Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010


ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Κρούσμα απ'τον ιό του δυτικού Νείλου στην Λαμία

Παρουσιάστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη Λαμία. Σύμφωνα με το LamiaReport o ασθενής είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Χαλκιδική.
Η πορεία της υγείας του εξελίσσεται ομαλά...Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, οι πληροφορίες θέλουν τους γιατρούς να είναι καθησυχαστικοί και να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από τον ιό, είναι 15. Την Πέμπτη, διαγνώστηκαν άλλα 9 κρούσματα της λοίμωξης και μαζί με το νέο κρούσμα της Λαμίας, ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό έχει φτάσει τους 173...
Μετά από σύσκεψη που έγινε χθες, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσια Υγείας, κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθούν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών σε Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα του Δήμου και σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΕΔΚΕ: "Μόνη λύση η απεμπλοκή μας απο το μνημόνιο"

Στην «τυφλή εφαρμογή του μνημονίου» επέρριψε ο πρόεδρος της ΚΕΚΔΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, τη δεινή οικονομική... κατάσταση των δήμων της χώρας, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης και ταυτόχρονα προέβλεψε ότι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν, έως το 2013, στα τρία δισ. ευρώ, αν συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών.Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική θα έχουν χαθεί έως το τέλος του χρόνου, για τους δήμους, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν περικοπεί 515 εκατομ. ευρώ, που προορίζονταν για έργα και λειτουργικές δαπάνες.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ζήτησε την απεμπλοκή από τις διατάξεις του μνημονίου, που προβλέπουν εξοικονόμηση πόρων και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι, που θα εκλεγούν, θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τις περικοπές. Υποστήριξε ότι «κυβερνητικό στέλεχος, προέτρεψε τους δημάρχους να διπλασιάσουν τα δημοτικά τους τέλη, προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματά τους οι δήμοι». Είπε ακόμη ότι θα ήταν προτιμότερο, υπό αυτές τις συνθήκες, να αναβληθούν οι εκλογές και η κυβέρνηση, αντί να κατεβάζει ως υποψηφίους προβεβλημένα στελέχη της, να διορίσει δημάρχους και περιφερειάρχες, για να εφαρμόσουν την πολιτική της.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και τα περισσότερα μέλη της ΚΕΔΚΕ, τα οποία ζήτησαν δυναμικές ενέργειες από την Ένωση, «μπροστά στην ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα, που βρίσκονται οι δήμοι, αλλά και στον ασφυκτικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που θα μπουν, σύμφωνα με τον Καλλικράτη». Ως εκ τούτου, η γενική συνέλευση αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 11 του μήνα, ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ.

Προσοχή στους κατοίκους των ορεινών χωριών μας

Απο το γραμματοκιβώτιο μας
"Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν ένας γύφτος και δυο γύφτισσες, οι οποίες πιάνουν συζήτηση με ηλικιωμένους, για να τους δώσουν φαγητό και ψωμί, ενώ ο άντρας μπαίνει σιωπηλά στο σπίτι και ξαφρίζει τα πάντα. Χτυπάνε τα χωριά της Αργιθέας, Αγράφων και τα χωριά της Άρτας.
Επίσης δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι επικίνδυνοι και την ώρα της υπεξαίρεσης εάν είναι ικανοί να χτυπήσουν τους ηλικιωμένους αγρότες που έχουν μόνο μια σύνταξη του ΟΓΑ των 400€.
Έχουν την πείνα τους και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τους κλέφτες, ενώ τα Α.Τ. είναι αποδεκατισμένα. "

