Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Οι "γνωστοί -άγνωστοι" υποψήφιοι μνηστήρες της Ευρυτανίας


Με το "καλημέρα" οι υποψήφιοι Δήμαρχοι(Αγράφων-Καρπενησίου) και Περιφερειάρχες(Στερεάς Ελλάδας)πρόλαβαν να αναρτήσουν το προφίλ τους στην γνωστή σελίδα e-politikos.gr.

Έτσι πατώντας πάνω σε κάθε μια απο τις φωτογραφίες θα δείτε τους υποψήφιους "μνηστήρες "του νομού. Δεν ξέρω αν τις αναρτήσεις των προφίλ τις έβαλαν οι ίδιοι ή "θαυμαστές"τους πάντως πιστεύω ότι αυτοί είναι που θα μοιραστούν την τράπουλα. Ίδωμεννν.......Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν μιλήσει και δεν έχουν πεί την τελευταία κουβέντα σε ότι αφορά την κάθοδό τους στις εκλογές ενώ άλλοι περιμένουν κίνηση απο απέναντι......

Τα προφίλ των υποψηφίων πολιτικών της "νέας εποχής¨ στην Ευρυτανία....Εμείς ότι βλέπουμε βάζουμε...στην κρίση των πολιτών όλοι τους!!!

ΥΣ...Μήπως είναι λίγο ντροπαλοί οι υποψήφιοί μας και δεν βάζουν φωτογραφία στο προφίλ τους??Ή μήπως κινούνται "αθόρυβα" μην τους πάρουν
Το Καρπενήσι έγινε επιτέλους νησί"!!!!!!


Ημερίδα για την θολή έννοια της “νησιωτικότητας” διοργανώνει σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.Με αφορμή τις νέες δυνατότητες για δράσεις και πολιτικές μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, αύριο 1 Ιουλίου στις 14:00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ομάδα των Σοσιαλιστών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την εισαγωγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας της έννοιας της νησιωτικότητας και με στόχο την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την εξειδίκευση όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών ειδικά για τα νησιά.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Μερσέντες Μπρέσο, ο πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων Φρανσέσκ Αντίθ, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών Πάτρικ Σαλέζ και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του προγράμματος Euroislands Ιωάννης Σπινάλης.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό γκρουπ επισκεπτών με θέμα την βιώσιμη αλιεία και τη νησιωτικότητα που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από τη Σάμο και την Ευρυτανία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για εργασίες που έχουν εκπονήσει με θέμα την βιώσιμη αλιεία, θεσμικοί εκπρόσωποι των αλιέων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα αλιείας.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό γκρουπ επισκεπτών με θέμα την βιώσιμη αλιεία και τη νησιωτικότητα που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από τη Σάμο και την Ευρυτανία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για εργασίες που έχουν εκπονήσει με θέμα την βιώσιμη αλιείαhttp://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
ρασκευή, 02 Ιουλίου 2010


26ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Το 26° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, θα λάβει χώρα στις 3 & 4 Ιουλίου 2010 στο Μέτσοβο. Διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Δήμο Μετσόβου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μετσόβου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, από την έδρα της Ομοσπονδίας στη Λάρισα, κάλεσε όλους τους συμπατριώτες, τις νέες και τους νέους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του ανταμώματος.

Ενθαρρυντικό του φετινού ανταμώματος είναι η μεγάλη συμμετοχή των Συλλόγων: ο αριθμός των χορευτών ξεπερνά τους 1.500!

Το Πρόγραμμα του Πανελληνίου Ανταμώματος έχει ως εξής:

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010, Πλατεία Μετσόβου:

20:00 μ.μ. Χαιρετισμοί

20:15 μ.μ. Ομιλία «Νικόλαος Τζαρτζούλης, ο μεγάλος Μετσοβίτης Διδάσκαλος του Γένους» Ομιλητής: Μιχαήλ Γ. Τρίτος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

20:30 μ.μ. Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, Μέτσοβο, Προφήτης Ηλίας, ώρα 10:30: Ο «Τρανός Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Σήμερα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστή Μάρκου στο Κεφαλόβρυσο


Ένας νέος Ιερός Ναός προς τιμή του Ευαγγελιστή Μάρκου θα λειτουργεί από τις 2 Ιουλίου και θα υπάγεται στην ενορία των Ευρυτάνων Αγίων. Ολόκληρο το κτήριο, μια προκατασκευή βαρέως τύπου, μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι με τριαξονικό όχημα από την Θεσσαλονίκη. Σήμερα έγινε η εγκατάσταση.

