της χρηματοδότησης του δρόμου Δομνίστα – Σκοπιά – Ροσκά.

Επίσης ζήτησε την χρηματοδότησης του ΣΧΟΑΠ από το ΠΕΠ Στερεάς, την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει το μείζον θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς πήγε στο Προυσό όπου επισκέφθηκε το μοναστήρι δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνορθόδοξη ιστορία του ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους για θέματα τουριστικής ανάπτυξης μέσω δράσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Επόμενος σταθμός ήταν ο δήμος Ποταμιάς. Εκεί ο δήμαρχος Γιάννης Ίβρος και οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Περγαντά στον οποίο τέθηκαν και πάλι προβλήματα του οδικού δικτύου αλλά και ζητήματα ανάπτυξης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος σε μια περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς. «Η Ευρυτανία και οι περιοχές που επισκεφθήκαμε σήμερα είναι από τις πλουσιότερες σε φυσικές ομορφιές. Οι ορεινοί όγκοι της, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη Στερεά, μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής, με σχέδιο και πρόγραμμα δράσης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων για την ικανοποίηση των αιτημάτων που του έθεσαν και επιπλέον, όσα από τα ζητήματα αφορούν στην αιρετή περιφέρεια, θα ιεραρχηθούν και θα δρομολογηθεί η επίλυσή τους. Τη σφραγίδα για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές βάζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς που ολοκλήρωσε ένα κύκλο επισκέψεων στη Λοκρίδα.

Χθες το απόγευμα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, ο κ Περγαντάς μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θωμά Στάικο, υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους και Βουλευτές επισκέφθηκε την Αταλάντη όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Σκαμπερδόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο, φορείς και κατοίκους της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο ο κ. Περγαντάς συζήτησε μαζί του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο δήμο. Ο δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους οι οποίοι καθημερινά επιβαρύνονται οικονομικά για τις μετακινήσεις τους αλλά και στο ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ.

Επίσης έγινε αναφορά στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, που διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, βάση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Τόνισε ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σχέδιο για τις οι χρήσεις γης ώστε να καταστεί γνωστό τι είδους επενδύσεις, στον τουριστικό, τον αγροτικό ή τον βιομηχανικό τομέα μπορούν να αναπτυχθούν και σε ποια περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα των σύγχρονων υποδομών που απαιτούνται για τα σφαγεία καθώς και στην αναβάθμιση του λιμανιού.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς γνώστης των προβλημάτων αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ζητήματα που ετέθησαν αλλά και στους τρόπους επίλυσης που για τα περισσότερα είναι η χρηματοδότηση τους μέσα από το ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στο θέμα τον διοδίων ο κ. Περγαντάς επεσήμανε πως πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο ώστε να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής στις μετακινήσεις τους. Επίσης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μη δοκιμάζεται η περιοχή και οι κάτοικοί της στις περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. «Θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα έργα που έχουν ώριμες μελέτες για ένταξη στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς ενώ σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο ομόφωνο ψήφισμα των ΦοΔΣΑ που προέκυψε το καλοκαίρι στη Θήβα, το οποίο θεωρεί σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος. Ολοκληρώνοντας ανέδειξε για ακόμα μια φορά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του προγράμματός του, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με σεβασμό στον πολίτη και συνεχή διάλογο ως Αιρετή Περιφερειακή Αρχή μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμπρακτες απαντήσεις στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών», τόνισε ο κ. Περγαντάς http://www.lamiastar.gr/

Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές


Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές

28/10/2010 4:52:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας για τις παράνομες χωματερές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να κλείσει οριστικά όλους τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής.

Μετά από αίτημα του επιτρόπου για το Περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε τις υποχρεώσεις που έχουν οι ελληνικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομες χωματερές.http://www.real.gr

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

30/10/2010 2:30:00 πμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Ποιητής και πεζογράφος, ίσως η σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή, που ανέδειξε η γενιά του '20 και από τους πρώτους, που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση.

Επηρέασε πολλούς από τους κατοπινούς ποιητές (Σεφέρης, Ρίτσος, Βρεττάκος) και με την αυτοκτονία του δημιούργησε φιλολογική μόδα, τον Καρυωτακισμό, που πλημμύρισε τη νεοελληνική ποίηση.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896 και ήταν γιoς του νομομηχανικού Γεωργίου Καρυωτάκη από τη Συκιά Κορινθίας και της Κατήγκως Σκάγιαννη από την Τρίπολη. Ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας.

Είχε μία αδελφή ένα χρόνο μεγαλύτερή του, τη Νίτσα, και έναν αδελφό μικρότερο, το Θάνο, που γεννήθηκε το 1899 και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.

Λόγω της εργασίας τού πατέρα του, η οικογένειά του αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο διαμονής. Έζησαν στη Λευκάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, το Αργοστόλι, την Αθήνα (1909-1911) και τα Χανιά, όπου έμειναν ως το 1913.

Από τα εφηβικά του χρόνια δημοσίευε ποιήματά του σε παιδικά περιοδικά, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού «Διάπλαση των Παίδων». Σε ηλικία 17 ετών ερωτεύεται την χανιώτισσα Άννα Σκορδύλη, μια σχέση που θα τον σημαδέψει.

Το 1917 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με λίαν καλώς. Στην αρχή επιχείρησε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, ωστόσο η έλλειψη πελατείας τον ώθησε στην αναζήτηση θέσης δημοσίου υπαλλήλου.

Διορίστηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ μετά την οριστική απαλλαγή του από τον Ελληνικό Στρατό για λόγους υγείας, τοποθετήθηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι νομαρχίες Σύρου, Άρτας και Αθήνας. Απεχθανόταν τη δουλειά του και δεν ανεχόταν την κρατική γραφειοκρατία, εξού και οι πολλές μεταθέσεις του.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του «Ο Πόνος των Ανθρώπων και των Πραγμάτων», δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 1919 και δεν έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το σατιρικό περιοδικό «Η Γάμπα», η κυκλοφορία του οποίου όμως απαγορεύτηκε έπειτα από έξι τεύχη κυκλοφορίας. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο «Νηπενθή», εκδόθηκε το 1921.

Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττικής, παρόλο που δεν είχε ξεχάσει την πρώτη αγάπη, την Άννα Σκοδρύλη, η οποία στο μεταξύ είχε παντρευτεί.

Η Πολυδούρη του προτείνει να παντρευτούν, παρότι γνώριζε ότι έπασχε από σύφιλη. Το 1924 ταξίδεψε στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Ελεγεία και Σάτιρες».

Το Φεβρουαρίου του 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Η αλληλογραφία του με συγγενείς του την περίοδο αυτή αναδεικνύει την απόγνωση του Καρυωτάκη για την επαρχιακή ζωή και τη μικρότητα της τοπικής κοινωνίας.

Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι και αποπειράθηκε επί δέκα ώρες να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας μάταια να πνιγεί.

Την επόμενη μέρα (21 Ιουλίου) αγόρασε ένα περίστροφο κι επισκέφτηκε ένα καφενείο της Πρέβεζας. Αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος του καπνίζοντας, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο.

Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του:

Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περσότερες να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία, όμως, πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ.

Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά.

Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους ή εθεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία.

Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές !!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου.

Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας.

[Υ.Γ.] Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε, επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα.

Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ορισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.

Εκτός από το ποιητικό του έργο, ο Καρυωτάκης έγραψε επίσης πεζά, ενώ μας άφησε και μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει συνθέτες και συγκροτήματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τα «Υπόγεια Ρεύματα», η Λένα Πλάτωνος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Γλέζος και ο Νίκος Ξυδάκης.

Η ποίηση του Καρυωτάκη δεν έχει ίχνος φιλολογίας, αισθηματισμού και φιλαρέσκειας, που υπάρχει σε αφθονία στους παλιότερους ποιητές. Αποπνέει την αίσθηση του μάταιου, του χαμένου, η στάση του είναι αντιηρωική και αντιδανική. Ο Καρυωτάκης γράφει ποιήματα για το άδοξο, το ασήμαντο, ακόμα και το γελοίο, ως διαμαρτυρία, που φθάνει στο σαρκασμό http://www.real.g

Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα


Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα

30/10/2010 7:00:00 πμ Μοντανάρη Χρύσα









Πατήστε για μεγέθυνση

Καλός προβλέπεται σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την εξασθένηση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Γενικά αίθριο καιρό θα έχει η Αττική με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Καλό καιρό θα έχει και η Θεσσαλονίκη ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς.

Για αύριο Κυριακή, ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή http://www.real.gr

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο Μαγκριώτης σε Ευρυτανία Φωκίδα


Ο Μαγκριώτης σε Ευρυτανία Φωκίδα
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Σιμόπουλος
Πέμπτη, 28 Οκτώβριος 2010 16:40
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στους Νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας. Στο Καρπενήσι ο Υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων για θέματα αναπτυξιακών υποδομών της περιοχής. Στη Φωκίδα ο Υφυπουργός είχε συναντήσεις και σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων για θέματα υποδομών του Νομού και συμμετείχε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της Εθνικής Επετείου, στην Άμφισσα.

Επίσης επισκέφθηκε τα οδικά έργα του δρόμου «Αγ.Ευφημία-Βουνιχώρα» και συναντήθηκε με τα τοπικά συμβούλια των δυο χωριών.

Τόσο στην Ευρυτανία όσο και στην Φωκίδα, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές υποδομές των δυο Νομών:

«Η Ευρυτανία, η Φωκίδα και η Εύβοια, έχουν ίσως το μεγαλύτερο έλλειμμα υποδομών από όλους τους νομούς της περιφέρειας. Δυστυχώς, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των έργων υποδομής, όπως τη διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και όπως την περιορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί, είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες. Γι’ αυτό δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ωρίμανση των μελετών και τη διασφάλιση πόρων για την κατασκευή των έργων στους νομούς αυτούς.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι βασικός μοχλός της πολιτικής μας για ξεπέρασμα της κρίσης. Εάν βρίσκαμε ώριμες μελέτες θα χρηματοδοτούσαμε κατά προτεραιότητα τα έργα στους νομούς αυτούς.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής ανάπτυξης, κάνει τις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων γρήγορες και ασφαλείς και ενισχύει το εμπόριο και τον τουρισμό.»

