Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010


Το μοναστήρι της Τατάρνας
Γιορτάζει σήμερα...Αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου..
Το μοναστήρι της Τατάρνας ή Τετάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας.Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας δυτικά από το χωριό Τριπόταμος και πλησίον της παλιάς ιστορικής μονοκάμαρης γέφυρας με την ίδια ονομασία (γέφυρα Τατάρνας) στον ποταμό Αχελώο. Το παλιό ιστορικό μοναστήρι δεν υπάρχει πια, όπως και η παλιά γέφυρα. Κατέρρευσε (to 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία μιας τεράστιας τεχνητής λίμνης (λίμνη των Κρεμαστών).Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ. Ο Καισάριος Δαπόντες (1713-1784) αναφέρει το μοναστήρι σ' ένα στιχούργημά του."Ακούω κατά τ' ΄Αγραφα εις την του Φαναρίου
επισκοπήν,αντάμα δε και του Νεοχωρίου,
Τατάρνα μοναστήριον είναι της Παναγίας
παρόμοιον ως τα λοιπά εις τας θαυματουργίας..."Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με παλιό κώδικα αναφέρεται: "Ετελειώθη ο πάνσεπτος και περίφημος ναός... του όντος εις τας όχθας του Αχελώου ποταμού, της επονομαζομένης Τετάρνης (έτ ξπη΄=1580) του μηνός Σεπτεμβρίου κθ΄, αρχιερατεύοντος Λιτζάς και Αγράφων κυρίου Γερμανού, ηγουμενεύοντος (του εκ) των αδελφών της μονής κυρίου Γαβριήλου..."Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστη πολλές καταστροφές και κάηκε αρκετές φορές. Παραταύτα το μοναστήρι επανακτίστηκε στα χρόνια του Όθωνα το 1841 με σχέδια του βαυαρού μηχανικού Knocht.Στο μουσείου του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης, (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων και του Βάλτου), σε εκπλήρωση τάματος, όπως αναφέρεται και το δίστιχο.Χίλια φλουρία ' χω στο Προυσσό
και χίλια στ' Βαρετάδα
και στης Τατάρνας τη Μονή
ένα χρυσό καντήλι.
Διαβάστε και ένα ακόμα άρθρο για την Μονή Τατάρνας της Πανωραίας Γαιτάνου

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Δ.Σταμάτης: "Αναγκαία για τον τόπο η δημιουργία του υπουργείου Περιφερειακής ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας"

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σταμάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επαναφορά απο την κυβέρνηση του Υπουργείου Περιφ.Ανάπτυξης:«Επιτέλους, έστω και σχεδόν μετά από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός της χώρας συνειδητοποίησε την ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, δημιούργησε -άμεσα μετά την εκλογή του- Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής.Ως αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, εύχομαι να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αναγκαίες αποφάσεις και να έχει καλή επιτυχία στο σχετικό έργο. Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε προς όφελος της Ελληνικής Περιφέρειας».Ιερά Μονή Παναγίας Στάνας Αγράφων
Μεταξύ των χωριών Επινιανά και Άγραφα, προς τα Βόρεια του χωριού Κρέντη, είναι χτισμένο στο σπήλαιο ενός γρανιτένιου βράχου το καθολικό της Μονής “Παναγίας Στάνας” των Αγράφων. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με πολλές παραδόσεις και θρύλους.Η γιορτή της Παναγίας τιμάται στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με πολλές λειτουργίες και βαπτίσεις.Λέγεται ότι περί τα μέσα του 12ου αιώνα βρέθηκε στο βάθος της σπηλιάς από βοσκούς, η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου. Έτσι έγινε η ανέγερση του μικρού ναού. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από το χωριό Στάνο της Αμφιλοχίας για να προφυλαχθεί από τους εικονομάχους ή ότι η ονομασία της προέρχεται από τις στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν παλαιότερα σε αφθονία στη γύρω περιοχή και ότι η εικόνα τις προστάτευε.Ο Ναός έχει σχήμα σταυρικό με τρούλο ύψους 7 έως 8 μέτρων και είναι του 15ου ή του 16ου αιώνα, τότε που η ευρύτερη περιοχή των Ευρυτανικών και των Θεσσαλικών Αγράφων απαριθμούσε πολλές χιλιάδες κατοίκους. Το τέμπλο είναι μικρό αλλά εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο. Οι εικόνες που κοσμούν το ναό είναι έργα επιχωρίων αγιογράφων της Βυζαντινής σχολής των Αγράφων (Θεοφάνους, Διονυσίου και άλλων). Στη δυτική πλευρά του Ναού αλλά και στα υψηλότερα μέρη του σώζονται τοιχογραφίες. Οι πιο ευδιάκριτες είναι στον τρούλο με κυρίαρχη τη μορφή του Παντοκράτορα. Όμως η υγρασία του σπηλαίου αλλά και τα επιχρίσματα των νεώτερων που θεωρούσαν κατά καιρούς ότι κατ’ αυτό τον τρόπο καλλωπίζεται ο ναός, προκάλεσαν αρκετές φθορές. Παλαιότερα η ιστορία αναφέρει ότι η Μονή είχε και μοναχούς οι οποίοι επιβίωναν από τη καλλιέργεια των μικρών κήπων που υπάρχουν κάτω από τη Μονή, από την κτηνοτροφία και από τις εισφορές των ευλαβών προσκυνητών.

Επτά από τους έντεκα δήμους της Ευρυτανίας χρωστούν 3,3 εκατ. ευρώ

Το σύνολο των χρεών των δήμων της Ευρυτανίας από δάνεια σε τράπεζες ή το Ταμείο Παρακαταθηκών, ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 11 δήμους του νομού, δανειακές υποχρεώσεις έχουν οι 7 δήμοι, ενώ τέσσερις δήμοι εμφανίζονται με μηδενικά χρέη.
Με τις εκλογές του Νοεμβρίου και την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, όλα τα παραπάνω χρέη τα αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι. Ο νέος δήμος Καρπενησίου συνολικά θα έχει χρέη ύψους περίπου 1,62 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους τρεις εκ των έξι δήμων που συνενώνονται και ο νέος δήμος Αγράφων θα έχει χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από τους τέσσερις εκ των πέντε δήμων του.
Το άσχημο βέβαια είναι ότι φορτώνονται πλέον με χρέη και οι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων (Απεραντίων, Κτημενίων, Φουρνάς και Προυσού) που οι δήμαρχοί τους κατάφεραν να έχουν μηδενικές δανειακές ανάγκες. Αναλογικά, λοιπόν, οι 32.000 περίπου εγγεγραμμένοι από την απογραφή του 2001 κάτοικοι της Ευρυτανίας (μόνιμοι είναι περίπου 20.000) καλούνται να πληρώσουν περίπου από 103 ευρώ έκαστος για να αποπληρωθούν τα δάνεια των δύο πλέον νέων μεγάλων δήμων του νομού, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.
Εφημερίδα "Ευρυτανικά Νέα"