Ο συγκεκριμένος Ναός είναι δωρεά ενός ζεύγους γιατρών από την Αθήνα, του κυρίου και της κυρίας Κονδυλάκη, οι οποίοι ύστερα από επίσκεψή τους στη περιοχή μας και μετά από μια συνάντηση που είχαν με τον εφημέριο ιερέα των Ευρυτάνων Αγίων πάτερ Γεώργιο, του εξέφρασαν την επιθυμία να ιδρύσουν έναν Ναό.Ο ιερέας σε συνεργασία με το δήμο Καρπενησίου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους υπέδειξαν τον χώρο στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου, όπου και τελικά θα στηθεί ο Ναός και με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.

Ο Ναός ήρθε από την Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι 50 τ.μ. προκάτ βαρέως τύπου, οπλισμένος με σκυρόδεμα και επένδυση πέτρας, η οποία δένει με το τοπίο της περιοχής.Στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν αγιογραφίες, έχει ωστόσο Αγία Τράπεζα και είναι λειτουργήσιμος. Ο συγκεκριμένος Ναός δύναται να χρησιμοποιηθεί και για εκκλησιαστικά μυστήρια, αν κάποιος το επιθυμεί.Είναι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος γιορτάζει στις 25 Απριλίου καθώς και προς τιμή της καταθέσεως της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας που γιορτάζεται στις 2 Ιουλίου αλλά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (που είναι και η ευχή των δωρητών). Είναι δηλαδή ένας τρισυπόστατος Ναός.Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου στις 2 Ιουλίου.

Την Μεταμόρφωση του Σωτήρος θα πανηγυρίσει ο Ναός και το βράδυ της προηγουμένης θα γίνει μια συναυλία στο Αμφιθέατρο του χώρου. Με τον Ναό αυτό αναβαθμίζεται η περιοχή και πραγματοποιείται το τάμα 187 ετών από την μάχη του Κεφαλοβρύσου. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή τραυματίστηκε θανάσιμα ο πολεμιστής του ’21 Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος φέρει και το όνομα του Ευαγγελιστή.

Ο εφημέριος του Ναού πάτερ Γεώργιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το ζεύγος Κονδυλάκη και τον ανιψιό τους, κύριο Ζητουνιάτη για την χρηματοδότηση που προσέφεραν. Επίσης ανέφερε πως η συνδρομή του δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των αντιδημάρχων ήταν σημαντική, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην βοήθεια του δημάρχου κ. Βασίλη Καραμπά αλλά και του κυρίου Βασίλη Καμαρέτσου.Κλείνοντας την συνομιλία με τον πάτερ Γεώργιο, μας είπε χαρακτηριστικά πως με την ύπαρξη του νέου αυτού Ναού, η περιοχή αποκτά την πολιτισμική, θρησκευτική και τουριστική αναβάθμιση που της αξίζει, με τα συναισθήματα χαράς, καρδιακής και ψυχικής αγαλλίασης να πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων μας. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010


Π.Ο.Σ.Σ.: Όλοι στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων..

"Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και...πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει, μέχρι το 2004, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ενώ από το 2005, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.Κάθε χρόνο χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (κατ΄ελάχιστο όριο 20.000 άτομα) συγκεντρώνονται στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια και ανταμώνουν με συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας αλλά και περηφάνιας για την πιο μεγάλη και λαμπρή γιορτή τους, που στο είδος της ανά το Πανελλήνιο, δεν υπάρχει ισάξια http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2010/06/blog-post_749.html
Άγραφα: Ελλάδα…original


της Έλενας Μπούλια

"Απομακρυσμένα από την ένταση της πόλης, ακολουθώντας ακούσια τους δικούς τους ρυθμούς και επιτρέποντας στην φύση -και όχι στον άνθρωπο- να θέσει τους δικούς της κανόνες στην καθημερινότητα της ζωής, τα Άγραφα είναι από αυτά τα χωριά που λειτουργούν σαν μηχανή του χρόνου για τον επισκέπτη από την πόλη.