Για το Νομό Ευρυτανίας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα παρακάτω έργα:

1. ΝΕΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΘΕ

Το οδικό τμήμα «Σταυρός-Ανατολικό στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού» αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα «Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο». Ο εν λόγω άξονας ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο της χώρας, όπως επίσης και στους κάθετους άξονες του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού Δικτύου.

Για το τμήμα αυτό έχουν εκπονηθεί μελέτες, τόσο για το πεδινό όσο και για το ορεινό κομμάτια του. Η ολοκλήρωση των μελετών αυτών θα απαιτήσει δαπάνες άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Η νέα οδηγία της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο, επιβάλλει για λόγους τη βελτίωση των γεωμετρικών και τεχνικών χαρακτηριστικών, όλων των οδικών αξόνων. Ο άξονας «Λαμία-Καρπενήσι», που είναι ενταγμένος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο, για να χρηματοδοτηθεί από τα διαφορετικά ταμεία της ΕΕ, πρέπει να αναβαθμιστούν τα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην αρχική μελέτη.

Επίσης η αξιολόγηση που έγινε από στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ μετά από αίτημα των φορέων της Ευρυτανίας, κατέδειξε ότι υπάρχει μια ενεργός κατολίσθηση στη σημερινή χάραξη. Για τους λόγους αυτούς αναθέσαμε μια προκαταρκτική μελέτη με βάση τη νέα Κοινοτική Οδηγία η οποία θα μας δείξει και την ασφαλή οριστική χάραξη. Σε δύο με δυόμιση χρόνια από σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το σύνολο του οδικού άξονα.


2. ΠΑΡΑΜΕΓΔΟΒΙΑ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

Το έργο μελετάται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μέχρι τα μέσα του Νοέμβριου, το αργότερο, θα δημοπρατηθεί η οριστική μελέτη για τα 9 από τα 15 χιλιόμετρα, εντός του νομού Ευρυτανίας.

Πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη για τα υπόλοιπα 5 χλμ. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σε δώδεκα μήνες και ο χρόνος κατασκευής του έργου θα είναι τρία χρόνια.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου.


3. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΑΓ. ΒΛΑΣΣΗΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

Για την μελέτη βελτίωσης της Εθνικής Οδού «Αγρινίου-Καρπενησίου» (κατά τμήματα), έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ για την εκπόνηση τόσο των μελετών οδοποιίας, όσο και των λοιπών υποστηρικτικών μελετών. Με βάση την υπόψη χρηματοδότηση προκηρύχθηκε η μελέτη του τμήματος «Αγρίνιο-Αγ. Βλάσσης». Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 21 Ιανουαρίου 2008 με συμβατικό αντικείμενο 1.463.204,23 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).

Ο ανάδοχος υπέβαλε την τοπογραφική αποτύπωση της χάραξης και το πρώτο στάδιο της μελέτης, τα οποία και εγκρίθηκαν. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου έδωσε εντολή για το δεύτερο στάδιο εργασιών, το οποίο και κατατέθηκε και οι μελέτες είναι υπό έλεγχο για να εγκριθούν. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διαβιβαστεί στην Ε.Υ.ΠΕ. λόγω αρμοδιότητας.

Αντίστοιχα προκηρύχθηκε η μελέτη για τις απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες στο υπόψη τμήμα. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου 2008, με συμβατικό αντικείμενο 639.642 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).

Η αρχή της μελέτης είναι ο Κόμβος Ρουπακιάς επί της Εθνικής Οδού «Αντιρρίου-Ιωαννίνων» και το τέλος της μελέτης βρίσκεται περί την χ.θ.28+500. Κατά μήκος αυτής της οδού αναπτύσσονται και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Καμαρούλας, Λιαγκέικων και Σκουτεσιάδας.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών είναι το πρώτο εξάμηνο του 2011. Το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής του έργου είναι 70 εκατ. ευρώ (με ΓΕ, ΟΕ, απρόβλεπτα και ΦΠΑ) ενώ η εκτίμηση για τις απαλλοτριώσεις ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ http://www.lamiastar.gr

Η Ψήφος μας είναι η Συμμετοχή, η Φωνή, η Δύναμή μας.


Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010
Η Ψήφος μας είναι η Συμμετοχή, η Φωνή, η Δύναμή μας.


Συχνά, στις συζητήσεις αυτές τις μέρες συναντώ ανθρώπους που έχουν - ή είχαν σκοπό - να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και τη δυσαρέσκειά τους στις δημοτικές εκλογές μέσα από την αποχή. Το φαινόμενο αυτό αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, είναι ανησυχητικό και σχετίζεται κυρίως με τις νεαρές ηλικίες, δεν περιορίζεται όμως σε αυτές.
Ακούγοντας την είδηση αυτή δημιουργούνται στο μυαλό μου κάποιες ενστάσεις.
Πρώτον, η αποχή ευνοεί τον πρώτο, το νικητή, άρα ουσιαστικά είναι ψήφος υπέρ εκείνου στον οποίο ορισμένοι θέλουν να αντιταχθούν. Όταν, λοιπόν, διαφωνούμε με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι σαν να μην έχουμε κάνει το φόνο, είμαστε όμως συνένοχοι ή έχουμε συγκαλύψει το ‘έγκλημα’.
Δεύτερον, ο απόηχος οποιουδήποτε μηνύματος θέλουμε να περάσουμε διαρκεί όσο διαρκούν οι μετεκλογικές συζητήσεις στο καφενείο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Πάρτε για παράδειγμα τις προηγούμενες εκλογές. Η αποχή έφτασε το 29,1% στις βουλευτικές και το 32,8% στις δημοτικές, δηλαδή σχεδόν άγγιξε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Το μήνυμα αυτό έπρεπε να έχει φτάσει στο σύνολο των εκλεχθέντων και να τους ακολουθεί στις αποφάσεις τους. Ωστόσο, το ‘ηχηρό μήνυμα του λαού’ σύντομα έδωσε τη θέση του στη ‘νωπή λαϊκή εντολή’. Και η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που συμμετέχουν ‘δίνουν την εντολή’, οι υπόλοιποι δίνουν μόνο το στίγμα.
Τρίτον, θα ήθελα να επισημάνω ότι η αποχή σαν μορφή διαμαρτυρίας παραπέμπει στην απάθεια την οποία τόσο στηλιτεύουμε, αλλά και υΐοθετούμε σήμερα σαν τρόπο ζωής. Μήπως, δηλαδή, η αποχή είναι μία δικαιολογία για να βουλιάξουμε περισσότερο στον καναπέ μας; Μήπως είναι η πρόφαση για να απενοχοποιηθούμε; Μήπως είναι πλήρως εναρμονισμένη με την παθητική στάση μας στα τεκτενώμενα ;
Το σίγουρο είναι ότι η αποχή είναι μια βολική επιλογή. Μάλιστα, μας διευκολύνει γιατί μας επιτρέπει να γκρινιάζουμε για όλους και για όλα, χωρίς να έχουμε αναλάβει ευθύνη. Έχουμε, όμως αυτό το δικαίωμα στις δημοτικές εκλογές; Θα αφήσουμε να μας εκπροσωπούν άνθρωποι που δε ‘συνηχούν’ με τη στάση μας και τις ανάγκες μας; Θα παραχωρήσουμε το δικαίωμα του εκ-λέγειν σε εκείνους που επι-λέγουν με άλλα (πονηρά και ανόητα συχνά) κίνητρα και κριτήρια;
Εμείς, σαν ‘Ενεργοί Πολίτες’, δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο. Σας καλούμε να συνταχθείτε , επιλέγοντας, διεκδικώντας, καταδικάζοντας, αλλά και επιβραβεύοντας μέσα από την ψήφο σας , αλλά και τη συμμετοχή σας από την επόμενη μέρα των εκλογών.
Κεχρή Σωτηρία
Ψυχολόγοςhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κ. Σακκαλή 7
36100, Καρπενήσι
τηλ.:22370 80301 – τηλ./fax:22370 25975

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
Φίλες και φίλοι, παλιοί και νέοι συνδημότες του νέου «Καλλικρατικού» δήμου Καρπενησίου.
Οδηγούμαστε στις δημοτικές εκλογές με τις χειρότερες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ως χώρα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ως πολίτες την ανασφάλεια της επόμενης μέρας για όλα αυτά τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η εργασία και η κοινωνική γαλήνη.
Μέσα σε λίγους μήνες η αναπτυγμένη και δυναμική Ελλάδα, όπως μας έλεγαν, κατέληξε ο ζητιάνος της Ευρώπης ενώ οι πολιτικές και οικονομικές μας επιλογές ως χώρα, τέθηκαν υπό κηδεμονία.
Η περιοχή μας, με πολλά προβλήματα και μια διαρκή πληθυσμιακή αιμορραγία, κυρίως της νεολαίας, νοιώθει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται και τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν. Ήδη τα λουκέτα στα καταστήματα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση και οι μισθωτοί διαπιστώνουν δραστική μείωση των αποδοχών τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο δήμος Καρπενησίου με το σχέδιο «Καλλικράτης» διευρύνει την έκτασή του και φυσικά πολλαπλασιάζει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του. Η νέα δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα και πρωτόγνωρα προβλήματα. Από την επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε διατηρώντας μια ικανοποιητική οικονομική δραστηριότητα και τον ήδη ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό μας ή θα οδηγηθούμε σε πλήρη μαρασμό και εγκατάλειψη.
Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κατέρχεται στις εκλογές με την εμπειρία της δεκαεξάχρονης ενεργούς συμμετοχής της, στα δημοτικά ζητήματα του δήμου Καρπενησίου, έχοντας καταγράψει σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Υπήρξαμε ως αντιπολίτευση, στο δημοτικό συμβούλιο αν και ελάσσονα, δραστήριοι και ενημερωμένοι για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πόλη και τα χωριά μας. Η παρουσία μας δεν περιορίστηκε στην έκφραση μιας γνώμης αλλά προτείναμε, παλέψαμε και με συνέπεια υπηρετήσαμε τις απόψεις εκείνες που θεωρούσαμε ότι ήταν επωφελείς για το δήμο και την περιοχή μας.
Στεκόμαστε σήμερα απέναντι σε εκείνους που διαμόρφωσαν τη σημερινή δημοτική πολιτική η οποία έχει αποσπάσει τα εύσημα της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας. Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην ενίσχυση της οικογενειοκρατίας και να γίνουμε το σκαλοπάτι σε πολιτικά σχέδια και προσωπικές επιδιώξεις. Έχουμε μάθει να υπηρετούμε απόψεις και όχι πρόσωπα.
Ζητούμε την ψήφο και την υποστήριξη σας με αξιοπρέπεια και δυναμισμό, υποσχόμενοι ότι δεν θα σας προσθέσουμε μια ακόμα απογοήτευση μέσα στις τόσες που έχετε υποστεί το τελευταίο διάστημα.

