Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία, ζουν περισσότερο


Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία, ζουν περισσότερο

4/12/2010 2:45:00 μμ Καραμήτσου Ελένηhttp://www.real.gr









Πατήστε για μεγέθυνση

Οι γυναίκες που απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια και μάλιστα χωρίς φόβο καρκίνου, ισχυρίζεται ειδικός καρκινολόγος, σε έρευνα που δημοσιεύει η Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Hakan Olsson, τα οφέλη της ηλιοθεραπείες εκμηδενίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Το σώμα όταν μαυρίζει παράγει αρκετή βιταμίνη D, η οποία αποτελεί ασπίδα προστασίας για θρομβώσεις, όγκους και διαβήτη.

Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 γυναίκες, έρχεται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις ότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Τα ποσοστά του κακοήθους μελανώματος, η πιο θανάσιμη μορφή της ασθένειας, έχουν τετραπλασιαστεί από το 1980. Οι ειδικοί επιρρίπτουν την ευθύνη στην πολύωρη έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου, καθώς και στο γεγονός ότι οι Βρετανοί επιλέγουν εξωτικούς προορισμούς για τις διακοπές τους.

Ο καθηγητής Olsson, ο οποίος εργάζεται στην Ογκολογική Μονάδα του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, πιστεύει πως οι ωφέλειες είναι τόσο σημαντικές που δεν χρειάζεται οι αρνητικές να λαμβάνονται καθόλου υπόψιν. Υποστήριξε μάλιστα πως υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η έκθεση στον ήλιο καταπολεμά τη θρόμβωση στα πόδια, από την οποία πάσχουν 25.000 Βρετανοί. Μάλιστα, οι θρομβώσεις είναι πιο έντονες τον χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι, όπως και ο διαβήτης, καθώς τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης D, κάτι που ενθαρρύνει την εμφάνιση των συγκεκριμένων ασθενειών.

Ο Olsson, που παρουσίασε τη μελέτη του στη Σουηδική Ιατρική Κοινότητα, παρακολούθησε τις συνήθειες ηλιοθεραπείας και τα περιστατικά ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης ή κακόηθες μελάνωμα και ισχυρίζεται πως οι γυναίκες που απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους ζουν περισσότερο, αφού από μόνη της η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί καρκίνο δέρματος.

Ωστόσο, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Μεγάλης Βρετανίας υποστήριξε πως «αν και λίγος ήλιος είναι απολαυστικός και η βιταμίνη D βασική για την καλή υγεία των οστών, δεν υπάρχει βάσιμη απόδειξη ότι η βιταμίνη D καταπολεμά άλλες ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες».

Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι που κάνουν ηλιοθεραπεία, είναι να μην καίγονται, γιατί το έγκαυμα από τον ήλιο είναι ολοκάθαρο δείγμα ότι τα κύτταρα του δέρματος έχουν καταστραφεί κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Βρετανοί δεν έχουν αποθέματα βιταμίνης D, καθώς έχουν διατροφή χαμηλή σε αυγά, λάδι και βούτυρο, ενώ το 90% των αποθεμάτων προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο