Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Ο Εθνομάρτυρας: Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός


“Δεν έχω μήτε σακούλα, μήτε σπίτι, μήτε κασέλα, μήτε άλλο ράσο, αλλά παρακαλώ και τον Θεό να μην μου δώσει μέχρι τέλους της ζωής μου, διότι ωσάν κάμνω αρχήν να παίρνω άσπρα, έχασα τους αδελφούς μου...”Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μοναχός, υπήρξε δάσκαλος και φωτιστής του Γένους, εθνομάρτυρας και άγιος της Εκκλησίας. Ανήκει στις φωτισμένες μορφές, που προετοίμασαν το Γένος για την παλιγγενεσία του. Η εμφάνιση του συνέπεσε με μια κρισιμότατη περίοδο της ιστορίας του δούλου Γένους.

Τον 18ο αιώνα συντελείται η ανασυγκρότηση του ελληνισμού σ' όλους τους τομείς. Σ' αυτή την πολύ κρίσιμη και φρικτή εποχή, για την εκκλησία και το γένος ολόκληρο, έζησε και έδρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779). Παπάδες δεν υπήρχαν.

Επικρατούσε αγραμματοσύνη, σκληρότητα, αθλιότητα, αγριότητα, βαρβαρότητα και το χειρότερο οι ομαδικοί εξισλαμισμοί όλο και περισσότεροι γίνονταν.

Γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου (επαρχίας Αποκούρου) της Αιτωλίας και το κατά κόσμο ονοματεπώνυμό του ήταν Κώστας Δημητρίου. Ο πατέρας του ήταν φτωχός υφαντής, που ύφαινε σάκους για τη μεταφορά των καρπών από τα χωράφια στα σπίτια και στους νερόμυλους της περιοχής για άλεσμα. Τα πρώτα γράμματα ο Κοσμάς τα έμαθε στο Κρυφό Σκολειό του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα Θέρμου. Ο χώρος όπου ο Ιερομόναχος του Μοναστηριού δίδασκε ανάγνωση και γραφή διατηρείται ως μουσείο κέρινων ομοιωμάτων . Όταν έγινε 17 χρονών πηγαίνει να μάθει γράμματα στη Λομποτινά Ναυπακτίας όπου δάσκαλος εκεί ήταν ο μοναχός Ανανίας Δερβισιάνος.

Μετά από δυο χρόνια παραμονής του αναχωρεί για τα Βραγγιανά των Αγράφων, όπου δάσκαλος ήταν ο μοναχός Θεοφάνης και ο οποίος είχε μαθητή τον αδελφό του Κοσμά, το Χρύσανθο. Εκεί παρέμεινε οκτώ χρόνια, έμαθε άριστα την Ελληνική Γλώσσα, την Λογική, την Αριθμητική και την πρακτική Ιατρική. Το 1743 πηγαίνει στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (μονή Βατοπεδίου), όπου ο Μέγας Δάσκαλος Ευγένιος Βούλγαρης τον μύησε στα μεγάλα σχέδια του προς απελευθέρωση του Έθνους. Εκεί σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία και φιλολογία (επί 17 χρόνια). Το 1759 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου και το 1760 εγκαταλείπει τη Μονή και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν και ο αδελφός του Χρύσανθος. Στο χώρο της μετάνοιάς του φλέγονταν από τον πόθο να βοηθήσει το υπόδουλο Γένος, συμβάλλοντας "στον κατά Θεόν φωτισμό του". "Ακούοντας και εγώ, αδελφοί μου -θα πει αργότερα-τούτον τον γλυκύτατον λόγον, όπου λέγει ο Χριστός μας, να φροντίζωμεν και δια τους αδελφούς μας, μ' έτρωγεν εκείνος ο λόγος μέσα είς την καρδίαν τόσους χρόνους, ωσάν το σκουλήκι, όπου τρώγει το ξύλον... Όθεν άφησα την Ιδικήν μου προκοπήν, το ιδικόν μου καλόν, και εβγήκα να περιπατώ από τόπον είς τόπον και διδάσκω τους αδελφούς μου". Και αλλού θα συμπληρώσει: "Επειδή το Γένος μας έπεσεν εις αμάθειαν, είπα: Ας χάση ο Χριστός εμένα, ένα πρόβατον, και ας κερδίση τα άλλα. Ίσως η ευσπλαγχνία του Θεού και η ευχή σας σώση και εμένα". Στα τέλη του 1760, πιθανότατα, σε ηλικία 46 χρόνων, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Σωφρονίου Β', για να αρχίσει το ιεραποστολικό του έργο, το οποίο συνέχισε για μια περίπου εικοσαετία μεταλαμπαδεύοντας στο υπόδουλο γένος τον πόθο του για την απελευθέρωση και το επισφράγισε με το μαρτύριο του.

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ.

Από τη διδασκαλία του σώθηκαν αρκετές διδαχές και προφητείες για την ελευθερία του Γένους...

"Καλλίτερα να αφήσετε τα παιδιά σας φτωχά και γραμματισμένα παρά πλούσια και αγράμματα".

" Ίδια την έκαμεν ο Θεός την γυναίκαν με τον άνδραν, όχι κατωτέραν ".

Μερικές από τις προφητείες που είπε κατά την τελευταία περιοδεία του το 1779 στη Δρόβιανη της Β. Ηπείρου, όταν ρωτήθηκε πότε θάρθη το "ποθούμενον".

