Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Τα Χριστούγεννα παχαίνουν


Τα Χριστούγεννα παχαίνουν

19/12/2010 12:20:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Πόσο κακό µπορούν να κάνουν τέσσερα µικρά µελοµακάρονα την ηµέρα; Μεγάλο, απαντούν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά στοιχεία: εάν ο καταναλωτής αρχίσει να τσιµπολογά καθηµερινά από τις 18 ∆εκεµβρίου έως και την ηµέρα των Φώτων τρία µε τέσσερα µικρά µελοµακάρονα ή κουραµπιεδάκια θα προσθέσει στον οργανισµό του 12.000
θερµίδες! Κι αυτό, όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι, είναι µόνον ένα µικρό δείγµα από τις διατροφικές ατασθαλίες των γιορτών.

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί αναµφισβήτητα ένα «πάρτι» θερµίδων. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα η ζυγαριά όσων είναι επιρρεπείς στις λιχουδιές να δείχνει κατά µέσον όρο δύο µετρία κιλά περισσότερα.

Αρκεί κάποιος να πάρει µολύβι και χαρτί και να καταγράψει τις διατροφικές αµαρτίες: ένα κοµµάτι καρυδόπιταέχει 400 θερµίδες, ενώ µίαµερίδα κλασικής χριστουγεννιάτικης γέµισης για τη γαλοπούλα µε κάστανα, ρύζι και κιµά προσθέτει 230-300 θερµίδες.

«Αυτήν την περίοδο η πιθανότητα να βάλει κάποιος βάρος είναι σαφώς µεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί στατιστικά είναι λιγότεροι εκείνοι που κάνουν νηστεία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, συγκριτικά πάντα µε αυτούς που νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Παράλληλα όµως το κλίµα και το πνεύµα της περιόδου είναι πιο εορταστικό, οπότε ο κόσµος περνά περισσότερο χρόνοµε φίλους, βγαίνει έξω, διοργανώνει βραδιέςστο σπίτι και όλα αυτά συνήθως συνοδεύονται µε φαγητό», τονίζει ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός -κλινικός διαιτολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου ΠανεπιστήµιουΘεσσαλονίκης. Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι πλέον τα χριστουγεννιάτικα πιάτα γίνονται όλο και πιο σύνθετα και καθόλου υγιεινά http://www.real.gr