Τα Ελληνικά βουνά....ψηλώνουν

Τα ελληνικά βουνά συνεχίζουν να ψηλώνουν... Ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Πίνδος, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και ο Σμόλικας στην Ήπειρο ψηλώνουν κάποια εκατοστά το χρόνο, καθώς οι συμπιεστικές δυνάμεις που δημιουργούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σπρώχνουν προς τα πάνω το έδαφος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τη συνεχή ανύψωση των βουνών: «Είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ορογένεση, που ξεκίνησε πριν από 60 με 100 εκατομμύρια χρόνια.
Στο βάθος του γεωλογικού χρόνου, κάποιες οροσειρές σταματούν να ψηλώνουν και μετά αρχίζουν να χαμηλώνουν. Εμείς όμως στην Ελλάδα έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, καθώς είμαστε στον αλπικό κύκλο, για μερικά εκατομμύρια χρόνια».Η ανύψωση μιας οροσειράς συμβαίνει με ρυθμό 2 δέκατα του χιλιοστού το χρόνο. Για να ανυψωθεί σε 3.000 μέτρα θα χρειάζονταν παραπάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν και 50 - 60 εκατομμύρια χρόνια, γιατί θα λειτουργεί και η αντίθετη διαδικασία της διάβρωσης ή θα υπάρχουν και περίοδοι επιβράδυνσης των ρυθμών της.Οι γεωλογικές διεργασίες συνεχίζονται ασταμάτητα τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε άλλα μέρη διαβρώνουν και χαμηλώνουν τα βουνά, σκάβουν τις χαράδρες, αποθέτουν στα χαμηλά τόνους φερτών υλικών μετά από κάθε πλημμύρα, ιζήματα λάσπης ρηχαίνουν τις λίμνες, επεκτείνουν τα δέλτα των ποταμών σε βάρος της θάλασσας, τροποποιούν τις ακτές και αυξάνουν το πάχος της λάσπης των ωκεάνιων βυθών.«Σε βάθος γεωλογικού χρόνου κάποιες οροσειρές αρχίζουν να χαμηλώνουν, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης και της Σιβηρίας», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Ελληνικά πανηγύρια: Χθές και σήμερα


Γράφει η Αναστασία Καρυπίδου
"Οι αυτοσχέδιοι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια και οι έμποροι στέκονται στην άκρη του δρόμου. Οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μαγαζιά διαθέτουν και μουσική για να διασκεδάσουν τους μεγάλους. Πρόκειται για μία σκηνή από τα παραδοσιακά πανηγύρια, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε όλη τη χώρα.Την τιμητική τους έχουν, συνήθως, τα χωριά, με τον θρησκευτικό χαρακτήρα να κατέχει πρωτεύουσα θέση στα πανηγύρια. Ανάλογα με το πότε γιορτάζει η εκκλησία γίνεται η εμποροπανήγυρις σε κάθε τόπο, όπου συμμετέχουν οι κάτοικοι όλης της περιοχής με ιδιαίτερη χαρά. Η μορφή των πανηγυριών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία ευκαιρία για διασκέδαση για ντόπιους και επισκέπτες.Παλαιότερα, οι νέοι προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να πάνε στα πανηγύρια. Μέχρι το 1950, ντύνονταν με τα γιορτινά τους και είχαν ως μεταφορικό μέσο τα μουλάρια. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν ο περιποιημένος αναβάτης. Οι κοπελιές του χωριού και των γειτονικών περιοχών έσπευδαν για να τούς δουν και οι νέοι σκόρπιζαν δειλές ματιές στις αγαπημένες τους.Τα παλικάρια άρχιζαν το χορό, έπιναν κρασί και κερνούσαν όλες τις παρέες, που ανταπέδιδαν το κέρασμα. Σε αρκετές περιοχές, σ’ αυτόν που χόρευε προσέφεραν ούζο ή κρασί και στην κοπελιά λουκούμια, που όσα περισσότερα μάζευε τόση μεγαλύτερη ικανοποίηση είχε. Οι μεγάλοι, αν είχαν κορίτσια της παντρειάς, περίμεναν να μπει στο χορό η κόρη τους για να την καμαρώσουν, αν όχι πήγαιναν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια.«Τα πανηγύρια της υπαίθρου χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη: πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία και λιτάνευση της εικόνας, δεύτερο το ψυχαγωγικό, με όργανα, μουσική και χορό και τρίτο το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια. Οι κάτοικοι των χωριών είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους», δήλωσε ο καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλης Βαρβούνης, αναλύοντας την ιστορία των πανηγυριών.