Ντίνος Μπομποτσιάρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου

Η 28η Οκτωβρίου 1940..Το "Όχι" του Μεταξά και Ο Ελληνοιταλικόγερμανικός πόλεμος..

Η 28η Οκτωβρίου 1940..Το "Όχι" του Μεταξά και Ο Ελληνοιταλικόγερμανικός πόλεμος..
Χρόνια πολλά...

H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος...
Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ανεξάρτητα των όσων έχουν γραφεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα όπως αναφέρονται παρακάτω, οδηγούσαν με απόλυτη ακρίβεια την επερχόμενη πολεμική σύγκρουση κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε τουλάχιστον έτοιμη να την αντιμετωπίσει.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.
kafeneio.gr

Ετικέτες Ελλαδα, πολιτικη
Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Ευρυτανία


Με πλήθος κόσμου, λόγω και του "καλού" καιρού (για λίγο τουλάχιστον), κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα περισσότερα κεντρικά χωριά των δήμων της Ευρυτανίας.

Στην πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι με
ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος .Το πρωί η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού παρακολούθησαν
την καθιερωμένη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων από τους φορείς της πόλης.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" έκλεισαν με την μεγαλοπρεπή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση παρουσία των αρχών της πόλης και παρουσία πλήθους κόσμου. Φωτογραφίες group

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
* Μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ανακοινώσει την ίδρυση του νέου της κόμματος, η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση για την ίδρυση του κόμματος, της πρώην Υπουργού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων "Babington" που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η κ. Μπακογιάννη εκείνη την ημέρα θα έχει δίπλα της και κορυφαία ονόματα της πολιτικής σκηνής που θα κάνουν αίσθηση.
Νέα δεδομένα στο πολιτικό μας γίγνεσθαι ή ένα κόμμα ακόμα για λίγο καιρό και … βλέπουμε.

* Και μια που καταπιαστήκαμε με την κ. Μπακογιάννη, να σας μεταφέρω ένα ωραίο διάλογο που συγκράτησα σε κάποιο καφενείο της Δυτικής Ευρυτανίας μεταξύ δυο γερόντων υποστηρικτών εκ παιδιόθεν, της συντηρητικής, γαλάζιας παράταξης και τα τελευταία χρόνια της πρώην Υπουργού.
- «Καλά δεν μου λες ρε Μήτσο. Μεθαύριο που θα ανακοινώσει η Ντόρα το νέο κόμμα, εμείς οι δεξιοί, που εδώ και χρόνια τώρα αγαπάμε το ίδιο και την Νέα Δημοκρατία και την Ντόρα, τι θα κάνουμε»;
- «Δύσκολη απόφαση αδελφέ μου, όμως το μοναστήρι νάνε καλά και από καλόγερους έχει ο θεός …»

* Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και δυο ακόμη φίλοι σε μικρό καφενείο της ευρυτανικής πρωτεύουσας:
- «Τι θα κάνουμε μεθαύριο ρε παλιόφιλε. Θα πάμε με την Ντόρα ή θα κάτσουμε στ΄ αυγά μας:», ρώτησε εκείνος που έπινε τσιπουράκι.
- Δεν ξέρω, θα το ξανασκεφτώ Τάκη μου. Όμως με αυτά που λέει ο Μητσοτάκης ότι ο Σαμαράς είναι λαϊκιστής και πως δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός και με εκείνα που δήλωσε σε συνέντευξή της η Ντόρα ότι τα παιδιά των γιατρών γίνονται γιατροί και των πολιτικών, πολιτικοί, θάχουμε ντράβαλα…»

* Πέρα από τα πολιτικά όμως έχουμε και τα ανθρώπινα και στην προκειμένη περίπτωση την γέννηση των δίδυμων (δύο υγιέστατα παιδάκια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι) που έφερε στον κόσμο η κόρη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη Αλεξία προχθές σε μαιευτήριο της Αθήνας. Να ευχηθούμε να ζήσουν τα νεογέννητα και να τα χαρούν οι γονείς και οι οικογενείς όπως επιθυμούν, με υγεία και προκοπή.

* Σε φιάσκο κατέληξε η πολυδιαφημισμένη και σε πρωτοσέλιδα προβαλλόμενη εκδήλωση στα Κρεμαστά για τα 40 περίπου θύματα που χάθηκαν στο φράγμα των Κρεμαστών.(Αλήθεια μήπως ήταν 41 και δεν τα μέτρησαν καλά – λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε απ΄ όλους) !!!
Διερωτώμαι όμως:
Γιατί δεν προβλήθηκε με την ίδια διάθεση αυτή η εκδήλωση, που τόσο προβλήθηκε και που είχε προγραμματιστεί να γίνει, αλλά δεν έγινε; Μήπως γιατί δεν παραβρέθηκε κανένας από τους τάχα συγγενείς των θυμάτων; Ποιών θυμάτων; Σε ποιο κατάλογο έχουν καταγραφεί; Ως σώφρων πολίτης και ως κάτοικος της παραλίμνιας περιοχής, εκφράζω την θλίψη μου. Είναι κρίμα να προβάλλονται τάχα σημαντικές ειδήσεις χωρίς να ελέγχεται η πηγή τους και η αξιοπιστία τους. Κρίμα ακόμη, γιατί από κάποιους, η τακτική αυτή είναι επαναλαμβανόμενη…

* Άλλη πάλι εκείνη η συνταρακτική είδηση για τα συμβαίνοντα στους κόλπους της τοπικής μας εκκλησίας. Εδώ όπως θα δείτε και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ε.Π., οι προβάλλοντες την «συνταρακτική» είδηση, δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν και την άλλη πλευρά, ούτε στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ως όφειλαν, αλλά ούτε και για την ουσία. Φαίνεται ότι αυτό δεν τους βόλευε γιατί έτσι θα διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε θέμα. Γιατί άραγε;

* Αυτά για όσους αυτοδιαφημίζονται ως ανεξάρτητοι. Όταν βλέπεις μονομερώς και εθελοτυφλείς τι είδους ανεξάρτητος είσαι;

* Όσον αφορά για τον φίλο που στεναχωρήθηκε για την συμμετοχή εκδοτών στις επερχόμενες εκλογές, θέλω να του πω ότι στα κοινά μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε αρκεί να μπορεί να προσφέρει στον τόπο και στην κοινωνία.

* Με πολύ αέρα και εγωισμό κινείται το τελευταίο διάστημα υποψήφιος στην Ευρυτανία. Ας κόψει λίγο φόρα, γιατί βλέπω στο τέλος να τον κλαίνε και οι ρέγκες …

* «Οι εκλογές σε έναν εκ των δυο Δήμων της Ευρυτανίας θα κριθούν 2-3 μέρες νωρίτερα, λόγω της βόμβας που αναμένεται να πέσει». Έτσι μου είπε φίλος παλιός, προχθές που τον συνάντησα σε ταβερνάκι της κεντρικής Ευρυτανίας.

* Ήλθε η ώρα, κάποιοι αυτοδιοικητικοί να πάνε στα σπίτια τους. Έτσι είναι αυτά, αγαπητέ μου. Όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου ότι και να κάνεις δεν σε σώζει τίποτε.

* Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που από το μηδέν έγιναν φίρμες τα τελευταία χρόνια με τις θεσούλες τους στους Καποδιστριακούς Δήμους κλπ. Και γι΄ αυτούς ήλθε η ώρα της επιστροφής στην σκληρή πραγματικότητα. Ήλθε η ώρα που λέει και το ανέκδοτο, για να μπουν τα κεφάλια μέσα.

