Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010


Ευρυτανία: "Λιγότερα παιδιά στα Γυμνάσια και Λύκεια, περισσότερα στα Δημοτικά"
Oπως εξέδωσε πρόσφατα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού είναι πως ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του δήμου Καρπενησίου σταδιακά αυξάνεται.Στον αντίποδα, τα σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας ολοένα και ερημώνουν.
Με αύξηση στον αριθμό των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά θα φοιτήσουν 981 μαθητές στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Ευρυτανίας το σχολικό έτος 2010-2011. Μικρή μείωση παρατηρείται στα Δημοτικά Σχολεία, που μαζί με τα Νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 991 παιδιά, εκ των οποίων τα 116 είναι “πρωτάκια”.Να ευχηθούμε και μείς στα παιδιά καλή σχολική χρονιά και ειδικά στα "πρωτάκια"...

Προκηρύξεις έργων στο νομό

Τρεις νέους διαγωνισμούς ανακοίνωσε η Τεχνική Υπηρεσία της νομαρχίας Ευρυτανίας, ενώ απομένουν 7 ακόμη έργα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προκηρύξεων.Οι εν λόγω διαγωνισμοί θα διεξαχθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και αφορούν έργα τα οποία ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για την κατασκευή κρασπέδων στον οδικό άξονα Προυσός - Αραποκέφαλα και προς Καστανιά, ύψους 90.000 ευρώ, την επισκευή του κτηρίου ΚΤΕΟ ύψους 37.000 ευρώ και τέλος την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ Ν.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 2010 με υπάρχουσες πιστώσεις 80.000, 35.000 και 60.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Εντάξεις έργων(πράξεων) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα"Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας», στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 61 – Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση και στη κατηγορία πράξεων «Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός» 30 έργα προϋπολογισμού 7.974.326,52 Ευρώ.
Για την Ευρυτανία εντάχθηκαν τα εξής:
ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ....263.904,10ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ........362.278,04ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ ..249.546,89ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΣ......215.027,61ΔΗΜΟΥ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ..118.379,79ΔΗΜΟΥ ΒΙΝΙΑΝΗΣ.....210.562,92ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑ.......155.829,53ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ..224.532,62ΔΗΜΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ..264.256,06


Το ελληνικό κρασί... πόλος έλξης τουριστών
13/9/2010 8:17:00 πμ Φακατσέλης Βαγγέλης


Όπως επισημαίνεται, καθώς αυξάνεται η εκτίμηση των Αυστραλών απέναντι στο καλό φαγητό και το κρασί, αυξάνεται και το ενδιαφέρον τους για γαστρονομικές εμπειρίες σε μη αναμενόμενους προορισμούς. Κι ενώ ο ενθουσιασμός για τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Μάστερ- σεφ (Masterchef), έχει κοπάσει, διατηρείται η όρεξη των Αυστραλών για ό,τι έχει σχέση με το φαγητό. Η Κάρεν Ριντζ (Karen Ridge), ιδιοκτήτρια του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου «Food and Wine Travel», υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δυναμική αγορά και ότι οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν μόνο το καλό φαγητό, αλλά ενδιαφέρονται για την όλη εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό, όπως η παραγωγή των υλικών και η προετοιμασία του.Σύμφωνα με την κ. Ridge, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι δημοφιλείς, αλλά η ίδια αναμένει ότι θα αναδειχθούν και η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι πολύ υποτιμημένη, ενώ διαθέτει πολύ διαφορετικές ποικιλίες σε σχέση με την Αυστραλία.Εξάλλου και η εφημερίδα «The Age», με την υπογραφή της Τζέιν Φάουλκνερ (Jane Faulkner) έκανε αφιέρωμα στο ελληνικό κρασί. Η συντάκτρια σημειώνει ότι παρόλο που η ελληνική παράδοση στην παρασκευή οίνου προσμετρά 6.000 χρόνια ιστορίας με 300 εγχώριες ποικιλίες (αν κι όχι όλες υψηλής ποιότητας), είναι μόλις τα τελευταία 15 χρόνια που ο υπόλοιπος κόσμος έρχεται σε επαφή με το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο.Η Faulkner αναφέρεται και στη ρετσίνα, που ευθύνεται για το κακό όνομα των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, «εξαιτίας του γεγονότος ότι συχνά παρασκευάζεται λανθασμένα», σύμφωνα με τον οινοποιό κ. Παρασκευόπουλο. Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κάνει λόγο για την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικο και Ξινόμαυρο εκτός Ελλάδος: το μεν πρώτο καλλιεργείται στην Αυστραλία από το κτήμα Τζιμ Μπάρι (Jim Barry) στην περιοχή Clare Valley έπειτα από πρόσφατη αγορά κλημάτων από τη Σαντορίνη, ενώ το δεύτερο καλλιεργείται στην Κίνα, με τη συνεργασία του κτήματος Κυρ-Γιάννης με την κινέζικης κρατικής ιδιοκτησίας εταιρία Mogao (πιλοτικό πρόγραμμα).


