Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εγκρίθηκαν 12 επενδύσεις για την Στερεά





Εγκρίθηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 12 επενδύσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων σχεδίων είναι 14.392.580,00 ευρώ και η συνολική επιχορήγηση 6.006.036,19 ευρώ. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν ακόμα 14 ολοκληρώσεις, 11 τροποποιήσεις και 12 παρατάσεις χρόνου ολοκλήρωσης από επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στο παρελθόν στον αναπτυξιακό νόμο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις οι 2 αναφέρονται στον πρωτογενή τομέα, 6 τον δευτερογενή και 4 στον τουρισμό.Οι νέες θέσεις εργασίας που προβλέπονται στα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 46. Από τις επενδύσεις αυτές οι 6 θα πραγματοποιηθούν στο νομό της Βοιωτίας, 2 στην Ευρυτανία, 3 στη Φθιώτιδα και 1 στη Φωκίδαhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010


Σχόλιο αναγνώστη για την κοπή του πλάτανου στη Φραγκίστα





"Τελικά τα δέντρα και γενικότερα η φύση πέφτει πάντα θύμα της ανθρώπινης ιδιοτέλειας και αχρειοσύνης. Ακόμα και στη Φραγκίστα έφτασαν τα πριόνια και οι τροχοί της ιδεολογίας του Κακλαμάνη. Θα ήθελα να ξέρω πως ο Μπόνιας, ο Γούλας και οι παρέες τους αντικρύζουν καθημερινά τους συγχωριανούς και πως πραγματικά το βαστάει η καρδιά τους να δολοφονήσουν κάτι που είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο από αυτούς - και σε ηλικία, αλλά και σε παλικαριά αφού στέκεται τουλάχιστον για 150 χρόνια εκεί....μονάχο και χωρίς καμία βοήθεια ή......ψήφο!!!!Για όσους έχουν βρεθεί σε αυτό το χωριό, τη Δυτική Φραγκίστα της Ευρυτανίας γνωρίζουν πως ο Γερο-Πλάτανος στέκει εκεί ακοίμητο σήμα-κατατεθέν του χωριού, και πως όλοι οι επισκέπτες έχουν πιει νεράκι από τη βρυσούλα και έχουν απολαύσει τη σκιά του.Λέγεται πως θέλουν να πετσοκόψουν και το άλλο επίσης αιωνόβιο πλατάνι στο ρέμα πριν τις Κοτσιπούλες, είναι κι αυτό στα σχέδιά τους.

Είναι άραγε τυχαίο πως ξαφνικά ανακοινώθηκε και άρχισε και η καταστροφή της πανέμορφης και τόσο ταιριαστής βρύσης, στολισμένης από πελεκητή ντόπια πέτρα χτισμένη από μάστορες του χωριού, που κοσμούσε γύρω γύρω τον Γέρο-Πλάτανο;-Όχι βέβαια, γιατί δεν εχουν μάτια για το Ωραίο, και γι αυτό κινούνται ύπουλα.Είναι τυχαίο που έφεραν άνθρωπο για να το καταστρέψει από άλλο χωριό και που σίγουρα δεν τον "πονάει" τόσο πολύ η ανόσια αυτή πράξη;-Εννοείται πως ελάχιστοι στο χωριό θα το έκαναν...αφού οι περισσότεροι ως παιδιά έπαιξαν, βρήκαν σκιά κάτω από αυτό το πανέμορφο δέντρο.Είναι τυχαίο που τοπική εφημερίδα και blog το οποίο ανήκει σε εκπρόσωπο της "ορθοδόξου" εκκλησίας, δεν έχει γράψει ούτε λέξη επί του θέματος από την Δευτέρα 19 Ιουλίου που άρχισε η κατεδάφιση, αποκρύπτοντας το γεγονός από τους Φραγκιστιανούς και τους Ευρυτάνες που βρίσκονται μακριά, και που θα μπορούσαν να αντιδράσουν; Από προχθές μόλις ασχολήθηκε και σίγουρα μετά από πιέσεις, άργησες πολύ παπά μου.....-Όχι βέβαια, η "εκκλησία" πολλές φορές στην ιστορία μας έχει αποδείξει πόσο "αγαπά" τη Φύση και την Ομορφιά. (και βέβαια είναι ειρωνικό, για όσους αναρωτιούνται)

Είναι τυχαίο που κατεστημένα μυαλά και παλιά κεφάλια του χωριού - άνθρωποι που αριθμούνται περίπου 10 - συμφωνούν με τη δολοφονία; Και πως κάποιοι από αυτούς είναι μαγαζάτορες της γειτονιάς του Γερο-Πλάτανου, και "δήθεν" θίγονται από την παρουσία του δέντρου, στραβοκοιτάνε και είναι ΄"έτοιμοι" να ακούσουν τον κρότο της τελικής πτώσης;-Όχι βέβαια γιατί τέτοια άτομα είναι που κρατάνε τον τόπο και άλλους τόπους σαν τα ορεινά χωριά μας από την πρόοδο, μόνο και μόνο για να μην θιχτούν τα συμφέροντα τους, τα οποία υπενθυμίζω πως είναι προσωρινά και εφήμερα (3 μέτρα γης, και αν...).Είναι τυχαίο άραγε πως όλοι μα όλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Φραγκίστας συμφώνησαν και ομόφωνα μάλιστα σε αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία; Από τις πληροφορίες μου, πρόσφατα είχαν διαφωνήσει στην επέκταση του νεκροταφείου του χωριού και επίκειται δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς τους.

Το αστείο, ή μάλλον γελοίο αυτης υπόθεσης και της άλλης είναι πως για το χώρο ταφής των χωριανών διαφώνησαν μέχρι τα δικαστήρια, ενώ στην περίπτωση του Γερο-Πλάτανου ομοφώνησαν. Είναι λοιπόν, άχρηστοι, αχρείοι, ασεβείς και επιίνδυνοι....Εν κατακλείδι, μπράβο στην νεολαία της Δ. Φραγκίστας που σαν αστραπή ενήργησε και άρχισε να λαβαίνει υπογραφές άμεσα από την πρώτη μέρα. Υπενθυμίζω πως ήταν η Δευτέρα 19 Ιουλίου που ο τυχάρπαστος τυπάκος της πρώτης φωτογραφίας σας άρχισε να κόβει το στολίδι της πλατείας, τη βρυσούλα και το πετρόκτιστο κόσμημα....

Ευτυχώς που αχνοφαίνεται βοήθεια και που κάποιοι κινήθηκαν, να δούμε, θα ανατρέψει τα σχέδια των Αχρείωνhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010


ΕΛΓΑ: Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων





Ολοκληρώθηκε από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών που υπέστησαν κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα στο ζωικό τους κεφάλαιο το πρώτο τετράμηνο του 2010. Επιλύθηκαν επίσης όλες οι σχετικές εκκρεμότητες που αφορούν το 2009. Πρόκειται για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 1.091.414 ευρώ και θα πραγματοποιηθούν στις 3 Αυγούστου 2010 μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Παραδίδονται από τη Νομαρχία Ευρυτανίας τα φύλλα πορείας της επίταξης ΔΧ φορτηγών και βυτιοφόρων






Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις παραδίδονται τμηματικά από τη Νομαρχία Ευρυτανίας τα φύλλα επίταξης ΔΧ φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς και επιστράτευσης των οδηγών τους.

Οι κυρώσεις, σε όσους δεν συμμορφωθούν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ σήμεραhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Ντόρα: Όχι στις εξεταστικές επιτροπές





Κατά των πρακτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές εμφανίσθηκε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega και στον Ι. Χασαπόπουλο , ενώ υποστήριξε και πάλι ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. «Δεν μπορεί πολιτικός να δικάζει πολιτικό. Δεν είναι δικαστής» τόνισε και επανέφερε την πρότασή της να καταργηθεί εντελώς η βουλευτική ασυλία και να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Όσον αφορά τις εξεταστικές, συμφώνησε με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «τσουβαλιάσει» σε αυτές άσχετα με τις υποθέσεις πρόσωπα για κομματικούς λόγους. «Αυτές οι εξεταστικές θα μας ταλαιπωρήσουν πολύ» ανέφερε η πρώην υπουργός, η οποία συμφώνησε με την παρατήρηση του συμμετέχοντος στη συζήτηση δημοσιογράφου Μ. Καψή ότι αδίκως παραπέμπεται ο Γ. Βουλγαράκης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Μα για τον Ρουσόπουλο είπαν ευθέως ότι είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Για όνομα του Θεού! Χάνεις την σοβαρότητά σου…» πρόσθεσε για το πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή.

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου ακόμα υποστήριξε ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια αλλά εάν δεν υπάρχει χρήμα πίσω από τις ανταλλαγές δεν υπάρχει αδίκημα. «Άλλο η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές και άλλοη υλοποίηση της απόφασης» τόνισε.

Η κ. Μπακογιάννη αν και δήλωσε επίσης ότι δεν ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε «τρομακτικό» το ποσό των 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε σαν εγγύηση στον Γ. Αγγέλου. «Το μέγεθος των 400. 000 ευρώ είναι τρομακτικό όταν ο Ψωμιάδης που έχει καταστρέψει κόσμο και κοσμάκη είχε εγγύηση 100.000 ευρώ» δήλωσε συγκεκριμένα. Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για το αν πρέπει να μιλήσει και πότε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Κατά τα άλλα αποκάλυψε ότι δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει πρόσωπα που θα στηρίξει και η ΝΔ για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, όπως θα πράξει για τον σημερινό νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη. Δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά της για την Θεσσαλονίκη και για το αν θα στηρίξει Κ. Γκιουλέκα και Π. Ψωμιάδη, για δήμο Θεσσαλονίκης και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.

Τάχθηκε ακόμα κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, τασσόμενη υπέρ της απελευθέρωσης των μεταφορών, καλώντας όμως την κυβέρνηση να κάνει διάλογο μαζί τους σε επιμέρους ζητήματα.Τέλος, σχετικά με το υπό εκκόλαψη κόμμα της, η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακοινωθεί η ίδρυσή του όταν όλα θα είναι έτοιμα από οργανωτική άποψη.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Τέλος Αυγούστου η δημοπράτηση του δρόμου Φουσιανά-Βασιλέσι Πρασιάς






Την Τρίτη 31 Αυγούστου θα δημοπρατηθεί τελικά ,ύστερα απο διαβεβαίωση του Νομάρχη σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του,ο δρόμος "φάντασμα" όπως λέγεται Φουσιανά-Βασιλέσι.Ύστερα απο την ένταξη και την έγκριση του έργου απο την τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας πλέον μπαίνει στο δρόμο για την υλοποίηση.

Ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει και πολλές τεχνικές δυσκολίες και πιστεύω πως δεν θα υπάρξουν σχετικά μεγάλα προβλήματα (τεχνικά) για την κατασκευή του άρα και μικρός ο χρόνος υλοποίησής του.

Τώρα κατά πόσο θα φτάσουν τα λεφτά ώστε να καλυφθεί και η εσωτερική οδοποιία του Συνοικισμού;Θα το δούμε απο κοντά....

Πάντως και ο Δήμος, ύστερα και απο διαβεβαίωση του Δημάρχου,μέσα απο την δόση του ΣΑΤΑ που μπαίνει τώρα θα υλοποιήσει τεχνικά μέσα στο Βασιλέσι.

Για να δούμε τι θα δούμε!!!http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010


Θήβα: Συνάντηση φορέων διαχείρισης απορριμμάτων

Express.gr



Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στη Στερεά Ελλάδα, διαπιστώνουν σε ψήφισμά τους 11 εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης απορριμμάτων που συναντήθηκαν στη Θήβα. Εκτιμούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, επανεξετάζοντας και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τους ΧΥΤΑ.

Σε ψήφισμά τους, που κατέθεσαν στη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου και κοινοποιούν στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο οι 11 εκπρόσωποι των φορέων από τη Φθιώτιδα, την Βοιωτία, την Φωκίδα, την Εύβοια και την Ευρυτανία διαπιστώνουν ότι "υπάρχουν λύσεις" μέσα στα όρια των υφιστάμενων οικονομικών δυνατοτήτων και ζητούν "ως πρώτο βήμα την άμεση κατάρτιση τεχνοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας για το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων & έργων στην Περιφέρεια" όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους. Ακόμη, σημειώνουν πως οι οποιεσδήποτε κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη μελέτη σκοπιμότητας που πρέπει να γίνει άμεσα και παράλληλα ζητούν να "…εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης για αγορά ή ενοικίαση κινητού εξοπλισμού προδιαλογής των απορριμμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος και να κλείσει το σύνολο των ενεργών ΧΑΔΑ της Περιφέρειας".

Είναι η πρώτη φορά που κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό γίνεται μπροστά στην απειλή να επιβληθούν πρόστιμα από την Ε.Ε..http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Με έξι υπό δοκιμήν ο Πανιώνιος στο Καρπενήσι


Γράφει ο Παναγιώτης Βλαχαδάμης



Με έξι υπό δοκιμήν ποδοσφαιριστές στην αποστολή αναχώρησε την Τρίτη ο Πανιώνιος για το Καρπενήσι, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι «κυανέρυθροι» συγκεντρώθηκαν στο «Απήλιον», από όπου και αναχώρησαν λίγο μετά το μεσημέρι. Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, ο Πανιώνιος θα δώσει δύο φιλικούς αγώνες, στις 28/7 με αντίπαλο τον Εθνικό Αστέρα και στις 31/7 με αντίπαλο τον Παναιτωλικό.

Η ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα την 1η Αυγούστου. Οι έξι υπό δοκιμήν ποδοσφαιριστές που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του Μίκαελ Στάρε είναι οι: Chalali, Godfred, Okoro, Okpapko, Ejike, Phungwayo. Οι υπόλοιποι της αποστολής θα είναι οι: Μάχο, Παναγόπουλος, Ανέστης, Μπάλαμπαν, Σκούρτης, Κοντοές, Μανιάτης, Γιόνσον, Λάτκα, Κολοβός, Κούκετς, Κοντοχρήστος, Σάμαρης, Γουνδουλάκης, Πούπο, Κούρντι, Αναστασόπουλος, Τσότσαλιτς, Σιόβας, Ριέρα, Βαζ Τε, Κουμορτζί.

Εκτός έμειναν οι Σουλεϊμάν Ομο, Μάριο Μπέλιτς και Μπουβάλ, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του Κεντρέ, με τον μάνατζέρ του να αποδέχεται την πρόταση των Νεοσμυρνιωτών, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι στιγμής, για τον Γάλλο αμυντικόhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Ξεκινούν σήμερα οι "Γιορτές δάσους και λαικής παράδοσης" στο Καρπενήσι


Ο Φίλιππος Πλιάτσικας κεντρικός προσκεκλημένος





Ο γνωστός καλλιτέχνης Φίλιππος Πλίατσικας είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καρπενησίου "Γιορτές Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης".

Σύμφωνα με το άρθρο στο lamiastar.gr η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 στις 9 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης, με την ορχήστρα «Νάστρα», αποτελούμενη από έντεκα νέους μουσικούς και τέσσερις τραγουδιστές.

Θα ακολουθήσουν δεκάδες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες σε όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα.

Η κεντρική συναυλία ωστόσο, των φετινών «Γιορτών Δάσους» θα είναι η συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, ιδρυτικό μέλος της δημοφιλέστερης μπάντας στην Ελλάδα, τους ΠΥΞ ΛΑΞ, στο Γήπεδο Γυμνασίου Καρπενησίου στις 17 Αυγούστου 2010.

Η αυλαία των «Γιορτών Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης» για το 2010 θα πέσει την Κυριακή 22 Αυγούστου, στην βρύση του «Κατσαντώνη» περιοχής Καραμέτι, με φαγοπότι υπό το άκουσμα παραδοσιακής μουσικής και χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Σοβαρός τραυματισμός ηλικιωμένης απο πτώση σε φορείο






Σοβαρό τραυματισμό ηλικιωμένης γυναίκας προκάλεσε η πτώση της απο το φορείο την ώρα που μεταφέρονταν απο το Νοσοκομείο Καρπενησίου για το Γηροκομείο με όχημα του ΕΚΑΒ.

Το φορείο που μετέφερε την 80χρονη ηλικιωμένη έσπασε λόγω κακής συντήρησης και του έφυγε η ρόδα την ώρα της διακομιδής της ασθενούς.

Αποτέλεσμα ήταν η άτυχη γυναίκα να πέσει στο έδαφος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ασθενών και να τραυματιστεί σοβαρά στο σώμα και το κεφάλι της και συγκεκριμένα στο αριστερό της μάτι.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010


Η δηλωτή ... μιας άλλης εποχής

http://www.agrafiotis.gr/





Ο ήλιος έγειρε στον Καλόγερο (κορυφή νοτιοδυτικά των Αγράφων). Οι άνδρες του χωριού γυρνώντας κατάκοποι από τις εργασίες της μέρας, δεν το βάζουν κάτω. Άλλος από το χωράφι, άλλος από τη βοσκή κι άλλος από το δάσος, φτάνει στο σπιτικό του. Θα κάτσει λίγο στο πεζούλι της αυλής να ξανασάνει και να μάθει τα νέα της ημέρας.