* Να επαναφέρουν τα τασάκια τους στα καφενεία αποφάσισαν οι καταστηματάρχες της Ευρυτανίας. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί οικονομική ζημία είναι γεγονός. Όμως αν και τούτη τη φορά δεν εφαρμοστεί ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, τότε άστα να πάνε…http://evrytanikospalmos.blogspot.com

Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων για την Ευρυτανία

Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων για την Ευρυτανία
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας του Νομού μας για τις επερχόμενες εκλογές, με βάση τον πληθυσμό της και την τελευταία απογραφή έχει ως εξής

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3.691 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 7 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΠΕΡΑΝΤ ΙΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3.213 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 6 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2729 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 6 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΒΙΝΙΑΝΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 1438 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 3 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2.533 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 5 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 13.604 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 27Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2163 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 3 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 9.390 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 14 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 1168 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 2 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 1933 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 3 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΠΡΟΥΣΣΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2253 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 3 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΦΟΥΡΝΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 1542 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 2 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 18449 ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 27 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αριθμός Περιφερειακών συμβούλων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ--ΠΡΑΓΜ. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ--ΑΡ.ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ....................178.771......................................15
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ................ 32.053...................................... 3
ΦΩΚΙΔΑΣ............ 48.284.................................... 4 ΒΟΙΩΤΙΑΣ..................131.085................................... 11 ΕΥΒΟΙΑΣ...................215.136.......................................18 http://evrytanikospalmos.blogspot.com

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ


Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΡΕΝΤΗ – ΑΠΟΚ 0-2
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ- ΜΥΡΙΚΗ 2-2
ΠΟΤΑΜΙΑ – ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ 1-1
ΑΙΟΛΟΣ – ΚΕΡΑΣΟΒΟ 3-1
ΡΕΠΟ: ΑΓΡΑΦΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΠΟΚ 9-2 13
ΔΟΞΑ 11-5 11
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 6-6 7
ΑΓΡΑΦΑ 9-5 6
ΠΟΤΑΜΙΑ 5-9 5
ΚΡΕΝΤΗ 4-7 4
ΜΥΡΙΚΗ 5-5 4
ΑΙΟΛΟΣ 6-11 3
ΚΕΡΑΣΟΒΟ 4-8 1
ΣΚΟΡΕΡ
ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΓΚΟΛ
ΚΑΛΥΒΑΣ ΑΓΡΑΦΑ 4
ΜΠΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚ 3
ΓΟΥΛΑΣ ΔΟΞΑ 3
ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΔΟΞΑ 2
ΠΑΠΠΑΣ ΔΟΞΑ 2
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
ΝΟΥΛΑΣ ΑΙΟΛΟΣ 2

6η Αγωνιστική
ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΑΓΡΑΦΑ
(Κεράσοβο, 21/11)
ΜΥΡΙΚΗ – ΑΙΟΛΟΣ
(Προπονητικό, 20/11)
ΑΠΟΚ – ΠΟΤΑΜΙΑ
(Καρπενήσι, 21/11)
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ – ΚΡΕΝΤΗ (Παλ/να, 20/11)
ΡΕΠΟ: ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟhttp://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Eγκαίνια εκλογικού κέντρου του συνδυασμού "Δημοτική Ενωτική Κίνηση"


Eγκαίνια εκλογικού κέντρου του συνδυασμού "Δημοτική Ενωτική Κίνηση"


Εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στο Καρπενήσι ( 18.00μ.μ. - Αθανασίου Καρπενησιώτη)θα κάνει σήμερα ο συνδυασμός "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" με επικεφαλή και υποψήφιο δήμαρχο Καρπενησίου κ.Βαγγέλη Καρφή.
Μαζί με το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων του συνδυασμού που θα δώσουν παρών θα παρευρεθεί και ο Υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος (νυν αντιδήμαρχος Καρπενησίου) θα παρουσιάσει τους υποψηφίους του συνδυασμού του καθώς και το πρόγραμμα του για τον διευρυμένο δήμο Καρπενησίου

Κ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δυνατό και ισχυρό μήνυμα νίκης



Κ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δυνατό και ισχυρό μήνυμα νίκης
"Με την Ευρυτανία μας ζωντανή και συγκροτημένη θέτουμε τους εαυτούς μας στην κρίση σας"...

Ενθουσιασμός επικρατεί στο επιτελείο του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη και νυν νομάρχη Ευρυτανίας κ.Κ.Κοντογεώργου σχετικά με την αποδοχή και την υποστήριξη του κόσμου εντός και εκτός των τειχών του νομού.
Στη προεκλογική ομιλία του στο Πνευματικό κέντρο Ρουμελιωτών μπροστά σε ενθουσιώδες ετεροδημότες της Αθήνας ο νομάρχης μίλησε για ισχυρό και ηχηρό μήνυμα νίκης .
Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε για την μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο Καλλικράτης στην αυτοδιοικητική δομή της Ευρυτανίας και τους στόχους του ιδίου για μια περαιτέρω ανάπτυξή της. Αναφέρθηκε για τα 16 χρόνια της πορείας του στα κοινά του νομού και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγάπη που του δείχνει ο κόσμος και οι πολίτες της.
Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε τις στρατηγικές ανάπτυξης και τους στόχους που θέτει ο ίδιος για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της Ευρυτανίας ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που έγιναν , τα χιλιόμετρα ασφάλτου στα Άγραφα και στα υπόλοιπα χωριά,τα νέα δίκτυα ύδρευσης,την κατασκευή σχολείων κ.α..
Τονίζοντας τα έργα που γίνονται και αυτά που έγιναν είπε: "Παντού έργα...εργοτάξιο η Ευρυτανία.."
Τελειώνοντας την ομιλία του έκανε και μία αυτοκριτική τονίζοντας τα τυχόν λάθη που έγιναν,τις τυχόν παραλείψεις που έγιναν χωρίς πρόθεση από μέρους του και έκλεισε με..
"Με την Ευρυτανία μας ζωντανή και συγκροτημένη θέτουμε τους εαυτούς μας στην κρίση σας"...

Έντονες βροχοπτώσεις με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους έπληξαν το τριήμερο τα χωριά των Αγράφων
Με πράξεις και όχι με λόγια η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού...

Έντονη βροχόπτωση και ισχυρές καταιγίδες έπληξαν το τελευταίο τριλημερο τα περισσότερα χωριά των Αγράφων με ισχυρούς ανέμους που κάνουν αδύνατη και επικύνδυνη τη μετακίνηση των κατοίκων .
Θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά η ετοιμότητα της Νομαρχίας και των Δήμων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μιας και ο χειμώνας στα ορεινά αυτά χωριά έχει αρχίσει απο νωρίς και ο σχεδιασμός δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Η θωράκιση της Ευρυτανίας στα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συζυτήσεων και συσκέψεων όλων των αρμόδιων υπηρεσιών τώρα μάλιστα εν όψει δημοτικών εκλογών.
Με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, ώστε κατά τη διάρκεια χειμερινής περιόδου να αποτρέψουν αλλά και να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο τρόπο, πιθανές πλημμύρες ,κατολισθήσεις και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΝΝΕΩΣΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΗ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΝΝΕΩΣΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΗ.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-10-2010 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ ώρα 10:00 π.μ - ΚΑΤΟΠΙΝ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ-ΝΕΟΧΩΡΙ-ΕΠΙΣΚΟΠΗ-ΜΑΡΑΘΙΑΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-10-2010 ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ , ΘΗΒΑ , ΑΛΙΑΡΤΟΣ , ΑΤΑΛΑΝΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31-10-2010 ΑΓΡΙΝΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-11-2010 ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΤΡΙΤΗ 2-11--2010 ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-11-2010 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΙΤΑΝΙΑ HOTEL) 19:00 μ.μ
ΠΕΜΠΤΗ 4-11-2010 ΔΗΜΟΣ ΒΙΝΙΑΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ , ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ ΣΤΙΣ 17:ΟΟ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-11-2010 ΔΗΜΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ ,ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 17:00

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετεροδημότες του νομού Ευρυτανίας,

Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία υποστήριξης των υποψηφίων στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου , στην τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού μας, των υποψηφίων Δημάρχων. Για τον Δήμο Καρπενησίου Ευάγγελο Καρφή και για τον Δήμο Αγράφων, Θεόδωρο Μπαμπαλή, καθώς και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά.

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο ¨ΤΙΤΑΝΙΑ¨ θα γίνει κεντρική προεκλογική συγκέντρωση όλων των ετεροδημοτών του νομού μας , στην οποία θα μιλήσουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης.

Καλούμε όλους τους ετεροδημότες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την μεγάλη θεσμική αλλαγή που έγινε στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον ¨Καλλικράτη¨.

Οι ετεροδημότες Αττικής μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία στην επιτροπή εκλογικού αγώνα στα τηλέφωνα: 2103890141 και 2103890143. (Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 50, 2ος όροφος)

Επιτροπή εκλογικού αγώνα ετεροδημοτών

Aγαπητοί συμπατριώτες, συνδημότισσες και συνδημότες,



Aγαπητοί συμπατριώτες, συνδημότισσες και συνδημότες,


Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση οι Δήμοι Αγράφων – Απεραντίων - Ασπροποτάμου - Βίνιανης και Φραγκίστας συνενώθηκαν στο νέο Δήμο Αγράφων.

Η νέα αυτή δομή μας προκαλεί και μας προσκαλεί να αγωνιστούμε μαζί. Είναι το χρέος μας απέναντι στο μέλλον και στην προοπτική του τόπου μας. Διότι οι θεσμοί της Πολιτείας μας υπάρχουν για να εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον, αλλά από μόνοι τους δεν αρκούν. Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι που τους υπηρετούν.

Αποτελεί για μας ύψιστη τιμή αλλά και τεράστια υποχρέωση απέναντι στους δημότες και τους ενεργούς πολίτες του Δήμου Αγράφων να είμαστε υποψήφιοι στις Δημοτικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου διεκδικώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας.

Με τη στήριξή σας θέλουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον τόπο μας με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
• Με νέα δυναμική, τόλμη και αποφασιστικότητα.
• Με κύρος, ήθος, φρόνημα και αγάπη για τον τόπο μας.
• Με συνέπεια και δικαιοσύνη.
• Με γνώσεις και ικανότητες.
• Με εμπειρία και μεράκι.
• Με θέληση και επιμονή.
• Με όραμα, προγραμματισμό, σχέδιο και διαφάνεια.
• Με ιδέες και σκληρή δουλειά.
• Με συλλογικές διαδικασίες, με αξιοκρατία.
• Με ευθύνες και αρμοδιότητες δίκαια κατανεμημένες μεταξύ μας
• Με νέο πρόγραμμα, νέους στόχους και ορθολογική διαχείριση
• Με ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα για δημιουργική συζήτηση για μια ανοιχτή συλλογική συμμετοχική συνεργασία μαζί σας

Ο υπέροχος πολιτισμός μας έχει ρίζες αιώνων, ιστορίας και προσφοράς στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Έχουμε αποδείξει ότι αντέχουμε στα δύσκολα.

Θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των δημοτών και του τόπου μας διαθέτοντας πλήρη γνώση της περιοχής μας, των αναγκών, των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιομορφιών ολόκληρου του Δήμου Αγράφων.

Με το ψηφοδέλτιό μας αποκαθιστούμε την αίγλη της περιοχής μας και δημιουργούμε τις σημαντικές προϋποθέσεις ανάδειξης και ανύψωσης του κάθε χωριού μας ώστε να πετύχουμε ορθολογική – πραγματική – ισόρροπη και υπεύθυνη ανάπτυξη που σέβεται ανθρώπους – τόπους και περιβάλλον.

Θέλουμε να δουλέψουμε με ιεραρχημένες προτεραιότητες στο δήμο μας συνολικά και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ξεχωριστά.

Με δικαιοσύνη και διαφάνεια στην κατανομή των πιστώσεων και με λύσεις υπεύθυνα στα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες κάθε δημότη και ετεροδημότη μας.

Θα υπηρετήσουμε το δήμο μας με μόνιμη κατοικία στο Δήμο Αγράφων και παρουσία σε όλα τα χωριά του δήμου (αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση απέναντί σας) και όχι σαν τουρίστες και περιστασιακοί επισκέπτες.

H προσφορά στον τόπο μας είναι δέσμευση και υποχρέωσή μας. Είναι απαίτηση και δικαίωμά σας. Μόνο έτσι θα προκόψει η περιοχή μας. Με την βοήθεια και τη συμμετοχή όλων μας.
• Θέλουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε για το δήμο μας.
• Ξέρουμε να συνθέτουμε τα τοπικά αιτήματα με τις κεντρικές πολιτικές.
• Μπορούμε να μεταφέρουμε πειστικά τις ανάγκες του τόπου μας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της χώρας.
• Μας ενώνει όλους το κοινό πάθος για την προκοπή του τόπου μας.

Η καλύτερη εγγύηση της επιτυχίας του συνδυασμού μας είναι οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν.

Ο συνδυασμός μας αποτελείται από ανθρώπους όλων των παρατάξεων, άξιους, ικανούς και αποφασισμένους να προσφέρουν με κάθε τρόπο και να διεκδικούν αποτελεσματικά από την κεντρική εξουσία καθώς μοναδικός στόχος μας είναι να υπηρετείται ο δήμος μας επάξια.

Θέλουμε να είμαστε δραστήριοι, δημιουργικοί, αλληλέγγυοι, προνοητικοί και προπάντων ειλικρινείς συνεργάτες και φίλοι σας.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας πρέπει ο δήμος Αγράφων να γίνει τόπος ζωής, δημιουργίας, ανάπτυξης, χαράς και αναψυχής για τους δημότες μας και να αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.

ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

1. Τα Τοπικά Συμβούλια
• Αυξημένες αρμοδιότητες
• Διαχείριση προϋπολογισμού της Τοπικής Κοινότητας με δεσμευτικές αποφάσεις
• Οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων για τον καταμερισμό των χρημάτων στα έργα της Κοινότητας θα δεσμεύουν τη Δημοτική Αρχή να τα εκτελέσει υποχρεωτικά
• Καταγραφή και ιεράρχηση των επιμέρους προβλημάτων από τοπικές συνελεύσεις
• Ο δημότης θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο έργο πρόκειται να εκτελεστεί στο χωριό του κατά σειρά προτεραιότητας
• Οι Τοπικοί Σύμβουλοι θα έχουν την ευθύνη της άμεσης αντιμετώπισης των καθημερινών και εκτάκτων αναγκών των Δημοτών
• Η στενή και αγαστή συνεργασία Δημοτών, Τοπικών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και Δημάρχου θα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία, τη διαχείριση και την αποτελεσματική διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο
• Αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου όλων των περιοχών του Δήμου μας
• Ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων για τη χάραξη της διοίκησης και τη λειτουργία του Δήμου
• Ανάθεση αρμοδιοτήτων και τομέων ευθύνης σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους -και όχι μόνο στους Αντιδημάρχους- για την επίτευξη ολοκληρωμένης, συλλογικής και υπεύθυνης διοίκησης
• Στενή συνεργασία των Δημοτικών Συμβούλων με τα Τοπικά Συμβούλια και τους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο
• Ιεράρχηση των κεντρικών προτεραιοτήτων του Δήμου μας για τα μεγάλα έργα που θα σχεδιάσουμε και θα απαιτήσουμε



ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

• Η σύγχρονη ανάπτυξη γίνεται μόνο με ειδικούς
• Αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου για την κατάρτιση μελετών
• Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, τεχνοκράτες και αρμόδιους φορείς, για την αξιολόγηση και προγραμματισμένη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της περιοχής μας (φυσικός πλούτος, υδροφόρος ορίζοντας, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, κτηνοτροφία και γεωργία)
• Αναβάθμιση του σχεδίου ανάπτυξης δια της εμπεριστατωμένης πανεπιστημιακής έρευνας και πορισμάτων, που διαθέτουν ακαδημαϊκό κύρος και ανταγωνιστικότητα, με απώτερο σκοπό την ασφαλή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διεκδίκηση των παρεχόμενων κοινοτικών κονδυλίων
• Κατάρτιση Συνολικού Σχεδίου Ανάπτυξης ολόκληρου του νέου Δήμου Αγράφων με:
- Διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος
- Τον αγροτουρισμό ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης
- Με ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στα τοπικά προϊόντα
- Με σύγχρονες υποδομές
• Διεκδίκηση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, με στενή επαφή και συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία
• Υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης του Δήμου και των Δημοτών από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς πόρους (Δ΄ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ)
• Σοβαρότητα και αξιοπιστία των διεκδικήσεων και των προτάσεών μας
• Πρωτοτυπία, καινοτομία, ωριμότητα, ανταγωνιστικότητα
• Ενεργοποίηση και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενίσχυση στους τομείς των επενδύσεων και της αναπτυξιακής πορείας μέσω των μελλοντικών επενδυτών, που θα δραστηριοποιηθούν σε ασφαλές και πολλά υποσχόμενο αναπτυξιακό περιβάλλον
• Απογραφή Πληθυσμού (Μάρτιος 2011): Στόχος μας η βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών, προσέλκυση νέων δημοτών, κινητοποίηση για μια απογραφή υπερβαίνουσα κάθε προηγούμενη



• ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

• Δρόμος σε κάθε σπίτι
• Ηλεκτρικό σε κάθε σπίτι
• Νερό σε κάθε σπίτι
• Αποχαρακτηρισμός κατολισθήσιμων περιοχών
• Καθαροί οικισμοί και περιβάλλον – βιώσιμη λύση απορριμάτων
• Υπηρεσία Φροντίδας Ηλικιωμένων
• Πρόσβαση στα δημόσια κτίρια και εξυπηρέτηση των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες
• Τακτική δακοκτονία ελαιοκαλλιεργιών
• Δρόμος, νερό και ρεύμα σε όλες τις μόνιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
• Αναβάθμιση και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων σε όλα τα χωριά του Δήμου μας
• Στήριξη της νεολαίας και των μαθητών
• Χώροι άθλησης
• Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία νέων σε κάθε οικισμό (παραδοσιακός φωτισμός σε πλατείες και εκκλησίες και παραδοσιακά παγκάκια, καθαρά και περιφραγμένα κοιμητήρια)
• Ίδρυση Γραφείου Τουρισμού και Ανάπτυξης με ικανά και έμπειρα στελέχη δίπλα στο Δημότη και τις ανάγκες του
• Ίδρυση Γραφείου Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης
• Κτηνιατρική και γεωπονική υποστήριξη των κτηνοτρόφων και αγροτών
• Αρδευτικά δίκτυα, όπου είναι αναγκαία
• Εξυπηρέτηση μετακινούμενων κτηνοτρόφων
• Εξασφάλιση τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια του Δήμου
• Συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων
• Κατασκευή στεγάστρων για τους κτηνοτρόφους






ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

• Δρόμος Καρπενησίου – Αγρινίου. Ένωση με Ιόνια Οδό
• Παραμεγδόβιος δρόμος (αποπεράτωση)
• Δρόμος Αγράφων (ένωση περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, περιοχής Λίμνης Κρεμαστών και Καρπενησίου)
• Παραλίμνιος δρόμος λίμνης Κρεμαστών
• Κατασκευή οδικής αρτηρίας σύνδεσης τέως Δήμου Ασπροποτάμου με τις όμορες περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας
• Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και συγχρόνου οδικού δικτύου εντός του νέου μας Δήμου
• Συγκοινωνιακή – επικοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των οικισμών
• Αύξηση τουριστικής κίνησης, δια της διαφήμισης και προβολής των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων του Δήμου
• Πλήρης αναβάθμιση, στελέχωση και νοσοκομειακός εξοπλισμός Κέντρου Υγείας Φραγκίστας και όλων των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας
• Κατασκευή κεντρικού συστήματος αποχετευτικού δικτύου στους μεγάλους οικισμούς
• Διεκδίκηση ευνοϊκότερων πολεοδομικών όρων (έκδοση οικοδομικών αδειών) για τις ορεινότερες και πιο δυσπρόσιτες περιοχές















ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ


Η Ευρυτανία σύμφωνα με την UNESCO, έχει χαρακτηριστεί ως η μία από τις τρεις πιο καθαρές και αμόλυντες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, η πρώτη σε όλη την Ευρώπη, με μηδενικά επίπεδα μόλυνσης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, αποτελεί μέτρο σύγκρισης και παράδειγμα προς μίμηση από τους επιστήμονες, σε επίπεδο έρευνας και μελετών.
Ειδικότερα μάλιστα, η Δυτική Ευρυτανία – νέος Δήμος Αγράφων – είναι το πιο καθαρό τμήμα του Νομού μας, κάτι το οποίο αποτελεί για όλους μας, ένα τεράστιο κεφάλαιο, είναι η πατρίδα μας, το σπίτι μας, το μέλλον μας, η περιουσία μας, ό,τι πολυτιμότερο έχομε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και οφείλομε να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε, να το αξιοποιήσουμε, προκειμένου να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε αυτές με τη σειρά τους να το χαρούν και να το προάγουν.
Ταυτόχρονα, είναι και το βασικό στοιχείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας σε τουριστικό επίπεδο.
Επιπλέον, η προσεκτικά σχεδιασμένη εκμετάλλευση των ανεξάντλητων φυσικών μας πόρων, μέσω της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, θα φέρει μεγάλα έσοδα στο δήμο μας και τους δημότες μας. Η εκμετάλλευση του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, μέσω της οργανωμένης και μεθοδικής προσπάθειας και μελέτης από τους ειδήμονες στον τομέα αυτό, μπορεί να καταστήσει το Δήμο μας αυτοδύναμο, αυτοδιαχειριζόμενο οικονομικά και αυτοχρηματοδοτούμενο. Μπορεί κατ’ επέκταση να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, οι οποίοι θα καρπωθούν με τη σειρά τους τις ευεργετικές συνέπειες μιας τέτοιας αναπτυξιακής προσπάθειας και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.


Ο Δήμος μας ανήκει στους δημότες.

Τα Άγραφα ανήκουν στους Αγραφιώτες,

Σαν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον,

Σαν ένας τόπος απείρου φυσικού κάλλους και ομορφιάς

Σαν μοναδικό δώρο του Θεού σε εμάς
Σαν ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης

Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα, τα Άγραφα, τόπος ευλογημένος από τη φύση, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν το φυσικό μεγαλείο της περιοχής μας.
Από όλους μας εξαρτάται,
Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε

Το ελληνικό φασόλι κατέκτησε τον κόσμο


Το ελληνικό φασόλι κατέκτησε τον κόσμο

26/10/2010 7:25:00 πμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Το «εθνικό» μας όσπριο, το φασόλι, κέρδισε προ ημερών μια διεθνή διάκριση. Ανάμεσα σε παραδοσιακά προϊόντα από 122 χώρες το φασόλι Πρεσπών τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, το «Νew Μillennium Αward, Οctober 2010», κατά τις εργασίες του 38ου Ιnternational Τrophy for Quality που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

«Η βράβευσή του ως του καλύτερου παραδοσιακού προϊόντος μάς έχει δώσει “φτερά”. Πλέον μας αναγνωρίζουν παγκοσμίως, παρ΄ ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστά τα φασόλια Πρεσπών» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγω- γών Πρεσπών «Πελεκάνος» κ. Ν. Στεργίου.

Οι 27 φασολοπαραγωγοί του συνεταιρισμού- όλοι τους κάτω των 40 ετώνπαλεύουν εδώ και χρόνια για την αναγνώριση των προϊόντων τους. «Με τη βράβευση αυτή μάς δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε και στην εξαγωγή των προϊόντων μας» επισημαίνει ο κ. Στεργίου.

Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η διασφάλιση της ποιότητας των φασολιών Πρεσπών και η προώθησή τους στην αγορά. Τα φασόλια παράγονται σε «καθαρά» χώματα απαλλαγμένα από χημικά.

Η διαφοροποίηση των δύο φασολιών (του μεγαλόσπερμου πλακέ και του γίγαντα-ελέφαντα) τα οποία παράγονται στις Πρέσπες από τα υπόλοιπα φασόλια της αγοράς οφείλεται στον συνδυασμό του μικροκλίματος και της εδαφολογικής σύστασης της περιοχής.

Γι΄ αυτό το 1994 το τότε υπουργείο Γεωργίας τα αναγνώρισε ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ από το 1999 κυκλοφορούν ως φασόλια Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Το πλακέ (ή πλακί) φασόλι καλλιεργείται από τη δεκαετία του 1920 σε κοιλάδες και σε δροσερές παραπρέσπιες περιοχές. Από το 1967, οπότε ολοκληρώθηκε το αρδευτικό δίκτυο, τα φασόλια καλλιεργούνται σε όλη τη λεκάνη των Πρεσπών.

Από τον... τόπο σου

Τα φασόλια Πρεσπών παραμένουν «ανοχύρωτα» απέναντι στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Γι΄ αυτό ο συνεταιρισμός «Πελεκάνος» ζητεί εδώ και χρόνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεσμική στήριξη των παραδοσιακών αυτών προϊόντων. Φασόλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή «βαφτίζονται» ελληνικά και δυσφημούν τις γνήσιες ελληνικές ποικιλίες.

Σήμερα οι Ελληνες καταναλώνουν 33.000 τόνους φασολιού τον χρόνο, ενώ η συνολική ελληνική παραγωγή μόλις που φτάνει τους 7.000

τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 3.000 τόνοι παράγονται στις Πρέσπες. «Στην Αθήνα αποκλείεται να τρώτε φασόλι Πρεσπών. Γενικότερα λίγα είναι τα ελληνικά φασόλια που φθάνουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα σουπερμάρκετ της πρωτεύουσας.

Τα περισσότερα είναι εισαγόμενα. Ωστόσο έχετε δει ποτέ στις λαϊκές αγορές φασόλια να πωλούνται ως “εισαγωγής”; Ολα διατίθενται ως ντόπια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου. Τα φασόλια Πρεσπών ως προϊόντα ΠΓΕ πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Ο συνεταιρισμός «Πελεκάνος» ακολουθεί Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχει την παραγωγή.

Μία φασολάδα τη βδομάδα...

Τ α φασόλια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Ως σούπα, στον φούρνο ή ως σαλάτα, αποτελούν μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης, κυρίως για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.

Αν μάλιστα συνδυαστούν με δημητριακά (π.χ., ρύζι, σιτάρι) ή ξηρούς καρπούς, τότε, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα φασόλια, όπως και όλα τα όσπρια, θεωρούνται σημαντική πηγή διαιτητικών ινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Εχουν λίγες θερμίδες (μόλις 80-120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και δεν παχαίνουν.

Επίσης, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου αφού περιέχουν περίπου 4 μιλιγκράμ ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Δηλαδή, ένα μεγάλο πιάτο φασολάδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου σε σίδηρο.

Ωστόσο, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά από τα φυτικά τρόφιμα όλη την ποσότητα του σιδήρου αλλά μόνο το 10%, έχει βρεθεί ότι, αν τα όσπρια συνδυαστούν με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, καροτινοειδή ή προβιταμίνη Α (πράσινα και κίτρινα λαχανικά, καρότα και ντομάτες), τότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Τα φασόλια περιέχουν ακόμη ασβέστιο σε χαμηλή περιεκτικότητα, το οποίο απορροφάται καλύτερα με παράλληλη κατανάλωση βιταμίνης D (περιέχεται στα λιπαρά ψάρια). Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, «η παραδοσιακή φασολάδα με τη σάλτσα ντομάτας και τα καρότα σερβιρισμένη με λίγη ρέγκα αποτελεί ένα εξαιρετικό γεύμα. Ηξεραν οι παλιοί τι έτρωγαν».

Τέλος, τα φασόλια περιέχουν φυλλικό οξύ, μια ουσία με αντικαρκινική δράση η οποία προστατεύει το DΝΑ από τις οξειδώσεις. Επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της μεγαλοβλαστικής αναιμίας και προστατεύει από τις συγγενείς ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυλλικού οξέος από όλα τα φασόλια έχουν τα μαυρομάτικα.

Και αντικαρκινογόνα

Η ιδιότητα των οσπρίων να δημιουργούν το γνωστό φούσκωμα αποδίδεται από τους ειδικούς στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, η δημιουργία δύσοσμων αερίων, αν και δυσάρεστη, θεωρείται ιδιαιτέρως ευεργετική για την υγεία.

Και αυτό διότι σχετίζεται με την απομάκρυνση επικίνδυνων καρκινογόνων από το γαστρεντερικό μας σύστημα, κυρίως από το παχύ έντερο. Γι΄ αυτό η κατανάλωση φασολιών συνδέεται με τη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και άλλων καρκίνων

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010


Απόψε όλοι Star: Δελτίο ειδήσεων στις 20.00, Πρωθυπουργός στις 21.00, υποψήφιοι περιφερειάρχες Στερεάς στις 22.30
Συντάχθηκε απο τον/την Λένα Παρασκευά
Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010 16:37
Διακαναλική συνέντευξη θα παραχωρήσει, απόψε στις 9 το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις επτά δημοσιογράφων, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. To Star Κεντρικής Ελλάδας θα τροποποιήσει το πρόγραμμά του και θα μεταδώσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20.00 προκειμένου στις 21.00 να δείτε σε δορυφορική μετάδοση, την συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου ενώ αμέσως μετά, ζωντανά, θα φιλοξενηθούν σε προεκλογικό ντιμπέιτ οι 6 υποψήφιοι περιφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας, που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις 3 δημοσιογράφων.


Χείλη για φίλημα


Χείλη για φίλημα

25/10/2010 3:25:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Υπήρξε σίγουρα κάποια στιγμή που όλες μας υποφέραμε από ξεραμένα και ταλαιπωρημένα χείλη, ιδιως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Φέτος λοιπόν προετοιμαστείτε καλά για τον κρύο χειμώνα και αποφύγετε τους ερεθισμούς αλλά και το επίπονο τσούξιμο, που ίσως να έχει ήδη γίνει ένας πραγματικός εφιάλτης.