Κουδούνι για τους μαθητές - Καμπανάκι... για τις ελλείψεις
13/9/2010 6:31:00 πμ Κόλλια Μαρία
Πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, «περικοπές» στους πόρους για τα λειτουργικά τους έξοδα και καθυστερήσεις στην παράδοση βιβλίων. Με απουσίες... καθηγητών η νέα σχολική χρονιάΜε 2.645 κενά εκπαιδευτικών υποδέχονται τους μαθητές τα σχολεία της επικράτειας, ενώ το υπουργείο Παιδείας καθησυχάζει για τα τυχόν «απρόοπτα» που θα προκύψουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και υπόσχεται ότι όλες οι κενές θέσεις τελικά θα καλυφθούν. Τον τελικό, ωστόσο, αριθμό των εκπαιδευτικών κενών θα γνωρίζει σήμερα το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα μπορεί να πάρει τις «απουσίες» των καθηγητών που δεν παρουσιάστηκαν, λόγω εκπαιδευτικών ή αναρρωτικών αδειών. «Καλή και ελεγχόμενη» χαρακτηρίζει την κατάσταση από τη μεριά του το υπουργείο, καθώς τις προσεχείς ημέρες θα γίνει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών. Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξάλλου, θα διατεθούν 815 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικοτήτων όπως αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής.Κατά 2/3 λιγότερα χρήματα θα λάβουν για τα λειτουργικά τους έξοδα φέτος τα σχολεία. Οι περιορισμένοι πόροι που θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, που αφορούν στη θέρμανση, την καθαριότητα και τη συντήρηση. Όπου υπάρξουν προβλήματα, θα επιδιωχθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.Ποσοστό 87% των βιβλίων –σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού, κ. Άννας Διαμαντοπούλου- θα παραλάβουν σήμερα οι μαθητές από τα σχολεία. Τα υπόλοιπα θα καθυστερήσουν μερικές ημέρες εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων.«Πυκνώνουν» οι έλεγχοι της Τροχαίας«Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν τα σχολικά λεωφορεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, την ίδια στιγμή που η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σκοπεύει να λάβει μέτρα για την προστασία των μαθητών και των συνοδών τους στους δρόμους της Αθήνας. Τροχονόμοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, προκειμένου οι μαθητές να διέρχονται με ασφάλεια, θα τοποθετηθούν σε οδικούς κόμβους κοντά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία εντατικοποιούνται προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.Οι συνηθέστερες παραβάσεις που εντοπίζουν οι τροχονόμοι στα σχολικά λεωφορεία αφορούν σε στέρηση της άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων, στέρηση άδειας οδήγησης Δ’ κατηγορίας, καθώς και οδήγηση πέραν των 50 χιλιομέτρων από την έδρα του οχήματος -όταν υπάρχει τέτοιος περιορισμός στην άδεια οδήγησης- τα οποία θεωρούνται βάσει νόμου πλημμελήματα. Κατά την περσινή σχολική περίοδο 2009 - 2010 η Τροχαία πραγματοποίησε 5.579 ελέγχους σε Ι.Χ. σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν 183 παραβάσεις. Στους 2.735 ελέγχους σε μισθωμένα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών βεβαιώθηκαν 143 παραβάσεις