Αφού φρεσκαριστεί θα τραβήξει κατά τα καφενεία του χωριού, να συναντήσει τους πατριώτες φίλους. Κάθεται στο τραπεζάκι του καφενείου, στρίβει κανένα τσιγάρο λαθραίο και παραγγέλνει το τσιπράκι (τσιπουράκι) να ξεκουραστεί και να φύγει από το ταλαίπωρο κορμί του ο κάματος της μέρας.

Σιγά σιγά το καφενείο γεμίζει κι αρχίζουν οι κουβέντες και τα πηγαδάκια. Δεν αργεί να ‘ρθει η χαλάρωση και για να περάσει η ώρα, κάποιος θα ρίξει την ιδέα. «Τι θα παίξουμε ουρέ πιδιά; Κουλτσίνα, Ξιρή ή Δηλωτή;» Επικρατέστερη πάντα, η Δηλωτή. Το στήσιμο του παιχνιδιού γρήγορο και πρακτικό. Ένα χασαπόχαρτο ανάποδα πάνω στο τραπέζι, έκανε χρέη τσόχας και χαρτιού να γράφουν τους πόντους κι ένα μολύβι συμπλήρωνε τα απαραίτητα. Συνήθως ο καθένας είχε το ζευγάρι του.

Αν δεν έχει έρθει ακόμη το ταίρι του, βρίσκει κάποιες δικαιολογίες να δοθεί χρόνος. Στρώνονται λοιπόν στο παιχνίδι. Τα πειράγματα πάνε κι έρχονται. Αν πέσει και καμιά ξερή, τότε φουντώνει η ένταση, τα χέρια χτυπάνε βαριά στο τραπέζι σε κάθε ριξιά και οι ατάκες είναι ανεπανάληπτες. «Φέρτν φέρτν» (φέρτην)

Προσπαθούν με διάφορα νοήματα να δώσουν μήνυμα στο ταίρι τους για ποιό χαρτί κρατάνε, κυρίως για το δέκα «το καλό».

Τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι αλλά δεν μπορούν να μαντέψουν τι θέλουν να πουν. Πότε πότε ακούγεται το άλλο ζευγάρι να λέει «απαγουρεύονται τα νουήματα». Γύρω από το τραπέζι των παικτών υπάρχουν σιωπηλοί παρατηρητές που διασκεδάζουν το ίδιο μαζί τους. Που να τολμήσουν να πουν κάτι όταν υπάρχει ένταση.

Χρήματα δεν υπήρχαν για μεγάλα έπαθλα. Το τσίπουρο με στραγάλια ή το λουκούμι το δραχμάρικο (αξίας μίας δραχμής), ήταν τα καλύτερα. Διαφορετικά λουκούμι μικρό και τσίπουρο σκέτο.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010


2010: Eτος Ζαχαρία Παπαντωνίου





Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας σας καλεί στην πνευματική εκδήλωση για τα 70 χρόνια απο τον θάνατο του Ζαχαρία Παπαντωνίου στις 7 Αυγούστου...http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Μια άποψη για την φράση..."Αυτό είναι απ΄ τ΄ Άγραφα"






"Σήμερα χρησιμοποιούμε διάφορες εκφράσεις όπως: «αυτό που μου συνέβη είναι από τ’ άγραφα», «αυτό που μου λες είναι από τ’ άγραφα», για να δηλώσουμε ότι κάτι είναι πρωτοφανές, καταπληκτικό, απίθανο κλπ.

Η έκφραση αυτή φαίνεται πως προήλθε από τα «άγραφα» εκκλησιαστικά κείμενα, που, όμως είναι τα «απόκρυφα», δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στα «κανονικά» Ευαγγέλια και λοιπά εκκλησιαστικά κείμενα, που περιγράφουν τη ζωή και το έργο και αυτά που φέρεται να είπε ο Ιησούς.

Όσο για την παρερμηνεία ότι προέρχεται από τα όρη της Ευρυτανίας «Άγραφα», δεν είναι σωστό. Τα βουνά αυτό πήραν το όνομά τους, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, από το ότι οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να υποδουλώσουν την περιοχή και δεν την περιέλαβαν στα φορολογικά τους βιβλία, σε αντίθεση με τα «Γραμμένα» των Ιωαννίνων."http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

"Ιστορία και πολιτισμός του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας"




H Πανευρυτανική Ένωση,ο Δήμος Δομνίστας καhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/ι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας σας προσκαλούν......

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010


Απεβίωσε ο μεγάλος λαικός ζωγράφος Χρήστος Καγκαράς

"Απλός και ταπεινός"ήταν πάντα ο Ευρυτάνας ζωγράφος



Έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Χρήστος Καγκαράς σε ηλικία 92 ετών αφήνοντας πίσω του πλούσιο ζωγραφικό έργο αλλά και έχοντας το προνόμιο να αναγνωριστεί εν ζωή η μεγάλη του αξία ως ενός από τους σημαντικότερους έλληνες λαϊκούς ζωγράφους.

Απλός και ταπεινός ο Χρήστος Καγκαράς μέσα από τα έργα του ανέδειξε την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων της. Η κηδεία του τελεστηκε στις 3-7-2010 στη γενέτειρά του την Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας.

Ο Χρήστος Καγκαράς του Ηλία και της Φωτεινής, το γένος Σταμούλη, γεννήθηκε στις 15/1/1918 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, χωριό και των Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα.Την ανατροφή του ανέλαβε η γιαγιά του καθώς έμεινε ορφανός πρίν ακόμη γίνει ενός έτους.Το 1930 αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Γρανίτσας.Το 1932 και για 1 χρόνο υπήρξε τρόφιμος σε ορφανοτροφείο της Αθήνας.Το 1933 αναζητά την τύχη του στην Αίγυπτο.

Δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει νόμιμη διαμονή καιοι αρχές τον στέλνουν μετά από 6 μήνες πίσω στην Ελλάδα. Μέχρι το 1940 γυρίζει από πόλη σε πόλη της Ελλάδας εργαζόμενος ως αγροτοποιμένας.Το 1942 έδρασε στην περιοχή του Αγρινίου σαν αντιστασιακός κατά των Γερμανών. Μόλις η δράση του έγινε γνωστή και για να αποφύγει τη σύλληψη έφυγε στη Γρανίτσα.Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και στο τέλος του ίδιου χρόνου κατετάγη στον ΕΛΑΣ, στο Σύνταγμα του Ζούλα.Το 1944 τραυματίζεται στο Βάλτο σε συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

Επιστρέφει στη Γρανίτσα διωγμένος από τις «εθνικές οργανώσεις» εξαιτίας της συμμετοχής του στον ΕΛΑΣ και το 1947 προσχωρεί στο «Δημοκρατικό Στρατό».Συλλαμβάνεται στις 28 Μάρτη 1949. Δεν εκτελείται επί τόπου χάρη στην επέμβαση ταγματάρχη του κυβερνητικού στρατού τροφίμου επίσης του ορφανοτροφείου όπου είχε φιλοξενηθεί ο Καγκαράς το 1932. Αρχικά φυλακίζεται στο Μεσολόγγι.

Τον μεταφέρουν σε διάφορες φυλακές: Αγρίνιο, Λευκάδα, Άμφισσα, Λαμία. Αποφυλακίζεται το 1952.Το 1953 ανοίγει στο Αγρίνιο ένα μικρό ατελιέ και ζει κάνοντας προσωπογραφίες.Το 1954 γυρίζει και πάλι στη Γρανίτσα.Το 1955 νυμφεύεται την Αγελλική Καγκαρά το γένος Μανιάτη με την οποία θα αποκτήσει 9 παιδιά.Από το 1954 έως το 1966 ασχολείται κυρίως με την αγιογραφία. Την περίοδο αυτή μαθήτευσε για ενάμιση χρόνο στο Άγιο Όρος, στη Μονή του Αγίου Διονυσίου, στο τμήμα ζωγραφικής.Το 1966 γνωρίζεται από καλή σύμπτωση με τον αρχιτέκτονα Πάνο Τζελέπη, τον Κριστιάν Ζερβός, Ελληνογάλλο τεχνοκριτικό, εκδότη και γκαλερίστα στο Παρίσι για 50 χρόνια και τον Χρήστο Θεοδωρόπουλο.Το 1970 μέσω του Τζελέπη γνωρίζεται με τον Κώστα Σταυρόπουλο, τεχνοκριτικό.Το 1967 εγκαθίσταται μόνιμα στη Λαμία όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010


"Ριζοσπαστικό και αναπτυξιακό το νομοσχέδιο"!!!!!