“Όταν θα γίνουν αυτά που κατά θεία φώτιση θα σας πω κοντά θάναι…"

1. Θάρθει καιρός που θα δεθεί ο κόσμος με μια λινιά κι' οι άνθρωποι, όσο μακριά κι' αν είναι θα μιλούν εύκολα συνατοί του σαν νάναι στον πλαϊνό οντά κι' ας είναι ο ένας στην Πόλη κι' ο άλλος στη Μοσχοβιά.

2. Θα δείτε να πετάνε άνθρωποι στον Ουρανό σαν μαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά στον κόσμο. Όσοι θα ζουν τότε θα τρέξουν στα μνήματα και θα φωνάξουν : “Βγάτε σεις οι πεθαμένοι να μπουμ' εμείς οι ζωντανοί”.

3. Θάναι καιρός που οι Ρωμιοί θα τρώγονται συνατοί τους. 'Εγώ δε σας συνιστώ αγάπη και ομόνοια.

4. Θα ιδείτε στον κάμπο ένα αμάξι δίχως άλογα να ροβολάει γρηγορότερα από το λαγό....

Η προφητεία για το Κυπαρίσσι της Πρασιάς

Το Κυπαρίσσι της Πρασιάς, έγινε πανελλήνια γνωστό, διότι είναι φορτωμένο με μία σημαντικότατη προφητεία του ισαποστόλου και εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού, η οποία αφορά στης Ελλάδας μας τη λευτεριά.

Ο ΠατροΚοσμάς, περνώντας σιμά απ’ το Κυπαρίσσι, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, τον ρώτησαν για της Ελλάδας το ξεσκλάβωμα, τους απάντησε: «Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή, η Πατρίδα μας θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα λευτερωθεί». Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί παρήλθαν και η προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού «δήλησε»! Την αυγή του λευτεροφόρου ’21, του Κυπαρισιού η κορυφή ξεράθηκε και της λευτεριάς ο ήλιος σκέπασε την Ελλάδα…! http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Δρόμοι του....."Βοήθα Παναγιά "...!!!


Γράφει ο Α. ΚουβέληςΣτην Ελλάδα που έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσια έργα, υπάρχουν ακόμη εθνικοί δρόμοι από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη. Η αυτοψία μας σε κομμάτι του εθνικού δικτύου στην Ευρυτανία και την Φθιώτιδα αλλά και στους ορεινούς δρόμους των Αγράφων αποτυπώνει μια τριτοκοσμική εικόνα. Η οδήγηση στο ορεινό δίκτυο Αγράφων απαιτεί τύχη και υπομονή, καθώς σε 500 χλμ. δρόμων δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο άσφαλτο.

Γκρεμοί και κατολισθήσεις θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές των ορεσίβιων, αλλά και όσων παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο. Από την προηγούμενη αυτοψία του ALPHA το 2004 στα Άγραφα, έργα ξεκίνησαν μόνο στο τμήμα Κρέντη-Βαρβαριάδα, αλλά έμειναν στη μέση λόγω αδυναμίας του εργολάβου σύμφωνα με τον Δήμο. Για το κομμάτι Βαρβαριάδα-Μάραθος η δημοπράτηση ανεστάλη και για το υπόλοιπο δίκτυο εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης. Στην εθνική οδό Καρπενησίου-Αγρινίου το όραμα του Τρικούπη για ένα οδικό δίκτυο στην καρδιά της Ρούμελης γκρεμίζεται κυριολεκτικά στις χαράδρες της Χελιδόνας.

Μέσα σε λίγα λεπτά η γη άνοιξε και κατάπιε την εθνική οδό Καρπενησίου-Αγρινίου ακριβώς πάνω από το μοναστήρι του Προυσού και με πρόχειρα μέτρα δόθηκε στην κυκλοφορία μόνο η μία λωρίδα κυκλοφορίας. Τον ίδιο δρόμο είχε δείξει με ρεπορτάζ μας ένα χρόνο πριν. Από τότε αντί να φτιαχτεί, χειροτερεύει. Η εθνική οδός Λαμίας Αγρινίου έχει πλάτος μόλις 6 μέτρα, τόσα όσα όταν κατασκευάστηκε το 1880.

Το 1972 έγιναν απαλλοτριώσεις για την διαπλάτυνση του οδοστρώματος, αλλά έργα δεν έγιναν ποτέ. Η συγκεκριμένη εθνική οδός χωράει ουσιαστικά μόνο ένα όχημα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την Περιφέρεια είναι θέμα του υπουργείου.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Τόλης για υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Αγράφων;


Tο όνομα του Γεωργίου Τόλη ακούγεται τις τελευταίες ώρες για υποψήφιος(ανεξάρτητος μεν)αλλά με την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Τόλης συμμετείχε στον συνδυασμό του Δημητρόπουλου για τον Δήμο Ασπροποτάμου όπου και ήταν και πρόεδρος του ΔΣ.

Πολλά ακούγονται αλλά λίγες μέρες μείναν πριν ακούσουμε τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, και οι επιλογές της τοπικής επιτροπής αξιολόγησης για τους δύο δήμους του νομού .Το περιμένουν .....τόσο οι ενδιαφερόμενοι, όσο και οι...αντίπαλοι.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία και δεν λείπουν οι αντιδράσεις από όσους «κόπηκαν» τοπικά, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επίσημη στήριξη και αν τελικά οι επιλογές θα αποτελέσουν και αποφάσεις από τα Κεντρικά.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/