"Στον αέρα" τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα στο νομό.Διαμάχη ΥΠΕΚΑ και εταιρειών


Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη χωροθέτηση των μικρών υδροηλεκτρικών έργων που προτείνεται απο το ΥΠΕΚΑ και ακυρώνει πάνω από το 70% των ΜΥΗΕ στην Ευρυτανία που έχουν ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης .

Το περίπου 90% των ΜΥΗΕ της χώρας μας που μπορούν να αδειοδοτηθούν και να υλοποιηθούν έχουν εγκατεστημένη ισχύ από 500 kW ως 3 MW. Κατά πλειοψηφία είναι έργα που αξιοποιούν μεγάλες η μεσαίες υψομετρικές διαφορές με βάση τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Η θέση της ΕΣΥΕΝ

"Η λογική τους είναι η αξιοποίηση της διαθέσιμης παροχής (run of the river) χωρίς δεξαμενές αποθήκευσης του νερού, με μια μικρή συνήθως υδροληψία ορεινού τύπου, αγωγό τοποθετημένο υπεδάφια (στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) και μηχανοστάσιο περί τα 100 m2 σε γήπεδο περί τα 500 m2, συνήθως σε Δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Είναι συνήθως μη ορατά από πολυσύχναστα μέρη και τα συνοδά έργα τους είναι συνήθως μικρά σε σχέση με άλλες ΑΠΕ. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την κατασκευή τους είναι ταχύτατη, χαρακτηριστικά σε δυό χρόνια μετά την κατασκευή τους σχεδόν δεν φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή έχει γίνει έργο, εκτός των σημείων υδροληψίας και μηχανοστασίου, όπου φαίνονται μικρές και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ιδιαίτερα καλαίσθητες επεμβάσεις. Αυτά εξάλλου έχουν διαπιστωθεί στις λιγοστές - δυστυχώς - αυτοψίες της ΕΥΠΕ σε εν λειτουργία ΜΥΗΕ και στις αυτοψίες Διευθύνσεων Περιβάλλοντος των Περιφερειών.

Το περιβαλλοντικό θέμα είναι η αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του νερού του χειμάρρου από την φυσική του κοίτη από την υδροληψία του έργου μέχρι το μηχανοστάσιο (αφού μετά την ενεργειακή του εκμετάλλευση επιστρέφει στην φυσική του κοίτη χωρίς να μειωθεί η ποσότητα του και χωρίς να ρυπανθεί). Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται διεθνώς με τον υπολογισμό και την διατήρηση της «οικολογικής» παροχής από την υδροληψία μέχρι το μηχανοστάσιο. Η θέση του ΕΣΥΕΝ είναι ότι η χωροθέτηση των ΜΥΗΕ πρέπει πέραν των ενεργειακών δεικτών να γίνεται περιβαλλοντικά με κριτήριο τον υπολογισμό και την διατήρηση της «οικολογικής» παροχής και όχι με αυθαίρετους αντιεπιστημονικούς και δογματικούς τρόπους που δεν βασίζονται ούτε σε στατιστικές μεθόδους, ούτε σε επιστημονικές αναλύσεις και προσεγγίσεις και το μόνο που κάνουν είναι να «ομαδοποιούν» ΜΥΗΕ χωρίς να παίρνουν υπ’ όψιν τις φυσικές παραμέτρους σε κάθε περίπτωση."

Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινη "εκτροπή" της φύσης

Έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα απο την εφημερίδα μας την ανάγκη της πράσινης ανάπτυξης μέσω των ΑΠΕ υπό όρους.

Έτσι ισχύει και στην Ευρυτανία.Καλά τα υδροηλεκτρικά αλλά πρέπει να διασφαλιστούν οι περιβαλλοντολογικοί παράμετροι για την ένταξή τους στο περιβάλλον.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου δημιουργήθηκαν πολλά ΜΥΗΕ σε ποτάμια και υδατορέματα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο Βασιλέσι Πρασιάς σε απόσταση μόλις 200 μέτρων έχουν αδειοδοτηθεί τρία έργα περίπου 5 ΜΥΗΕ.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/