Αν θες δημοσιευσε το να μάθει ο κοσμος ποια ειναι η γνωμη του κ.Καρανίκα για όλα αυτά που ψηφίζονται.Το βρήκα ενδιαφέρον και με εξεπληξε δυσαρεστα

«Η φορολογία όσο δίκαιη και να είναι ποτέ δεν είναι ευχάριστη». Πρέπει όμως η φοροδιαφυγή «να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο, πρέπει να μπουν κανόνες».

Τέλος ο βουλευτής Ευρυτανίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ριζοσπαστικό και επισήμανε ότι τελικά θα αναδειχθεί ότι θα είναι και αναπτυξιακό, με ευθύνη όλων όσων μετέχουν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Αναγνώστρια

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στο στόχαστρο ληστών πολλές εκκλησίες στην Ευρυτανία




Στόχος ιερόσυλων ληστών για άλλη μια φορά μπήκαν οι εκκλησίες χωριών της Ευρυτανίας .

Τελευταίο σύμβάν είναι η κλοπή 4 εικόνων του 18ου αιώνα από το δήμο Φουρνάς.

Ο δράστης ή οι δράστες παραβιάζουν τις πόρτες των εκκλησιών με εύκολο σχετικά τρόπο αφαιρώντας απο αυτές αφιερώματα πιστών κέρματα,αλυσίδες και ρολόγια.

Οι μέχρι τώρα εκκλησίες που έχουν υποστεί την βάρβαρη κλοπή απο τους ληστές είναι των χωριών Κρέντη,Χρύσοβα, Βίνιανης, Μαραθιά και Μοναστηρακίου .

Έρευνες για τις συνεxόμενες κλοπές διενεργούν τα τοπικά Αστυνομικά τμήματα , σε συνεργασία με την Ασφάλεια Καρπενησίου και το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Ευρυτανίαςhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
ΜΙΑ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΑ…








Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που βεβαίως και στηρίζεται πάνω σε γνώσεις και κανόνες αλλά εκεί που όμως αποθεώνεται είναι όταν ο φωτογράφος, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης δεν έχει καμιά σημασία, βρεθεί μπροστά στο μοναδικό γεγονός!!!



Έτσι έγινε σαν ο φίλος Κώστας Πανουργιάς, επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, ένα καλοκαίρι πριν από μερικά χρόνια που βρίσκονταν για διακοπές στο χωριό του, την όμορφη Ανατολική Φραγκίστα έκανε μια φωτογραφία που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να πάρει το πρώτο βραβείο απροόπτου γεγονότος αν υπάρχει τέτοιος διαγωνισμός.



Τι φωτογράφισε όμως ο Κώστας; Μια γίδα του αείμνηστου Σωτήρη Λάμπρου που είχε το «καφενείο των κυνηγών» στο δρομάκι κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, βοσκούσε σε ένα όχτο δίπλα από το δρόμο προς τη μεριά της Σωτήρας στην κορυφή του οποίου σχεδόν ακουμπούσαν τα σύρματα του δικτύου του ΟΤΕ. Εκεί το ζωντανό, πήγε και έμπλεξε το κεφάλι του ανάμεσα στα σύρματα με αποτέλεσμα να κρεμαστεί από τα κέρατά και να πετάξει κυριολεκτικά από τη μια κολώνα ως την άλλη χαμηλότερα. Εκεί την πήραν είδηση από τα βελάσματα και ο Σπύρος πήρε μια σκάλα, τη στήριξε στην κολώνα και με πολύ κόπο κατάφερε να πλησιάζει την ιπτάμενη γίδα που είχε παραλύσει από το φόβο κρεμασμένη στον αέρα και να την κατεβάσει στη γη μέσα στην αγκαλιά του.



Αυτό το σπάνιο γεγονός, που αποκλείεται να επαναληφθεί ποτέ ή ακόμα και να σκηνοθετηθεί από κάποιο φωτογράφο, κατάφερε να αποτυπώσει με τη συμβατική του μηχανή ο Κώστας Πανουργίας και η ωραία φωτογραφία που ελάχιστοι μέχρι σήμερα την έχουν δει, βρίσκεται μαζί με άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες σε ένα όμορφο άλμπουμ στο «Πνευματικό Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης» στην Ανατολική Φραγκίστα.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010Άδειασμα του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Καραμπά.




Το ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για το δήμο Καρπενησίου





προτείνει τον Γιάννη Σταμάτη!!!





















Μετά το τέλος της διαδικασίας των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων υποψηφιοτήτων για τις θέσεις δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών, που επέλεξε το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ακολούθησαν οι προτάσεις από τις Νομαρχιακές οργανώσεις.





Είναι γνωστό ότι για το δήμο Καρπενησίου υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες: Αυτοπροτάθηκε ο νύν δήμαρχος Καρπενησίου κ. Β. Καραμπάς, ο οποίος μάλιστα υπέβαλε υποψηφιότητα και για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη.





Ενώ προτάθηκαν από άλλους, δηλαδή ετεροπροτάθηκαν, για το δήμο Καρπενησίου ο νύν Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γ. Σταμάτης και ο ένας από τους τέσσερις αντιδημάρχους Καρπενησίου κ. Κ. Καρβέλης.





Η πρόταση της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας προς τα κεντρικά όργανα του κόμματος που είναι εντεταλμένα για την υπόδειξη των υποψηφιοτήτων εκφράστηκε στο πρόσωπο του Δημάρχου Δομνίστας κ. Γιάννη Σταμάτη. Είναι μια πρόταση η οποία φαίνεται ότι απηχεί τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των φίλων και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής μας μιας και υπήρξαν ελάχιστες διαφωνίες ως προς την συγκεκριμένη πρόταση.





Ασφαλώς η επιλογή της νομαρχιακής οργάνωσης ουσιαστικά αδειάζει τον κ. Καραμπά και αδυνατίζει τις όποιες φιλοδοξίες του, ενώ παράλληλα είναι και μια έμμεση αποδοκιμασία της μέχρι σήμερα παρουσίας του στο δήμο Καρπενησίου. Βέβαια υπάρχει και η θέση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη την οποία ίσως διεκδικήσει ο κ. Καραμπάς, κάτι όμως που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο μιας και έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άμεσους συνεργάτες του στο δήμο Καρπενησίου.





Η υποψηφιότητα του κ. Καρβέλη δεν έχει σοβαρή βάση και απλά έγινε ως μια ύστατη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί κάποιος ρόλος στον νυν αντιδήμαρχο Καρπενησίου στο νέο τοπίο που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές.





Ένα ερωτηματικό που παραμένει είναι η στάση που θα τηρήσουν συγκεκριμένα στελέχη που κινούνται παρασκηνιακά στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος και φροντίζουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα επιτυχώς, να καθοδηγούν τα πράγματα έτσι ώστε να εμφανίζονται την τελευταία στιγμή ως οι μόνοι κατάλληλοι και ικανοί. Αν πάλι λειτουργήσουν με την γνωστή μεθοδολογία τότε ίσως αποδειχθεί, ελπίζουμε να μην συμβεί, ότι η υπόδειξη της υποψηφιότητας του κ. Σταμάτη υπήρξε ως προσάναμμα για να φουντώσουν οι φιλοδοξίες και οι επιδιώξεις των γνωστών μας – αγνώστων!!!





Πάντως η πλήρης κατάρρευση του πολιτικού οικοδομήματος που αποκάλυψε την ανεπάρκεια και την διαφθορά του πολιτικού προσωπικού της τελευταίας τριακονταετίας, φαίνεται ότι έχει τις συνέπειές του και στις τοπικές μας εξελίξεις. Οι πολίτες βρίσκονται σε εγρήγορση και δεν είναι διατιθέμενοι να καταπιούν επιλογές και επιδιώξεις ορισμένων, οι οποίοι καλυπτόμενοι από την κομματική ομπρέλα διαμόρφωσαν επί σειρά ετών την σημερινή νοσηρή και τελματωμένη εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.