Περνάς από τα Άγραφα με το αυτοκίνητο και βλέπεις ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό, με τις χαμηλές κεραμιδοσκεπές του, δύο-τρία ψηλά καμπαναριά, κάποιες μικρές αλλά περιποιημένες πλατείες και σκέφτεσαι: Να άλλο ένα γνήσιο ελληνικό χωριό. Μετά εμφανίζονται μπροστά σου στοιχεία που αποκαλύπτουν σιγά-σιγά την ιστορία του χωριού, την συμβολή του -μικρή ή μεγάλη- στην παράδοση και τον πολιτισμό, όπως ένας ανδριάντας, ένα πανέμορφο αρχοντικό ή μία πολύ παλιά εκκλησία. Και ξαφνικά το ήσυχο, συνηθισμένο αυτό χωριό αποκτά άλλη διάσταση. Ο δήμος Αγράφων είναι ένας από τους έντεκα της Ευρυτανίας και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε έκταση και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό με περί τους τέσσερις χιλιάδες κατοίκους. Έδρα του είναι το ομώνυμο χωριό, ενώ τον συμπληρώνουν έξι ακόμα, εξίσου γραφικά, δημοτικά διαμερίσματα. Η απόσταση του Δήμου από την Αθήνα μέσω Καρπενησίου είναι περί τα 350χλμ., ενώ η διαδρομή -καθαρά ορεινή- κάνει τον προορισμό σχετικά «δύσκολο» για απόδραση Σαββατοκύριακου.

Έτσι, ο επισκέπτης είτε θα βρεθεί εκεί για ημερήσια εκδρομή από το Καρπενήσι ή θα αποφασίσει να αφιερώσει περισσότερες ημέρες, προκειμένου να έχει αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί αλλά και να γνωρίσει τις πολλές ομορφιές του τόπου http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010


Αντάμωμα Τριδενδριωτών και φίλων....

Με "άρωμα"...Πρασιάς......

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Τριδενδριωτών διοργανώνει στις 17 Ιουλίου αντάμωμα στο χώρο της πλατείας του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο χωριό των Αγράφων.

Από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της Ευρυτανίας που πρόεδρος της είναι η συμπατριώτισσα μας απο το Βασιλέσι Πρασιάς Κουκουράβα-Σταμουλτά Γεωργία (βλέπε φώτο).

Το Τρίδενδρο, πρώην Βελισδόνι με οικισμό του το Δένδρο (βρίσκεται μες τα όρια του Τριδένδρου, αλλά είναι οικισμός των (Βραγγιανών), βρίσκεται δυτικά του Αγραφιώτη ποταμού.

Χωριό του Νίκου Βελισδονίτη, μαθητή του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού, ο οποίος σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και διετέλεσε γιατρός του Σουλτάνου κατά τον 17ο αιώνα. Με πολλά σχετικά συγγράμματα κι όπως λένε, στη θέση ''Πύργους'' (χαλάσματα κτίσματος) του χωριού, λειτούργησε σχολείο ιατρικής.

Νότια του χωριού, στη θέση ''Κελιά'' στα Γαταίϊκα, βρίσκονται πολλά ερείπια κτισμάτων, κατά πάσα πιθανότητα κελιά της μονής της Στάνας, μιας και μικρή η απόσταση μεταξύ τους. Στο χωριό επίσης υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος που χρησίμευσε από τριμελή οικογένεια ως σπίτι. Εκεί και τα θεμέλια της Αγίας Παρασκευής που χτίζεται σε ανάμνηση παλιότερης στο ίδιο σημείο.

Από το Τρίδενδρο φεύγει δρόμος με φοβερή θέα τα αγραφιώτικα βουνά και φτάνει στον ποιμενικό οικισμό Ασπρόρεμα.

Στηρίξτε την προσπάθεια τους και παρευρεθείτε στην εκδήλωση .Σας περιμένει πολύς χορός,πλούσια παραδοσιακά φαγητά με την συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής

Κάθε επιτυχία στον Σύλλογο
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

http://evrytanikospalmos.blogspot.com/

Στη Σιβίστα το Πανευρυτανικό Αντάμωμα της ΟΕΣ


Με ψήφους 6-5 επιλέχτηκε η Σιβίστα για να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Πανευρυτανικό Αντάμωμα που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έναντι της Σωτήρας Ανατολικής Φραγκίστας που ήταν η δεύτερη κατά προτίμηση τοποθεσία.

Στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Γραφεία της ΟΕΣ στην Αθήνα, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Αντάμωμα της 25ης Ιουλίου 2010, στη Σιβίστα, ενώ το Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου Σιβιστιανών να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης των Επισήμων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην τοποθεσία της «Αγίας Μαρίνας» (φωτο) όπου κάθε χρόνο διεξάγεται και το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