Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σήμανση αυτού του μηνύματοςΗ Δημοκρατική Συμμαχία σε δράση



Τρίτη εβδομάδα δράσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας σας παραθέτουμε μία σύνοψη των κυριοτέρων παρεμβάσεων του κινήματος!

στον τομέα της οικονομίας
Η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011 ανέπτυξε τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Κεντρικό σημείο ήταν η πρότασή της να αυξηθεί το 2011 το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 150 εκατομμύρια Ευρώ (όταν το 2010 μειώθηκε κατά 140 εκατομμύρια Ευρώ) και πρότεινε συγκεκριμένο και πλήρως κοστολογημένο τρόπο αύξησης, ζητώντας μεταξύ άλλων την περικοπή 100 εκατομμυρίων Ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΕΚΑΣ. Στους επόμενους μήνες, όπως τόνισε η ανεξάρτητη βουλευτής, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσιμες προκλήσεις: την αποφυγή της χρεοκοπίας, την πιθανότητα επανόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για να υπάρξουν επενδύσεις και νέες δουλειές στον τόπο.

Επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχε την ευκαιρία στη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν να θέσει τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα όπως: 1) μια μικρή μείωση κατά 1 μονάδα του ΦΠΑ, 2) να αρχίσει διάλογος στην Ε.Ε. για να υπάρξει φθηνότερο Ευρώ, 3) την επισήμανση ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου δεν μπορεί να σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, και 4) ένα νέο πιο ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

στον τομέα της παιδείας
Τα ριζοσπαστικά έξι σημεία διαλόγου που έθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία για την παιδεία, στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την αρμόδια υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας την ανάγκη να συντελεστούν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν από κάτω προς τα επάνω, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής
Με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ομιλία της στην 100η Συνάντηση Bab-I Ali στην Κωνσταντινούπολη όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από την επίσκεψή της στην Μεγαλόνησο, και τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τον φαύλο κύκλο που έχει περιέλθει ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσής της με τα κριτήρια και προαπαιτούμενα της ενταξιακής διαδικασίας.

στις εργασιακές σχέσεις
Με δήλωση του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση που οδηγεί σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος σύγκρουσης με το κρατικιστικό και πελατειακό σύστημα που έχει αναπτυχθεί και να πάψει να βάζει εκβιαστικά διλήμματα.