Ο Καραμπάς





Ο νυν δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλειος Καραμπάς σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε: «Ήταν τρεις οι υποψηφιότητες, μαζί και ο Κώστας Καρβέλης ο νυν αντιδήμαρχος. Ένα όργανο δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους μαζί, θα αποφασίσει για κάποιον από όλους. Από εκεί και πέρα είναι στο θέμα του κόμματος, να δουν την εκλογιμότητα, να δουν πολλές παραμέτρους ακόμη. Αυτά θα τα δουν κεντρικά, στην Αθήνα. Και εδώ είναι το κόμμα αλλά είναι νομαρχιακές. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι το ιδιαίτερο. Αναμένω και εγώ, περιμένω να δω τι θα γίνει και με τους αντί-περιφερειάρχες. Δεν το δέχτηκα ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Είναι μία πρόταση που έχει το δικό της σκεπτικό να το πούμε έτσι. Και πιστεύω είναι λογική σαν πρόταση. Είναι επιλογές του οργάνου. Στο όργανο εκφράζει ο καθένας την άποψή του. Κατά πλειοψηφία είναι εξάλλου, δεν είναι ομόφωνη απόφαση. Βεβαίως υπάρχει στην Αθήνα η κεντρική επιτροπή υποψηφιοτήτων στην οποία μετέχουν και τα τοπικά όργανα από εδώ, δηλαδή η νομαρχιακή και συμμετέχει εκπρόσωπος της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει και ο βουλευτής. Εκεί θα ληφθεί και η τελική απόφαση, δηλαδή πού μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ο καθένας από εμάς. Δεν έχω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο.» http://eyrytanikostipos.blogspot.com/2010/07/blog-post_2374.html
Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010Κλίμα εσωστρέφειας για τη Νέα Δημοκρατία στο νομό




Οι εκλογές για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου συμβουλίου της ΝΟ.ΔΕ Ευρυτανίας έφερε στην επιφάνεια το κλίμα εσωστρέφειας που υπέβοσκε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά την αποχώρηση της κας Μπακογιάννη.





Οι εκλογές





Μετά την εκλογή του κ. Τάκη Χρυσικού στη θέση του προέδρου από την βάση, τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης κλήθηκαν να επιλέξουν τους υπόλοιπους εκλεκτούς που θα συμπλήρωναν το συμβούλιο της ΝΟ.ΔΕ αλλά και την Νομαρχιακή εκτελεστική επιτροπή (ΝΟΜ.ΕΚ.Ε).





Θυμίζουμε ότι στις εκλογές πρώτος είχε έρθει ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Στέλιος Δημητρόπουλος, ενώ εκτός είχε μείνει ο πρόεδρος της Τ.Ο. Καρπενησίου κ. Κολοκύθας Δημήτριος. Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία κ. Αρβανίτης Χρήστος καταλάμβανε αυτόματα θέση στο συμβούλιο λόγω του ότι είχε αποσπάσει ποσοστό άνω του 40% στις εκλογές.





Η συγκρότηση σε σώμα





Η μεγάλη μάχη δόθηκε όταν τα μέλη της νομαρχιακής συγκεντρώθηκαν για την εκλογή του αντιπροέδρου και του ταμία. Ο κ. Αρβανίτης θεωρούσε ότι θα έπρεπε να λάβει την θέση τού αντιπροέδρου, καθώς σε δηλώσεις του, το βράδυ της εκλογής του, αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί ο κ. Χρυσικός.





Την θέση του αντιπροέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιζητούσε και ο πρώτος σε σταυρούς κ. Στέλιος Δημητρόπουλος. Την τελευταία στιγμή στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος της Τ.Ο Καρπενησίου κ. Δημήτριος Κολοκύθας, που μπήκε στην ΝΟ.ΔΕ από το «παράθυρο», καθώς παραιτήθηκε το μέλος κ. Στάθης Φακίτσας.





Ο κ. Δημητρόπουλος, βλέποντας το κλίμα να φορτίζεται επικίνδυνα, αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα, αλλά να στηρίξει τον κ. Αρβανίτη. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας κάποια μέλη αποχώρησαν, καταγγέλλοντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος. Τελικά αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Κολοκύθας, που οι παροικούντες στην γαλάζια Ιερουσαλήμ λένε ότι υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο κ. Χρυσικό.





Για την θέση του ταμία υποψήφιοι ήταν οι κ.κ. Καββαδίας Κωνσταντίνος και Καραγιάννης Δημήτριος που ισοψήφησαν και ταμίας αναδείχτηκε ο κ. Καββαδίας, ύστερα από κλήρωση.













Η ΝΟΜΕΚΕ





Εκεί που πραγματικά έγινε χαμός ήταν κατά την διάρκεια της εκλογής της ΝΟΜΕΚΕ, το καταστατικό προέβλεπε στην ψηφοφορία οι ψηφοφόροι να μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα υποψήφιο αλλά από παρανόηση στα ψηφοδέλτια μπήκαν μέχρι τρείς σταυροί. Κάποια μέλη αντέδρασαν αλλά δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία της ΝΟ.ΔΕ. μετά το πέρας της ψηφοφορίας τρία απ΄ αυτά συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας για την διαδικασία και την απέστειλαν στον πρόεδρο του κόμματος κ. Σαμαρά.





Τα πρώτα μηνύματα για την νομαρχιακή οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο νομό δεν είναι ενθαρρυντικά. Η φυγή της κας Μπακογιάννη, που, σημειωτέον, έχει αρκετή πολιτική δύναμη στο νομό, έχει προκαλέσει αμηχανία και φυγόκεντρες τάσεις σε αρκετά στελέχη. Μερικά απ΄ αυτά αναμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις της κας Μπακογιάννη και πιθανόν να την ακολουθήσουν στο νέο πολιτικό φορέα που κυοφορείται. Κάποια άλλα στελέχη προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με την νέα πολιτική ηγεσία του κόμματος.





Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν την πρώτη δοκιμασία για τη συνοχή της παράταξης, συνοχή που τίθεται υπό αμφισβήτηση, τουλάχιστον στο νομό μας. Ο νέος πρόεδρος, που έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητες του με την συμμετοχή στην πανελλήνια συνδιάσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ και την συμμετοχή του στο συνέδριο, καλείται να υπερασπιστεί τη συνοχή του κόμματος ή, τουλάχιστον, να διαφυλάξει τα προσχήματαhttp://eyrytanikostipos.blogspot.com/2010/07/blog-post_8267.html#more
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Στις 15 Ιουλίου η έναρξη των εκπτώσεων



Στις 15 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , απευθυνόμενη στους εμπόρους, επισημαίνει τα ακόλουθα:...





1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.



2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).



3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.



Πάντως, παρά την αντίθεση του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ, τα καταστήματα θα κάνουν προσφορές έως και την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.



Η ΕΣΕΕ καλεί «αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις».



Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.http://troktiko.blogspot.com/2010/07/15_05.html

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Τώρα αυτό είναι μαγιό;





Η Πετρούλα, έχει συνηθίσει να είναι αποκαλυπτική στο δελτίο καιρού, και της έγινε δεύτερη φύση, καθώς ακόμη και στις βραδυνές της εξόδους...





αποκαλύπτει τα...γυρίσματα του καιρού, με τον γνωστό τρόπο. Κάτι γράφει όμως, κάποιο μήνυμα έχειΔευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Τώρα αυτό είναι μαγιό;





Η Πετρούλα, έχει συνηθίσει να είναι αποκαλυπτική στο δελτίο καιρού, και της έγινε δεύτερη φύση, καθώς ακόμη και στις βραδυνές της εξόδους...





αποκαλύπτει τα...γυρίσματα του καιρού, με τον γνωστό τρόπο. Κάτι γράφει όμως, κάποιο μήνυμα έχειΔευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Τώρα αυτό είναι μαγιό;





Η Πετρούλα, έχει συνηθίσει να είναι αποκαλυπτική στο δελτίο καιρού, και της έγινε δεύτερη φύση, καθώς ακόμη και στις βραδυνές της εξόδους...





αποκαλύπτει τα...γυρίσματα του καιρού, με τον γνωστό τρόπο. Κάτι γράφει όμως, κάποιο μήνυμα έχειhttp://troktiko.blogspot.com/



Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Τι θα κάνει η Χριστίνα την επόμενη χρονιά;

Ποια θα είναι η τύχη του Super star;





Η Χριστίνα Λαμπίρη μίλησε για τον ανταγωνισμό των δημοσιογράφων, την Ελένη Μενεγάκη και την Φαίη Σκορδά, ενώ, ταυτόχρονα έκανε τον απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Η παρουσιάστρια μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι...







είναι απογοητευμένη από τα νούμερα της εκπομπής της. "Φυσικά και δεν είμαι ευχαριστημένη καθόλου από την εκπομπή και τα νούμερα. Πίστευα ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: « πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και πως οι δημοσιογράφοι είναι αδίστακτοι".

"Δεν έχω καμιά ενημέρωση για την τύχη του "Super Star" του χρόνου. Μπορώ να πω μόνο πως δεν θα αλλάξει ώρα. Το ότι απαιτείται ένα λίφτινγκ, νομίζω πως δεν χρειάζεται φιλοσοφία", σημειώνει η Χριστίνα.