Τα ξεραμένα χείλη οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη υγρασίας και έχουν ως φυσικό τους επακόλουθο αυτό το ιδιαίτερα επίπονο τσούξιμο. Αυτόματα λοιπόν σκανε, γίνονται εξαιρετικά σκληρά και επομένως ικανά να δυσκολέψουν κάθε πτυχή της καθημερινής σας ζωής… Από ένα απλό χαμόγελο, μέχρι και ένα φιλί.

Νομίζετε πως η κλασική συνταγή να γλείφετε συνέχεια τα χείλια σας με σάλιο πρόκειται να σας δικαιώσει; Κάνετε μεγάλο λάθος…καθώς το σάλιο όχι μόνο δεν κάνει καλό αλλά αποτελεί και τον βασικό ύποπτο διαιώνισης του προβλήματος.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Μην ανησυχείτε... Παρακάτω σας έχουμε έτοιμες όλες τις απαραίτητες λύσεις

1. Απλώνετε συχνά lip balm. Επιλέξτε για εκείνα που περιέχουν βούτυρο κακάο, αβοκάντο, μέντα, αμυγδαλέλαιο, ή λάιμ.

2. Μην ξεχνάτε την οδοντόβουρτσα. Είναι μια παλιά κλασική συνταγή που παρά τα χρόνια της δουλεύει ωστόσο εξαιρετικά. Πάρτε λοιπόν στη χούφτα σας ελάχιστο νερό και τρίψτε απαλά τα χείλη έτσι, ώστε να απομακρύνετε όλα τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνειά τους.

3. Ενυδάτωση με σύμμαχό σας το νερό! Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό σε καθημερινή βάση ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα και η έλλειψη υγρασίας κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της.

4. Προστασία από τον ήλιο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επενδύσετε στην αγορά μιας κρέμας χειλιών με αντηλιακή προστασία. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρο! Θα εμποδίσει την επακόλουθη γήρανση της περιοχής που προκαλούν οι UVA ηλιακές ακτίνες, χαρίζοντάς σας λεία και απαλά χείλη... έτοιμα για φίλημα http://www.real.gr

Η νέα σέξι φωτογράφηση της Μόνικα Μπελούτσι



Η νέα σέξι φωτογράφηση της Μόνικα Μπελούτσι

25/10/2010 3:05:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Μπορεί να μετράει ήδη 46 χρόνια ζωής αλλά διαθέτει ακόμα το κορμί που μέχρι και γυναίκες της μισής της ηλικίας θα έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν.

Αυτό φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια η Μonica αφού ποζάρει για το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Αυστραλιανού Men’s Style επιδεικνύοντας τα θεϊκά αυτά χαρίσματα.

Φορώντας ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό κατακόκκινο μαγιό που αναδεικνύει υπέροχα τις ζηλευτές της καμπύλες η πανέμορφη ηθοποιός μοιάζει απλά εκθαμβωτική.

Προς μεγάλη μας μάλιστα έκπληξη η ιταλίδα καλλονή παντρεμένη με το Γάλλο ηθοποιό Vincent Cassel γέννησε το δεύτερο παιδί της, Leonie πριν από πέντε μόνο μήνες.
Απ’ότι όμως φαίνεται δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να πετάξει από πάνω της όλα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.

Ευτυχώς για μας τις κοινές θνητές παραδέχτηκε τουλάχιστον ότι δεν κάνει δίαιτα συχνά ενώ μάλιστα τρωει οτιδήποτε θελήσει http://www.real.gr

ΕΠΣ



H 5η αγωνιστική της Α' Ευρυτανίας
Συντάχθηκε απο τον/την Γιάννης Τσιάντης
Κυριακή, 24 Οκτώβριος 2010 20:10
Το Βελούχι πέρασε

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΟΔΟ» Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ


ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΟΔΟ» Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
23/10/2010


ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΟΔΟ» Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Απώτερος στόχος μας είναι η ανάπτυξη στο νησί»


Συνέντευξη
στη Μαρία Κυπριώτη


Καθαρά αυτοδιοικητικές χαρακτηρίζει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «αλλάΖουμε τη Ρόδο» Παύλος Τσίπρας.

Με συνέντευξή του στην «ΠΡΟΟΔΟ» καλεί τους ψηφοφόρους του νησιού να επιλέξουν για δήμαρχο έναν αυτοδιοικητικό που γνωρίζει καλύτερα τα τοπικά προβλήματα και θα κινηθεί άμεσα και δραστικά για την επίλυσή τους, ο οποίος είναι ο Στάθης Κουσουρνάς.
Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να συστρατευτεί μαζί του για το ήθος και την ποιότητα του ανθρώπου Κουσουρνά, αλλά παράλληλα εκτίμησε και την ηγετική ικανότητα του πολιτικού Κουσουρνά.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην «ΠΡΟΟΔΟ» είναι η εξής:

ΕΡ: Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος;
ΑΠ: Αποφάσισα να συστρατευτώ με τον Στάθη Κουσουρνά γνωρίζοντας το ήθος και την ποιότητα του ανθρώπου Κουσουρνά, αλλά παράλληλα εκτίμησα και την ηγετική ικανότητα του πολιτικού Κουσουρνά. Ο Στάθης είναι άνθρωπος των έργων ξέρει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει με υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που λείπει από την πολιτική σήμερα, δηλαδή η αποτελεσματικότητα στην πράξη και όχι απλά οι καλές προθέσεις που δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν και σε άλλους αυτοδιοικητικούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν και δικές μου αξίες και κάνοντας μέχρι σήμερα έναν μεγάλο κύκλο σε θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια όπου και υπηρετώ μέχρι σήμερα αποφάσισα ότι δεν θα έπρεπε να «λιποτακτήσω» από την νέα αυτή προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση της αυτοδιοίκησης στο νησί μας με τον Καλλικράτη. Ίσως να είναι και γραφτό μετά την επιτυχή προσπάθεια που κατέβαλα για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ στο νομό μας να εργαστώ και να μεταφέρω την εμπειρία μου στην οργάνωση του νέου ενιαίου δήμου της Ρόδου, εάν ο ροδιακός λαός με τιμήσει με την εκλογή μου ως δημοτικό σύμβουλο.

ΕΡ: Γιατί επιλέξατε την παράταξη του Στάθη Κουσουρνά;
ΑΠ: Ήδη σας ανέφερα μερικούς λόγους που με οδήγησαν σε αυτή τη συνειδητή επιλογή προσφοράς στον τόπο μας, θα ήθελα όμως να προσθέσω και τα ακόλουθα:
• Έχοντας τις ίδιες μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή και Οικονομική Ανάπτυξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρόδου γνωρίζω ότι είναι ο καταλληλότερος για να πετύχει την πολυπόθητη Ανάπτυξη στο νησί μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια στρατηγική τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης στην οποία θα αξιοποιούνται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας (π.χ. τουρισμός, πολιτισμός, γεωργία κ.λ.π.) και με την συνέργεια όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου να πετύχουμε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.
•Στην παράταξη «Αλλάζουμε τη Ρόδο» που συμμετέχω επικρατεί πέραν της σωστής οργάνωσης και του προγραμματισμού και ένα πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των στελεχών της παράταξης γεγονός που οδηγεί και στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων. Αν κρίνω από τις αποχωρήσεις των στελεχών της κύριας αντίπαλης παράταξης του κ. Χατζημάρκου δεν φαίνεται να τους διακατέχει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί στην δική μας παράταξη. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν κληθούν να διοικήσουν τον τόπο μας πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που θα προκύψουν από το πρόγραμμα Καλλικράτης.
•Ως επιστήμονας με εξειδικευμένες σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και με εμπειρία στην Διοίκηση γνωρίζω ότι τα προβλήματα του νησιού δεν μπορούν να επιλυθούν με τοπικιστικές λογικές του παρελθόντος, αλλά με νέες δημιουργικές και καινοτόμες προτάσεις που θα προκύψουν από «φρέσκα» πολιτικά πρόσωπα με όρεξη να προσφέρουν στα κοινά του τόπου.

ΕΡ: Ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών;
ΑΠ: Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου θα είναι όχι απλά να διαχειριστούμε την υφιστάμενη κατάσταση στασιμότητας αλλά με πρόγραμμα και μεθοδικότητα να αλλάξουμε τη Ρόδο και να της δώσουμε μια πιο ελκυστική μορφή, να την κάνουμε μια πιο φιλική πόλη για να ζουν οι πολίτες της. Αυτό μπορεί να γίνει με ανθρώπους που έχουν νέες ιδέες και προτάσεις που θα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ: Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους ψηφοφόρους του νησιού για την παράταξή σας;
ΑΠ: Σε όλες μου τις καθημερινές συναντήσεις με τους ψηφοφόρους του νησιού συναντώ όχι μόνο ένα κλίμα αισιοδοξίας αλλά και εκδήλωσης αυξημένων προσδοκιών από την παράταξη «ΑλλάΖουμε την Ρόδο». Μας ζητούν επίμονα να αλλάξουμε την Ρόδο, να δράσουμε άμεσα μετά την εκλογή μας για να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα και σε όποια θετικά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα να επενδύσουμε και να τα αυξήσουμε.
Μου εκφράζουν την βεβαιότητα για την εκλογή μας και δηλώνουν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας αρκεί να νιώσουν ότι υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα που ακολουθείται πιστά το οποίο να οδηγεί σε καθημερινή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών σε ολόκληρο το νησί. Η μάχη για την ανάπτυξη και την ευημερία στο νησί μας θα πρέπει να είναι καθημερινή και διαρκής. Νέοι μετρήσιμοι στόχοι πρέπει να καθορίζονται και αφού επιτυγχάνονται να προχωρούμε στους αμέσους επόμενους. Έτσι, θα καθιερωθούμε στην συνείδηση των συμπολιτών μας ως μια επιτυχημένη δημοτική αρχή στο τέλος της θητείας μας.


