Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Mολυσμένο χιόνι στη “στέγη του κόσμου”


Mολυσμένο χιόνι στη “στέγη του κόσμου”

21/12/2010 7:05:00 μμ










Όσοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Έντμουντ Χίλαρι στη «στέγη του κόσμου» θα πρέπει να έχουν μαζί τους προμήθειες νερού.

Κι αυτό διότι βρέθηκαν επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού και καδμίου σε δείγματα χιονιού από το Έβερεστ των Ιμαλαΐων.

Τα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό βαρέα μέταλλα βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θεωρεί αποδεκτά η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Ο Bill Υeo, σπουδαστής στο πανεπιστήμιο "University of Southern Maine in Gorham" συνέλεξε δείγματα χιονιού και εδάφους από διαφορετικά υψόμετρα μεταξύ των 5334 και των 7772 μέτρων.

Σε όλα τα δείγματα χιονιού βρέθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού και καδμίου, ενώ στα δείγματα εδάφους εντοπίστηκε υψηλό αρσενικό.

Η καθηγήτρια του "University of Southern Maine in Gorham", Samantha Langley-Turnbaugh σημείωσε πως οι ορειβάτες πίνουν λιωμένο χιόνι για να επιβιώσουν και η μόλυνση του χιονιού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Τα ακριβή αίτια της μόλυνσης του χιονιού στο Έβερεστ δεν έχουν διακριβωθεί. Εικάζεται πως ευθύνεται η μόλυνση του αέρα από την «ανθούσα» ασιατική βιομηχανία και η μεταφορά των βαρέων μετάλλων στο Έβερεστ από τους ανέμους http://www.real.gr