Παράλληλα, για την Φαίη Σκορδά και την πρωινή εκπομπή που ετοιμάζει, αναφέρει πως η παρουσιάστρια έχει το πακέτο που χρειάζεται μια πρωινή εκπομπή. "Κάποια στιγμή έβλεπα μαζί με συναδέλφους την Φαίη στη "TV Μακεδονία" και έλεγα ότι αυτό το κορίτσι είναι αστεράκι. Την Φαίη θα την έβαζα σε πρωινό. δεν θα την έβαζα σε μεσημεριανό. Έχει αυτήν την τσαχπινιά, τη γατουλιά, είναι ξανθιά. Έχει το τηλεοπτικό που θέλει ένα πρωινό", αναφέρει η Χριστίνα.

Όσον αφορά την Ελένη Μενεγάκη και το αν πούλησε τις φωτογραφίες από τις διακοπές της στα περιοδικά, η Χριστίνα Λαμπίρη αναφέρει: "Η Μενεγάκη είναι ένα πρόσωπο που πουλάει τρελά. Γιατί να μην το κάνει; Την Μενεγάκη όπου και αν την βάλετε ξεπουλάει". Πηγή:Tv Έθνος http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_8899.html

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


"Οι κόρες των πρώην υπουργών, Ανδρεουλάκου και Ξανθόπουλου, διορίστηκαν παράνομα στο Κτηματολόγιο;"



ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ







"Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ(ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ)ΚΑΙ Η ΕΛΕΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ(ΚΟΡΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ),ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ,ΤΙΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΩΣ ...

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων Βιογραφικών Σημειωμάτων του

Πίνακα προσληφθέντων του 2009:

�� Η Ε.Α. δικηγόρος, απόφοιτος το 2007, με πρώτο βαθμό συγγενείας

υφυπουργού της τότε κυβέρνησης διατελέσασα μάλιστα ειδικός

συνεργάτης του εν λόγω Υφυπουργού για το χρονικό διάστημα 2005-

2007, πριν λάβει το πτυχίο της, προσλαμβάνεται με μονοετή

επαγγελματική εμπειρία υποστήριξης έργων Κτηματογράφησης (Ιούνιος

2008- Ιούνιος 2009).

�� Η Ξ.Ε. α′ βαθμού συγγενής υφυπουργού της τότε κυβέρνησης

προσλαμβάνεται με απόφαση Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου. Ενώ

στο πρακτικό πρόσληψής της γίνεται αναφορά σε ειδικότερη εισήγηση

του Γενικού Διευθυντή, η εισήγηση αυτή δεν επισυνάπτεται στο εν

λόγω πρακτικό." http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_455.html

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι



Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μεθαύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο όπου διοργανώνεται η γενική έκθεση της Λαμίας. Μετά τη...







συγκέντρωση, θα κατευθυνθούν προς το εκεί πολιτικό γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, έξω από το οποίο θα συγκεντρωθούν ξανά http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_4327.html

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010


Αντιδράσεις απο εκπαιδευτικούς για τον θεσμό του μέντορα

Αντιδρούν και οι καθηγητές της Ευρυτανίας



Η συνταγή του καλού εκπαιδευτικού θα αναζητηθεί από τη νέα σχολική χρονιά μέσα από τον θεσμό του μέντορα

Εφέτος ένας νέος θεσμός εξαγγέλθηκε και μένει να διαπιστωθεί εάν θα αλλάξει την ελληνική νοοτροπία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Από την ερχόμενη σχολική χρονιά κάθε νέος εκπαιδευτικός θα αποκτήσει έναν μέντορα, ο οποίος θα τον παρακολουθεί, θα τον καθοδηγεί, θα τον διορθώνει. Πρόκειται για εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας, που θα καθοδηγεί και θα συμβουλεύει τον δόκιμο νηπιαγωγό, δάσκαλο ή καθηγητή την πρώτη περίοδο των δύο ετών πριν μονιμοποιηθεί. Ο μέντορας θα εκφράζει και την κρίσιμη γνώμη στο τέλος της πρώτης διετίας για το αν ο εκπαιδευτικός θα τοποθετηθεί σε θέση διοίκησης ή σε σχολική τάξη.

Ο θεσμός του μέντορα βέβαια δεν αντιμετωπίζεται με «καλό μάτι» από πολλούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέπουν πίσω από την εφαρμογή του μια μέθοδο «τιμωρητικής» αξιολόγησης, στα πρότυπα του παλιού επιθεωρητή. Η Ομοσπονδία των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ήδη εκφράστηκε ενάντια στον θεσμό, ενώ πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές θα προσπαθήσουν την επόμενη σχολική να βάλουν τον νέο νόμο στο «πάγο» αρνούμενοι να συνεργαστούν με τους μέντορες. « Πρόκειται για απαράδεκτο θεσμό » λέει η καθηγήτρια σε σχολεία της περιοχής Ευρυτανίας κυρία Φωτεινή Πανοπούλου. « Δεν πρόκειται για μέντορα,αλλά για μια μορφή αξιολόγησης και έναν τρόπο να κριθούν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοί μας. Εμείς έτσι κι αλλιώς πάντα καθοδηγούσαμε τους νεοδιόριστους.Εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ να παίξω αυτό τον ρόλο » καταλήγει. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


Αν δεν την κάνει υπουργό θα το κάνει μπουρλότο το κόμμα



Αν το ΠΑΣΟΚ δεν της δώσει γρήγορα κιόλας ένα υπουργείο δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο η Βάσω Παπανδρέου. Έχει τσακωθεί μέσα στην βουλή με τους μισούς υπουργούς και όσο ...



ο Παπανδρέου την αφήνει ανενεργή τόσο αυτή θα το κάνει μπάχαλο το κόμμα. Οπότε επέλεξε εσύ ΓιωργάκηΑναρτήθηκε από troktiko στις 8:41 π.μ.



Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


"Σχετικά με τα διόδια"



"Σχετικά με τη συνεχή αυξηση των διοδίων που αναφέρατε λίγο πριν, θα ήθελα να ενημερώσω πως πανελλαδικά έχουν στηθεί επιτροπές ενάντια στα διοδια, με το σύνθημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ...







Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εκτός απο τα διόδια των Μαλγάρων που είναι ακόμα δημόσια (και αρα είναι παράνομο να μη πληρώσεις), όλα τα άλλα είναι ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει οτι ουτε η αστυνομία 'εχει δικαίωμα να επέμβει αλλά και πόσο μάλλον ο ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να σου κλείσει τον δημόσιο δρόμο εαν δεν τον πληρώσεις. Αυτός είναι παράνομος καθώς το δικαίωμα για ελευθερη μετακίνηση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένo. Οποτε πολύ ευγενικά, πας και λες δεν πληρωνω- ανοιξτε μου.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρωνουν καθημερινά. Ας μη πληρώσουμε κ μεις τους κλεφτες.

Μαθετε για τα δικαιώματα σας εδώ: http://diodiastop.blogspot.com

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


Δεν θέλουν εθνικές εκλογές από το ΔΝΤ για να μην πέσει η κυβέρνηση



Το ΔΝΤ δεν θέλει με τίποτα να κάνουμε εκλογές τον Νοέμβριο για να μην πέσει η κυβέρνηση και μετά έρθει η ΝΔ και αλλάξει τα μνημόνιο και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Στον Παπανδρέου οι εισηγήσεις για να γίνουν οι εκλογές πέφτουν βροχή αλλά οι ...





ΔΝΤουδες σου λένε τι θα γίνει αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με τους ανίκανους που έχουμε μπλέξει; Θα πάνε για πτώχευση και θα τρέχουμε όλες οι χώρες της Ευρώπης με την καραμπόλα; Γιαυτί και κάνουν υπομονή μέχρι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των άλλων χωρών. Μετά θα μας ...απασφαλίσουν.



Υ.Γ.: Το κράτος έχει συνέχεια και γιαυτό κ.Σαμαρά δεν παίρνονται εύκολα πίσω οι υπογραφές. Απλά θα λέτε ότι τα έκαναν οι προηγούμενοι http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_6590.html

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


Άλλοι έφαγαν τα λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε νέες αυξήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς



Άλλοι τα έφαγαν και άλλοι θα πληρώσουν. Που πάμε ρε παιδιά; Ακριβαίνουν σε λίγο διάστημα τα εισιτήρια στα λεωφορεία και τα άλλα ΜΜΜ επειδή λένε ότι χρεοκοπεί ο ΟΣΕ και άλλοι οργανισμοί. Και εμείς τι φταίμε; Δεν πληρώναμε το εισιτήριο μας, δεν κάναμε όλα όσα μας...





ζητήσατε; Γιατί να πληρώσουμε παραπάνω εισιτήριο; Να βρείτε άλλον τρόπο να βγάλετε τα κλεμμένα και όχι από τον κόσμο. Μια τα διόδια και τώρα τα εισιτήρια, δηλαδή δεν θα κυκλοφορούμε καθόλου; Αναρτήθηκε από troktiko στις 12:11 π.μ.



Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


Ποιον πάει να πάρει για το κόμμα της η Ντόρα;



Από χέρι ...ψωνίζει στελέχη η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι δυνατόν να θέλεις να κάνει νέο κόμμα και να βάζεις μέσα...







τον Στέφανο Μάνο που είναι από τους πλέον αποτυχημένους και αδιάφορους πολιτικούς μας; Που πά ρε Καραμήτρο - Ντόρα με τέτοια στελέχη! Τι να σου κάνει ο Μάνος; Ούτε για να παίξει με τα lego δεν κάνει...Αναρτήθηκε από troktiko στις 12:05 π.μ.





Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010


"Κάποιοι αν σταματήσουν την τηλεόραση θα μπούνε στο Δαφνί"



"Αν σταματήσω να κάνω τηλεόραση θα συνεχίσω να ζω ομαλά ενώ άλλοι θα χρειαστεί να μπούνε στο Δαφνί"...



Το είπε παρουσιαστής και έχει απόλυτο δίκιο ότι από την αλαζονεία της εξουσίας κάποιοι θα τρελαθούν αν κοπεί η εκπομπή τους.



Το είπε ο ...









Νίκος Μάνεσης και έτσι .


νεται να είναι και γιαυτόν που τον συνηθίσαμε πράο και ήπιο χαρακτήρα.Αναρτήθηκε από troktiko στις 12:16 π.μ.



Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Οι "γνωστοί -άγνωστοι" υποψήφιοι μνηστήρες της Ευρυτανίας






Με το "καλημέρα" οι υποψήφιοι Δήμαρχοι(Αγράφων-Καρπενησίου) και Περιφερειάρχες(Στερεάς Ελλάδας)πρόλαβαν να αναρτήσουν το προφίλ τους στην γνωστή σελίδα e-politikos.gr.

Έτσι πατώντας πάνω σε κάθε μια απο τις φωτογραφίες θα δείτε τους υποψήφιους "μνηστήρες "του νομού. Δεν ξέρω αν τις αναρτήσεις των προφίλ τις έβαλαν οι ίδιοι ή "θαυμαστές"τους πάντως πιστεύω ότι αυτοί είναι που θα μοιραστούν την τράπουλα. Ίδωμεννν.......















Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν μιλήσει και δεν έχουν πεί την τελευταία κουβέντα σε ότι αφορά την κάθοδό τους στις εκλογές ενώ άλλοι περιμένουν κίνηση απο απέναντι......





















Τα προφίλ των υποψηφίων πολιτικών της "νέας εποχής¨ στην Ευρυτανία....Εμείς ότι βλέπουμε βάζουμε...στην κρίση των πολιτών όλοι τους!!!

ΥΣ...Μήπως είναι λίγο ντροπαλοί οι υποψήφιοί μας και δεν βάζουν φωτογραφία στο προφίλ τους??Ή μήπως κινούνται "αθόρυβα" μην τους πάρουν
Το Καρπενήσι έγινε επιτέλους νησί"!!!!!!


Ημερίδα για την θολή έννοια της “νησιωτικότητας” διοργανώνει σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.



Με αφορμή τις νέες δυνατότητες για δράσεις και πολιτικές μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, αύριο 1 Ιουλίου στις 14:00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ομάδα των Σοσιαλιστών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την εισαγωγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας της έννοιας της νησιωτικότητας και με στόχο την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την εξειδίκευση όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών ειδικά για τα νησιά.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Μερσέντες Μπρέσο, ο πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων Φρανσέσκ Αντίθ, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών Πάτρικ Σαλέζ και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του προγράμματος Euroislands Ιωάννης Σπινάλης.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό γκρουπ επισκεπτών με θέμα την βιώσιμη αλιεία και τη νησιωτικότητα που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από τη Σάμο και την Ευρυτανία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για εργασίες που έχουν εκπονήσει με θέμα την βιώσιμη αλιεία, θεσμικοί εκπρόσωποι των αλιέων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα αλιείας.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό γκρουπ επισκεπτών με θέμα την βιώσιμη αλιεία και τη νησιωτικότητα που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από τη Σάμο και την Ευρυτανία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για εργασίες που έχουν εκπονήσει με θέμα την βιώσιμη αλιείαhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
ρασκευή, 02 Ιουλίου 2010


26ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων





Το 26° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, θα λάβει χώρα στις 3 & 4 Ιουλίου 2010 στο Μέτσοβο. Διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Δήμο Μετσόβου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μετσόβου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, από την έδρα της Ομοσπονδίας στη Λάρισα, κάλεσε όλους τους συμπατριώτες, τις νέες και τους νέους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του ανταμώματος.

Ενθαρρυντικό του φετινού ανταμώματος είναι η μεγάλη συμμετοχή των Συλλόγων: ο αριθμός των χορευτών ξεπερνά τους 1.500!

Το Πρόγραμμα του Πανελληνίου Ανταμώματος έχει ως εξής:

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010, Πλατεία Μετσόβου:

20:00 μ.μ. Χαιρετισμοί

20:15 μ.μ. Ομιλία «Νικόλαος Τζαρτζούλης, ο μεγάλος Μετσοβίτης Διδάσκαλος του Γένους» Ομιλητής: Μιχαήλ Γ. Τρίτος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

20:30 μ.μ. Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, Μέτσοβο, Προφήτης Ηλίας, ώρα 10:30: Ο «Τρανός Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Σήμερα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστή Μάρκου στο Κεφαλόβρυσο






Ένας νέος Ιερός Ναός προς τιμή του Ευαγγελιστή Μάρκου θα λειτουργεί από τις 2 Ιουλίου και θα υπάγεται στην ενορία των Ευρυτάνων Αγίων. Ολόκληρο το κτήριο, μια προκατασκευή βαρέως τύπου, μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι με τριαξονικό όχημα από την Θεσσαλονίκη. Σήμερα έγινε η εγκατάσταση.

Ο συγκεκριμένος Ναός είναι δωρεά ενός ζεύγους γιατρών από την Αθήνα, του κυρίου και της κυρίας Κονδυλάκη, οι οποίοι ύστερα από επίσκεψή τους στη περιοχή μας και μετά από μια συνάντηση που είχαν με τον εφημέριο ιερέα των Ευρυτάνων Αγίων πάτερ Γεώργιο, του εξέφρασαν την επιθυμία να ιδρύσουν έναν Ναό.Ο ιερέας σε συνεργασία με το δήμο Καρπενησίου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους υπέδειξαν τον χώρο στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου, όπου και τελικά θα στηθεί ο Ναός και με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.

Ο Ναός ήρθε από την Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι 50 τ.μ. προκάτ βαρέως τύπου, οπλισμένος με σκυρόδεμα και επένδυση πέτρας, η οποία δένει με το τοπίο της περιοχής.Στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν αγιογραφίες, έχει ωστόσο Αγία Τράπεζα και είναι λειτουργήσιμος. Ο συγκεκριμένος Ναός δύναται να χρησιμοποιηθεί και για εκκλησιαστικά μυστήρια, αν κάποιος το επιθυμεί.Είναι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος γιορτάζει στις 25 Απριλίου καθώς και προς τιμή της καταθέσεως της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας που γιορτάζεται στις 2 Ιουλίου αλλά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (που είναι και η ευχή των δωρητών). Είναι δηλαδή ένας τρισυπόστατος Ναός.Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου στις 2 Ιουλίου.

Την Μεταμόρφωση του Σωτήρος θα πανηγυρίσει ο Ναός και το βράδυ της προηγουμένης θα γίνει μια συναυλία στο Αμφιθέατρο του χώρου. Με τον Ναό αυτό αναβαθμίζεται η περιοχή και πραγματοποιείται το τάμα 187 ετών από την μάχη του Κεφαλοβρύσου. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή τραυματίστηκε θανάσιμα ο πολεμιστής του ’21 Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος φέρει και το όνομα του Ευαγγελιστή.

Ο εφημέριος του Ναού πάτερ Γεώργιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το ζεύγος Κονδυλάκη και τον ανιψιό τους, κύριο Ζητουνιάτη για την χρηματοδότηση που προσέφεραν. Επίσης ανέφερε πως η συνδρομή του δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των αντιδημάρχων ήταν σημαντική, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην βοήθεια του δημάρχου κ. Βασίλη Καραμπά αλλά και του κυρίου Βασίλη Καμαρέτσου.Κλείνοντας την συνομιλία με τον πάτερ Γεώργιο, μας είπε χαρακτηριστικά πως με την ύπαρξη του νέου αυτού Ναού, η περιοχή αποκτά την πολιτισμική, θρησκευτική και τουριστική αναβάθμιση που της αξίζει, με τα συναισθήματα χαράς, καρδιακής και ψυχικής αγαλλίασης να πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων μας. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010


Π.Ο.Σ.Σ.: Όλοι στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων..





"Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και...πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει, μέχρι το 2004, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ενώ από το 2005, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.Κάθε χρόνο χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (κατ΄ελάχιστο όριο 20.000 άτομα) συγκεντρώνονται στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια και ανταμώνουν με συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας αλλά και περηφάνιας για την πιο μεγάλη και λαμπρή γιορτή τους, που στο είδος της ανά το Πανελλήνιο, δεν υπάρχει ισάξια http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2010/06/blog-post_749.html
Άγραφα: Ελλάδα…original


της Έλενας Μπούλια

"Απομακρυσμένα από την ένταση της πόλης, ακολουθώντας ακούσια τους δικούς τους ρυθμούς και επιτρέποντας στην φύση -και όχι στον άνθρωπο- να θέσει τους δικούς της κανόνες στην καθημερινότητα της ζωής, τα Άγραφα είναι από αυτά τα χωριά που λειτουργούν σαν μηχανή του χρόνου για τον επισκέπτη από την πόλη.

Περνάς από τα Άγραφα με το αυτοκίνητο και βλέπεις ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό, με τις χαμηλές κεραμιδοσκεπές του, δύο-τρία ψηλά καμπαναριά, κάποιες μικρές αλλά περιποιημένες πλατείες και σκέφτεσαι: Να άλλο ένα γνήσιο ελληνικό χωριό. Μετά εμφανίζονται μπροστά σου στοιχεία που αποκαλύπτουν σιγά-σιγά την ιστορία του χωριού, την συμβολή του -μικρή ή μεγάλη- στην παράδοση και τον πολιτισμό, όπως ένας ανδριάντας, ένα πανέμορφο αρχοντικό ή μία πολύ παλιά εκκλησία. Και ξαφνικά το ήσυχο, συνηθισμένο αυτό χωριό αποκτά άλλη διάσταση. Ο δήμος Αγράφων είναι ένας από τους έντεκα της Ευρυτανίας και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε έκταση και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό με περί τους τέσσερις χιλιάδες κατοίκους. Έδρα του είναι το ομώνυμο χωριό, ενώ τον συμπληρώνουν έξι ακόμα, εξίσου γραφικά, δημοτικά διαμερίσματα. Η απόσταση του Δήμου από την Αθήνα μέσω Καρπενησίου είναι περί τα 350χλμ., ενώ η διαδρομή -καθαρά ορεινή- κάνει τον προορισμό σχετικά «δύσκολο» για απόδραση Σαββατοκύριακου.

Έτσι, ο επισκέπτης είτε θα βρεθεί εκεί για ημερήσια εκδρομή από το Καρπενήσι ή θα αποφασίσει να αφιερώσει περισσότερες ημέρες, προκειμένου να έχει αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί αλλά και να γνωρίσει τις πολλές ομορφιές του τόπου http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010


Αντάμωμα Τριδενδριωτών και φίλων....

Με "άρωμα"...Πρασιάς......





Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Τριδενδριωτών διοργανώνει στις 17 Ιουλίου αντάμωμα στο χώρο της πλατείας του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο χωριό των Αγράφων.

Από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της Ευρυτανίας που πρόεδρος της είναι η συμπατριώτισσα μας απο το Βασιλέσι Πρασιάς Κουκουράβα-Σταμουλτά Γεωργία (βλέπε φώτο).

Το Τρίδενδρο, πρώην Βελισδόνι με οικισμό του το Δένδρο (βρίσκεται μες τα όρια του Τριδένδρου, αλλά είναι οικισμός των (Βραγγιανών), βρίσκεται δυτικά του Αγραφιώτη ποταμού.

Χωριό του Νίκου Βελισδονίτη, μαθητή του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού, ο οποίος σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και διετέλεσε γιατρός του Σουλτάνου κατά τον 17ο αιώνα. Με πολλά σχετικά συγγράμματα κι όπως λένε, στη θέση ''Πύργους'' (χαλάσματα κτίσματος) του χωριού, λειτούργησε σχολείο ιατρικής.

Νότια του χωριού, στη θέση ''Κελιά'' στα Γαταίϊκα, βρίσκονται πολλά ερείπια κτισμάτων, κατά πάσα πιθανότητα κελιά της μονής της Στάνας, μιας και μικρή η απόσταση μεταξύ τους. Στο χωριό επίσης υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος που χρησίμευσε από τριμελή οικογένεια ως σπίτι. Εκεί και τα θεμέλια της Αγίας Παρασκευής που χτίζεται σε ανάμνηση παλιότερης στο ίδιο σημείο.

Από το Τρίδενδρο φεύγει δρόμος με φοβερή θέα τα αγραφιώτικα βουνά και φτάνει στον ποιμενικό οικισμό Ασπρόρεμα.

Στηρίξτε την προσπάθεια τους και παρευρεθείτε στην εκδήλωση .Σας περιμένει πολύς χορός,πλούσια παραδοσιακά φαγητά με την συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής

Κάθε επιτυχία στον Σύλλογο
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Στη Σιβίστα το Πανευρυτανικό Αντάμωμα της ΟΕΣ


Με ψήφους 6-5 επιλέχτηκε η Σιβίστα για να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Πανευρυτανικό Αντάμωμα που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έναντι της Σωτήρας Ανατολικής Φραγκίστας που ήταν η δεύτερη κατά προτίμηση τοποθεσία.

Στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Γραφεία της ΟΕΣ στην Αθήνα, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Αντάμωμα της 25ης Ιουλίου 2010, στη Σιβίστα, ενώ το Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου Σιβιστιανών να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης των Επισήμων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην τοποθεσία της «Αγίας Μαρίνας» (φωτο) όπου κάθε χρόνο διεξάγεται και το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πρόγραμμα καθαρισμού δασών από δασικούς συνεταιρισμούς


Εκτός προγράμματος η Ευρυτανία!!!



Στην υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού δασών με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνετή κατανομή των περιορισμένων οικονομικών πόρων που υπάρχουν.



Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι, πέρα από την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα περισσότερα δασαρχεία τηςχώρας για έργα δασοπροστασίας, ολοκληρώνεται τώρα και η συμπληρωματική ανάθεσησε εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς, σε συνεργασία με τα δασαρχεία.

Σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν έξι νομοί της χώρας, με κριτήριο την επικινδυνότητά τους στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Για το σκοπό αυτό 900.000 ευρώ διανεμήθηκαν ισόποσα στους νομούς Αττικής, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικήςκαι Ευβοίας. Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης και άλλων περιοχών στομέτρο αυτό http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010


8ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περδικάκι(Σακαρέτσι)

"Στιγμές γνήσιας Ελληνικής παράδοσης"

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το 8ο αντάμωμα τους ,10-11 Ιουλίου (Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί),στην περιοχή Διάσελο Μηλογοστίου στο Περδικάκι Βάλτου Αιτωλ/νιας.

Πλήθος κόσμου κάθε φορά από όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώνεται -ανταμώνει με γνήσια Σαρακατσάνικη μουσική από ζωντανή ορχήστρα ,ποτά και ντόπια παραδοσιακά φαγητά.

Μπορείτε να δείτε την αναπαράσταση από τα περισσότερα ,ήθη και έθιμα των Σαρακατσάνων με συνοδεία χορευτικών τμημάτων.

Μερικά από αυτά είναι : τα κονάκια των Σαρακατσάνων,ο φλάμπουρας,το ψήσιμο της πίτας,ο γάμος,η γιορτή,το προξενιό,το "μάζεμα"των ζώων τους κ.α

Και όλα αυτά σε ένα ελατοσκέπαστο χώρο ,πάνω από το ιστορικό Σακαρέτσι ,με υπέροχη θέα.

Όσοι δεν έχετε πάει σας το προτείνουμε για εξόρμηση στην φύση και τις Σαρακατσάνικες παραδόσεις μας.

Στην ορχήστρα θα συμμετέχουν οι :Τραγούδι(Νίκος Γιαννακός-Γιώργος Γραβάνης-Χρυσοβαλάντω),Κλαρίνο ο Τσουμάνης.

Στην προβολή και την διάδοση του ανταμώματος συμμετέχει και το Ράδιο Πρασιά με σποτ που παίζει 24 ώρες.και το ραδιο βουλπη χορηγος επικοινωνιας

Ίσως να είμαστε και εμείς εκεί....."'Καλώς ανταμωθήκαμανhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/