« Το πρόγραμμα της παράταξής μας είναι ένα εφικτό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας και θα οδηγήσει σε μια καλύτερη εικόνα της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του νησιού. »


ΕΡ: Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτελέσει μήνυμα για το μνημόνιο;

ΑΠ: Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι καθαρά αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν κρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης η οποία κατά την γνώμη μου θα πρέπει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Για τον λόγο αυτό οφείλω να καλέσω τους ψηφοφόρους του νησιού να επιλέξουν για δήμαρχο έναν αυτοδιοικητικό, δηλαδή τον υποψήφιο Δήμαρχο εκείνο που γνωρίζει καλύτερα τα τοπικά προβλήματα και θα κινηθεί άμεσα και δραστικά για την επίλυσή τους. Δυστυχώς χρόνος για ενημέρωση του νέου Δημάρχου για τα φλέγοντα προβλήματα δεν θα υπάρξει και για τον λόγο αυτό εκτιμώ ότι οι πολίτες θα λάβουν την σωστή απόφαση και θα επιλέξουν έναν αυτοδιοικητικό για πρώτο Δήμαρχο του διευρυμένου δήμου του νησιού της Ρόδου, θα επιλέξουν τον Στάθη Κουσουρνά.


Οι δέκα προτεραιότητες

ΕΡ: Αν εκλεγεί η παράταξή σας, ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι προτεραιότητές της για το νησί μας;
ΑΠ: Οι άμεσες προτεραιότητες της παράταξης «ΑλλάΖουμε την Ρόδο» θα είναι οι 10 τομείς που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας. Συγκεκριμένα η Παιδεία, το Περιβάλλον, ο Αθλητισμός, η Διοίκηση, οι Υποδομές, η Τοπική Οικονομία, η Χωροταξία, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και ο Εθελοντισμός. Για όλους αυτούς τους τομείς προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται από την πρώτη ημέρα. Θα ήθελα ακόμα να παρατηρήσω το εξής: ένα πρόγραμμα για να είναι πιστευτό από τους πολίτες θα πρέπει να υπολογίσει και τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να εφαρμοστεί. Προγράμματα του τύπου θα σας κάνω γέφυρες, αεροδρόμια και λιμάνια δεν τυγχάνουν της εκτίμησης όχι μόνο του επιστημονικού κόσμου, αλλά κυρίως των πολιτών του νησιού μας οι οποίοι εκτιμώ ότι έχουν τα αντανακλαστικά εκείνα που θα τους οδηγήσουν να λάβουν την σωστή απόφαση την ώρα της κάλπης και να επιλέξουν για νέο Δήμαρχο του νησιού τον Στάθη Κουσουρνά και την παράταξή μας ως νέα δημοτική αρχή του τόπου μας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010




ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010













ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ


«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ»



ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΤΣΗ

1. Μήνυμα Δημητρίου Τάτση

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
φίλες και φίλοι Απεράντιοι,
Αγραφιώτες και Αγραίοι,
Η μεγάλη αλλαγή που έφερε στην πατρίδα μας « ο Καλλικράτης », βάζει τη Δυτική Ευρυτανία μπροστά σε νέα Αυτοδιοικητικά δεδομένα.
Ο νέος Δήμος μας, αποτελεί πρόκληση για το μέλλον μας.
Απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών αλλά και την στελέχωση του νέου θεσμού από έμπειρους ανθρώπους, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στο άμεσο παρελθόν.
Απαιτεί την συνένωση δυνάμεων, υπερβαίνοντας τα στερεότυπα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα εκτιμώντας και τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, με αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να θέσω των εαυτό μου στην κρίση των πολιτών του νέου Δήμου Αγράφων.

Με μοναδικό στόχο :
• Την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.
• Την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη της Δυτικής Ευρυτανίας.

Καλώ κάθε ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη να συγκροτήσουμε την νέα αυτοδιοικητική μας πορεία.
Στην μακρόχρονη Δημοτική μας διαδρομή στον δήμο Απεραντίων, υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές, αγκαλιάσαμε όλους τους πολίτες, τολμήσαμε ρήξεις και πετύχαμε υψηλούς προγραμματικούς στόχους, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την από εδώ και πέρα δράση μας.
Με τις ίδιες αρχές, ασυμβίβαστοι με κατεστημένες αντιλήψεις και με την απαιτούμενη μαχητικότητα θα συνδιαμορφώσουμε την νέα μας προοπτική στον νεοσύστατο Δήμο μας.
Ο νέος Δήμος Αγράφων, μπορεί και πρέπει να χαράξει τον δικό του δημιουργικό δρόμο, αρκεί να βρεθούμε πολλοί μαζί στην ίδια κατεύθυνση.

2. Το όραμα για τον νέο Δήμο Αγράφων

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο:
• Ελκυστικό για επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης και ανταγωνιστικότητα
• Ελκυστικό για επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους
• Με βελτιωμένο επίπεδο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους
• Με εξωστρέφεια
3. Οι στόχοι και η στρατηγική για την Δημοτική Περίοδο 2011-2013

Για την υλοποίηση του οράματος προσδοκούμε την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
1. Την συνεχή μείωση της απομόνωσης του Δήμου και η βελτίωση της τεχνικής του υποδομής
2. Την ισόρροπη ανάπτυξη και ομοιογένεια του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του Δήμου
3. Την διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και της αειφορίας της ανάπτυξης
4. Την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
5. Την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και την βελτίωση της διοικητικής δομής και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη

Οι στόχοι και η στρατηγική μας για την νέα Δημοτική Περίοδο εξειδικεύεται στους εξής τομείς:
• Ποιότητα Ζωής - εξυπηρέτηση του πολίτη
• Περιβάλλον – Ενέργεια – Υποδομές
• Παραγωγή – Επιχειρηματικότητα - Απασχόληση
• Πολιτισμός – Τουρισμός


3.1. Ποιότητα ζωής – Εξυπηρέτηση του πολίτη
Η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής μας. Αποτελεί χρέος κι ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ενεργός δράση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την:
• Αξιοποίηση του Νέου θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη για χρηστή και αποτελεσματική Διοίκηση
• Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με επιστημονικό προσωπικό
• Ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών
• Παροχή υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας
• Συνεχή προσπάθεια για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων
• Στελέχωση του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Γρανίτσας
• Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας στην Δυτική Φραγκίστα
• Στήριξη των ατόμων και οικογενειών που έχουν ανάγκη αρωγής του Δήμου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

3.2. Περιβάλλον – Ενέργεια – Υποδομές
Η ανάπτυξη του Δήμου μας πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί στην αρχή της αειφορίας, η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο και κυρίαρχο αίτημα μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την:
• Ολοκλήρωση των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) όλων των Δημοτικών Ενοτήτων
• Ορθολογική αξιοποίηση Τοπικών Ενεργειακών Πόρων και προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινωνίας των Πολιτών
• Ενεργοποίηση Πυροσβεστικού κλιμακίου Γρανίτσας
• Προώθηση συστημάτων διαχείρισης υγρών αποβλήτων
• Διαχείριση υδάτινων πόρων
• Ολοκλήρωση και λειτουργία ΧΥΤΑ
• Ισχυροποίηση ελέγχου και άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής
• Τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών με την δημιουργία εταιρίας Λαϊκής Βάσης για την ανάπτυξη τουριστικών σκαφών και άλλων ναυταθλητικών δραστηριοτήτων.
• Προώθηση μεγάλων οδικών έργων υποδομής:
o Ολοκλήρωση του οδικού άξονα των Αγράφων
o Ολοκλήρωση του Παραμεγδόβιου οδικού άξονα
o Ολοκλήρωση του παραλίμνιου οδικού άξονα
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων επιχειρείται η καθιέρωση διαδρομών τουριστικής ανάπτυξης «Η Δρόμοι των Λιμνών» (Λίμνη Κρεμαστών – Λίμνη Πλαστήρα – Σμοκόβου – Λιμνών του Αχελώου Συκίας και Μεσοχώρας).
o Αναπλάσεις των πυρήνων των οικισμών των Δήμων και ανάδειξη παραδοσιακών Οικισμών (πχ Μαραθιάς, Βίνιανη)

3.3. Παραγωγή – Επιχειρηματικότητα – Απασχόληση
Προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα με έμφαση στην καινοτομία και κατεύθυνσή προς νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την παράλληλη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την:
• Ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα
• Αξιοποίηση επενδυτικών και εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Ενθάρρυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών
• Πιστοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων
• Ανασυγκρότηση αρδευτικών δικτύων (Νέου Αργυρίου, Δαφνούλας, Τοπολιάνων, Λογγιτσίου κλπ)
3.4. Πολιτισμός – Τουρισμός
Αναμφισβήτητα ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο της περιοχής. Στρατηγική μας είναι να αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο αυτό με σεβασμό στην παράδοσή μας αλλά και τηρώντας τους κανόνες της αειφορίας. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την:
• Δημιουργία “Σήματος Ποιότητας” για το Δήμο Αγράφων και προβολή του με όλα τα μέσα, ενεργοποιώντας και την τοπική κοινωνία.
• Καταγραφή και ψηφιοποίησης του Τουριστικού και Πολιτιστικού προϊόντος του Δήμου
• Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής
• Αναβάθμιση τουριστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απαιτούνται για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
• Ανάδειξη των πολιτιστικών, αρχιτεκτονικών και θρησκευτικών μνημείων μας (πχ πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακούς νερόμυλους, παραδοσιακά καλντερίμια)
4. Μηχανισμοί Εφαρμογής – Χρηματοδοτικά μέσα υλοποίησης
Το πρόγραμμά μας δεν ακροβατεί σε ανεκπλήρωτους στόχους και υποσχέσεις. Αντιθέτως είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα ακόλουθα χρηματοδοτικά μέσα:
• Θεσμοθετημένους Πόρους του «Καλλικράτη»
• Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013
• Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου
• Κοινοτικές Πρωτοβουλίες
• Νέο Αναπτυξιακό Νόμο
• Εθνικούς πόρους